29.07.2024 г.

Славянски гювеч със свинско месо


Продукти:
500 гр. свинско месо 
1  глава лук
1 морков
2-3 домата
2-3 чушки- червена и зелена
150 гр. ориз
сол 
магданоз
дафинов лист
черен пипер
зехтин


Нарежете месото на хапки. Наситнете лука. В тиган налейте една кафяна чашка зехтин. Изсипете нарязания лук и запържете за кратко. Добавете месото и продължете да пържите докато смени цвета си. Прибавете ориза, нарязаните чушки и домати (аз ползвах чери домати), моркова. Овкусете със сол, наситнен магданоз, дафинов лист и щипка черен пипер. Налейте чашка топла вода и гответе на котлона докато ориза поеме водата. Прехвърлете ястието в тавичка или подходящ глинен гювеч. Залейте с топла вода малко над - нивото на продуктите. Изпечете докато гювеча остане на мазнина. 
Да ви е сладка тази много вкусна гозба :) ! Чаооо!   


 

25.07.2024 г.

Пълнен патладжан с маслени трохи


Продукти:
2 патладжана
2 домата
1 моцарела
4-5 резана шунка
за соса:
4-5 домата
листа босилек
скилидки чесън
сол
зехтин
за маслените трохи:
100 гр. галета
2 склидки чесън
1 връзка магданоз
сол
зехтин




Разрежете патладжаните на половинки. Върху всяка половина направете 3-4 дълбоки среза. Посолете и сложете в срезовете парчета домати, шунка, моцарела. В купа изсипете галетата, прибавете ситно нарязания магданоз, счукания чесън, сол и излейте зехтин докато галетата се намокри добре. Настържете или смелете доматите за соса, овкусете с босилека, чесъна , солта и зехтина. Изсипете в тавичка. Отгоре наредете патладжана и поръсете с маслените трохи. Изпечете ястието в предварително загрята на 180-190 гр. фурна за около 30 мин. 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


 

22.07.2024 г.

Кекс с ликьор Alchermes (Алкермес)


Няколко са рецептите в блога с този почти непознат в България ликьор. В края на поста ще ви дам линкове към тях. В Италия се използва само за сладкиши , не съм чула някой да е изпил чашка алкермес, както чашка лимончело например! Alchermes се прави от розова вода, семена резене, алкохол, ванилия, кориандър, карамфил, канела, захар, а за червения цвят се използва инсекта cocciniglia! Кексът който ви предлагам е с дъх на рози и ванилия! 
Опитайте! 

Продукти:
3 яйца
180 гр. захар
300 гр. брашно
1 кафяна чашка слънчогледово олио
2 кафяни чашки прясно мляко
2 ванилии
12 гр. бакпулвер 
100 мл. ликьор алкермес 
пудра захар 

В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте до гъст крем. Излейте олиото и прясното мляко. Пресейте брашното с балпулвера и ванилиите. Прибавете го на порции в течната смес. Намаслете и набрашнете кръгла (20 см.) форма за кекс. Изсипете сместа и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 25-30 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Изпеченият кекс обърнете върху решетка и веднага напръскайте обилно с ликьора. Поръсете с пудра захар. Така се образува една много вкусна розова коричка. Рецептата без ликьора може да ползвате като базова и да прибавяте по ваш вкус ядки, шоколадови капки, локум и каквото ви харесва още. 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 

Още рецепти с Алкермес: