Два ги направих....бяха за снощното парти при приятели! Типично по италиански, по селски, под открито небе, на маси застлани с цветна хартия и красиви пластмасови чаши и чинии, с лазаня и печено на жарава прасенце в главната роля! И атмосфера която не мога да предам с думи...поне аз не!
Продукти за 1 кейк:
100 гр. брашно
70 гр. оризово брашно
60 гр. нишесте
3 яйца
100 мл. олио
250 гр. кисело мляко
1 бакпулвер
настъргана лимонова кора
щипка сол
шепа захар на гранули
За крема:
500 мл. прясно мляко
4 жълтъка
60 гр. брашно
100 гр. захар
200 гр. сметана за разбиване
плодове за гарниране по избор
В голяма купа смесете брашната с бакпулвера. В друга сложете захарта и яйцата и разбийте с миксер на пяна. Добавете брашното на порции разбивайки с най-ниската степен на миксера. Следва киселото мляко и последно на струйка излейте олиото. Сложете щипка сол и настърганата лимонова кора. Застелете продълговата форма за кейк ( 25/12 см.) с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, подравнете и посипете със захар на гранули. Изпечете кейка на 170 гр. във фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче.
За крема разбийте с телена бъркалка жълтъците, захарта и част от млякото. Добавете брашното и хомогенизирайте сместа много добре. Останалото мляко сложете на котлона и малко преди да заври излейте яйчената смес. Бъркайте докато крема се сгъсти. Отстранете от котлона, покрийте със стреч фолио и охладете.
Разбийте сметаната на твърд сняг и на порции я добавяйте към яйчения крем разбивайки с миксер до получаване на пухкав и много вкусен крем.
Остана да ортежете капаче от кейка, издълбаете и напълните с крем, наредете върху него зърна грозде, парчета праскови и киви, ягоди или други плодове по ваш вкус! Украсете с няколко стръкчета мента и.....
да ви е сладко!
Трохите от кейка сложете в чашки, залейте ги с крема ( ще ви остане) и приберете в хладилник. Хапнете на следващия ден :) ......От мен чаооо и хубава неделя!
Залезът беше грандиозен......!