28.06.2013 г.
Картофена салата с риба тон и печени чушки
Картофените ми предложения всъщност днес са две : топла картофена салата с риба тон и печени чушки и картофки ''златни мидички '' :) !
С първото може да хапнете леко за обяд или вечеря , а с ''мидичките '' може да украсите вкусно печено месо :) !
Каквото и да изберете - да ви е сладко :) !
Продукти за салатата :
за 2 порции :
3 средни по големина пресни картофи
1 голяма червена чушка
1 консерва риба тон (120 гр. )
чер пипер
зехтин
лимонов сок
Обелете картофите и ги нарежете на малки парчета . Сварете ги до готовност в леко подсолена вода . Прецедете и подправете веднага с малко зехтин . Опечената пиперка обелете и нарежете на малки парченца . Добавете я към картофите . Отворете консервата и излейте олиото от нея . Изхвърлете го ! Рибата прибавете към всички продукти . Посолете ако има нужда , подправете с лимонов сок , чер пипер и още малко зехтин .
За картофките мидички :
пресни картофи
розмарин
чер пипер
чесън
сол
зехтин
Измийте картофите добре с четка . Разрежете ги на половинки . Всяка половинка нарежете на лентички без да прекъсвате на върха . Застелете дъното на голяма тава с хартия за печене . Намажете я с олио и поръсете с малко сол . Картофките овкусете с черния пипер , ситно нарязания зехтин и чесън . Наредете ги в тавата , полейте всяка мидичка със зехтин и изпечете до приятен загар . Идеята за нарязването е на сестра ми !
Е , това е за днес :) ...Хубав петък ! Чаоооооооо !
27.06.2013 г.
'' Дамски целувки '' - Baci di dama di meringhe al cioccolato
Предлагам ви целувчения вариант на тези дребни сладки класика :) ! Другия вариант е от тесто с равни части брашно , смлени бадеми и лешници , краве масло и шоколад ! Но за тях ще говорим друг път :) ! В събота бяхме на сватба , снощи пък младоженците ни бяха поканили на вечеря и какъв по-хубав повод от това да направя отдавна набелязаните сладки целувки :) !
Рецептата е от сп. '' In tavola '' ! А продуктите :
3 белтъка
180 гр. пудра захар
150 гр. черен шоколад ( 72 % какао -задължително )
100 мл. сладкарска сметана
20 гр. краве масло
Белтъците разбийте леко с щипка сол . Добавете пудрата захар и бийте с миксера до много твърд сняг . В голяма тава застлана с хартия за печене щприцовайте с гладкия накрайник малки кръгчета . Сложете тавата във фурна 70 -80 гр. и забравете за тях за 5-6 часа . Аз ги приготвих от предната вечер , изключих фурната към 12 ч. и ги оставих вътре до сутринта . Бяха изсъхнали идеално :) !
За шоколадовия крем : в малка тенджерка сипете сметаната , сложете начупения шоколад и кравето масло . Разтопете на умерен огън сместа . Хомогенизирайте добре .
В по голяма купа налейте студена вода и сложете бучки лед .
Потопете тенджерката с шоколадовия крем вътре и разбивайте с миксер до пълното му изстудяване и сгъстяване . Става бързо , за около 5-6 мин.
Остава ви да слепите целувките две по две с кремчето и да тръгнете за гости или си ги излапате сами ............:)
щото Роби снощи каза : '' Ех , защо трябва да ги деля с други :)) ''
От мен целувки за хубав четвъртък :* Чаоооооооооо !
25.06.2013 г.
Сладкиш с какао и кокос
Я да вдигне ръка този който не обича комбинацията какао + кокос ...май няма да се намерят такива :) ! С пълнежа си този сладкиш напомня кокосовите блокчета '' bounty'' и е невероятен на вкус ! Рецептата е от тук , но този път , (както никога:) намалих грамажа на някои продукти , а други увеличих . Мисля ,че се получи много добре , затова ще ви напиша така както го направих аз !
Продукти :
За кексовата смес :
230 гр. брашно
160 гр. захар
4 яйца
35 гр. какао
80 гр. краве масло
50 мл. прясно мляко
1 бакпулвер
За пълнежа :
130 гр. захар
130 гр. кокосови стърготини
150 мл. течна сладкарска сметана
2 ч.л. нишесте
Омекналото на стайна температура краве масло разбийте със захарта . Разделете жълтъци от белтъци . Към разбитото масло добавете един по един жълтъците като разбивате с миксер . Смесете брашното , бакпулвера и какаото . Добавяйте го на порции . Налейте прясното мляко . Разбийте белтъците за 3-4 мин до побеляване . Добавете ги към сместа .
Кокосовите стърготини , сметаната , захарта и нишестето объркайте на каша .
В тава (24 см. ) с откопчаващ се ринг застелете намокрена и изстискана от водата хартия за печене . Изсипете половината от кексовата смес . Отгоре разстелете кокосовата плънка . Изсипете останалата част от кексовата смес . Изпечете сладкиша на 170 гр. за около 30 мин.
Оставете го да се охлади напълно и поръсете с пудра захар . Аз за по красиво използвах изплетена на една кука салфетка , която поръсих обилно със захарта и после отстраних :) ! Да ви е сладко !
На всички вас хубав вторник :) ! Чаоооооо !
Морските снимки са от вчерашната ми разходка :) !
Тази година покрай къщата ни е пълно с красота - прекрасни слънчогледови ниви :) !
20.06.2013 г.
'' Розата на пустинята '' - '' La rosa del deserto ''
Продукти:
130 гр. брашно
70 гр. картофено нишесте (може да замените с царевично или пшенично )
100 гр. краве масло
100 гр. захар
2 яйца
1 ванилия
1/2 пак. бакпулвер
60 гр. шоколадови капки
шепа стафиди
100 гр. царевичен корн флейкс
Накиснете стафидите за 10 мин. в хладка вода или ром (ако предпочитате ). Включете фурната на 170 гр. ! Брашното и нишестето размесете с бакпулвера , захарта , ванилията . Добавете омекналото краве масло , яйцата , шок. капки и стафидите . Бъркайте сместа докато усвоите добре всички съставки .
Сипете в чиния корн флейкса . С малка лъжичка вземайте от сместа и овалвайте в царевичните люспи . Топчетата трябва да заприличат на малки таралежчета :) !
Наредете ги на разстояние в тава покрита с хартия за печене . Изпечете сладките на 170 гр. до покафеняване . Охладете на решетка и .....хапнете :) ! Да ви е сладко !
Чаоооооооо ! С прегръдка за хубава вечер !
17.06.2013 г.
Babà al rum - бабà с ром ....или полски сладкиш останал завинаги в Неапол
Няма как попаднали в Неапол да подминете този чудесен сиропиран сладкиш с история и родословно дърво на благородник :) ! Две са версиите за появата му :
Едната , че полския крал Станислав Лешчински ( 1677 - 1766 ) много обичал да му четат приказките от '' Хиляда и една нощ '' накарал готвача си да сиропира най - обикновен кекс като добави в сиропа ром и го кръсти на любимия му герой Али Баба :) !
Другата : че веднъж в пристъп на ярост( пак същия господин) хвърлил кекса , защото бил много сух срещу шише с ром ,което се счупило и го напоило ! А тъй като кекса на полски се казва бабка ,та оттам и бабà !
А попаднал в Неапол от Франция , ама тя много дълга таз' история :)....с две думи :
Кралят както във всички приказки имал дъщеря Мария , която оженил за Луи ХV - крал на Франция ! Тя довела във френския двор полски готвачи , а пък някои от френските кралски готвачи били поканени от фамилията на Савоите господстващи по това време в неаполитанското кралство ! Те донесли рецептата , която се харесала от раз на неаполитанците и станала тяхна :) ! Оффф , ама я забърках една историческа :))....
Дали е така не знам ... , но ако вярвате в приказки изберете си версията която ви харесва :) ! И след часа по история е време за час по готварство :)... ето рецептата :
А тя е от книгата '' La cucina italiana '' и е отговор на една от моите фейсбук фенки Кристина Митова ,която ме попита дали съм правила този сладкиш .....направих го ,Кристи и ти благодаря ,че ме подсети за него ! Канех му се отдавна :)....
Продукти :
за тестото :
250 гр. брашно
125 гр. краве масло
40 мл. прясно мляко
25 гр. захар
12 гр. мая от кубче
3 жълтъка
1 ванилия
кората на 1 лимон
щипка сол
за сиропа :
600 мл. вода
400 гр. захар
200 мл. ром
кората на ч лимон
за намазване :
2-3 с.л. кайсиев мармалад
за гарниране :
бита сметана , крем'' пастичера '' , сладолед
Сложете в купа 150 гр. брашно и го залейте с 85 мл. вода в която е разтворена маята . Покрийте купата и оставете брашното да шупне . След като е готово добавете всички останали продукти . Кравето масло - последно , омекнало на стайна температура и нарязано на малки парчета .Започнете да разбивате с миксер с бъркалките за тесто.
Около 10 мин. Сместа трябва да е много мека и еластична .
Покрийте съда с кърпа и оставете отново за втасване . Процеса с подготовката на тестото е дълъг ,но резултата си струва усилията :) !
Пригответе си чашки от крем карамел като ги намажете с олио и посипите с брашно.
Когато тестото е удвоило обема си , късайте с намазнени ръце еднакви парчета от него и поставяйте във всяка чашка така , че да достига 1 см. под ръба и' !
От тази доза направих 8 сладкиша . Покрийте чашките и отново оставете да втаса този път за около 30 мин.
Изпечете на 170 гр. за 20 - 25 мин. Извадете сладкишчетата и охладете върху дървена решетка .
Продуктите за сиропа кипнете заедно за 5 мин. Потапяйте всеки сладкиш за 1 мин. максимум ( внимавайте да не го сиропирате много ) и наредете върху решетка с широката част надолу .
След десетина мин. намажете всяко кексче с леко затоплен кайсиев мармалад . Съхранявайте в хладилник до поднасянето му. Поднесете с бита сметана , крем ''пастичера'' , сладолед , шоколад ...... ! Да ви е сладко :)!
Чаоооо от мен и спорна ,усмихната седмица :) ! С прегръдка !
В клипа може да видите целия процес за направата на бабà . Рецептата не е от тук !
http://ricette.giallozafferano.it/Baba-al-rhum.html
16.06.2013 г.
Хлебна пита с патладжан
Рецептата е от новия брой на '' Cucina moderna '' ! Ще ви очарова вкуса на патладжан , лук и риган в комбинация с най - обикновено хлебно тесто :) !
Продукти:
за тестото :
400 гр. брашно
12 гр. мая (от кубче)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
30 мл. зехтин
220 мл. вода
за плънката :
1/2 патладжан
2 глави лук
2 яйца
50 мл. прясно мляко
20 гр. пармезан
чер пипер
1 скилидка чесън
щипка сух риган
Замесете меко и еластично тесто , сложете го в набрашнена купа , намажете със зехтин ,покрийте с навлажнена кърпа и оставете да удвои обема си .
Пригответе плънката докато това стане ! Нарежете лука на полумесеци и заедно със скилидката чесън (цяла ) го задушете в малко зехтин . Извадете чесъна , овкусете със сол и чер пипер .
Нарежете патладжана . Панирайте го в яйце и брашно и изпържете за няколко минути . Изпържените парчета оставете да се оцедят от олиото върху хартия .
Разточете тестото и го прехвърлете в тава ( 28 см.) застлана с хартия за печене . Оформете висок борд . На дъното изсипете и разстелете равномерно лука , отгоре наредете патладжана. Разбийте яйцата и млякото , посолете и излейте върху патладжаните .Намажете тестото по края с четка потопена в зехтин . Поръсете с пармезана . Изпечете питата на 170 гр. около 25 - 30 мин.
Да ви е сладко , слънчево и усмихнато днес в неделя :* ! Чаоооо ! С прегръдка :* !
Най - после е лято :)...нека да е хубаво !
14.06.2013 г.
Затворена кростата с рикота и шоколад
Беше си едно предизвикателство за мен тази кростата , но мисля се справих :) ! Отначало ми се виждаше много трудно да определя и разточа тестото за да покрия сладкиша. Оказа се , че него ден или ми се получи случайно :) или вече съм се научила да ги правя тези така трудно виждащи ми се отначало кростати :) !
Продукти :
за тестото :
120 гр. краве масло
250 гр. брашно
100 гр. захар (кристална)
1 яйце
1/2 каф. лъжичка бакпулвер
2 ванилии
за пълнежа :
250 гр. рикота(извара)
3 с.л. захар
1 яйце
100 гр. шоколадови капки
Нарежете студеното краве масло на парченца . Тестото размесете с бакпулвера и ванилиите . Добавете брашното , яйцата и захарта към кравето масло и омесете меко , маслено тесто . Завийте го в полиетиленово фолио и приберете за 30 мин. в хладилник .
От охладеното тесто отделете топка колкото юмрук (съжалявам ,че не го изтеглих ) . Останалото разточете на кора 3 - 4 мм. Прехвърлете я в тавичка (24 см.) подмазана и набрашнена . Оформете висок борд . Надупчете дъното с вилица .
Разбийте рикотата с яйцето и захарта . Добавете шоколадовите капки или парченца шоколад . Изсипете сместа върху тестото . От отделеното разточете кора със същата дебелина( 3-4 мм.) .С помощта на точилка прехвърлете кората (виж снимката по-горе ) за да покрие пълнежа . Краищата подгънете навътре и с пръсти прищипете тестото по края на тавичката за да оформите и затворите добре капачето .
Изпечете сладкиша на 170 гр. за около 40 мин. Оставете го да се охлади леко в тавата и тогава го извадете . Поръсете с пудар захар .
Какво остана ? .....Да ви пожелая да ви е сладко :) ! Хубав петък от мен :* ! Чаоооо !
12.06.2013 г.
'' Чери '' със сирене и кюфтенца с орехи
Oбичам да готвя с такива мънички сладури като ''чери''доматки :) ! В случая готвене е слино казано , щото цялата рецепта се свежда до разрязването им на две , почистване от семките и напълването им със сирене тип ''филаделфия '' смесено с нарязани на ситно каперси , малко зехтин и щипка чер пипер :) ! Идеята за това е от сп. ''Cucinare bene '' !
Тези кюфтенца бях запланувала преди дни , но пък после изникна една мусака ,която вече ви показах !
Продуктите ще напиша без да уточнявам количеството . Преценете си сами !
Трябва ви :
телешка кайма
орехи (смлени на едро )
яйце
пармезан
скилидка чесън
филия сух хляб
чер пипер
настъргана лимонова кора
щипка майоран
Омесете добре всички продукти и оставете каймата за 30 мин. да се овкуси . От нея наптавете малки колкото орех топчета . Оваляйте ги в брашно и изпържете на силен огън . Поднесете ги топли със салата според сезона !
Да ви е сладко :) ! Чаооооо ! Хубава вечер :* !
11.06.2013 г.
Мусака от патладжани в гювече
Продукти за 2 гювечета :
2 средно големи патладжана
250 гр, кайма
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
150 - 200 мл. доматено пюре
200 мл. бешамел
80 гр. пармезан
чер пипер
щипка майоран
сол
зехтин
Нарежете патладжана на кръгчета и го изпечете на грил тиган . Посолете го леко . Нарежете лука и скилидката чесън и ги запържете . Добавете каймата и пържете още няколко минути . Излейте доматеното пюре разредено с чашка вода . Овкусете с чер пипер , майоран и сол . Варете соса около 10 -15 мин.
На дъното на всяко гювече изсипете по 1-2 с.л. от доматения сос , наредете парчета патладжан , пак от сос и още ред патладжан .
Залейте отгоре с бешамел ,поръсете щедра щипка настърган пармезан и изпечете гювечетата на 180 гр. за 30 мин. !
Да ви е сладко :) ! Чаооооо ! Хубав вторник :) !
9.06.2013 г.
Старонемски сладкиш с пълнени ябълки
Колкото се зарадвах на гостите си , почти толкова ме зарадва и един от подаръците ,който ми донесоха , а именно книгата спечелена в конкурса ''Вкусно с Йоли '' на 24Kitchen (нещо не можах да сложа връзката :( .......
Когато я извади от куфара сестра ми , ми я подаде с думите :
- '' Има страхотни неща , но един сладкиш ме впечатли повече от всичко друго '' !
Старонемския сладкиш с пълнени ябълки !
И аз бях впечатлена ,но докато тя беше тук не можахме да го направим . Не го забравих и при първия удобен случай , а какъв по - удобен от посрещане на гости :) го направих !
Резултата беше зашеметяващ ! Благодаря ти ,Йоли за прекрасната рецепта и чудесната книга , която не намира място в библиотеката ми ,защото е с мен в кухнята , в спалнята :) ... ( харесва ми да се подсладя с някоя рецепта преди заспиване :) и винаги ми е под ръка !
Рецептата направих с леки изменения , но вкуса е неповторим ! А Тук може да прочетете оригиналната рецепта на Йоли !
Продукти : ( така както го направих )
За тестото :
120 гр. краве масло
100 гр. кристална захар
250 гр. брашно
1 яйце
1 пак. ванилия
настърганата кора на един лимон
За пълнежа:
6 малки ябълки
няколко с.л. вишнев конфитюр
шепа нарязани на едро бадеми
1 пак. крем ''пастичера''
филирани бадеми за поръсване
Нарежете студеното масло на малки парчета , добавете всички останали продукти и замесете меко тесто . Напревете го на топка , загънете в полиетиленово фолио и приберете в хладилник за 30 мин.
Извадете охладеното тесто . Сложете го на хария за печене и разточете на 4-5 мм. и с диаметър няколко сантиметра по - голям от тава (24 см.) в която ще печете . Приплъзнете хартията в нея и оформете високия борд от тесто .
Надупчете дъното с вилица . Обелете и почистете от семките ябълките . Наредете ги върху тестото . Едро нарязаните бадеми смесете с вишневия конфитюр . Напълнете ябълките с него .
Аз използвах този път готов крем ''пастичера'' , който само смесих с прясно мляко и излях върху ябълките . Вие може да ползвате този ,който е посочила Йоли или си направите по следната рецепта :
Продукти :
250 мл. прясно мляко
3 жълтъка
60 гр. захар
2 с.л. брашно
1 ванилия
Смесете всички продукти , сложете ги на котлона да се сгъстят леко , и изсипете върху ябълките .
Изпечете сладкиша на 170 гр. около 40 мин. Оставете го да се охлади напълно преди да го извадите от тавата .
Поръсете готовия сладкиш със запечените на сух тиган филирани бадеми и щипка пудра захар .
Да ви е сладко ...невероятен е :) ! Чаооо от мен и хубава нова седмица :* !
7.06.2013 г.
Кифлички с пушена сьомга
Е няма такива кифли !!! Да ама не...има и още как :) ! Невероятен , страхотен вкус ви казвам ! Знам ,че всеки си хвали стоката :) , ама моята днес е за голяма хвалба :) !
Най -добре е да опитате пък после ще приказваме ! В списанието '' Oggi cucino '' откъдето взех рецептата кифличките бяха направени с готово тесто (тоест от магазина :) ,аз използвах това с което правя пица , а на вас оставям да изберете ваше любимо или да пробвате с моето !
Продукти :
За тестото :
350 гр. брашно
200 мл. хладка вода
15 гр. мая от кубче
20 мл. зехтин
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 с. л. кисело мляко
За плънката :
250 гр. пушена сьомга
сирене тип''филаделфия ''
За намазване :
1 жълтък
1-2 с.л. зехтин
макови семенца
Замесете тесто от всички изброени продукти . Сложете го в набрашнена купа , намажете го с олио ,покрийте с домакински найлон и оставете да втаса . Когато е удвоило обема си го примесете леко и рзделете на две топки . Разточете всяка една на кръг ,нарежете на триъгълници . Намажете всеки триъгълник със сирене и поставете отгоре парче пушена сьомга . Завйите на кифличка .
Разбийте леко един жълтък с 1-2 с.л. зехтин и намажете отгоре всяка кифличка . Поръсете с макови семенца . Изпечете кифличките на 180 гр. . Хубави са и топли и студени !
Да ви е сладко ! Чаоооо от мен и хубав уикенд :* ! С прегръдка !
Абонамент за:
Публикации (Atom)