Сигурна съм ,че влизате в блога и поне по веднъж на ден :) и съм сигурна още ,че винаги намирате там това което търсите :) и съм още по-сигурна ,че това което сте намерили ви харесва ......дали е рецепта или е съвет как да приготвите нещо за което само бегло сте знаели или е разходка в снимки из чудно красиви места - всеки намира нещо при нея ,защото е чудесна млада дама ,усмихната и приветлива с една дума БОНБОН :) !
Е това е моята гостенка днес Катето - едно безкрайно усмихнато мило момиче !
Благодаря ,че прие поканата ми за гостуване ,Кате и за споделените ,чудесни рецепти :) ...тази с грис-халвата задължително ще я направя :)!
Да ви е сладко с рецептите и ,а аз ви оставям да им се насладите на спокойствие :) !
Тези дни времето в България е малко дъждовно... и когато получих поканата
от Ивана, много се зарадвах. Погледнах прогнозата за Италия– краткотрайни
превалявания с по-високи температури:).
Идеално за гостуване, а може и за плаж:).
Ив, мила, нямаш си и на представа как повдигна настроението ми!
Няма да те хваля много и без друго при всяка твоя публикация, се повтарям с
комплиментите. Всички, които се отбиват тук те познават като прекрасна,
слънчева и много влюбена жена! Ще ти
кажа само, че много ценя приятелството ни и се радвам, че се запознахме:).
Дано някой ден се видим в слънчева Италия!
Тъй като блога ти е пълен с вкусни рецепти от Средиземноморската кухня,
реших да ти гостувам с нещо подходящо, избрах рецепти от гръцката кухня. Не
знам автентични ли са, но са много вкусни и с удоволствие ги споделям с твоите
и мои приятели! :
Χωριάτικη / гръцка
салата
Въпреки, че вече съм споделяла рецептата в моя блог, избрах именно тази
салата, защото ми е любима.
От книгата на
Иван Звездев
Продукти:
4 домата
2 краставици
1 глава лук
маслини
сирене
за дресинга:
8 с.л зехтин,
2 с.л. лимонов сок,
1 ч.л. ябълков оцет,
1/2 ч.л. захар,
1/2 ч.л. сол,
1 ч.л. сух риган
Приготвяне:
Разбийте продуктите за дресинга с телена бъркалка.
Нарежете доматите и краставиците на кубчета, добавете лука, нарязан на
колелца, маслинките и сиренето нарязано, на правоъгълни парчета или кубчета.
Разбъркайте внимателно и полейте с дресинга
τηγανιτά κολοκυθάκια
/ Пържени тиквички по гръцки
Адаптирано от тук
Продукти:
2 тиквички
сол
брашно
вода с лед
зехтин или олио за пържене
Приготвяне:
В оригиналната рецептата метода е малко
по-различен. Там се посоляват и оставят 1 час, след което се овалват в брашно и
се потапят във вода.
Аз ги направих по обратен ред.
Нарежете тиквичкити на тънки филийки, /не по-дебели от 5мм/ по дължина.
Потопете ги в студената вода.
Загрейте олиото.
Извадете тиквичките от водата. Посолете ги.
Потопете ги в брашното хубаво и ги изтръскайте от излишното количество.
Изпържете ги от двете страни в загрято олио.
Извадете ги върху кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина и ги
сервирайте веднага.
Χταπόδι
σχάρας / Октопод на грил
Ще покажа две рецепти
за приготвяне на октопод на грил: едната е с варене, другата без. И двете са
гръцки стил, но при тази с варенето октопода става значително по-крехък, а при
тази без варенето е малко жилав – подходящ за узо-мезене:).
Октопод на скара, без варене
Продукти:
1 октопод
½ ч.ч. червен оцет, винен
1 ч.л. сода за хляб
½ ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
Почистете
октопода и го измийте. / изрежете „окото”, което се намира в центъра и
почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други
полепнали елементи/.
Сложете октопода в купа с вода/ около 1
л, содата, червения оцет и го оставете 30-40 минути. Изплакнете
добре.
Подгответе скарата: трябва да е силно загрята. Почистете добре скарата.
Намажете скарата със зехтин.
Изпечете октопода, не е нужно много
време. Може да пробвате с вилица, като
го забодете трябва да влиза леко, без много усилие.
Нарежете на парчета, в случай че не сте го нарязали предварително.
Разбийте в
блендер: зехтин , балсамов оцет,
бял оцет и червен оцет.
Полейте октопода с този сос и го поръсете с подправките, сол и прясно смлян
черен пипер
Оставете
за 10 минути преди да поднесете
Варен
октопод на грил
Продукти:
1 октопод, около 1 кг, пресен
1 морков
1 лук
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер
риган / във видеото се добавя дафинов лист,
хвойна и целина/
сол
За дресинга:
½ ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
Почистете
октопода и го измийте. / изрежете „окото”, което се намира в центъра и
почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други
полепнали елементи/.
Сложете в
тенджера октопода. Добавете вода/ малко над него/, морков, лук, може и ½ ч.ч.
бяло вино, черен пипер, риган, сол и една коркова тапа / по съвет на Ива/. Ако се наддига при варенето, може да го
затиснете с купа или чиния. Сварете го до омекване, не трябва да се преварява,
защото може да стане твърд. Проверявайте с вилица- като бодете трябва да влиза
лесно, без съпротива.
Моят октопод тежеше 1 кг и се свари за 1 час.
Извадете го и
отрежете пипалата, останалата част нарежете на едро.
Подгответе скарата: трябва да е силно
загрята. Почистете добре скарата. Намажете я със зехтин.
Изпечете октопода.
Разбийте в
блендер: зехтин , балсамов оцет,
бял оцет и червен оцет.
Полейте октопода с този сос и го поръсете с подправките, сол и прясно смлян
черен пипер.
Оставете за 10 минути преди да поднесете.
На финал ви поднасям десерта с чаша фрапе и
ви пожелавам слънчево настроение, въпреки дъждовните дни! Ив, прегръщам те и ви
изпращам специални поздрави от България, на теб и Роби!
σιμιγδαλένιος
χαλβάς / Грис халва с портокал
адаптирано
от тук
Продукти:
1/2 ч.ч. зехтин или олио
1 ч.ч. едра грис
1/2 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. бяла захар
2 ч.ч. гореща вода
кора от 1 портокал
1 ½ ч.л. канела
орехи и канела за украса
Приготвяне:
Настържете кората на портокала, без да навлизате в
бялата част. Сложете я в купа и добавете 1 с.л. захар. Разбъркайте и приберете
в хладилник.
В дълбока тенджера налейте олиото и загрейте.
Добавете гриста и бъркайте непрекъснато, докато стане
златист. Внимавайте да не загори.
Аз работя на степен 7/ от 9 на котлон. За котлон с 4
степени – работете на 3.
Отстранете от котлона. Добавете горещата вода, бялата
и кафява захр, портокаловата кора и канелата. Разбъркайте добре и върнете на
котлона. Бъркайте непрекъснато до сгъстяване, може да намалите котлона, ако ври
прекалено силно. След като се сгъсти,
така, че като прокарате лъжицата, да остават следи, и да се отделя добре от
стените на купата, отсранете от котлона и изсипете във подходяща форма.
Може да използвате силиконова форма за кекс, за да
получите красива фигура. Аз реших, да я направя правоъгълна, някак си
по-автентично ми се струва.
Оставете да се охлади, нарежете на парчета и поднесете
с орехи и канела. Може да поднесете със сладко от кайсии или друго.
Φραπέ
/ Фрапе
Рецептата я имам от
преди години, от опаковката на уреда за фрапе.
Продукти за 1 чаша
250 мл:
2 ч.л. нескафе
3 ч.л. захар
Студена вода
Мляко
Лед
Приготвяне:
Сложете на дъното на
висока чаша нес кафето и захарта. Добавете около 1 см вода.
Разбийте с машинката за фрапе за 15 секунди, до получаване на пяна.
Добавете кубчета лед.
За черно фрапе чашата се допълва с вода.
За бяло фрапе чашата се допълва с вода и мляко.
Сервирайте със сламка.