9.05.2023 г.

Агнешко стомна кебап


Кебапите са ястия заимствани от ориенталската кухня! Много вкусни, заради топлинната обработка - пържене, задушаване, печене, намират широко приложение в българската кухня и са харесвани от всички! Стомна кебап може да се приготви с агнешко, овнешко или телешко месо! 


Продукти:
1 кг. агнешко месо 
1 голяма връзка зелен лук
3-4 стръка зелен чесън
1 ч.л. червен пипер
60 гр. краве масло
3-4 малки домата 
3 с.л. доматено пюре
щипка смлян черен пипер
ситно нарязан джоджен 
щипка наситнен магданоз 


В тенджера разтопете кравето масло, прибавете месото нарязано на малки парчета и запържете за кратко. Добаветенаситнения лук и чесън, доматеното пюре и червения пипер. Запържете за 4-5 мин. като бъркате непрекъсното ястието, след което налейте топла вода, колкото да покрие месото. Посолете, овкусете с щипка черен пипер,  джоджен, магданоз, пуснете няколко малки доматчета и захлупете съда. Задушете до омекване на месото. Разпределете ятието в глинени гювечета. Запечете до приятен загар на месото. 
Кебапът се поднася в съда в който е печен! Рецептата е от много стар учебник по технология на храната! 
Много, много вкусна манджа се получи! :)  


 

4 коментара:

  1. Очаквах да е в стомна
    И се чудех как ще го сготвиш?
    Хихи,шегувам се...
    А преди това мислех да питам

    ОтговорИзтриване
  2. А преди това мислех да питам:
    А стомна от къде ли имаш?

    ОтговорИзтриване
  3. И не съм "анонимен".
    Цонка Станкова ли коментира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цоне, и аз като тебе се чудех как така стомна 🙂,ама приех, че да си гювечета!

      Изтриване