30.01.2023 г.

Бисквитки с крем шам фъстък


Избяга ми и този път зеления цвят, но да знаете, че са нежно зелени тези много вкусни бисквитки! Хрупкави станаха, тъй си и останаха, даже след 5 дни в купата! 



Продукти за 45-50 гр.:
300 гр. брашно
130 гр. захар (намалете я поне с 30 гр. много са сладки)
100 гр. краве масло
1 яйце
8 гр. бакпулвер
2 с.л. крем шам фъстък 
настъргана лимонова кора
3 с.л. лимонов сок



Пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера. Добавете едно яйце, нарязаното на парчета студено краве масло, захарта, лимоновия сок и настърганата кора, крема от шам фъстък. Кремът е купен от Лидъл, надявам се да намерите и в българските вериги магазини! Замесете продуктите до получаване на гладко тесто.  Оставете го на студено за един час. От охладеното тесто късайте малки парчета по около 15 гр. направете на топче, оваляйте първо в кристална и после в пудра захар. Наредете топчетата в голяма тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за 12-15 мин. Охладете бисквитките на решетка, поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 

Рецептата е от тук!

 

14.01.2023 г.

Равиоли с пълнеж картофено пюре и сьомга в картофен крем с миди и скариди


Завъртяно заглавие, още  по--завъртяно ястие, ама като казах тази сутрин, че ми се прави паста ,цветна и по-така отиде цялата сутрин, че и малко отгоре! Доволна съм аз, дваж по-доволен Роберто! И от двете теста ми остана, та утре може да разточа  и за една малка лазаня! 


Продукти:
за жълтото тесто:
2 яйца
200 гр. семола римачината
щипка сол
1 с.л. зехтин 
1 с.л. вода (обикновено не слагам)
за черното тесто:
1 яйце
100 гр. семола римачината
щипка сол
1 с.л. зехтин
1 к.л. мастило от сепия 

за пълнеж на равиолите:
100 гр. картофено пюре
50 гр. пушена сьомга
щедра щипка настърган пармезан

за картофения крем с миди и скариди:
2 средни по големина картофи
праз лук само бялата част
100 гр. замразени миди и скариди
50 мл. прясно мляко
 100 мл. зеленчуков бульон
щипка магданоз 
щипка черен пипер 
20 мл. бяло вино
1 скилидка чесън 




Сложете изброените продукти за жълтата паста в купата на планетария и месете с куката докато получите твърдо, добре оформено тесто. Измесената паста увийте в парче найлон и оставете настрана. Постъпете по същия начин и с черната паста. Оставете тестото на стайна температура да се отпусне за 1 час. С машинката за паста разточете от двата цвята кори. Нарежете черния лист като за талятели. Получените ленти наредете на разтояние една от друга върху жълтата кора. Разточете внимателно с точилката за за залепнат лентите. 


С кръгла формичка изрежете кръгове от двата цвята. Върху жълтия кръг сложете от плънката - картофено пюре смесено с много ситно нарязана пушена сьомга и настърган пармезан. Покрийте с другото кръгче и притиснете за да залепнат добре дисковете.
 Всички изрезки от пастата които ви останат накъсайте и сложете върху хартия, поръсена с брашно за да позасъхнат и си ги сгответе на другия ден. 


Стигнахме до крема. Нарежете праз лука на ситно, картофите също. В тиган със загрят зехтин запържете за кратко лука и добавете картофите. Излейте около 100 мл. зеленчуков бульон, овкусете със сол и щипка черен пипер. Захлупете съда и гответе докато зеленчука омекне добре. Отстранете от котлона излейте прясното мляко и пасирайте до гладкост. Консистенцията на крема прябва да е като гъста боза.  
В друг тиган (изобщо не мислете, че ще ви остане чист съд или подредена кухня:) запържете скилидка чесън с щедра щипка магданоз. Прибавете замразените миди и скариди, разбъркайте и излейте бялото вино. Гответе 3-4 мин. 


Ако сте прочели до тук значи вече ще редим всичко в чиниите. Пуснете равиолите в кипяща подсолена вода и сварете за около 5 мин. На дъното на всяка чиния  изсипете от картофения крем, сложете 2-3 равиоли, върху тях 2-3 с.л. от морските дарове и отново 2 -3 равиоли. 5-6 бр. са достатъчни за една порция. Поднесете ястието веднага. Обикновенно в този момент Роберто вече е с вилица в ръка! :)
Остава ви да хапнете сладко, пък кухнята - е, нея ще чистите после, колко му е две-три тенджери, няколко тигана и цяла кухня в брашно! 
Чаооо! 


 

12.01.2023 г.

Кекс с локум и орехи


Кътах си от лятото две кутийки локум, те пък чакали да им намеря рецепта за кекс! Непременно трябва да направите този разкош! Ароматен и сладък с леко влажна текстура, такъв компаньон за кафето не се намира лесно :)!


Продукти:
230 гр. брашно
180 гр. захар
80 мл. слънчогледово олио
80 гр. кисело мляко 
4 яйца
10 гр. бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
1 кутийка локум
100 гр. орехи 
настъргана лимонова кора 


В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте до пухкавост. Излейте олиото, добавете киселото мляко. Хомогенизирайте с лъжица Пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера и ванилията. Прибавете сухата смес на порции при течната. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора.  Нарежете локума на малки парченца. Поръсете го с малко пудра захар и оваляйте добре парченцата. Нарежете ореховите ядки на едро. Прибавете локума и ядките към кексовата смес. Изсипете я в подмазана и набрашнена кръгла форма. Изпечете кекса на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 30-35 мин. Готовият кекс обърнете на решетка и поръсете с пудра захар. 
Да ви е сладко! :) 


 

2.01.2023 г.

Какаово руло с крем шам фъстък


Честита новата 2023 година! 
Да бъде здрава, мирна и късметлийска! Пълна с радост, вдъхновение и любов! 
И сладка разбира се, като първата за годината рецепта в блога! :) 


Продукти:
за блата:
4 големи яйца
130 гр. захар
80 гр. брашно
50 гр. какао 
за крема:
250 гр. сметана за разбиване
3 с.л. готов крем шам фъстък
за заливката:
100 гр. шоколад натурален
50 гр. краве масло 
20-30 мл. прясно мляко 
едро смлян шам фъстък 


НадяваМ се да намерите и в България готов крем от шам фъстък. Моят е купен от Лидъл, но най-вероятно ще има и в големите вериги супермаркети или магазини с турски продукти. 
За приготвянето на блата разбийте яйцата и захарта на пяна. Прибавете пресятото брашно и какао. Застелете голямата тава на печката с парче хартия за печене. Изсипете разбитата смес и подравнете. Изпечете блата за 8-10 мин. на 200 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор. Изпеченият блат обърнете на памучна кърпа, отстранете хартията и навийте на руло. Оставете на хладно докато изстине добре. 
 


В купа разбийте на сняг охладената сметана. Прибавете крема от шам фъстък и с лъжица разбъркайте добре до хомогеност. Разстелете блата и намажете щедро крема. Завйте отново на руло. Изрежете по около сантиметър от двата края за да подравните рулото. В малка касерола сложете начупения шоколад. Разтопете на водна баня, накрая прибавете кравето масло и прясното мляко. Бъркайте енергично докато получите гладък ганаш. 
Залейте рулото с него и поръсете с едро смлян шам фъстък. 
Заслужава си да направите и опитате това руло, стана много вкусно! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо!