16.11.2019 г.

Тарали, пулийски гевречета - Taralli pugliesi


Ако сте от хората на които все им се хрупа нещо тези италиански гевречета  ще ви харесат много. Правят се в цяла южна Италия, но са признати за специалитет на област Пулия! Хрупкави и с много пръхкава вътрешност, може да  ги направите според вашия вкус с най-различни подправки. Розмарин , салвия, черен пипер, пеперончино, сухи домати, лук и чесън са само малка част от вариантите. Избрах розмарина, защото с него ми харесват най-много! 


Продукти за около 60 бр.:
350 гр. брашно
100 мл. зехтин
100 мл. сухо бяло вино
1 ч.л. сол
клонче розмарин 


В купа пресейте брашното със солта. Излейте бялото вино и зехтина. Накълцайте на много ситно игличките на клонче розмарин. Ако нямате пресен може да сложите щедра щипка сух. Замесете меко тесто. Оставете го за 10 мин. да се отпусне,  тестото е меко и  се разботи изкючително добре с него. От тестото късайте по-малки от орех парчета. Напарвете ги на фитили с дължина около 8-10 см. Завийте на кравайче фитилите като леко притиснете краищата им. В тенджера налейте около 2 л. вода. Щом кипне на порции по 10-15 бр. пуснете гевречетата. Излязат ли на повърхноста ги оберете с решетъчна лъжица. Сложете ги на кърпа за да поизсъхнат десетина минути. 
Загрейте фурната на 190 гр. Изпечете таралите за 20 мин. до приятен загар. Извадете ги на решетка. Ще ги съхраните хрупкави в добре затварящ се стъклен буркан.
Да ви е сладко хрупането :)! Чаоооо! 



12.11.2019 г.

Малък портокалов сладкиш - Torta arance e yogurt


Малък, но много вкусен! Освен това се прави бързо, около 30 мин. с печенето и все с продукти които се намират винаги в къщи! Запишете си тази ароматна рецепта, иде Коледа, а портокаловия аромат е неотменна част от празника! 


Продукти:
150 гр. брашно
1 яйце
80 гр. захар
80 гр. кисело мляко
60 мл. олио
8 гр. бакпулвер
1 портокал 
3-4 с.л. портокалово сладко 



Разбийте с мискер яйцето със захарта до пухкав крем. Излейте олиото и прибавете киселото мляко в яйчената смес. Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Прибавете го на порции в яйчената смес. Ароматизирайте с щипка настъргана портокалова кора. Застелете малка тавичка с хартия за печене. Изсипете сместа и подравнете. Отгоре сложете няколо супени лъжици портокалово сладко. Може да ползвате и друг мармлад.   С нож разнесете сладкото по повърхността. Наредете резени портокали. Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25 мин. Намажете топлия сладкиш със сладко и поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 

 Рецептата е от тук!

7.11.2019 г.

Морковен кекс - Ciambellone alle carote


Великолепен кекс стана! Много сочен, вкусен и сполучлив! Препоръчвам най-горещо да го опитате! 


Продукти:
200 гр. брашно
250 гр. настъргани моркови
100 гр. смлени, сурови, обелени бадеми
150 мл. слънчогледово олио
1 бакпулвер 
3 яйца
180 гр. захар 
сока и кората на един портокал 
щипка сол 


В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте на гъст крем. Настържете морковите на ситно ренде. Към тях прибавете олиото и разбъркайте. Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавете смлените бадеми и настърганата портокалова кора. Към разбитата яйчена смес изсипете на порции настърганите моркови с олиото. Излейте сока от портокала.  Изсипете малко по малко сухата смес, бъркайки с лъжица докато хомогенизирате добре продуктите. Подмажете и поръсете с брашно кръгла форма за кекс. Изсипете приготвената смес. Изпечете кекса на 180 гр. в предварителнозагрята фурна с вентилатор за 35-40 мин. Извадете кекса от формата, поръсете с пудра захар и охладете на решетка! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 

Рецептата е от тук!

Тигрови хлебчета - Panini leopardati


Този път ги направих от раз и мисля, че станаха много красиви! Първият ми опит беше катастрофален, не само не се напукаха, но и си останаха плоски като дъска! Рецептата беше малко от тези тук сложи малко брашно, там отлей от водата, а може и на мен да не ми се правеха. Забелязала съм, че нямаш ли желание и гозбата не става за ядене! Вчера явно ми беше ден за правене, щото и такъв сполучлив морковен кекс извъртях без да очаквам, но за него в следващия пост! Да ви кажа за питките сега. Рецептата е абсолютно точна! Нито добавяте, нито махате! Започвайте и не се майте! Рецептата е от тук


Продукти за 9 бр. питки:
550 гр. брашно
240 мл. прясно мляко
60 мл. вода
1 пакетче 7 гр. суха мая
2 ч.л. слънчогледово олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар 
за намазване на питките:
80 гр. оризово брашно
120 мл. вода
1 ч.л. суха мая
щедра щипка сол 
1 ч.л. олио 



Смесете прясното мляко с водата и затоплете. Изсипете сухата мая, добавете захарта и разбъркайте, оставете за 5 мин. докато маята се разтвори. Пресейте брашното. Към него добавете солта и олиото. Излейте прясното мляко и замесете меко тесто. Месете около 10 мин. Направете тестото на топка, поставете го в купа, покрийте с парче найлон и оставете на топло докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 9 еднакви части по около 100 гр. всяка. Застелете голяма тава с хартия за печене. Направете гладки питки и подредете в тавата на разстояние една от друга. Покрийте тавата с кърпа, оставете за 20 мин. докато се отпуснат. През това време пригответе заливката. В купа изсипете оризовото брашно, налейте топлата вода, една лъжичка суха мая, една лъжичка олио и щедра щипка сол . Разбъркайте добре и оставете за 20 мин. на топло. Сместа трябва да е по-гъста от боза. Върху всяка питка полейте от заливката докато я покриете. 


Изпечете хлебчетата на 200 гр. в предварително загрята фурна за около 20 мин. Щом ги видите, че се напукват намалете фурната на 180 гр. и довършете печенето до приятен загар. Охладете готовите хлебчета на решетка и си ги хапнете сладко, сладко! 
Хрупкави отвън и много мекички вътре! Да ви е сладко! :)
Чаооо!