Не може Коледа без Коледно пънче!
Дали ще гори в камината или ще грее от масата това е един от символите на най- святата нощ! Предлагам ви тазгодишния вариант, а в края на поста ще ви припомня коледни пънчета от минали години!
Продукти:
за тестото:
3 яйца
60 гр. кристална захар
60 гр. брашно
20 гр. какао
за крема:
250 мл. прясно мляко
1 яйце
2 с. л. захар
1 пълна с.л. брашно
1 ванилия
настъргана лимонова кора
50 мл. разбита сметана
за шоколадовия ганаш:
150 мл. течна сметана
100 гр. черен шоколад
В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер на гъста пяна. Прибавете пресятото брашно и какао. Хомогенизирайте сместа много добре. Застелете голяма тава (ползвах тази на печката) с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, подравнете и изпечете блата на 200 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за 5 мин.
Извадете изпечения блат и го обърнете веднага върху кърпа. Отстранете внимателно хартията и навийте на руло. Оставете го да изстине. В малка тенджерка излейте млякото добавете яйцето, брашното, захарта и ароматите. Сложете тенджерката на бавен огън и бъркайте течността докато крема се сгъсти. Охладете готовия крем като от време не време разбърквате за да не се образува коричка отгоре. Когато е добре охладен прибавете разбита на сняг 50 мл. сметана и разбийте с миксер до пухкавост.
Загрейте 150 мл. подсладена течна сметана (от тази за разбиване) Прибавете начупения шоколад и бъркайте докато се получи гъст шоколадов крем. Охладете го добре. Развийте изпечения блат и го намажете с крема. Завийте отново на руло. Отрежете 1/3 от рулото, отрязаното парче поставете отстрани на по-голямото. Покрийте с шоколадовия ганаш и набраздете с вилица. Украсете по ваш вкус и желание!
Да ви е сладко :)! Чаооо!
Вижте тук: