9.06.2020 г.

Данубио-пълнена италианска питка от питки - Danubio salato


Danubio италианците казват на река Дунав! Как една питка носи името на река разказват две легенди. Ще ви  кажа и двете, вие си изберете тази която ви харесва.
Първата   гласи, че лелята на известен неаполитански сладкар е била от Виена и донесла рецептата от там. Другата пък, че виенските кулинари искали да се изфукат с нещо тяхно на сватбата на неаполитанския крал Фердинанд IV Неаполитански и III Сицилиански и Мария Каролина Австрийска! Ти да видиш?!   И като знаем откъде минава Дунав ей, я на връзката с неаполитанската питка. А тя може да бъде сладка или солена. Сладката с нутела, мармалад или крем, солената с най-различни сирена и салами. Прави се винаги на малки питки, слага се в средата на масата и всеки си дръпва по питка.  Никога не липсва на празничната неаполитанска трапеза. 



Продуктите на моята бяха:
550 гр. брашно
2 жълтъка
1 яйце
18 гр. мая от кубче 
1 ч.л. сол
щипка захар
250 мл. прясно мляко
80 гр. краве масло
за пълнежа:
150 гр. скаморца (може да замените с кашкавал)
150 гр. луканков салам
и още:
сусам
мак 


Пресейте брашното в купа. Добавете жълтъците и яйцето, излейте прясното мляко с разтворената мая и щипка захар. Замесете тесто и докато месите прибавейте по малко от омекналото краве масло. Измесеното тесто сложете в купа, покрийте с парче найлон оставете на топло докато удвои обема си. Застелете тава 28 см. с парче хартия за печене. Намаслете леко. От втасалото тесто късайте малки парчета  (50 гр.) и направете на топка . В центъра на всяка сложете по парче скаморца и парче салам. Наредете топките в тавата и приберете на топло за около 30 мин. Втасалите питки намажете с прясно мляко и поръсете със сусам. Тази в центъра с мак.  Изпечете на 180 гр. в предварително загрята статична фурна до приятен загар. Готовата питка охладете н решетка. 
Да ви е сладко :)! 




1 коментар: