Едно сладко предложение!
200 гр. обелени и смлени наедро бадеми
200 гр. чер шоколад
100 гр захар
120 гр. сухи бисквити
1 яйце
Начупвате шоколада на по дербни парченца , прибавяте няколко лъжици вода и слагате съда на водна баня. Когато шоколада се разтопи прибавяте разбитото яйце като бъркате непрекъснато. Изсипвате смлените бадеми, натрошените бисквити . Бъркате още около 3-4 мин. Смъквате от огъня ,изчаквате сместа да поизстине и изсипвате върху хартия за печене. Оформяте като салам и прибирате в хладилник за 24 часа. Когато сместа се е стегнала достатъчно овързвате с кухненски конец, поръсвате с пудра захар .
Да ви е сладко!
29.10.2011 г.
28.10.2011 г.
Питки с мак
Продукти:
около 1/2 кг. брашно
1 яйце
225 мл. вода
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
20 гр. мая
Маята разтваряме в хладка вода , добавяме останалите продукти и замесваме меко тесто. Оставяме на топло да втаса. Когато тестото удвои обема си , късаме малки топчета ,оформяме като питки , намазваме с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък . Отгоре поръсваме с мак или разни други семенца . Оставяме отново за 30 мин. Печем на 180 гр в предварително загрята фурна..Да ви е сладко!
около 1/2 кг. брашно
1 яйце
225 мл. вода
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
20 гр. мая
Маята разтваряме в хладка вода , добавяме останалите продукти и замесваме меко тесто. Оставяме на топло да втаса. Когато тестото удвои обема си , късаме малки топчета ,оформяме като питки , намазваме с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък . Отгоре поръсваме с мак или разни други семенца . Оставяме отново за 30 мин. Печем на 180 гр в предварително загрята фурна..Да ви е сладко!
Мариновани чесънчета
Продукти:
1,5 кг. обелени скилидки чесън
1 л. оцет
100 гр. кафява захар
3 ч. л. сол
семена кориандър
семена копър
дафинови листа 3-4
зърна чер пипер
клонки персен розмарин
зехтин
Оцета заедно с литър вода ,дафиновите листа , черния пипер,солта и захарта завират на котлона . Прибавете скилидките чесън и оставяте за ври 3 мин. Смъквате от огъня и забравяте всичко за 24 h.:)
На следващия ден отново слагате да заври всичко за 4 мин. Насипвате горещо в буркани като слагате между скилидките семената копър и кориандър, розмарина и зърната чер пипер. Наливате зехтин , затваряте и прибирате на хладно .
1,5 кг. обелени скилидки чесън
1 л. оцет
100 гр. кафява захар
3 ч. л. сол
семена кориандър
семена копър
дафинови листа 3-4
зърна чер пипер
клонки персен розмарин
зехтин
Оцета заедно с литър вода ,дафиновите листа , черния пипер,солта и захарта завират на котлона . Прибавете скилидките чесън и оставяте за ври 3 мин. Смъквате от огъня и забравяте всичко за 24 h.:)
На следващия ден отново слагате да заври всичко за 4 мин. Насипвате горещо в буркани като слагате между скилидките семената копър и кориандър, розмарина и зърната чер пипер. Наливате зехтин , затваряте и прибирате на хладно .
Пълнени картофи
Продукти:
2 големи картофа
200 гр. кайма
праз лук
кашкавал
чер пипер
чубрица
Измивате хубаво картофите и сварявате в посолена вода бес да ги белите . Запържвате в тиганче праза, прибавяте каймата тазмита с малко вода , чашка бяло вино , черния пипер , чубрицата ,посолчвате и оставяте всичко да се задуши за десетина минути . Изстиналите картофи разрязвате на две половини ,издълбавате с лъжичка .Смесвате издълбаната част от картофите с каймата и пълните половинките картофи . Отгоре наръсвате с настърган кашкавал , поливате с няколко капки зехтин и запичате във фурната за 10 мин. Поднасяте със зелена салата.
Да ви е сладко :))) !!!
2 големи картофа
200 гр. кайма
праз лук
кашкавал
чер пипер
чубрица
Измивате хубаво картофите и сварявате в посолена вода бес да ги белите . Запържвате в тиганче праза, прибавяте каймата тазмита с малко вода , чашка бяло вино , черния пипер , чубрицата ,посолчвате и оставяте всичко да се задуши за десетина минути . Изстиналите картофи разрязвате на две половини ,издълбавате с лъжичка .Смесвате издълбаната част от картофите с каймата и пълните половинките картофи . Отгоре наръсвате с настърган кашкавал , поливате с няколко капки зехтин и запичате във фурната за 10 мин. Поднасяте със зелена салата.
Да ви е сладко :))) !!!
26.10.2011 г.
Пица с песто дженовезе и моцарела
Всеки има своя предпочитана рецепта за тестото за пица . Ето и моята :
250 мл. вода (хладка)
20 гр. мая
50 мл.зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
брашно колкото поеме
От изброените продукти замесвате меко тесто ,което оставяте да втаса около час. Разточвате втасалото тесто върху хартия за печене , надупчвате с вилица и слагате в загрята фурна . Печете пицата до полуготовност, изваждате от фурната и намазвате на дебело с паста дженовезе. Прибавяте нарязаната моцарела и доматките и връщате във фурната за доопичане .
Добър апетит :)))!!!
Лимонов кейк
Продукти:
140 гр. брашно
170 гр. захар
50 гр. краве масло
80 мл.сметана
3 яйца
кората на един лимон
1 ч.л. бакпулвер
Разбийте яйцата и захарта на пяна, прибавете сметаната и настърганата кора от лимона.Размесете бакпулвера и брашното и внимателно прибавете към яйчената смес. Последно изсипете разтопеното ,но не горещо краве масло.Изсипете сместа в продълговата форма за кейк и печете на 180 гр. :) Да ви е сладко:))!!!
140 гр. брашно
170 гр. захар
50 гр. краве масло
80 мл.сметана
3 яйца
кората на един лимон
1 ч.л. бакпулвер
Разбийте яйцата и захарта на пяна, прибавете сметаната и настърганата кора от лимона.Размесете бакпулвера и брашното и внимателно прибавете към яйчената смес. Последно изсипете разтопеното ,но не горещо краве масло.Изсипете сместа в продълговата форма за кейк и печете на 180 гр. :) Да ви е сладко:))!!!
21.10.2011 г.
Руло от кайма в бутер тесто
Едно много лесно за приготвяне руло .
Каймата се омесва с 2 яйца, 100 гр. галета намокрена с малко мляко, чер пипер, сол , нарязана на дребно печена чушка, шепа сварен грах, чубрица .От каймата оформяте руло , слагате върху хартия за печене и поставяте в предварително загрята на 170 гр. фурна. Приготвяте си чаша бульон ( по желание) и от време на време поливате рулото. Когато е готово оставяте да изстине добре .Разстилате един лист бутер тесто като предварително изрязвате лентички за украсата . Поставяте изпеченото руло и завивате с тестото . Отгоре украсявате с лентичките , намазвате с разбит с малко прясно мляко жълтък .Печете на 170-180 гр. в предварително загрята фурна.
Каймата се омесва с 2 яйца, 100 гр. галета намокрена с малко мляко, чер пипер, сол , нарязана на дребно печена чушка, шепа сварен грах, чубрица .От каймата оформяте руло , слагате върху хартия за печене и поставяте в предварително загрята на 170 гр. фурна. Приготвяте си чаша бульон ( по желание) и от време на време поливате рулото. Когато е готово оставяте да изстине добре .Разстилате един лист бутер тесто като предварително изрязвате лентички за украсата . Поставяте изпеченото руло и завивате с тестото . Отгоре украсявате с лентичките , намазвате с разбит с малко прясно мляко жълтък .Печете на 170-180 гр. в предварително загрята фурна.
Добър апетит!
18.10.2011 г.
Патладжан с пармезан
Продукти:
2 големи патладжана
1 моцарела
100 гр. настърган пармезан
За червения сос:
300 -350 гр. доматено пюре
300 гр. кайма
глава лук
морков
целина
За бешамела:
400 мл. прясно мляко
80 гр. краве масло
3-4 с. л. брашно
индийско орехче
Изпичаме патладжана на грил тиган и оставяме настрана . В тиган запържваме ситно натязания лук и целина .Пробавяме и настъргания морков. Каймата размита с малко вода прибавяме при зеленчуците . Наливаме и чашка вино . Щом виното се поизпари слагаме доматеното пюре и варим соса до сгъстяване .
Приготвяме си и бешамела като разтопяваме кравето масло .В него запържваме брашното и изсипваме студеното првсно мляко . Бъркаме докато сместа се сгъсти ,ако е много гъста наливаме още малко мляко . Накрая прибавяме и настърганото индийско орехче.
Когато двата соса са готови пристъпваме към реденето . В тавичка сипваме първо от червения сос, после малко бешамел и редим кръгчетата изпечен патладжан. Върху патладжана слагаме дребно нарязана моцарела и настърган пармезан .И пак доматен сос, бешамел , патладжан докато свършат продуктите . Винаги завършваме с бешамел поръсен с пармезан . Печем на 180 гр. Ястието си струва усилието :)
Да ви е сладко и добър апетит :) !!!
2 големи патладжана
1 моцарела
100 гр. настърган пармезан
За червения сос:
300 -350 гр. доматено пюре
300 гр. кайма
глава лук
морков
целина
За бешамела:
400 мл. прясно мляко
80 гр. краве масло
3-4 с. л. брашно
индийско орехче
Изпичаме патладжана на грил тиган и оставяме настрана . В тиган запържваме ситно натязания лук и целина .Пробавяме и настъргания морков. Каймата размита с малко вода прибавяме при зеленчуците . Наливаме и чашка вино . Щом виното се поизпари слагаме доматеното пюре и варим соса до сгъстяване .
Приготвяме си и бешамела като разтопяваме кравето масло .В него запържваме брашното и изсипваме студеното првсно мляко . Бъркаме докато сместа се сгъсти ,ако е много гъста наливаме още малко мляко . Накрая прибавяме и настърганото индийско орехче.
Когато двата соса са готови пристъпваме към реденето . В тавичка сипваме първо от червения сос, после малко бешамел и редим кръгчетата изпечен патладжан. Върху патладжана слагаме дребно нарязана моцарела и настърган пармезан .И пак доматен сос, бешамел , патладжан докато свършат продуктите . Винаги завършваме с бешамел поръсен с пармезан . Печем на 180 гр. Ястието си струва усилието :)
Да ви е сладко и добър апетит :) !!!
17.10.2011 г.
Свинско филе с картофи и карчофи
И нали зимата е на прага ни ви предлагам едно наистина зимно ястие .Изпълнението на тази рецепта гладах преди дни в телевизионото предаване ''Cotto e mangiato'' сиреч: ''Сготвено и изядено'' :)
Трябват ви около килиграм свинска рибица , картофи , карчофи ( тук му е мястото да кажа 2 думи за карчофите или артишок или още ангинари - италианците са луди за този зеленчук който аз в България знаех само по име . Тук го харесват и хапват всякък печен , маринован , слагат го върху пици в ястия и май навсякъде:) Продължавам обаче с продуктите от рецептата..... листа салвия, клонка розмарин , чер пипер , бяло сладко вино, 7-8 скилидки чесън. След като сме овързали с парче кухненски канап месото го поставяме в дълбок съд със зехтин . Пържим от всички страни докато добие златист цвят , прибавяме салвията , скилидките чесън, роазмарина и черния пипер. Заливаме с голяма чаша вино всичко , оставяме на котлона за 5 мин. ,после прехвърляме в тава и около месото нареждаме картофи нарязани на едро ( а може и малки небелени) . Поставяме тавата в предватително загрята фурна и печем 30 мин. През това време приготвяме карчофите . Почистваме го от външните твърди листа , нарязваме на четвъртинки и поставяме в купа с вода и няколко парчета лимон . Престояват 30 мин. Тавиката с месото се изважда от фурната ,прибавят се карчофите ,залива се отново с голяма чаша вино и се втъща във фурната за доопичане . Ястието се сервира в голяма чиния гарнитано отстрани с картофите и карчофите :) !
Добър апетит :) !!!
Трябват ви около килиграм свинска рибица , картофи , карчофи ( тук му е мястото да кажа 2 думи за карчофите или артишок или още ангинари - италианците са луди за този зеленчук който аз в България знаех само по име . Тук го харесват и хапват всякък печен , маринован , слагат го върху пици в ястия и май навсякъде:) Продължавам обаче с продуктите от рецептата..... листа салвия, клонка розмарин , чер пипер , бяло сладко вино, 7-8 скилидки чесън. След като сме овързали с парче кухненски канап месото го поставяме в дълбок съд със зехтин . Пържим от всички страни докато добие златист цвят , прибавяме салвията , скилидките чесън, роазмарина и черния пипер. Заливаме с голяма чаша вино всичко , оставяме на котлона за 5 мин. ,после прехвърляме в тава и около месото нареждаме картофи нарязани на едро ( а може и малки небелени) . Поставяме тавата в предватително загрята фурна и печем 30 мин. През това време приготвяме карчофите . Почистваме го от външните твърди листа , нарязваме на четвъртинки и поставяме в купа с вода и няколко парчета лимон . Престояват 30 мин. Тавиката с месото се изважда от фурната ,прибавят се карчофите ,залива се отново с голяма чаша вино и се втъща във фурната за доопичане . Ястието се сервира в голяма чиния гарнитано отстрани с картофите и карчофите :) !
Добър апетит :) !!!
14.10.2011 г.
Голяма чушка за двама
Едно предложение за пълнена голяма чушка с която спокойно ше стигне за вас и половинката ви . Чушката се опича не много ( трябва да остане леко сурова) . Каймата се обърква с едно яйце, 100 гр. галета намокрена с малко прясно мляко, 3-4 с. л. настърган пармезан,чер пипер и една идейка чесън. С тази смес напълвате обелената чушка ( запазвате отрязаното капаче) и поставяте в дълбок съд . Наливате чаша вода,прибавяте чер пипер, нарязан на едро лук и каперсите . Варите ястието на умерен огън 40-50 мин. Сервирате нарязаната чушка със сосчето от варенето .... ..
Добър апетит :)
Домати в зехтин
За рецептата ви трябват домати по възможност по малки . Един литър оцет, пресни листа босилек , каперси, сол , зехтин .
Оцета и литър и половина вода завират и доматките се потапят за минута ( не повече,за де не се напукат) , изваждат се и се оставят да изстинат . В бурканчета редите домати , листа босилек , каперси,1/2 ч. л. сол и доливате със зехтин. Бурканчетата стерилизирате само 2 мин. И аз ги правя за пръв път :) , нямам представа какъв е вкуса ,но рецептата ми хареса и реших да опитам :)!!!
13.10.2011 г.
Орехов кейк с шоколадова глазура
Рецептата открих в старо списание от 2000 г. Имаше тогава едно ''Вкусотийки в чинийки'' всеки брой на което чаках да излезе с нетърпение :) ...Ето и рецептата :
Разбийте добре 125 гр. краве масло с чаша пудра захар, след което като продължавате да разбивате прибавяте последователно 2 жълтъка,1/2 чаша прясно мляко,чаша и половина брашно пресято с 1 бакпулвер,чаша ситно счукани орехови ядки и настърганата кора на един лимон.Накрая при леко разбъркване прибавяте и разбитите на твърд сняг белтъци.Изсипете сместа в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кейк и печете на умерена фурна . Изстиналият кейк залейте с разтопен шоколад .:)) Кейка стана толкова вкусен ,че Роби беше във възторг и заяви ,че такова ''долче'' не бил ял никога :))) ..... Опитайте и вие :) !!!!
Разбийте добре 125 гр. краве масло с чаша пудра захар, след което като продължавате да разбивате прибавяте последователно 2 жълтъка,1/2 чаша прясно мляко,чаша и половина брашно пресято с 1 бакпулвер,чаша ситно счукани орехови ядки и настърганата кора на един лимон.Накрая при леко разбъркване прибавяте и разбитите на твърд сняг белтъци.Изсипете сместа в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кейк и печете на умерена фурна . Изстиналият кейк залейте с разтопен шоколад .:)) Кейка стана толкова вкусен ,че Роби беше във възторг и заяви ,че такова ''долче'' не бил ял никога :))) ..... Опитайте и вие :) !!!!
12.10.2011 г.
Картофено руло с гъби
Продукти:
0.500 кг. картофи, 80 гр. брашно,2яйца + 1 жълтък, 350 гр.гъби (горски),50 гр. пармезан,40 гр.краве масло,скилидка чесън, сол, чер пипер , чубрица.
Картофите се сваряват в посолена вода , паситар се да станат на пюре и към тях се прибавят яйцата+ жълтъка, брашното , настъргания пармезан, чубрицата . Посолява се ако е необходимо . Всичко това се обърква и се разстила на хартия за печене обилно намазана с мазнина . Втиганче са сипва малко зехтин , прибавя се нарязаната на ситно скилидка чесън , гъбите и черния пипер .Посолява се и се оставя да се задуши 10 мин. Готовата гъбена смес се разстила върху картофената .
Внимателно с помоща на хартията се завива на руло . Краищата се завиват като бонбон (показано е на снимката ) и рулото се поставя в достатъчно широк съд . Налива се чаша вода . Съда се захлупва и рулото ври на слаб огън 35 мин. Изважда се от водата , освобождава се от хартията и се поставя в чиния за сервиране . Преди поднасяне се полива с разтопеното краве масло и настърган пармезан . Вкуса се допълва чудесно със зелена салата .:)
Добър апетит :) !
0.500 кг. картофи, 80 гр. брашно,2яйца + 1 жълтък, 350 гр.гъби (горски),50 гр. пармезан,40 гр.краве масло,скилидка чесън, сол, чер пипер , чубрица.
Картофите се сваряват в посолена вода , паситар се да станат на пюре и към тях се прибавят яйцата+ жълтъка, брашното , настъргания пармезан, чубрицата . Посолява се ако е необходимо . Всичко това се обърква и се разстила на хартия за печене обилно намазана с мазнина . Втиганче са сипва малко зехтин , прибавя се нарязаната на ситно скилидка чесън , гъбите и черния пипер .Посолява се и се оставя да се задуши 10 мин. Готовата гъбена смес се разстила върху картофената .
Внимателно с помоща на хартията се завива на руло . Краищата се завиват като бонбон (показано е на снимката ) и рулото се поставя в достатъчно широк съд . Налива се чаша вода . Съда се захлупва и рулото ври на слаб огън 35 мин. Изважда се от водата , освобождава се от хартията и се поставя в чиния за сервиране . Преди поднасяне се полива с разтопеното краве масло и настърган пармезан . Вкуса се допълва чудесно със зелена салата .:)
Добър апетит :) !
11.10.2011 г.
Щрудел от бутер тесто с ябълки
Много лесна и вкусна рецепта!
Един лист бутер тесто се разделя на две равни части . Едната част се нарязва така както е показано на снимката .Върху другата се нареждат нарязани на тънки филийки ябълки,поръсват се с канела и захар . Нарязаният лист се поставя отгоре върху ябълките ,притискат се леко краищата. Щрудела се намазва с жълтък . Пече се в предварително загрята фурна на 190 гр.
Топъл се поръсва с пудра захар и канела.
Да ви е сладко с този чудесен десер!
Един лист бутер тесто се разделя на две равни части . Едната част се нарязва така както е показано на снимката .Върху другата се нареждат нарязани на тънки филийки ябълки,поръсват се с канела и захар . Нарязаният лист се поставя отгоре върху ябълките ,притискат се леко краищата. Щрудела се намазва с жълтък . Пече се в предварително загрята фурна на 190 гр.
Топъл се поръсва с пудра захар и канела.
Да ви е сладко с този чудесен десер!
Кисели мариновани лукчета
Килограм дребни лукчета се обелва с малко рев разбира се и се накисва за час в студена вода . В тенджерка слагате да заври литър оцет, 300 мл. вода, зърна чер пипер, дафинов лист . Прибавяте лукчетата във врящата марината за 3-4 мин. Изваждате и оставяте да се оцедят и изстинат. Приготвяте нова марината от 1/2 л оцет, 150 мл. вода, 1 с. л. едра морска сол . Лукчетата се подреждат в буркани като помежду им се слагат дафинови листа и зърна чер пипер . Заливате бурканите с врящата марината, затваряте и обръщате бурканите с капачката надолу . Когато изстинат прибирате на хладно . Тези лукчета приготвям карамелизитани за гарнитура на печени меса . Опитайте и вие!
Руло от пилешки гърди
Рулата са ми любимите ястия , :) сладки или солени обичам ги всякак :) Ето и рецептата за това руло от пилешки пържолки : По възможност по големи пилешки пържоли се начукват леко ,овкусяват се с чер пипер и сол .Върху всяка от тях се нареждате сварен и добре оцеден от водата спанак. Приготвяте един тъничък омлет и го разстилате върху спанака . Завивате на рулца и забождате с клечка за зъби....Рулцата се поставят в дълбок тиган със зехтин , няколко зърна чер пипер . Наливате чашка бяло вино и задушавате 20 мин.
За гарнитура : В тиган с масло запържвате скилидка чесън , изваждате я и прибавяте ситно нарязания бекон и грах . Наливате чаена чашка вода и задушавате 10 мин.
Добър апетит :)
7.10.2011 г.
Сардини печени върху домати
Обожавам риба :) .... мога да я хапвам даже за закуска..:)))Затова я и готвя често . Тези сардинки станаха много вкусни , а с препечените филийки намазани със зехтин и натъркани със скилидка чесън бяха нашата вечеря в един топъл летен ден . Ето и как се приготвят :
Пресни сардини се почистват от главата и средната кост . Приготвя се плънка от трохи хляб намокрени с прясно мляко, натрошено сирене или кашкавал , сардините се овкусяват с чер пипер , сол . В средата им се слага от плънката и сардинката се завива на руло .Забожда се с клечка за зъби . В тавичка се нареждат дебели резени домати , рулцата се поставят отгоре , поливат се със зехтин и се пекат на 180 гр. :)) Да ви е сладко :) !!!
Минути за размисъл
Толкова е вълнуващо да четеш стари списания .Преоткриваш неща кото си забравил , че си чел или пък които четеш за пореден път с огромно удоволствие:)......
Така е и с тези споделени мисли на Майка ТЕРЕЗА ! Споделям ги с вас защото аз в годините не ги забравих никога и всеки прочит ми носеше утеха !
НАЙ - ПРЕКРАСНИЯТ ДЕН
Най- прекрасният ден ? Днешният
Най-голямата спънка? Страхът
Най-лесното нещо ? Да се заблудиш
Най-голямата грешка? Да паднеш духом
Коренът на всички злини? Егоизмът
Най-приятното развлечение? Работата
Най-лошото поражение ? Отчаянието
Най-добрите учители? Децата
Най-първа необходимост? Общуването
Най-голямото щастие ? Да си полезен на другите
Най-голямата тайна? Смъртта
Най-неприятният недостатък? Лошото настроение
Най-опасният човек? Лъжецът
Най-коварното чувство? Ненавистта
Най- красивият подарък? Прошката
Най-необходимото? Домашното огнище
Най-краткият път? Правилният
Най-приятното усещане? Вътрешният мир
Най-добрата защита? Усмивката
Най-доброто лекарство? Оптимизмът
Най-доброто удовлетворение? Изпълненият дълг
Най-мощната сила на света? Вярата
Най-стимулиращият дар? Надеждата
Така е и с тези споделени мисли на Майка ТЕРЕЗА ! Споделям ги с вас защото аз в годините не ги забравих никога и всеки прочит ми носеше утеха !
НАЙ - ПРЕКРАСНИЯТ ДЕН
Най- прекрасният ден ? Днешният
Най-голямата спънка? Страхът
Най-лесното нещо ? Да се заблудиш
Коренът на всички злини? Егоизмът
Най-приятното развлечение? Работата
Най-лошото поражение ? Отчаянието
Най-добрите учители? Децата
Най-първа необходимост? Общуването
Най-голямото щастие ? Да си полезен на другите
Най-голямата тайна? Смъртта
Най-неприятният недостатък? Лошото настроение
Най-опасният човек? Лъжецът
Най-коварното чувство? Ненавистта
Най- красивият подарък? Прошката
Най-необходимото? Домашното огнище
Най-краткият път? Правилният
Най-приятното усещане? Вътрешният мир
Най-добрата защита? Усмивката
Най-доброто лекарство? Оптимизмът
Най-доброто удовлетворение? Изпълненият дълг
Най-мощната сила на света? Вярата
Най-стимулиращият дар? Надеждата
Единствената реалност? ЛЮБОВТА
Майка Тереза
6.10.2011 г.
Малки солени тарталетки
Тъй като ми остана многолистно тесто от тарталетата с круша ,
ми дойде идеята да направя и малко солени тарталети . Набързо запържих в тиганче глава лук, малко кайма, морков , стрък целина , грах и нарязани на четвъртинки чери доматчета . Когати плънката изстина я разпределих във формичките предварителни покрити с бутер тестото намазано с жълтък . 180 гр. и 15 мин. и тарталетките бяха готови:))
Добър апетит :) !!!
5.10.2011 г.
Кростата с ягодово сладко
Струваше ми се много трудно да направя кростата ( типичен италиански сладкиш) . Първия ми опит беше катастрофален :) и си казах няма и да опитвам повече . Роби обаче беше настоятелен да изпробвам рецептата на майка му ..... и ето резултата, Роби усмихнат до уши и кростатата изядена почти наполовина!
Ето и продуктите за сладкиша: 250 гр. брашно, 120 гр. захар,100 гр. краве масло,1/2 пакетче бакпулвер, 1 яйце, 1 с. л. првсно мляко . Замесва се меко и маслено тесто . Разточва се на не много тънка кора и се прехвърля в подмазана тавичка ( 24 см) .
Оформя се като тавичката и дъното се надупчва с вилица . Намазва се с мармалад по желание и отгоре се нареждат ленти от предварително оставено сурово тесто . Може да се намажат с разбит с ч. л. олио жълтък . Кростатата се пече в предварително загрята фурна на 180 гр.
Buon apetitto a tutti ....Добър апетит!
Солена торта с извара и спанак
Тази солена торта спокойно може да мине и за предястие и за основно ястие .Приготвя се лесно и много бързо.Използва се готов блат многолистно тесто . Ето и рецептата : 250 гр. брашно, 150 гр. кр. масло,1 ч. л. сол, щипка захар,1 яйце,1 с. л. прясно мляко.От изброените продукти се замесва тесто ,което се оставя в хладилник за 1 час. Междувременно си приготвяме плънка от 200 гр. сварен и добре изцеден от водата спанак,200 гр. извара,50 гр. настърган пармезан, чаена чашка кисело мляко,чер пипер и настъргано индийско орехче. Тестото разточваме на не много тънка кора и слагаме в намазана с олио тавичка(24 см) . Оформяме високи бродове , трябва да стане като тавичка от тесто :) и слагаме плънката . Предварително сме си оставили малко сурово тесто за лентите които се слагат отгоре. Печем на 180 гр. и сервираме студена . Да ви е сладко! Чаоооо !
4.10.2011 г.
Тирамису с праскови
Тази рецепта за тирамису не е за онова класическото което ,
знаем почти всички, намерих я в списание ''Subito pronto'' и ми беше
много любопитно какъв ще бъде вкуса ..... и изненедващо ''пожънах''
успех от моите гости,ето и рецептата:
10-12 бишкоти, 3 праскови, 2 яйца, 4-5 с.л. захар,чаша червено вино
канела, 250 гр. маскарпоне, зърна чер пипер .....Прасковите се
обелват и нарязват на кубчета,прибавя се виното, коричка портокал,
няколко зърна чер пипер , захарта и парченце канела.Всичко това ври
15мин. Плодовете се изваждат, изчаква се да изстине сиропа и в него
за кратко се потапят бишкотите.Нареждат се в чиния и отгоре се
покриват с крема приготвен така:
Двата жълтъка се разбиват с
няколко лъжици захар, прибавя се маскарпонето , белтъците се бият на
сняг и двата крема се смаесват много внимателно . Отгоре се поръсва обилно
с какао на прах .Сладкиша престоява няколко часа в хладилник .Може да го
поръсите с какаото след изваждането му от хладилника, така ще избегнете овлажняването на какаото ! Да ви е сладко , а то ще е! Чаоооо !
Качамак с прясна наденица и гъби
Качамак с прясна наденица и гъби
Рецептата за приготвянето на качамака е същата : в литър студена вода се слагат
8-9 с.л. царевично брашно и шепа бяло брашно , посолява се и се вари при като
се бърка непрекъснато до сгъстяване. В отделен съд запържваме глава лук
наденицата нарязана на парченца , добавяме малко бяло вино и гъбите,
посоляваме ,захлупваме с капак и задушаваме на слаб огън . Качамака
изсипваме във форма за кеск ,изчакваме да се охлади и обръщаме в
чиния. В средата изсипваме топлата наденичка с гъбите!
"Кавал" баница
когато още не се интересувах от рецепти. Намерих тази рецепта в старо списание и реших да върна за малко спомените от детството ми.. Ето и рецептата : 3 яйца , чаена чаша пр. мляко, мая колкото орех, щипка сол , чаена л. захар, брашно колкото поеме за меко тесто,1 пакетче кр. масло за намазване на корите.За сиропа: 1 кг. захар, 1.200 мл вода, 2 ванилии ( сиропа щом заври се маха веднага от огъня)....От изброените продукти се замесва меко тесто ,което се разделя на 4 части.Разточват се не много тънки кори които се мажат с кр. масло и се слепват 2 по 2 .Навиват се на руло и се режат с дебелина колкото палец, Тавата се подмазва с масло и кръгчетата се нареждат на разстояние рдно от друго. Тавата се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса. Баницата се пече до порозовяване и се залива с топлия сироп, да ви е сладко!
Абонамент за:
Публикации (Atom)