Съвсем друго исках да се получи .... мислех си за шахматен кейк , ама едно е да искаш ,а друго да го направиш :) ! Иначе се бях подготвила така както видях в едно списание за разделянето на двете смеси ....е , не ми се получиха ясно видими квадратчета :) , но пък кекса стана много вкусен ! Нищо ново като рецепта ,правя го от 20 год. и никога не го сбърках :) .....толкова бързо се приготвя ,че ако имате гости докато кажат бонджорно кекса вече е на масата редом с кафето :)) !
Продукти :
4 яйца
200 гр. захар
150 гр. брашно
3 с.л. олио
3 с.л. газирана вода (може и обикновенна)
кората на един лимон
2 ч.л. какао
Разбивате с миксер яйцата и захарта на пухкава смес . Непременно пресейте брашното , така кейка става пухкав . Прибавяте на порции брашното ,като бъркате вече с дървена лъжица . Сипвате водата и олиото , лимоновата кора и хомогенизирате сместа добре .Разделяте я по-равно и едната оцветявате с какао .
Може да го изпечете в кръгла кексова форма , а може да си поиграете като мен и да разделите двете смеси . За целта си изрежете картонче което обвийте с алуминиево фолио . Намажете с разтопено краве масло и поръсете обилно с галета продълговата форма за кейк с вместимост 1 л. Сложете картончето в средата и по дължина . Тук обаче разделете сместа на 4 части , 2 жълти и две кафеви . От едната страна изсипете кафявате смес , от другата жълтата , за следващия ред разменете местата на цветовете . Извадете внимателно картончето .
Е ,много исках да ми се получат ясни шахматни квадрати ...не стана :( ....следващия път няма да махам разделителя ,да видим какви ще ги всърша :) ! Изпечете кейка в загрята на 180 гр. фурна за около 40 мин. Поръсете го топъл с пудра захар или го полейте с двуцветна шоколадова глазура .
Да ви е сладко :) !
Днес е такъв хубав , слънчев ден като ,че ли не сме в средата на зимата ! Снимките направих навън , а да се включи в сеира по снимането излезе цялата фамилия :) !
Главен (ммм как звучи ) фотограф: Ивана
(снимка архив ''кадри и целувки'' :)
И асистент -фотографи :
Сладура Грижко - дезертира от работното си място и опита да влезе в незнайно откъде домъкната чанта !
Хубавицата Бианка- вълнуваща всички мъжки сърца в къщата ,включително и това на Роби :) !
Красавеца Ромео , които за да оправдае името си в един момент от снимачния процес хукна да ухажва Бианка плътно следван от приятеля си Били :) !
Не липсваше и жури - сеньор Роберто Пиерони -
с философско търпение и добронамерена ирония следящ за грешки в ъгъла на снимане :)) !
Не мога да ви покажа кокиченца , но ви поздравявям с цъфналите в градината ми маргаритки и ви пожелавам спорна нова седмица :) !
Чаоооооооооо :* !
И докато слънцето и слънчогледа ви предлага хубавата си и здравословна рецепта за хляб с лимец на която аз с целия си разум съм фен , но с лакомата ми душа не особенно :) , аз ви предлагам рецепта за пан бриош от калориите на който ще ви настръхнат косите :) ! Но както съм казвала и друг път : има рецепта ,има и кой да яде :) !
А тя е от един от последните броеве на ''Oggi cucino'' !
Продукти :
550 гр. брашно
2 пресни наденички
250 мл. прясно мляко
25 гр. мая (кубче )
1 ч.л. захар
1 равна с. л. сол
2 яйца + 1 за намазване
80 гр. кр. масло
100 гр. шам фъстък (опцията е моя :)
Разтворете маята в хладкото прясно мляко .В голяма купа пресейте брашното , направете кладенче в средата и излейте млякото , прибавете 2 яйца , захарта и солта и започнете да бъркате докато сместа се сгъсти . Нарежете кравето масло на парчета и продължете да месите , докато получите меко , малко лепкаво тесто . Сложете го в набрашнена купа , покрийте с навлажнена кърпа и оставете на топло да удвои обема си .
Налейте вода в малка тенджерка , надупчете наденичките и ги сварете за 15 мин. Извадете ги и охладете . Шам фъстъка сложете в найлоново пликче и с чукчето за пържоли го начупете на едри парчета . Може да сложите орехи вместо шам фъстък .
В готовото тесто сложете ядките и премесете леко . На мен ми беше много тестото за формата с вместимост 1 литър и отделих малка топка от него . Е нея сложих нарязан на ситно магданоз и изпекох на питка .
Останалото тесто разделих на две равни части . В продълговата форма за кейк сложете намокрена хартия за печене . Разстелете на дъното и едната част тесто . В средата по дължина наредете наденичките . Отгоре покрийте с останалото тесто . Отново оставете да втаса за 30 мин. Намажете с разбитото яйце . Изпечете хляба на 180 гр. за около 50 мин.
Извадете от фурната , оставете да се охлади напълно и нарежете тогава .
Да ви е сладко в неделния ден :)....Чаооооо и спокоен следобед :* !
Имате гости , предлагате за десерт тирамису , пригответе са да посрещнете погледи пълни с възхищение :) ......никой не остава равнодушен към този десерт ! Рецептата която ви предлагам е за зимно тирамису :) ,открих я в последния брой на ''La prova del cuoco '' !
Намалих количеството на продуктите за две порции , а вие може да си ги увеличите според това за колко хора ще го правите :) !
Продукти :
10 бр. бишкоти ''савоярди''
250 гр. маскарпоне
1 яйце
1 чаша силно кафе
1/2 ч.ч. прясно мляко
3-4 с.л. ром (ако имате орехов ликьор сложете от него )
3 с.л. захар
100 гр. орехи
50 гр. черен шоколад
Разделете белтъка от жълтъка . Белтъка разбийте на твърд сняг със щипка сол . При жълтъка добавете захарта и разбивайте докато стане на пухкав крем , тоест докато се разтопи захарта :) ! Ако се стархувате да използвате сурови яйца може да разбиете жълтъка на водна баня и да не слагате белтъка . Аз лично нямам такива страхове , откакто съм тук не съм чувала някой да е пострадал от яденето на тирамису :) !
Към разбития жълтък добавете лъжици от маскарпонето като разбивате с миксер на средна степен . Постъпете по същия начин и с разбития белтък . Последно сложете смлените орехи като бъркате вече с лъжица от долу на горе за да не спадне сместа .
Сварете чаша кафе и добавете рома и прясното мляко .
Потапяйте бишкотите в кафето и редете в тавичка или голяма чиния . След първия ред бишкоти намажете щедро от крема и полейте с няколко лъжици разтопен шоколад . Постъпете така и с останалите бишкоти , като завършите с крема . Поръсете със смлени орехи и оставете в хладилник за 3-4 часа . Тук може да погледнете и другите ми рецепти за тирамису !
Това е :)..... лесно и вкусно ....Да ви е сладко :)...чаоооо и хубава петъчна вечер !
При толкова много рецепти , списания , нет, понякога се чуди човек какво да забрка за вечеря ! Имаш идея , нямаш всички продукти или имаш продуктите ,но нямаш търпение за една дълга и пипкава рецепта :) !И тогава на помощ се явява импровизацията , а вкуса е гарантиран - като всичко родено спонтанно :) !
Извадих филенцата от фризера и докато им се чудех , си спомних за киселите лукчета ,които приготвям всяка есен . Рецептата се появи в главата ми веднага :))....обикновенно не съм толкова креативна :) !
Продуктите :
2 свински филета
1 морков
скилидка чесън
щипка майорана и няколко пресни листенца
кисели мариновани лукчета
чер пипер
1 к.ч. бяло вино
1 ч.л. брашно
100 мл. зеленчуков бульон
2 с.л. захар
зехтин
Загрейте 3-4 с.л. зехтин , сложете нарязаната на ситно скилидка чесън и щипка майорана . Отгоре поставете филетата и запържете за по 2 мин . на страна . Налейте бялото вино и усилете огъня за да се изпари алкохола . Посолете , ръснете чер пипер , налейте бульона и прибавете моркова нарязан на дълги ленти с картофобелачката . Захлупете и задушете за 10 мин. Филенцата са крехко месо и им е достатъчно малко готвене . Извадете месото и морковите и сгъстете останалия сос с брашното .
В тиган със зехтин сложете от маринованите лукчета , поръсете със захарта и карамелизирайте. Ако лука не се достатъчно кисел може да добавите 1 -2 с.л.оцет . По моята рецепта са доволно кисели и не се налага да слагам допълнително оцет.
Сложете филетата в голяма чиния , залейте със соса , гарнирайте с морковите и лукчетата и ...да ви е сладко :) ! Чаооооооо и хубав четвъртък :* ! Прегръдка !
Ако вие сте луднали по Джейми Оливър ,то аз съм луда по Габриеле Бончи :)...Кой е той:)? Един страхотен майстор пицар , хлебар и вълшебник на всичко което се прави с тесто . Поне 2-3 пъти в седмицата участва със свои рецепти в предаването на Антонела Клеричи ''La prova del cuoco '' и винаги това което прави и показва ме оставя с отворена уста :)) ! Така беше и с тази рецепта , той сготви токачка в хлебна кора ,аз замених токачката с пиле :) ! Предлагам ви рецепта , да си оближеш пръстите :) ....
Продукти :
за тестото :
600 гр. брашно
1 равна с.л. сол
20 гр. мая (кубче)
1 ч. л. захар
300 мл. хладка вода
3 с.л. зехтин
За пилето :
пиле около 1.600
розмарин ,салвия , дафинов лист
скилидки чесън , сол, чер пипер
Замесете тесто от изброените продукти . Сложете го в набрашнена купа , намажете с малко зехтин , покрийте с навлажнена кърпа и оставете да удвои обема си .
Посолете(отвътре и отвън ) и овкусете с чер пипер пилето . В коремчето му сложете скилидки (цели ,необелени ) чесън , клонка розмарин , листа салвия и дафинов лист . Под крилцата също забучкайте малко от зелените подправки и чесън.
Разточете втасалото тесто на набрашнена повърхност (не много тънко ) и сложете пилето в центъра му . Загърнете първо от едната страна тестото , после от другата и подгънете краищата на тестото под пилето .
В тава застелете хартия за печене . Сложете пиленцето в средата , мушнете тавичката във фурната на 160 гр. и имайте търпение за час -два докато се опече този разкош :) !
Бончи каза: на килограм месце час печене така , че ако завалийката която ще печете е по-голяма съобразете времето с теглото и :) !
Изчакайте леко да се охлади кората и отрежете капаче ...... зяпналата уста тук е задължителна :)))) !
В чиния сложете от хлебната кора ,а отгоре разположете парчета месо , печени на фурна картофки или задушен със скилидка чесън и зехтин спанак !
Нека ви е сладко така както беше на нас снощи :) !
Хубава нова седмица ...чаооооооо !
Мъча се, не е като да не се мъча с всичка сила да бъда скромна :) , ама когато избарам такива красиви снимки скромността ми изчезва яко дим и аз приемам заслужени комплименти :))) ! Имам обаче и куп други снимки трагично лоши (да не казвам грозни ) ,
които хем знам ,че няма да видят бял свят , хем ми свиди да изтрия :) !
Освен снимките днес и сладкиша стана чудесен , а рецептата открих в стар брой на сп. ''Subito pronto'' !
Продукти :
За тестото :
200 гр. брашно
100 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
кората на един лимон
1/ 2 ч.л. бакпулвер
За плънката :
100 гр. смлени бадеми
1 лимон
1 портокал
100 гр. краве масло
3-4 с.л. захар
1 чашка ракия
Замесете меко тесто от изброените продукти , сложете го в найлонова торбичка и приберете в хладилник за 30 мин. Набрашнете обилно плота на който ще точите тестото като по време на точенето поръсвате от време на време с брашно за да не ви залепва точилката , а и по лесно да навиете кората .
За да се улесните може да разделите тестото на две . Разточенета кора навийте на руло и с остър нож нарежете на рулца от по 5 мм. Развийте рулцата , а получените лентички посипете с брашно .
Смелете бадемите и ги объркайте с настърганата кора от лимона , портокала и захарта .
Разтопете кравето масло , излейте в него ракията , сока от лимона и портокала .
Застелете форма (22см. ) с откопчаващ се ринг с намокрена и изстискана от водата хартия за печене .
Започнете да редите сладкиша . На дъното на формата сложете от нарязаните тестени лентички . Поръсете със смлени бадеми и сиропирайте с няколко лъжици от маслено портокалово лимоновия сироп . Наредете втори ред лентички и пак така - бадеми после сироп . Три са пластовете лентички . Отгоре завършете с бадемите . Навлажнете с останалото разтопено масло . Печете на 170 гр. около 45 мин.
Поръсете сладкиша топъл с пудра захар и ...нека вие сладко :) !
Чаоооо с пожелание за хубава съботна вечер :* !
Само паста ли тук , а :)... я да сложа една капама по нашенски ,че да видите какво се казва гозба и половина :)) ...редихме я двете със сватята докато си бях в Б- я и стана да си оближеш пръстите дет ' се вика :)) ! Дойде си тя един ден от работа (с дъщеря ми и зетя са в една къща ) с подарък този красив гювеч и веднага се втурнахме да готвим :) ! Аз изтичах до магазина за мръвки , тя хукна към мазето за кисело зеле и армеена чорба която прибира от зимата в бутилки и с общи усилия се пръкна ей тоз зимен шедьовър :) !
Още помня (след 3 месеца ) уханието :) на кисело зеле и чудесния вкус на мръвките :)) !
Продуктите :
1-2 наденички
пилешки пържоли
свински пържоли
2 пилешки бутчета
кисело зеле
1-2 шепи ориз
армеена чорба
чубрица
червен и чер пипер
Гювеча с вместимост 3 л. На дъното му наливате малко олио , слагате от нарязаното кисело зеле , ръсвате малко ориз , чер и червен пипер , чубрица и редите от месото , после пак кисело зеле ,ориз , подправки , месо и така докато свършат продуктите и напълните гювеча . Разреждате зелевата чорба с малко вода и наливата до гърлото на съда . Захлупвате , печете около 2 часа на 180 гр. и ....... да ви е сладко :) !
Ох , казвам ви още си мечтая за една чинийка като по - горе показаната :) !
Чаоооооооооооо :* !
Колко сладки и вкусни са кандираните плодове се знае от всички . Те са неизменна част от много и най -различни тестени и не само десерти . Няма да се впускам на дълго и широко да обяснявам колко са полезни и как се правят озахарени плодове и корички ,още повече ,че не съм ''подкована''по темата :) ,ще ви предложа само тази вкусна рецепта ,която открих в едно малко книжле !
Продуктите за млякото с ориз са за 2 порции :
0.500 мл. прясно мляко
125 гр. ориз
1-2 с.л. захар
1 бучка (колкото орех ) краве масло
щипка канела
озахарени череши и фурми
лимонови и портокалови корички
орехи
В студеното прясно мляко добавете измития и почистен ориз . Сложете на умерен огън и когато сместа заври намалете котлона . Бъркайте до готовност на ориза . Ако ви се стори ,че е още суров добавете малко вода . Свалете от огъня и овкусете със захарта , кравето масло ,шепа нарязани орехи и щедра щипка канела . Намажете дъното и стените на форма (18 см. ) с откопчаващ се ринг с краве масло .Наредете кандираните плодове на дъното и и отгоре изсипете готовото мляко с ориз .Оставете да се охлади .
Обърнете в подходяща чиния и вече имате чудесен и красив десерт :)....Да ви е сладко :) !
Хубава и спорна нова седмица , чаооооооооо :) !
И пак - за кой ли път паста :) ? Ами като всеки ден :) .....ако питаш Роби той може да я яде само с доматен сос всеки ден 7 дни в седмицата :) ! Пастата е за първо и ако е с по богат сос( не само с желания от Роби - доматен :) ,може да мине и за единственно обедно блюдо !
Продуктите за тази тук са :
1 опаковка замразени морски дарове
200 гр. орекети (или друга паста по ваше желание )
4 домати ''чери''
1/2 малка тиквичка
шепа черни маслини
магданоз
1 скилидка чесън
1 к.ч. бяло вино
чер пипер
Обелете и нарежете на ситно чесъна и магданоза и го запържете за 1-2 мин. в зехтин в по дълбок тиган . Не размразявайте морските дарове ,а ги сложете направо в тиганчето . Подправете с малко сол , чер пипер и налейте бялото вино . Захлупете съда и задушавайте продуктите 10 мин. Доматите нарежете на четръртинки ,а тиквичката на дребно . Прибавете ги в соса и гответе още 4-5 мин. (не повече , трябва да останат леко хрупкави ) . Последно добавете маслините и изключете котлона .
В подсолена вода сварете пастата според указанията на опаковката . Прецедете я и изсипете в соса . Включете котлона отново и само с леко разтръскване и подхвърляне :) овкусете за 2-3 мин. !
Сервирайте веднага и да ви е сладко ......и с бяло винце задължително :) !
Чаооооооооооо ! Хубава петъчна вечер :* !