28.06.2014 г.

Малинов сладкиш с медена глазура


Как се казваше в такива случаи ..... май, че....е, няма такъв сладкиш :) .....Това е сладкиш за който мога да кажа: - не съм правила по-хубав!
Нещо разкошно, малиново, медено, сметаново ....нещо вълшебно!
Продукти:
150 гр. брашно + 30 гр. за малините 
150 гр. захар
2 яйца
110 гр. краве масло
4 с.л. сирене ''Филаделфия''
1 бакпулвер
250 гр. малини
50 гр. едро счукани бадеми  
За глазурата:
200 мл. течна сладкарска сметана
100 гр. мед
100 гр. захар
40 гр. краве масло 


В голяма купа смесете яйцата, захарта и сиренето. Разбийте за 5 мин. с миксер. В друга купа объркайте брашното, бакпулвера и счуканите бадеми. Прибавяйте ги към яйчената смес като бъркате с дървена лъжица. Разтопете кравето масло, изчакайте 5-6 мин. да се поохлади и го добавете на тънка струйка разбърквайки енергично. Посипете малините с брашното. Прибавете ги в готовата смес. Бъркайте внимателно с лъжицата за да не се намачкат много. 
Изсипете сместа във форма (24 см.) с откопчаващ се ринг предварително застлана с хартия за печене. Изпечете сладкиша на 170 гр. за около 40 мин. във фурна с вентилатор (за статична трябва повече време). Пробвайте за готовност с дървено шишче. 
За глазурата :
Излейте в тенджерка сметаната, добавете захарта, меда и кравето масло. Сложете на котлона и варете докато сместа се сгъсти и добие приятен карамелен цвят. Става за около 20 мин. 
Свалете от котлона поизчакайте около 10 мин. и залейте сладкиша. Украсете с няколко малинки и....... 
следва най-хубавото .....хапнете с удоволствие!



Да ви е сладко:)....Чаоооо! Хубав уикенд!


25.06.2014 г.

Руло с праскови


Сигурно си спомняте за едно красиво руло направено от леля Тинче (сестра ми ) когато  ми беше на гости миналата година. Докато тогава идеята за блог да не се и мяркаше в главата и', то днес  вече не е така! 
Представям ви току-що родения и' блог ''Животът може да е вкусен'' и една от първите вкусни  рецепти, а съм сигурна, че следват  още много страхотни и интересни такива! 


Продукти:
за рулото:
125 гр. краве масло 
5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 с.л. какао
за прасковите:
4 големи праскови
4-5 с.л. захар 
вода 

Нарежете прасковите на парчета, сложете ги в тенджерка, залейте ги с вода (около 1 пръст над тях), сложете 4-5 с.л. захар и сварете докато плодовете омекнат. Прецедете ги от захарния сириоп. Разтопете кравето масло и го излейте в голямата тава на печката ( без да я застилате с хартия). Отгоре наредете прасковите. 
Разбийте на пяна яйцата и 5 с.л.  захар. Добавете пресятото брашно и хомогенизирайте добре сместа. В чаша отделете няколко лъжици от нея и я оцветете с какаото. Излейте кексовата смес върху прасковите. Върху нея с лъжица изсипвайте от какаовата като оформите произволни и красиви шарки. 
Изпечете рулото на 200 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за 8-10 мин. 
Върху хартия за печене разстелете захар. Обърнете рулото с пандишпановия блат  към захарта и навийте на руло. Когато рулото се охлади отстранете хартията и....
пригответе кафето :).....

Да ви е сладко .....Чаооо! 
С балгодарност към ''Животът може да е вкусен'' за наистина вкусната рецепта:)!
Тъй като много от вас ми писаха, че срещат трудност при обръщането на изпечения блат, съветвам да застелите тавата с хартия за печене след което излеете разтопеното краве масло и наредите прасковите! 



23.06.2014 г.

Черешов сладкиш с бадеми


Бързам да ви предложа тази великолепна рецепта докато все още се намират череши. Рецептата е от сп.''Vero cucina''! 
Продукти:
150 гр. бяло брашно
 75 гр.фино царевично брашно
75 гр. обелени смлени бадеми
300 гр. почистени от костилките череши 
100 гр. озахарени череши
3 яйца
150 гр. захар
120 гр. краве масло
3 с.л. ром 
1 бакпулвер
30 гр. филирани бадеми
пудра захар
щипка сол



Оставете кравето масло да омекне на стайна температура. Към него добавете захарта и разбивайте с миксер докато получите гладка пухкава смес. Прибавете едно по едно яйцата все така разбивайки. Смесете бялото, царевичното и бадемовото брашно с бакпулвера и объркайте сместа много добре. Към маслено-яйчената смес добавяйте от брашното на порции като бъркате с дървена лъжица. Сложете щипка сол, ароматизирайте с 3 с.л. ром. Последно добавете почистените от костилките череши и нарязаните на половинки озахарени череши. Хомогенизирайте.  Подмажете форма с откопчаващ се ринг (24 см.) с краве масло и посипете стените и дъното със захар. Изсипете  сместа във формата. Подравнете, поръсете обилно с филираните бадеми. Изпечете сладкиша на 170 гр. долна решетка във фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Ако отгоре започне да прегаря покрийте с алуминиево фолио. Проверявайте за готовност с дървено шишче. 
Изпеченият сладкиш поръсете с пудра захар. 
Аз както винаги имах асистенти при снимките :)......


Да ви е сладко:)...Чаооо! Хубава нова седмица ви желая!



19.06.2014 г.

Пилешки гърди с моцарела в хрупкава коричка


Продукти:
1 бр. пилешки гърди 
125 гр. моцарела
1 яйце 
бяло брашно 
царевично брашно
зехтин
сол
чер пипер 


Рецептата е много лесна и експресна.....
С остър нож направете дълбок прорез в пилешките гърди, да стане като джоб. Овкусете със сол и смлян черен пипер. Нарежете моцарелата на големи парчета и я пъхнете в прореза.  Забодете с клечка за зъби за да затворите джоба. Разбийте яйцето с вилица. Оваляйте месото първо в бялото брашно, след това в яйцето и накрая в царевичното брашно.  Полейте със зехтин.  В тавичка разстелете хартия за печене, намаслете я и сложете пилешките гърди. Изпечете в предварително загрята фурна на 170 гр. докато панировката стане хрупкава и златиста. Поднесете със зелена салата или гъбен сос по тази рецепта. 


Добър апетит и да ви е сладко:).....Чаооо! 



15.06.2014 г.

Крамбъл с праскови


Продукти:
4 големи добре узрели праскови 
200 гр. брашно
100 гр. краве масло 
125 гр. захар
1 с.л. канела 
1 с.л. настърган джиндцифил 
сока на 1/2 лимон 


Изключително лесен и вкусен десерт! Нарежете прасковите на едри парчета. Объркайте ги с 2-3 с.л. захар, сока от половин лимон и насъргания джинджифил. Брашното размесете с канелата, останалата захар и нарязаното на малки парчета студено краве масло. С ръце размачкайте продуктите докато получите ситни трохи. Намажете дъното на тавичка с краве масло. Сложете прасковите, а отгоре ги покрийте с маслените трохи. Изпечете крамбъла на 180 гр. долна решетка във фурна с вентилатор за около 25-30 мин. 
Охладете сладкиша и сервирайте със сладолед или полуразбита сметана. 

Да ви е сладко :)...Чаооо! Хубава нова седмица!


13.06.2014 г.

Торта с ягоди и корнфлейкс


Амиии, чак пък торта не е...гръмко звучи така, но на вид е като торта и ще ви го пробутам така :)....Десертът, щото за мен е такъв е много вкусен и сочен, определено летен и лек ...е, колко да е лек един десерт с маскарпоне и сметана, но колкото, толкова! 
Рецептата е от сп. ''Cucinare bene'' и е една от тези които видях чак след 4 год.!



Продукти:
180 гр. царевичен корнфлейкс
500 гр. ягоди
500 мл. прясно мляко
150 гр. мед
1-2 с.л. коняк или ром
250 гр. маскарпоне
100 мл. сметана за разбиване
2 с.л. пудра захар

Разтопете меда в студеното прясно мляко. Ароматизирайте с алокохола. Прибавете корнфлейкса, разбъркайте и изчакайте докато течността се поеме и люспите набъбнат. Изчистете и нарежете ягодите на половинки. Разбийте с миксер сметаната с пудрата захар и добавете към нея маскарпонето. Аз направих тортата във форма с откопчаващ се ринг. Моят съвет е да се направи в малка продълговата тавичка. Десертът няма желатин, много е мек и е трудно да се извади без да му се развали фасона ...видях се в чудо докато го курдисам в чинията и си остана с падащото дъно от формата:). Та...продължавам с наредбата: .....на дъното на съда, който ще изберете изсипете половината от набъбналия корнфлейкс, покрийте с ягоди и изсипете щедра порция крем. Нивелирайте обекта  и сложете останалия царевичак:).....подредете пак от ягодките, украсете тук-там с крем и приберете в хладилник за 2-3 часа.

Вкусно и лятно, повярвайте ще ви хареса:)....Чаооо! Хубав уикенд! 



Цветя от моята градина :)





12.06.2014 г.

Милфьой патладжан и тиквички


Продукти за две порции:

1 голям продълговат патладжан
1 тиквичка (голяма)
150 гр. скаморца
2-3 скилидки чесън
щипка пресен майоран
2-3 домата 
200 мл. доматено пюре 
сол
 зехтин




Нарежете патладжана и тиквичката по дължина. Запечете ги в тиган с незалепващо дъно с малко зехтин. Може да ги запечете и на грил тиган и после поръсите със зехтин. Бланширайте доматите за 3-4 мин. във вряща вода за да ги обелите по-лесно. Изчистете ги от семето и нарежете на кубчета. Запържете ситно нарязания чесън, добавете нарязаните домати, дом. пюре и 1 к.ч. топла вода. Подправете със сол и майоран и варете соса докато остане на мазнина.  


Покрийте тавичка с хартия за печене, намаслете я леко. Започнете да редите ястието първо с патладжан, сложете няколо лъжици от доматения сос, настъргана скаморца и наредете тиквички. После пак патладжан, дом. сос и скаморца. 
Запечете на 200 гр. за 8-10 мин. Поднесете топло, но и студено е разкошно ястие! 

Да ви е сладко :).....Чаооо!


10.06.2014 г.

Кексчета с череши и аромат на канела


Стигат ви брашно, захар, яйца,  малко черешки  и щипка канела за да направите чудни и много вкусни  кексчета....Побързайте, сезона на черешите е кратък :) 



Продукти за 12 кексчета:
200 гр. брашно
200 гр. череши
150 гр. захар
90 гр. краве масло
125 гр. кисело мляко
2 яйца
1 бакпулвер
щедра щипка канела

Омекналото на стайна температура краве масло и захарта разбийте на пухкав крем. Добавяйте едно по едно яйцата като продължите да разбивате с миксера. Прибавете киселото мляко, почистените от костилките и нарязани на половинки череши. Хомогенизирайте сместа добре. Добавете на порции брашното размесено с бакпулвера и щипка сол. Ароматизирайте с канела. 
За печенето използвайте форма за мъфини с по големите гнезда. Изпечете кексчетата на 180 гр. за 20-26 мин. в предварително загрята фурна с вентилатор, долна решетка. 
Готовите мъфини поръсете с пудра захар. 



Да ви е сладко следобедното кафенце:)....Чаоооо! 



9.06.2014 г.

Тиквички с моцарела на фурна


Рецептата видях в късния следобед тук и веднага реших вечерята :).....
Продукти:
2 средни по големина тиквички
1 моцарела 
1 яйце
3 с.л. прясно мляко
брашно
галета
сол
зехтин



Нарежете тиквичките по дължина на тънки ленти. Бланширайте ги за 3-4 мин. във  вряща подсолена вода. Извадете ги, изчакайте малко да се отцеди водата.  Върху всяка лента-тиквичка сложете по парче моцарела  и похлупете с двата края. Разбийте яйцето с прясното мляко. Посолете. Набрашнете всяко парче, потопете в разбитото яйце и оваляйте добре в галета. Наредете така приготвените тиквички в подмазана с олио тавичка, полейте  с  тънка струйка зехтин и изпечете на 200 гр. за около 15 мин. Сервирайте веднага.

Хрупкави и много вкусни .....да ви е сладко :)! Чаоооо! 



6.06.2014 г.

Тимбало с пушена сьомга и оризова салата


Продукти:
150 гр, ориз
200 гр. пушена сьомга
1 бурканче(400 гр.) мариновани зеленчуци
100 гр. мариновани малки лукчета
1 консерва (80гр.) риба тон 
50 гр. пармезан 
1 варено яйце



Сварете ориза в подсолена вода. Прецедете го и охладете. В голяма купа сложете ориза, добавете прецедените от маринатата зеленчуци и лукчета ( намират се в магазини ''Lidl''), нарязаното на малки парчета варено яйце, пармезана на  люспи, рибата тон. Объркайте всички продукти много добре. Намажете стените и дъното на подходяща купа със зехтин. Наредете парчетата пушена сьомга и изсипете оризовата салата вътре. Може да направите индивидуални малки тимбалчета. Приберете в хладилник за час. Преди сервиране обърнете купата в чиния и освободете тимбалото. Украсете с клонка мента е резенче яйце. 

Да ви е сладко :) ...Чаооо! 



4.06.2014 г.

Патладжанени рулца с пилешко


Първа съм на масата когато има патладжан, а има ли и крехки пилешки пържолки няма вреждане от мен:)....Тези рулца освен вскусни се приготвят и много бързо. 
Продукти: 
1 патладжан
250 гр. тънки пилешки пържолки 
2-3 скилидки чесън
 щипка магданоз 
2 домата 
1 к.ч. доматено пюре
1 к.ч. вода 
сол 
зехтин
пресен босилек 

Нарежете петладжана на тънки резени по дължина. Изпечете го на грил тиган. Наредете в чиния и посолете, поръсете с нарязан на дребно чесън и магданоз. Полейте всяко парче със зехтин. Изпечете пилешките пържолки на грил тиган. Топли ги овкусете със сол и зехтин. Сложете всяка пържолка между два резена патладжан и завийте на рулца. Забодете с клечка за зъби или дървено шишче. 
Соса направете като запържите скилидка чесън в малко зехтин, добавите нарязаните  на кубчета домати (без семките), доматеното пюре и вода. Овкусете със сол, захлупете съда и гответе соса докато остане на мазнина. 
Изсипете дом. сос в подходяща за сервирене чиния, отгоре наредете патладжанените рулца, украсете с пресни листа босилек и поднесете веднага. 
Още интересни рецепти с главен герой патладжана:


Да ви е сладко:)....чаооо! 



Първа земеделска гордост ...патладжанче и краставичка ....нямам търпение да ги схрускам:)!