29.10.2021 г.

Сметанов кейк


Продукти:
3 яйца
160 гр. кафява захар
250 гр. брашно
250 мл. течна сметана 
1 бакпулвер
3 с.л. слънчогледово олио
3 с.л. какао 
1 ванилия
щипка сол 


В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте на гъст крем. Излейте на струйка сметаната и олиото. В купа пресейте брашното с бакпулвера, щипка сол и ванилията. Добавете на порции към течната смес и хомогенизирайте добре продуктите. Разделете сместа на две еднакви части. Към едната добавете какаото и  2-3 с.л. сметана за да разредите сместа (от какаото се е посгъстила). Подмажете и набрашнете продълговата форма за кейк. Изсипете смесите като редувате двата цвята. Изпечете кейка на 180 гр. в предварително загрята статична  фурна за около 40 мин. или до суха клечка! 
    Охладете изпечения кейк на решетка.  
Да ви е сладко! :) 

Рецептата е от тук!



 

26.10.2021 г.

Виенски щрудел с остатъчен квас


Може да звучи еретично за някой във виенски щрудел да сложиш остатъчен квас, но нали все някъде трябва да го използваме, та реших да опитам! За който няма такъв квас и по случайност е влязъл тук може да види обикновена рецепта за виенски щрудел тук! Правих я преди две години, има и ванилово кремче поднесено с щрудела! Днес не ми се занимаваше да правя крем, ще го хапнем само напудрен! 


Продукти:
за тестото:
180 гр. бяло брашно
60 гр. остатъчен квас лиевито мадре 
50 мл. вода 
40 гр. краве масло
щипка сол
щипка захар
за плънката:
3 големи ябълки
50 гр. орехови ядки 
50 гр. стафиди
100 гр. захар
50 гр. краве масло
3-4 с.л. галета (имам смляна от хляба с квас)
1 ванилия
1 ч.л. канела 
50 мл. ром 
сока на един лимон 



Преди да замесите тестото си пригответе плънката за да има време да се охлади. Обелете и нарежете ябълките на малки парчета. Сложете ги в тиган, поръсете със 100 гр. захар, една ванилия  и полейте със сока на един лимон. Гответе около 5-6 мин. след което прехвърлете в гевгир за да се отцеди излишната течност и охлади. Когато плънката е готова добавете накиснатите в ром за 30 мин. стафиди (без рома), галетата, канелата, накълцаните на едро орехови ядки. 


В купата на планетария сложете кваса, добавете брашното, щипка сол и захар и леко разтопеното краве масло. Пуснете миксера да измеси. Тестото трябва да е меко, нелепнещо. Тук ще ви споделя един трик, който научих от италиански блог и прилагам често. Направете тестото на топка. Сложете го в средата на парче хартия за печене, съберете четирите краища и завийте леко за да не се отварят. Налейте 200-300 мл. вода в тенджера и я кипнете. Излейте водата и прехвърлете тестото в топлата тенжера, Похлупете и оставете така 30 мин. да си почине тестото. Става меко като коприна и много добро за работа. Разточете отпусналото се тесто на набрашнена хартия за печене на голям правоъгълник.  Намажете го с разтопено краве масло.


В средата изсипете ябълковата плънка, покрийте с едната страна на тестото и похлупете с другата. Намажете полученото руло с разтопено краве масло. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Охладете щрудела на решетка и си хапнете сладко! :) Ако решите да си направите ванилов крем, щото си е направи гурме щрудел с крем  рецептата е тук! :) 
Да ви е сладко! Чаоооо! 



 

22.10.2021 г.

Лимонова бриош пита - рецепта с квас и с мая


Няма да сбъркам, ако кажа, че тази лимонов бриош е габровския братовчед на козунака!
 По-малко яйца, по-малко захар, по-малко краве масло, абе скрънза отвсякъде, въпреки това вкуса е чудесен! Правих я преди година когато още не познавах кваса. Тогава не публикувах рецептата, затова сега ще ви напиша първо тази с квас, после с мая! 


Продукти:
400 гр. брашно манитоба 
250 гр. квас лиевито мадре 
1 яйце
80 гр. захар
50 гр. краве масло
100 мл. прясно мляко
1 ванилия
1 ч.л. лимонов сок 
и още за поръсване на разточените кори:
40 гр. захар
50 гр. краве масло
настъргана лимонова кора 


В купата на планетарен миксер излейте прясното мляко, добавете захарта, яйцето, лимоновия сок и кваса накъсан на парченца. Сложете пеперудата и разбийте продуктите до гладка емулсия.  Сменете пеперудата с куката за месене на тесто.  Постепено прибавете пресятото с щипка сол брашно и измесете до гладкост. Измесеното тесто оставете да си почине 30 мин. след което направете две разтягания през 30 мин. Оставете тестото за 2-3 часа да се отпусне много добре. Разделете отпусналото се тесто на 5 еднакви части. На набрашнена повърхност разточете кора с дължина 60 см. и ширина 20 см. Намажете я с много меко краве масло (не разтопено), поръсете със захар и настъргана лимнова кора. Разточете друга кора и покрийте първата. Постъпете така с всяка следваща. Върху последната не слагайте нищо. 


Срежете корите в средата по дължина и след това на две. Завийте всяка група кори на S и поставете в дълбока тава  24 см. подмазана с краве масло. Приберете тавата в леко затоплена фурна и оставете за окончателно втасване . Моята пита стоя цяла нощ, на сутринта я намерих както се вижда на снимката, напълнила тавата.  Намажете втасалата пита с прясно мляко. Изпечете бриоша на 170  гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко! :) 


Рецепта с мая
Продукти:
500 гр.  брашно манитоба
100 мл. прясно мляко
2 малки яйца
100 гр. краве масло
70 гр. захар
10 гр. мая от кубче 
1 ванилия
щипка сол
1 ч.л. лимонов сок
за намазване на корите:
50 гр. краве масло
40 гр. захар 
настъргана лимонова кора



Разтворете маята в хладкото прясно мляко, излейте в купата на планетарен миксер . Добавете яйцата, захарта, брашното, ванилията, щипка сол, лимоновия сок и замесете тесто. В процеса на измесване прибавяйте парчета студено краве масло докато се усвои напълно от тестото. Измесеното тесто оставете в купата докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 5 еднакви части. Разточете всяка една на дължина 60 см. и ширина 20 см. Наложете ги една върху друга като мажете долната с меко краве масло, поръсите със захар и настъргана лимонова кора. Срежете корите по дължина и след това на две. Завийте всяка група кори на S и поставете в подмазана с краве масло дълбока форма 26 см. Оставете тавата на топло докато питата втаса отново, намажете с прясно мляко. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 



 

14.10.2021 г.

Хляб с плетена риза


Докато се чудех как да го кръстя ми заприлича на облечен  с плетена ризка и заглавието беше готово!
 Който следи редовно блога ми е виждал и други изплетени  за похапване неща  като едно руло от кайма и едни плетени бисквитки за Коледа . Да кажа, че е трудно не е, но пък не е и лесно! Само трябва малко опит и търпение!  Как да си направите това плетено хлебче ще прочетете в днешния ми пост! 


Продукти:
300 гр. бяло брашно 
150 гр. семола римачината
90 гр. квас лиевито мадре 
280 мл. вода 
10 гр. сол
1 с.л. зехтин
2 с.л. запечени на сух тиган семена 


Смесете в купата на планетарен миксер  двете брашна и излейте водата, прибавете кваса.  Пуснете машината да разбърка брашното, кваса и водата за кратко и изключете. Оставете оформилото се тесто за 1 час да си почине след което включете отново миксера и измесете до гладко тесто като в процеса на месене добавите 1 с.л. зехтин и солта.  След като тестото е добре измесено оставете за почивка от 30 мин.  Следващата процедура е да разтегнете в няколко посоки тестото и врънете  в изходна точка. Отново 30 мин. почивка. 



След тази почивка отделете от тестото около 150 гр. това е за плетката, а останалото разтеглете като за баница, но не чак толкова тънко и поръсете със семената. Сгънете листа на плик и оставете отново за почивка от 30 мин. Следват още 2 сгъвания с  по 30 минутна почивка. Не забравяйте да разтягате и сгъвате и отделеното тесто. Него приберете в хладилник, а другото  оформете като хляб и оставете на стайна температура докато  удвои  обема си с около 50-60%. В зависимост от температурата в стаята този процес може да отнеме  6- 7-8 часа.  На набрашнен с оризово или царевично брашно плот изсипете тестото и оформете окончателно, приберете в банетон, покрийте с шапка за баня за удобсво и приберете в хладилник за около 12-14 часа. 


Извадете отделеното тесто. За да ви е по-лесно го разделете на две еднакви части и разточете тънко на набрашнен плот. Нарежете ленти с ширина около 1 см. Набрашнете хартия и започнете да редите ризата върху нея. Сложете една до друга 14 ленти. Вдигнете до горе всяка нечетна, поставете едма лента хоризонтално и свалете вдигнатите ленти. Следва да вдигнете до горе всяка четна, отново сложете една хоризонтална и върнете лентите по местата им. Продължете така докато изплетете ризката. Загрейте фурната на 250 гр. със съда в който ще печете хляба. Извадете втасалия хляб от хладилника, обърнете го върху хартия за печене и покрийте с плетката. Подпъхнете от всички страни и направете разрез. Извадете загрятия съд прехвърлете хляба в него. Захлупете, върнете във фурната. Изпечете хляба на 250 гр. за 25 мин. с капак след което махнете капака, намалете фурната на 200 гр. и печете още 20 мин. Охладете хляба напълно преди да нарежете! 
Да ви е сладко :) Чаооо! 



 

7.10.2021 г.

Мраморен хляб с квас


Хубав стана, мек и с хрупкава коричка! 
Неособено приятния мирис на мастилото от сепия не се усеща, тук  е повече за ефект! Аз обичам разни цветни печива, а хляба с квас винаги те изненaдва с красиви ефекти, даже неоцветен! 


Продукти:
300 гр. бяло брашно 
150 гр. семола римачината 
100 гр. квас лиевито мадре
300 мл. вода
10 гр. сол
1 с.л. зехтин
няколко капки мастило от сепия 


Смесете двата вида брашно, налейте водата и размесете, не е необходимо да е хомогенно, важното е да е намокрено брашното. Това на хлебарски език е така наречената автолиза. Оставете брашната така 1 час, след което добавете кваса и започнете да месите. Аз меся с планетарен миксер на най-ниската степен. В процеса на измесване прибавете 1 с.л. зехтин и малко по-късно солта.  Месете около 10 мин. до получаване на така наречения глутенов прозорец т.е. като разтеглите тестото да не се къса и е прозрачно. 


Оставете измесеното тесто в купата да си почине 30 мин. Разтеглете тестото на всички посоки като после на забравите да го върнете в изходна позиция и оставете отново да си почине 30 мин. Намокрете плота с вода и разтегнете отпочиналото си тесто като за баница, но не чак толкова тънко. Капнете тук там капки от мастило от сепия и размажете леко. Сгънете тестото на плик,  оставете го отново за 30 мин. почивка. Следва още едно разтягане и преоформяне. Поставете тестото в купа (аз ползвам стъклена) захлупете и оставете на спокойствие докато тестото увеличи обема си с 60-70 %  Времето за това втасване зависи от температурата в стаята и може да продължи  от 3-4 часа до 7-8!  



След това втасване което на хлебарски се казва насипна ферментация изсипете тестото на набрашнен с оризово брашно плод, внимателно го разтегнете и сгънете първо едната страна, похлупете с другата и двата дълги края! Прехвърлете оформения хляб в банетон поръсен с оризово или царевично брашно, захлупете му една шапка за баня за удобство и приберете в хладилник за 12-14 часа или докато втаса! Загрейте фурната със съда за печене на 250 гр. Извадете загрятия съд, обърнете хляба върху парче хартия за печене. С бръснарско ножче направете голям разрез по ъгъл 45 градуса! Прехвърлете хляба заедно с хартията в горещия съд, захлупете и сложете във фурната. Изпечете на 250 гр. за 25 мин. с капак след което намалете фурната на 200 гр. махнете капака и довършете печенето за още 20 мин. 
Готовият хляб охладете на решетка и след това нарежете! 
Да ви е сладко! :) 


 

6.10.2021 г.

Телешка яхния с бамя


Продукти:
500 гр. крехко телешко месо
350 гр. бамя 
2 глави кромид лук
300 гр. смлени домати
1 ч.л. червен пипер  
черен пипер 
сол
зехтин
щипка захар 
магданоз


 
Бланширайте бамята в кипяща подсолена и подкиселена вода за 5 мин. Нарежете лука на ситно. Запържете го до златисто в загрят зехтин  и пуснете нарязаното на късчета телешко месо. Запържете докато смени цвета си. Поръсете с 1 ч.л. червен пипер и налейте топла вода около 1 пръст над месото. Оставете месото да къкри около 40 мин. и прибавете смлените домати. Продължете с готвенето докато ястието се сгъсти. Прибавете бамята и гответе още около 10 мин. Подправете с черен пипер и наситнен магданоз. 
Яхнийката е много вкусна, да ви е сладко! :)