29.09.2013 г.

'' Адското гърло '' на река Темма - Монти Сибилини



Миналата неделя си направихме излет - пикник в планината ! Роби обожава да се катери по баирите и припка с  бодра крачка  напред , а аз тежко клюфтя поне на 10 метра след него . Макар всяка сутрин да изминавам 3 км. друго си е равната алея край морето и съвсем друго да подскачаш като коза по планински пътеки . Въпреки умората ,  последвалата сръдня  и заканата ,че не мръдвам и крачка повече разходката ми хареса ! 
Оказа се  ,че мястото е много посещавано от туристи ,  на върха има църква ,а в неделя меса , но кой стигна до там ...аз поне не ! 

                                                                    Снимката на църквата е от интернет !








                                                    Ждрелото на река Темма - '' Адското гърло '' 





        Набрах си шепа шипки  и  този красив бодил за спомен от разходката макар да знам - забранено е ! 


А стана ли време за обяд избрахме място край поточето , аз вече ухилена ...нали няма да се върви ,а ще се яде , заизваждах де каквото бях взела от къщи и вдигнах щастлива наздравица , че баирите са зад гърба ми ( най - после :) 



На връщане минахме покрай '' Айфеловата кула ''  и  не пропуснах да се щракна на портрет - истинската може да не видя никога :) ! Нямам представа кой е построил тази насред полето  , но се е справил  удивително добре ! 




28.09.2013 г.

Талиатели с орехи и горгонзола



                                                 И за днес рецептата е паста ....надявам се да ви хареса :) !


Продукти за 2 порции :
 
200 гр. прясна паста (  талиатели ) 
150 гр. горгонзола 
150 мл. сметана за готвене 
5-6 ореха 
мак 

Сварете пастата според указанията на опаковката . В тиган разтопете сиренето , добавете сметаната и счуканите на едро орехи . Посолете леко  . Прецедете готовата паста и я изсипете в тигана със соса. Разбъркайте на включен котлон 1-2 мин. Отнемете от огъня , разсипете в чинии , поръсете с макови семенца и сервирайте с чаша розе ! 

                                                            Да ви е сладко :) ! Чаооо ! Хубава съботна вечер ! 




27.09.2013 г.

Тимбало с макарони , риба тон и маслини




                                                                        Рецептата е адаптирана от тук ! 


Продукти : 
150 гр. макарони 
200 гр. домати 
100 гр. риба тон  ( консерва ) 
50 гр. зелени маслини ( моите бяха с чушка вътре ) 
3 с.л. настърган пармезан 
2-3 с.л. дом пюре 
зехтин 
сол 
чер пипер
скилидка чесън  

Пастата сварете в подсолена вода според указанията на опаковката . 
Обелете и нарежете на кубчета доматите . В тиган налейте зехтин и ги запържете  заедно със скилидката чесън ( цяла , която после отстранете  ) за няколко мин. Добавете дом. пюре , натязаните на половинки маслини и рибата . Посолете , поръсете с чер пипер и гответе на слаб огън 10 мин. 
Изсипете макароните , 2 с.л. пармезан  и  соса в голям съд и ги объркайте добре . В рецептата има и 100 мл. течна сметана , аз не сложих ! Вие преценете за вас ! 
Изсипете макароните във форма ( 16 см. ) с откопчаващ се ринг . Отгоре поръсете с останалия пармезан и печете около 20 мин.  на 180 гр. 
Извадете от фурната , преместете тимбалото в голяма чиния и сервирайте веднага ! 

                                                                                Да ви е сладко :) ! Чаооо ! 



25.09.2013 г.

Keйк с маскарпоне


 Мдаа ...човек и добре да готви се проваля и нека прочелия по - долу това не повтаря моята грешка ! Каза Катето да споделим провалите и аз бързам да споделя какви ги върших вчера  ! 
След успеха в къщи и по света на  сладкиша  '' Мляко с кафе '' потърсих някой следващ и попаднах на този кейк с маскарпоне ! Стреснах Роби с думите '' ще ти правя кейк '' а той : '' ама как така , аз откога те моля и ти ми продутваш все с разни плодове ( особенно необичани от него ) а  сега изведнъж реши '' ...   ам бе , отвръщам  , намерила съм супер рецепта знам ще ти хареса ,  качих се на колата  и отпраших  към магазина за продукти ! 

А те са : 
200 гр. брашно 
50 гр. нишесте 
180 гр. захар 
200 гр. маскарпоне 
120 мл. течна сметана 
150 мл. прясно мляко 
1 бакпулвер 
 ванилия 

По нататък разбивате яйцата и захарта , слагате маскарпонето , смесвате брашното и бакпулвера ( той пък не знам какво прави тук след като яйцата са разбити на пяна )  и после ги прибавяте към яйчената смес . Изливате млкото и сметаната и подсилвате вкуса с ванилията . Печете на 175 гр. в предварително загрята фурна  50 мин. После изваждате от фурната , обръщате върху решетка и бам ....имате кейка ! Аааа забравих..... на сама глава реших да му направя малко захарна глазура от белтък и пудра захар . Отгоре го украсих  със сребърни перлички за по романтично му ,  все пак Роби чака супер кейк !  Готова вече за снимки измъкнах от гардероба две миленца , за да засиля акцента '' романтика'' дървената кутия за бижута подарък ми на Роби от майка му ,  единственото ми и много обичано перлено герданче и се измъкнах навън за фото сесията . 
Там откъснах две шумки от фалшивата лоза и разположих всички атрибути в небрежно нежна остановка ! Нащракала се на воля в профил , анфас , отгоре и отдолу реших , че ще го режа ....нали така е прието ....да се види как е и отвътре !
Роби вече се беше прибрал от работа , седнал на пейката близо до мен следи с интерес какво правя ( той винаги се забавлява страшно когато ме види в творческо вдъхновение  :) ! 



Първото съмнение ,че нещо не е наред се прокрадна още в мига в който прокарах ножа . А когато измъкнах парче кейк то ме фрасна по вирнатия нос със сила на бумеранг ! Аааа , ама не , ....на мен това не може да ми се случи , аз винаги със се справяла с печенето ! Пекла съм какви ли не сладки и солени неща  и никога честно ви казвам не ми се е случвало неопечен сладкиш . Пък на този му правих и проба с клечка ...суха излизаше ! 
А после .. ......Роберто се хили цялата вечер и  за десерт яде едни забравени не знам  от кога вафли   ,  а аз се цупих на мене си  , после смъкнах всичките перли от кекса и ги прибрах за следващия .....дано се справя с него ! 
                                      Провалът както и успеха не е сладък ако не е споделен , нали :) ? 



24.09.2013 г.

Пилешки бутчета с бекон


Рецептата е много вкусна :) ....според това за колко човека ще я приготвите си набавете следните продукти : 

долната част на пилешки бутчета 
пушен бекон нарязан на тънки ленти
чер пипер 
салвия 
розмарин 
лук 
бяло вино 
зехтин 

Отстранете кожата от бутчетата . Обвийте всяко от тях с ленти бекон , като ги застъпвате наполовина . Завържете ги на 2 - 3 места с кухненски канап. 
В  голям , дълбок тиган налейте зехтин  , прибавете лука нарязан на полумесеци и запържете леко . Сложете бутчетата , залейте ги с малко бяло вино и вода , сложете подправките , захлупете съда и задушавайте 15 - 20  мин. 
Поднесете със соса от задушаването и салата по желание ...картофената е идеална :) ! 

                                                                                              Да ви е сладко ! Чаооо ! 


21.09.2013 г.

Сладкиш '' Мляко с кафе ''


Всъщност сладкиша се казва '' по пиемонтески '' и е типичен  за  област Пиемонт ! Оригиналната рецепта е с лешници ( не с орехи както го направих  ) . Районът е известен с най -вкусния сорт отглеждащ се там . Името '' мляко с кафе '' му дадох аз ,защото докато се печеше в къщи ухаеше чудесно на топло мляко с кафе :) 



Продукти : 

200 гр. брашно 
300 гр. орехи 
150 гр. захар 
3 яйца 
100 гр. краве масло 
100 мл. кафе 
200 мл. прясно мляко 
2 с.л. ром 
1 ванилия 
1 бакпулвер 
пудра захар 



Изчистете орехите и ги запечете във фурната . Счукайте ги на едро. В купа сложете брашното , бакпулвера , захарта , ванилията и счуканите орехи . Разбъркайте съставките . Разбийте леко яйцата и ги излейте в купата . Смесете топлото кафе с млякото и прибавете и него бъркайки . Последно добавете разтопеното и охладено , но все още течно краве масло . Сладкиша може да направите и в кръгла тава . Аз избрах правоъгълна с нисък борд . Намажете тавата с краве масло и посипете с галета . Изсипете сместа вътре и изпечете на 180 гр. около 25 - 30 мин. Готовият сладкиш извадете от фурната и след 5 мин. от тавата . Охладете го върху решетка . Поръсете с пудра захар ! Да ви е сладко :) !




19.09.2013 г.

Печен лук


Може пък да ви хареса лука изпечен по този начин ! Стана невероятен на  вкус , сладък и леко хрупкав ! Опитайте за да разберете ! 


Продукти : 
 3 глави лук 
2 белтъка 
около 500 гр. сол 
риган или друга подправка по ваш вкус 
зехтин 
балсамов оцет (  тук липсва , щото беше свършил :) 


 
Слагате в белтъците щипка сол и разбивате с миксер на твърд сняг. Прибавяте останалата сол и хомогенизирате добре сместа . Изсипвате я в продълговата форма за кекс . Измивате лука и го подсушавате . Без да го белите го сложете на  разтояние един от друг във формата като го притиснете леко  към дъното . С помощта на нож или лъжица ( както ви е удобно ) покрийте главите лук да заприличат на снежни топки . 
Загрейте фурната на 200 гр. и печете 1 час . Извадете  формата , счупете с дървено чукче  кората и извадете главите лук . Почистете от люспите , разрежете ги на две половини , посолете , овкусете с подправки и тънка струйка зехтин . 

                                                                                                      Да ви е сладко :) ! 


18.09.2013 г.

Тарт татин с лук


За някои може да звучи просташко (  да ме прощавате за думата )  , но ние в къщи много обичаме да похапваме лук ...и чесън разбира се , за този последния някъде бях чела ,че в древен Египет плащали на работниците с него и чаша бира надниците им ....е , бирата няма да е била като днешната сигурно ,ама щом пишат бира ще да е било нещо подобно :) ! Героят тук обаче не е чесъна , а малките лукчета '' шалот'' , които са казват   вариант на лук и чесън заедно ! Обичам да готвя с тях и веднага си набелязах този тарт татин в новия брой на сп.'' Cucina moderna '' ! 

Продуктите за него са : 
За тестото : 
220 гр. брашно 
100 гр. краве масло 
50 гр. настърган пармезан 
1/2 ч.л. сол 
1 яйце 
30 мл. вода 
чер пипер 
За пълнежа : 
6-7 лукчета '' шалот'' 
чер пипер 
сол 
зехтин 


Набухвател в тестото няма , макар ,че аз бих сложила следващияпът 1/2 ч.л. бакпулвер . От изброените продукти замесете меко тесто . Загънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 
Лукчетата обелете и нарежете на половинки . В тава ( 26 см. ) застелете хартия за печене . Намажете я със зехтин,поръсетесъс сол и чер пипер . Наредете лука с разреза надолу и изпечете за 15 мин. в предварително загрята на 180 гр. фурна . Извадете тавата и оставете да се охлади . Разточете тестото на кръг и похлупете лука . 
Печете татина на 180 гр. около 30 - 35 мин. Извадете го когато е готов и обърнете върху решетка . Поднесете с прошуто крудо или някакъв пикантен салам ! 
Да ви е сладко :) ! 

                                                                                       Чаоооооо ! 


17.09.2013 г.

Печена свинска рибица с бекон и ябълки


Много рядко пека месо , май почти само в случайте когато имаме гости . Затова и не съм специалист по месно печене . Все ми трябва рецепта и напътствия , щото може да ви се струва лесна работа да хвърлите парче месо във фурната , ама никак не е :) ! Рецептата за това печено намерих в сп. '' Cucina moderna '' ! 
Месото беше много крехко и ароматно от ябълката и бекона сигурно ....абе , справих се , хареса на всички , че и Роби изяде половин :) парче ! 

Продуктите : 
свинска рибица около 800 гр. 
200 гр. пушен бекон ( тънко нарязан ) 
1 - 2 ябълки 
сол 
чер пипер 
1 к.ч. бяло вино 
скилидки чесън 
клонче розмарин 
листа салвия 

Намажете месото добре със зехтин . Осолете го и поръсете с чер пипер . Отгоре наредете резени от ябълка и покрийте с ленти тънко нарязан бекон . Застелете тава с хартия за печене . Налейте в нея чашка зехтин , чашка вода , бялото вино . Сложете и всички подправки . Преместете месото в тавичката . 
Първия половин час печете на 170 гр. без да покривате с фолио . След това покрийте , увеличете фурната на 180 гр. и доопечете ( още около час )  като от време не време отваряте фурната  и поливате със соса от печеното . 
Поднесете с печени картофки или гарнитура по ваш избор . Аз бих хапнала и туршийка с това печено :) ....ама нямааа :( ! Наумила съм  си да направя обаче , особено като видях тази на Дани :) ! 

                                                                   Това е за днес ....Чаооо и хубав следобед ! 



15.09.2013 г.

'' Короната '' на готвачката - '' La corona '' della cuoca



Бих написала '' короната '' на готвачката Ивана :) , щото тази си е моя и съм много горда и доволна  от резултата  ! Виждаше ми се много трудно отначало , после след като видях стъпка по стъпка в блога на Веси '' Сладко и солено '' как се прави добих кураж и за нула време се коронясах :) ! А коронованата ми особа беше аплодирана бурно от гостите ми снощи , щото към короната щедро  бях добавила и талиатели с рагу '' Болонезе '' , печена свинска рибица с пушен бекон и  ябълки , кростата с кокос и банани , домашно лимончело и много , много сладки приказки :) .....Ако на нас кафето ни е сладко заради приказките , на италианците яденето им е сладко заради тях :).....няма край бърборенето им край масата  и ако кажат ,че си тръгват към 12 в полунощ  очаквай ги това да стане към 1 , че и по-късно защото има още - ''приказки прави до масата '', '' приказки до вратата'' , ''приказки на първото стъпало пред вратата'' , приказки до колата '' , че и като се качат и ...оххх , нямат край , а на теб ти се иска да се бухнеш по-скоро в леглото след кулинарния маратон от деня :)  ! Въпреки това обичаме  посрещаме гости , а снощи имаше и едно гостенче на 7-8 месеца - таман за игра :) ! 
Минавам вече на рецептата ,  макар да е всеизвесна иска ми се да я имам и в моя блог !




Веси  е описала много добре стъпките за направата на питката , аз събрах снимките в колаж , надявам се се виждат добре и при мен ! 
Рецептата  и всичко останоло спазих дословно . 

Продукти : 
500 - 550 гр. брашно 
300 мл. течност , по равно прясно мляко и вода 
1 с.л. мед 
1 ч. л. сол 
20 гр. мая ( кубче ) 
3 с.л. зехтин 
2 яйца - едното от които за намазване 




Нямам машина за месене затова замесих тестото на ръка . А какво удоволствие е да го усещаш меко и дъхаво под ръцете си :) ! 
Отделяте си около 1/4 от измесеното тесто и разточвате на кръг малко по малък от диаметъра на тавата в която ще печете питката . От останалото направете 8 топки ( аз теглих всяка една излезе по 80 гр. ) ! Разположете топките на равно разстояние една от друга върху разточения лист тесто . Това става вече в тавичката застлана с хартия за печене . Разделете с нож на 8 триъгълника листа ,като разрезите стигат почти до края . 
Всеки триъгълник загърнете върху топката като притиснете върха за да залепне . 
Наръсете с малка цедка всеки триъгълник с брашно и направете украсителните нарези . 
Оставете питките да втасат при мен беше за около 30 мин. 
Разбийте жълтък с няколко капки зехтин и намажете само повържността на топките . 
Изпечете на 180 гр. до приятен загар  . И ...хапнете и се усмихнете както казва Веси :) ! 
                                                  От мен чаоооо ....хубав и мързелив  неделен  следобед :) ! 




13.09.2013 г.

Ньоки със сьомга и сметана




Обичате ли ньоки ? Ако отговора е '' не '' след тази рецепта се надявам да станат ваше любимо ястие :) ! Приготвянето на ньоки в къщи не изисква много време ,а как да ги направите вижте в тази моя стара рецепта ! За днешната рецепта обаче ньоките са от магазина :) ...ето продуктите : 

За 2 порции : 
350 гр. ньоки 
150 гр. пушена сьомга 
200 мл. сметана за готвене ( заквасена )
1 лукче ''шарлот'' 
1 скилидка чесън 
няколко стръка магданоз 
чер пипер 
зехтин 

В дълбок тиган запържете лука и чесъна . Поръсете с магданоза и нарязаната наситно сьомга . Запържете още 1-2 мин. и отстранете от огъня . 
Във вряща подсолена вода изсипете ньоките . Когато изплуват на повърхността ги прехвърлете  с решетъчна лъжица в тигана с рибата . Изсипете сметаната , върнете на котлона отново за минута две . Сервирайте веднага поръсени с чер пипер и магданоз . 

                                                         Ще ви хареса :) ! Да ви е сладко и от мен чаоооо :* !


И с домашни ньоки!



11.09.2013 г.

Бутер торта с тиквички и прошуто крудо


 След миналогодишната зеленчукова тарта ,която се оказа и най-посещаваната до днес  рецепта в блога днес ви предлагам солена бутер торта с тиквички и прошуто крудо . Да ви призная аз повече харесах тази може би защото има месце :) , но и рецептата е съвсем различна на вкус от първата . Видях в тук и както и преди мира не ми даде докато не я направих :) ! 




Продукти : 

1 готов лист бутер тесто ( около 270 гр. ) 
300 гр. рикота ( извара ) 
100 мл. заквасена сметана ( това си го добавих от мен , щото изварата ми беше по малко от посоченото в рецептата ) 
50 гр. настърган пармезан 
100 гр. прошуто крудо 
2 малки тиквички 
чер пипер 
сол 
сусам 


Направата на тортата не отнема повече от 40 мин. с печенето . Включете фурната на 180 гр. Докато тя загрява , нарежете тиквичките на тънки ,широки ленти . Ако нямате уред за нарязването им ползвайте картофобелачка ( не е трудно с нея :) ! Рикотата , пармезана и сметаната объркайте много добре . Посолете , поръсете със щипка чер пипер .
В тавичка ( 22 см .) застелете хартия за печене, сложете бутер листа . На дъното изсипете рикотата и започнете да нареждате в кръг тиквичките . Кръгче от тях , кръгче от прошутото така докато стигнете центъра , а там сложете една розичка от прошуто . Подгънете краищата на тестото навътре и поръсете със сусам . Не е необходимо да мажете с разбит жълтък . 
Изпечете тортата на 180 гр. за 15 -20 мин . Сервирайте леко охладена , но и студена е вкусна :) ! Да ви е сладко ! 
                                                                                     Чаооооо и хубав следобед :* !




9.09.2013 г.

Банички с гъби и сметана



Направо като музика ми зазвуча рецептата на Дани от '' Музика за свободното време ''  ,
че кой освен гъби и сметана могат да звучат в такава хармония ! От нея разбра даже и Роби и за обяд излапа 4 от наличните 8 банички , а аз се страхувах ,че ще си ги ям сама :) !
Спазих в общи линии рецептата на Дани . Не сложих копър и промених формата като направих 8 малки банички . Това не промени вкуса и ти благодаря , Дани за хубавата и вкусна рецепта . 



Продукти за 8 банички : 

4 кори за баница 
5-6 големи гъби печурки 
1/2 глава лук 
1 скилидка чесън 
1 с.л. брашно 
1 к. ч. топла вода 
 150 мл . заквасена сметана 
зехтин 
чер пипер 
 краве масло за намазване на корите 
сусам за поръсване 
1 яйце 

Нарежете гъбите на малки парчета и заедно с няколко с.л. зехтин ги задушете . В отделен тиган запържете до златисто лука и чесъна нарязани на ситно . Добавете 1 с. л. брашно и каф. чашка топла вода разбъркайте и отстранете от огъня . Прибавете сметаната , гъбите и овкусете на сол . Ръснете чер пипер . Хомогенизирайте продуктите много добре . Оставете плънката да се охлади . Разрежете корите на квадрати . За всяка баничка ви трябват 2 листа . Първия намажете с разтопено кр. масло , отгоре сложете др. лист ,изсипете малко от плънката , прегънете по сантиметър от всички краища и затворете баничката с още едно прегъване . Намажете всяка с разбито яйце ,поръсете със сусам . 
Изпечете баничките на 170 гр. в предварително загрята фурна  до златисто . Внимавайте да не ги прегорите отгоре , става много бързо :) ! 
                                                      Да ви е сладко :) ! От мен чаооо и спорна нова седмица !