30.11.2024 г.

Питка с квас и семена


 Привет, блогочитатели! 
Не съм се вясвала тук от август, но готвенето и печенето на хляб си върви с пълна пара! Причината е вечно недостигащото за снимки време! Сега обаче, Ви предлагам една много вкусна питка с квас и най-различни семена. А за който няма квас имам рецепта и без него, можете да я намерите тук!


Продукти:
300 гр. брашно с протеин 12%
200 гр. брашно манитоба
100 гр. активен твърд квас  
200 мл. прясно мляко
1 яйце + 1 жълтък
70 гр. краве масло
10 гр. сол
щедра щипка захар
100 гр. сирене за пълнеж на питките 
семена - лен, сусам, мак, тиквени 


В купата на планетария накъсайте кваса на малки парчета. Излейте прясното мляко, прибавете яйцето и жълтъка, добавете щедра щипка захар и разбийте с перка пеперуда на хомогена емулсия. Сменете пеперудара с куката за месена на тесто и  започнете да прибавяте на порции брашното. В процеса на измесване прибавяйте парченца краве масло и на два пъти солта. Измесете до гладко тесто. Оставете измесеното тесто да почине на стайна температира за 2-3 часа, колкото да се отпусне. 


От тестото късайте парчета (50 гр.) сложете от сиренето и направете на малко топче. Наредете питките в тава (26 см.) застлана с хартия за печене. Покрийте и оставете на стайна температура за около 10-12 часа или докато удвоят обема си. Втасалите питки намажете с праясно мляко и поръсете със семената. Изпечете на 190 гр. в предварително загрята статична фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко! :) Чаоо и хубава събота! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар