28.06.2013 г.

Картофена салата с риба тон и печени чушки


Картофените ми предложения всъщност днес са две : топла картофена салата с риба тон  и печени чушки и картофки ''златни мидички '' :) ! 
С първото може да хапнете леко за обяд или вечеря , а с ''мидичките '' може да украсите вкусно печено месо :) ! 
Каквото и да изберете - да ви е сладко :) ! 

Продукти за салатата : 
за 2 порции : 
3 средни по големина пресни картофи 
1 голяма червена чушка 
1 консерва риба тон (120 гр. ) 
чер пипер 
зехтин 
лимонов сок 
Обелете картофите и ги нарежете на малки парчета . Сварете ги до готовност в леко подсолена вода . Прецедете и подправете веднага с малко зехтин . Опечената пиперка обелете и нарежете на малки парченца . Добавете я към картофите . Отворете консервата и излейте олиото от нея . Изхвърлете го ! Рибата прибавете към всички продукти . Посолете ако има нужда , подправете с лимонов сок , чер пипер и още малко зехтин . 

За картофките мидички : 
пресни картофи 
розмарин 
чер пипер 
чесън 
сол 
зехтин 
Измийте картофите добре с четка . Разрежете ги на половинки . Всяка половинка нарежете на лентички без да прекъсвате на върха . Застелете дъното на голяма тава с хартия за печене . Намажете я с олио и поръсете с малко  сол . Картофките овкусете с черния пипер , ситно нарязания зехтин и чесън . Наредете ги в тавата , полейте всяка мидичка със зехтин и изпечете до приятен загар . Идеята за нарязването е на сестра ми ! 

                                                        Е , това е за днес :) ...Хубав петък ! Чаоооооооо ! 


27.06.2013 г.

'' Дамски целувки '' - Baci di dama di meringhe al cioccolato


Предлагам ви целувчения вариант на тези дребни сладки класика :) ! Другия вариант е от тесто с равни части брашно , смлени бадеми и лешници , краве масло и шоколад ! Но за тях ще говорим друг път :) ! В събота бяхме на сватба , снощи пък младоженците ни бяха поканили на вечеря и какъв по-хубав повод от това да направя отдавна набелязаните сладки целувки :) !  


                                                      Рецептата е от сп. '' In tavola '' ! А продуктите : 

3 белтъка 
180 гр. пудра захар 
150 гр. черен шоколад ( 72 % какао -задължително )
100 мл. сладкарска сметана 
20 гр. краве масло 


Белтъците разбийте леко с щипка сол . Добавете пудрата захар и бийте с миксера до много твърд сняг . В голяма тава застлана с хартия за печене щприцовайте с гладкия накрайник малки кръгчета . Сложете тавата във фурна 70 -80 гр. и забравете за тях за 5-6 часа . Аз ги приготвих от предната вечер , изключих фурната към 12 ч. и ги оставих вътре до сутринта . Бяха изсъхнали идеално :) ! 
За шоколадовия крем  : в малка тенджерка сипете сметаната , сложете начупения шоколад и кравето масло . Разтопете на умерен огън сместа . Хомогенизирайте добре . 
В по голяма купа налейте студена вода и сложете бучки лед . 
Потопете тенджерката с шоколадовия крем вътре и разбивайте с миксер до пълното му изстудяване и сгъстяване . Става бързо , за около 5-6 мин. 
Остава ви да слепите целувките две по две с кремчето и да тръгнете за гости  или си ги излапате сами ............:) 
щото  Роби снощи каза  : '' Ех , защо трябва да ги деля с други :)) '' 


                                                 От мен целувки за хубав четвъртък :* Чаоооооооооо ! 


25.06.2013 г.

Сладкиш с какао и кокос


Я да вдигне ръка този който не обича комбинацията какао + кокос ...май  няма  да се намерят такива :) ! С пълнежа си този сладкиш напомня кокосовите блокчета '' bounty'' и е невероятен на вкус ! Рецептата е от тук , но този път , (както никога:) намалих грамажа на някои продукти , а други увеличих . Мисля ,че се получи много добре , затова ще ви напиша така както го направих аз !  


Продукти :
За кексовата смес : 
230 гр. брашно 
160 гр. захар 
4 яйца 
35 гр. какао 
80 гр. краве масло 
50 мл. прясно мляко 
1 бакпулвер 

За пълнежа : 
130 гр. захар 
130 гр. кокосови стърготини 
150 мл. течна сладкарска сметана 
2 ч.л. нишесте 


Омекналото на стайна температура краве масло разбийте със захарта . Разделете жълтъци от белтъци . Към разбитото масло добавете един по един жълтъците като разбивате с миксер . Смесете брашното , бакпулвера и какаото . Добавяйте го  на порции . Налейте прясното мляко . Разбийте белтъците за 3-4 мин до побеляване . Добавете ги към сместа . 
Кокосовите стърготини , сметаната , захарта и нишестето объркайте на каша .
В тава (24 см. ) с откопчаващ се ринг застелете намокрена и изстискана от водата хартия за печене . Изсипете половината от кексовата смес . Отгоре разстелете кокосовата плънка . Изсипете останалата част от кексовата смес . Изпечете сладкиша на 170 гр. за около 30 мин. 
Оставете го да се охлади напълно и поръсете с пудра захар . Аз за по красиво използвах  изплетена на една кука салфетка , която поръсих обилно със захарта и после отстраних :) ! Да ви е сладко !

                                                                    На всички вас хубав вторник :) ! Чаоооооо ! 



                                                        Морските снимки са от вчерашната ми разходка :) ! 





      
          Тази година покрай къщата ни е пълно с красота - прекрасни слънчогледови ниви :) ! 




20.06.2013 г.

'' Розата на пустинята '' - '' La rosa del deserto ''





За тази чудесни сладки  благодаря на моята приятелка Сашка :* ! Саше , вече ти казах , че рецептата е страхотна , много сполучлива и бърза ! От забъркването на сместа до изпичането на сладките отне 30 мин. :) ! А защо '' розата на пустинята '' ? Сигурно защото така рошавички приличат на минералния камък , който се вижда на снимката :) ! Но и да не е заради това името им е много красиво ! 


Продукти:

130 гр. брашно 
70 гр. картофено нишесте (може да замените  с царевично или пшенично )
100 гр. краве масло 
100 гр. захар 
2 яйца 
1 ванилия 
1/2 пак. бакпулвер 
60 гр. шоколадови капки 
шепа стафиди 
100 гр. царевичен корн флейкс 

Накиснете стафидите за 10 мин. в хладка вода или ром (ако предпочитате ). Включете фурната на 170 гр. ! Брашното и нишестето размесете с бакпулвера , захарта , ванилията . Добавете омекналото краве масло , яйцата , шок. капки и стафидите . Бъркайте сместа докато усвоите добре всички съставки . 
Сипете в чиния корн флейкса . С малка лъжичка вземайте от сместа и овалвайте в царевичните люспи . Топчетата трябва да заприличат на малки таралежчета :) ! 
Наредете ги на разстояние в тава покрита с хартия за печене . Изпечете сладките на 170 гр. до покафеняване . Охладете на решетка и .....хапнете :) ! Да ви е сладко !  

                                                                               Чаоооооооо ! С прегръдка за хубава вечер ! 



17.06.2013 г.

Babà al rum - бабà с ром ....или полски сладкиш останал завинаги в Неапол


Няма как попаднали в Неапол да подминете този чудесен сиропиран сладкиш с история и родословно дърво на благородник :) ! Две са версиите за появата му : 
Едната , че полския крал Станислав Лешчински ( 1677 - 1766 ) много обичал да му четат приказките от '' Хиляда и една нощ '' накарал готвача си да сиропира най - обикновен кекс  като добави в сиропа ром и го кръсти на любимия му герой Али Баба :) ! 
Другата : че веднъж в пристъп на ярост( пак същия господин)  хвърлил кекса , защото бил много сух   срещу шише с ром ,което се счупило и го напоило !  А тъй като кекса на полски се казва бабка ,та оттам и бабà ! 
А попаднал в Неапол от Франция , ама тя много дълга таз' история :)....с две думи : 
Кралят както във всички приказки имал дъщеря Мария , която оженил за Луи ХV - крал на Франция ! Тя довела във френския двор полски готвачи , а пък някои от френските кралски готвачи били поканени от фамилията на Савоите господстващи по това време в неаполитанското кралство ! Те донесли рецептата , която се харесала от раз на неаполитанците и станала тяхна :) ! Оффф  , ама я забърках една историческа :)).... 
Дали е така не знам ... , но ако вярвате в приказки изберете си версията която ви харесва :) ! И  след часа по история е време за час по готварство :)... ето рецептата : 




А тя е от книгата '' La cucina italiana '' и е отговор на една от моите фейсбук фенки Кристина Митова ,която ме попита дали съм правила този сладкиш .....направих го ,Кристи и ти благодаря ,че ме подсети за него ! Канех му се отдавна :).... 

 Продукти :

за тестото : 
250 гр. брашно 
125 гр. краве масло 
40 мл. прясно мляко 
25 гр. захар 
12 гр. мая от кубче 
3 жълтъка 
1 ванилия 
кората на 1 лимон 
щипка сол 

за сиропа : 
600 мл. вода 
400 гр. захар 
200 мл. ром 
кората на ч лимон 

за намазване :
2-3 с.л. кайсиев мармалад 

за гарниране :
бита сметана , крем'' пастичера '' , сладолед 


Сложете в купа 150 гр. брашно и го залейте с 85 мл. вода в която е разтворена маята . Покрийте купата и оставете брашното да шупне . След като е готово добавете всички останали продукти . Кравето масло -  последно ,  омекнало на стайна температура и  нарязано на малки парчета  .Започнете да разбивате с миксер с бъркалките за тесто. 
Около 10 мин. Сместа трябва да е много мека и еластична . 
Покрийте  съда с кърпа и оставете отново за втасване . Процеса с подготовката на тестото е дълъг ,но резултата си струва усилията :) ! 
Пригответе си чашки от крем карамел като ги намажете с олио и посипите с брашно. 
Когато тестото е удвоило обема си , късайте с намазнени ръце еднакви парчета от него и поставяйте във всяка чашка така , че да достига 1 см. под ръба и' ! 
От тази доза  направих 8 сладкиша . Покрийте чашките и отново оставете да втаса този път за около 30 мин. 
Изпечете на 170 гр. за  20 - 25  мин. Извадете сладкишчетата и охладете върху дървена решетка . 
Продуктите за сиропа кипнете заедно за 5 мин. Потапяйте всеки сладкиш за 1 мин. максимум ( внимавайте да не го сиропирате много ) и наредете върху решетка с широката част надолу . 
След десетина мин. намажете всяко кексче с леко затоплен кайсиев мармалад . Съхранявайте в хладилник до поднасянето му. Поднесете с бита сметана , крем ''пастичера'' , сладолед , шоколад ...... ! Да ви е сладко :)! 

                                                      Чаоооо от мен и спорна ,усмихната седмица :) ! С прегръдка ! 


                        В клипа може да видите целия процес за направата на бабà . Рецептата не е от тук ! 

                                               http://ricette.giallozafferano.it/Baba-al-rhum.html


16.06.2013 г.

Хлебна пита с патладжан


Рецептата е от  новия брой на '' Cucina moderna '' ! Ще ви очарова вкуса на патладжан , лук и риган  в комбинация с най - обикновено хлебно тесто :) !  


 Продукти: 

за тестото :
400 гр. брашно 
12 гр. мая (от кубче) 
1 ч.л. сол 
1/2 ч.л. захар 
30 мл. зехтин 
220 мл. вода 

за плънката :
1/2 патладжан 
2 глави лук 
2 яйца 
50 мл. прясно мляко 
20 гр. пармезан 
чер пипер 
1 скилидка чесън 
щипка сух риган 

Замесете меко и еластично тесто , сложете го в набрашнена купа , намажете със зехтин ,покрийте с навлажнена кърпа и оставете да удвои обема си . 
Пригответе плънката докато това стане ! Нарежете лука на полумесеци и заедно със скилидката чесън  (цяла ) го задушете в малко зехтин . Извадете чесъна , овкусете със сол и чер пипер . 
Нарежете патладжана . Панирайте го в яйце и брашно и изпържете за няколко минути . Изпържените парчета оставете да се оцедят от олиото върху хартия . 
Разточете тестото и го прехвърлете в тава ( 28 см.) застлана с хартия за печене . Оформете висок борд . На дъното изсипете и разстелете равномерно лука , отгоре наредете патладжана. Разбийте яйцата и млякото , посолете и излейте върху патладжаните .Намажете тестото по края с четка потопена в зехтин .  Поръсете с пармезана . Изпечете питата на 170 гр. около 25 - 30  мин. 



                   Да ви е сладко , слънчево и усмихнато днес в неделя :* ! Чаоооо ! С прегръдка :* !



                                                                                    Най - после е лято :)...нека да е хубаво ! 


14.06.2013 г.

Затворена кростата с рикота и шоколад




Беше си едно предизвикателство за мен тази кростата , но мисля се справих :) ! Отначало ми се виждаше много трудно да  определя и разточа тестото за да покрия  сладкиша. Оказа се , че него ден или ми се получи случайно :) или вече съм се научила да ги правя тези така трудно виждащи ми се отначало кростати :) ! 


Продукти :

за тестото : 
120 гр. краве масло 
250 гр. брашно 
100 гр. захар (кристална) 
1 яйце 
1/2 каф. лъжичка бакпулвер 
2 ванилии 

за пълнежа : 
250 гр. рикота(извара) 
3 с.л. захар 
1 яйце 
100 гр. шоколадови капки 



Нарежете студеното краве масло на парченца . Тестото размесете с бакпулвера и ванилиите . Добавете брашното , яйцата и захарта към кравето масло и омесете меко , маслено тесто . Завийте го в полиетиленово фолио и приберете за 30 мин. в хладилник . 



От охладеното тесто отделете топка колкото юмрук (съжалявам ,че не го изтеглих ) . Останалото разточете на кора 3 - 4 мм. Прехвърлете я в тавичка (24 см.) подмазана и набрашнена . Оформете висок борд . Надупчете дъното с вилица . 



Разбийте рикотата с яйцето и захарта . Добавете шоколадовите капки или парченца шоколад . Изсипете сместа върху тестото . От отделеното разточете кора със същата дебелина( 3-4 мм.) .С помощта на точилка прехвърлете кората (виж снимката по-горе ) за да покрие пълнежа . Краищата подгънете навътре и с пръсти прищипете тестото по края на тавичката за да оформите и затворите добре капачето . 
Изпечете сладкиша на 170 гр. за около 40 мин. Оставете го да се охлади леко в тавата и тогава го извадете . Поръсете с пудар захар . 



         
         Какво остана ? .....Да ви пожелая да ви е сладко :) ! Хубав петък от мен :* ! Чаоооо !




12.06.2013 г.

'' Чери '' със сирене и кюфтенца с орехи


Oбичам да готвя с такива мънички сладури като ''чери''доматки :) ! В случая готвене е слино казано , щото цялата рецепта се свежда до разрязването им на две , почистване  от семките и напълването им със сирене тип ''филаделфия '' смесено с нарязани  на  ситно каперси , малко зехтин и щипка чер пипер :) ! Идеята за това е от сп. ''Cucinare bene '' ! 


Тези кюфтенца бях запланувала преди дни , но пък после изникна една мусака ,която вече ви показах ! 
Продуктите ще напиша без да уточнявам количеството . Преценете си сами ! 

Трябва ви : 
телешка кайма 
орехи (смлени на едро ) 
яйце 
пармезан 
скилидка чесън
филия сух хляб 
чер пипер 
настъргана лимонова кора 
щипка майоран 

Омесете добре всички продукти и оставете каймата за 30 мин. да се овкуси . От нея наптавете  малки колкото орех топчета . Оваляйте ги в брашно и изпържете на силен огън . Поднесете ги топли със салата според сезона ! 

                                                             Да ви е сладко :) ! Чаооооо ! Хубава вечер :* !


11.06.2013 г.

Мусака от патладжани в гювече


Бях замислила за днешната вечеря кюфтенца от кайма с орехи рецептата за които съм набелязала отдавна , но купувайки си новия брой на '' Cucinare bene '' попаднах на тази рецепта за мусака ,която преобърна плана ми за тях :) ! 

Продукти за 2 гювечета : 
2 средно големи патладжана 
250 гр, кайма 
1 малка глава лук 
 1 скилидка чесън 
150 - 200 мл. доматено пюре 
200 мл. бешамел 
80 гр. пармезан 
чер пипер 
щипка майоран 
сол 
зехтин 



Нарежете патладжана на кръгчета и го изпечете на грил тиган . Посолете го леко . Нарежете лука и скилидката чесън и ги запържете . Добавете каймата и пържете още няколко минути . Излейте  доматеното пюре разредено с чашка вода . Овкусете с чер пипер , майоран и сол . Варете соса  около 10 -15 мин. 
На дъното на всяко гювече изсипете по 1-2 с.л. от доматения сос , наредете парчета патладжан , пак от сос и още ред патладжан . 
Залейте отгоре с бешамел ,поръсете щедра щипка настърган пармезан и изпечете гювечетата   на 180 гр. за 30 мин. ! 

                                                                                Да ви е сладко :) ! Чаооооо ! Хубав вторник :) !



9.06.2013 г.

Старонемски сладкиш с пълнени ябълки


Колкото се зарадвах на гостите си , почти толкова ме зарадва и един от подаръците ,който ми донесоха , а именно книгата спечелена  в  конкурса ''Вкусно с Йоли '' на 24Kitchen (нещо не можах да сложа връзката :( .......
Когато я извади от куфара сестра ми , ми я подаде с думите :
 -  '' Има страхотни неща , но един сладкиш ме впечатли повече от всичко друго '' ! 
   Старонемския сладкиш с пълнени ябълки !
 И аз  бях впечатлена ,но докато тя беше тук не можахме да го направим . Не го забравих и при първия удобен случай , а какъв по - удобен от посрещане на гости :) го направих !

Резултата беше зашеметяващ ! Благодаря ти ,Йоли за прекрасната рецепта и чудесната книга , която не намира място в библиотеката ми ,защото е с мен  в кухнята , в спалнята :) ... ( харесва ми да се подсладя с някоя рецепта преди заспиване  :) и  винаги   ми е  под ръка ! 
Рецептата направих с леки изменения , но вкуса е неповторим ! А  Тук може да прочетете оригиналната рецепта на Йоли ! 

Продукти : ( така както го направих  ) 
За тестото : 
120 гр. краве масло 
100 гр. кристална захар 
250 гр. брашно 
1 яйце
1 пак. ванилия 
настърганата кора на един лимон 

За пълнежа: 
6 малки ябълки 
няколко с.л. вишнев конфитюр 
шепа нарязани на едро бадеми 
1 пак. крем ''пастичера'' 
филирани бадеми за поръсване 



Нарежете студеното масло на малки парчета , добавете всички останали продукти и замесете меко тесто . Напревете го на топка , загънете в полиетиленово фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 
Извадете охладеното тесто . Сложете го на хария за печене и разточете на 4-5 мм. и с диаметър няколко сантиметра по - голям от тава  (24 см.) в която ще печете  .  Приплъзнете хартията в нея  и оформете високия борд от тесто . 
Надупчете дъното с вилица . Обелете и почистете от семките ябълките . Наредете ги върху тестото . Едро нарязаните бадеми смесете с вишневия конфитюр . Напълнете ябълките с него . 



Аз използвах този път готов крем ''пастичера''  , който само смесих с прясно мляко и излях върху ябълките . Вие може да ползвате този ,който е посочила Йоли  или си направите по следната рецепта : 
Продукти : 
250 мл. прясно мляко 
3 жълтъка 
60 гр. захар 
2 с.л. брашно 
1 ванилия 
Смесете всички продукти , сложете ги на котлона да се сгъстят леко , и изсипете върху ябълките . 
Изпечете сладкиша на 170 гр. около 40 мин. Оставете го да се охлади напълно преди да го извадите от тавата . 
Поръсете готовия сладкиш със  запечените на сух тиган филирани бадеми и щипка пудра захар . 



                            Да ви е сладко ...невероятен е :) ! Чаооо от мен и хубава нова седмица :* ! 



7.06.2013 г.

Кифлички с пушена сьомга


Е няма такива кифли  !!!  Да ама не...има и още как :) ! Невероятен , страхотен вкус ви казвам ! Знам ,че всеки си хвали стоката :) , ама моята днес е за голяма хвалба :) !
Най -добре е да опитате  пък после ще приказваме ! В списанието '' Oggi cucino '' откъдето взех рецептата кифличките бяха направени с готово тесто (тоест от магазина :) ,аз използвах това с което правя пица , а на вас оставям да изберете ваше любимо или да пробвате с моето !  
 

Продукти : 
За тестото :
350 гр. брашно 
200 мл. хладка вода 
15 гр. мая от кубче 
20 мл. зехтин
1/2 ч.л. сол 
1/2 ч.л. захар 
2 с. л. кисело мляко 

За плънката : 
250 гр. пушена сьомга 
сирене тип''филаделфия '' 

За намазване : 
1 жълтък 
1-2 с.л. зехтин 
макови семенца 

 Замесете тесто от всички изброени продукти . Сложете го в набрашнена купа , намажете го с олио ,покрийте с домакински найлон и оставете да втаса . Когато е  удвоило  обема си го примесете леко и рзделете на две топки . Разточете всяка една на кръг ,нарежете на триъгълници . Намажете всеки триъгълник със сирене и поставете отгоре парче пушена сьомга . Завйите на кифличка . 
Разбийте леко един жълтък с 1-2 с.л. зехтин и намажете отгоре всяка кифличка . Поръсете с макови семенца . Изпечете кифличките на 180 гр. . Хубави са и топли  и студени ! 
                                           Да ви е сладко ! Чаоооо от мен и хубав уикенд :* ! С прегръдка !