28.04.2014 г.

Ябълков сладкиш с бренди


Продукти:
200 гр. брашно
200 гр. захар
200 гр. краве масло 
4 яйца
1 к. ч. бренди
1/2 пак. бакпулвер
сока на 1/2 лимон
2 големи ябълки
2 с.л. кайсиев мармалад



Обелете и нарежете на тънки резени ябълките. Полейте ги  с брендито и сока от половин лимон. Разбийте с миксер яйцата и захарта до пухкава смес. Прибавете на тънка струйка разтопеното и леко охладено краве масло. Брашното размесете с бакпулвера. Добавете го в яйчената смес. Отлейте коняка и лимоновия сок от ябълките. Ароматизирайте с него кексовата смес. В застлана с хартия за печене форма (22 см.) с откопчаващ се ринг излейте половината от сместа, върху нея наредете един ред с ябълки и изсипете останалата смес. Наредете отгоре ветрилообразно резенчета ябълка. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 гр. фурна с вентилатор, долна решетка за около 40-45 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете сладкиша от фурната и го охладете на решетка. Намажете го със затопления кайсиев мармалад. Да ви е сладко :)! 



27.04.2014 г.

Бадемов крем карамел


 Бях написала в предната публикация, че следва агнешко зелен боб яхния, но междувремено направих този бадемов крем карамел и бързам да ви подсладя първо с него :)........ 


  
Продукти:
500 мл. прясно мляко
4 яйца 
100 гр. кристална захар
125 гр.обелени, сурови и ситно смляни бадеми 
5 с.л. захар за карамела 
няколко цели бадеми за украса 
карамелен топинг 


Сложете бадемите с 1 с.л. захар в блендер и ги смелете много ситно. Разбийте за 2-3 мин. яйцата и захарта с миксер. Добавете прясното мляко и бадемовото брашно. Разтопете захарта до светъл карамел. В приготвените чашки изсипвайте по лъжица от него. Разпределете в тях млечно-яйчената смес. Сложете чашите в голяма тава, налейте вода в нея и изпечете крем карамела на 160 гр. за около час. Внимавайте водата да не заври.
Готовият крем залейте с карамелен топинг и украсете с цели бадеми. Поднесете го добре охладен.
                                                         Да ви е сладко :).....Чаоо и хубава неделна вечер!  


23.04.2014 г.

Пиле яхния с лук и домати


Винаги ми е било трудно да премина от нашенски манджи на паста....От седмица съм  в къщи, а  продължавам с яхнийки и тараторчета, сиренце, създърма и вкусно кисело мляко. Разбира се ям си ги сама......Роберто се ококори на тази яхнийка и предпочете пилешки гърди на скара с картофено пюре...... Е, някои хора не разбират, че пилето е вкусно и така:).... 


Продукти за 1 порция :
крилце или кълка, а може и двете :)
7-8 малки лукчета 
няколко чери доматки
1 к.ч. доматено пюре
1 дафинов лист 
2 скилидки чесън
1 ч.ч. зеленчуков бульон
1 к.ч. червено вино 
щипка чер пипер 
сол 
зехтин 

В подходяща тенджера налейте 1 к.ч. зехтин, сложете обелените скилидки чесън, дафиновия лист,  лукчетата  и парчетата пиле. Запържете на умерен огън докато месото добие леко златист цвят. Излейте виното, изчакайте 2-3 мин. да се изпари алкохола от него и добавете зеленчуковия бульон. Подправете със сол и чер пипер,  гответе на слаб до умерен огън около 15 мин. Размийте доматеното пюре с 1-2 с.л. вода и заедно с доматките го прибавете в яхнийката. Довършете готвенето още 15-20 мин.    
Да ви е сладко .....следващата рецепта - агнешко зелен бобо яхния :)! Чаооооо! 


18.04.2014 г.

Семифредо с кокос и амарети


След успешната мисия ''България-Габрово'' от която се завърнах щастлив собственик на сладка къщурка с дворче без липи отпред :) ще ми остане време да се отчета с някоя и друга великденска рецепта. Миналата година месих и козунак за адет на къщата дет' викаше баба, но утре ще начервя няколко яйца и ще минем с купешка ''Colomba''...пък то няма и да сме в къщи де.....в гости и разходки ще минат празниците...дано успеем да изядем само семифредото :).....Рецептата за него:
Продукти:
200 гр. бисквити ''амарети''
100 гр. краве масло
400 гр. сирене ''Филаделфия''
300 мл. сметана за разбиване 
125 гр. кисело мляко с вкус на кокос
3 с.л. кокосови стърготини
100 гр. пудра захар
8 гр. желатин 
за украсата:
шоколадови солети ''Микадо''
7-8 малки бонбонки с форма на яйце 




Смелете бисквитите в блендер. Разтопете кравето масло, поизчакайте да се охлади и объркайте с него смлените амарети. Застелете дъното на кръгла форма (22 см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете бисквитената смес, подравнете и приберете в хладилник. Разбийте сметаната с пудрата захар на твърд сняг, в друга купа объркайте добре сиренето и киселото мляко. Желатина накиснете в малко студена вода, когато омекне го разтопете с няколко лъжици прясно мляко и го прибавете при сирнената смес. Добавете и разбитата сметана. Хомогенизирайте сместа. Извадете тавичката от хладилника и изсипете крема. Подравнете, покрийте с найлон и приберете отново в хладилник за 4-5 часа.  Освободете готовото семифредо от формата, сложете го в чиния и посипете с кокосовите стърготини. Украсете с начупените солети и бонбони. Да ви е сладко:)! 

                                                            Пожелавам ви Светли Великденски Празници! 


4.04.2014 г.

Шоколадови мъфини за Великден


Продукти:
150 гр. брашно
30 гр. горчиво какао
50 гр. едро смлени лешници
125 гр. кисело мляко
80 мл. зехтин
130 гр. захар
1 яйце
1 бакпулвер
90 мл. прясно мляко
За украса:
50 гр. бял шоколад
малки шоколадови яйца



В голяма купа размесете добре брашното, захарта, какаото и бакпулвера заедно с щипка сол. В друга купа разбъркайте яйцето, киселото и прясно мляко и зехтина. Към брашнената смес добавете течната. Прибавете лешниците.  Хомогенизирайте добре. Напълнете 2/3 от формички за мъфини с получената смес и изпечете  на 180 гр. долна решетка във фурна с вентилатор за около 15 мин. Охладете ги на решетка. Разтопете шоколада. Поизчакайте да се охлади и изсипете по лъжичка върху всеки мъфин. Отгоре украсете с малки шоколадови яйца. 


Да ви е сладко:)! От мен едно дълго чаоооооо...няма да се чуваме известно време, прибирам се за десетина дни в България! Отдавна не съм била там през пролетта :)!