29.06.2016 г.

Печен патладжан с пиперки и маслини


Продукти за две порции:
1 голям патладжан
1 голяма пиперка 
1 малка глава лук
шепа зелени маслини
1 с.л. галета
листа пресен босилек
моцарела 
чер пипер 
сол 
зехтин



Отстрани на патладжана отрежете по дължина капаче. С помощта на малка лъжичка издълбайте патладжана. Посолете го отвътре и оставете настрана докато приготвите плънката. Нарежете на малки парченца вътрешноста на патладжана,  суровата чушка и лука. Сложете зеленчуците в удобен тиган, полейте със зехтин , посолете и овкусете с щипка чер пипер. Излейте 1 к.ч. топла вода. Захлупете съда и задушете продуктите докато останат на мазнина. Отдръпнете съда от огъня и охладете. Към задушените зеленчуци добавете 1 с.л. галета, шепа зелени маслини  и нарязани на ситно няколко листа босилек. Разбъркайте продуктите. Напълнете патладжана. Сложете го в тава с малко зехтин. Може да наредите отстрани нарязани на половинки домати. Полейте струйка зехтин върху патладжана и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин. Преди да го извадите от фурната махнете капачето и сложете няколко парчета моцарела или друго сирене по ваше желание. 
Поднесете ястието топло!
Да ви е сладко! Чаоооо! 


16.06.2016 г.

Сладкиш с праскови и крема сирене


И да ме питате що толкова много се различават моя и сладкиша от оригиналната рецепта ще ви кажа, че не знам! Моят крем излезе отгоре и покри частично прасковите и маслената поръска. Въпреки това сладкиша е чудесен, много сочен и ароматен от прасковите. Намирам го и красив :)!



Продукти:
за маслената поръска:
40 гр. кафява захар
30 гр. брашно 
30 гр. краве масло
за крема:
220 гр. крема сирене или филаделфия
1 яйце
50 гр. бяла захар
за кексовата смес:
180 гр. кафява захар
180 гр. брашно
120 гр. кисело мляко
60 гр. краве масло
2 яйца
 1 ч.к. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
и още:
3-4 праскови


Първо си пригответе поръската като в купа сложите брашното, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло. С ръце намачкайте всико докато получите трохи. Приберете купата в хладилник. 
В друга купа разбийте с телена бъркалка крема сиренето, 1 яйце и 50 гр. захар до хомогенизиране. 
Ще ви трябва още една купа. В нея изсипете захарта, брашното размесено с 1 ч.л. бакпулвер, чукнете двете яйца, добавете киселото мляко с угасената в него сода бикарбонат и разтопеното краве масло. Разбъркайте добре продуктите. НЕ заменяйте кафявата захар с бяла!!!
Застелете форма (22см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Първо изсипете кексовата смес и подравнете. Отгоре сложете разбитото крема сирене. Нарежете прасковите на резени и ги подредете сърху сиренето. Най-отгоре поръсете с маслените трохи. Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25-30 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовият сладкиш поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко и хубав четвъртък от мен :)! Чаоооо! 


14.06.2016 г.

Магданозени талятели с гъбено пюре


Какво да ви кажа - много, ама много вкусна домашна паста с пюре от манатарки и прясна наденичка! Поглезете се с това разкошно италианско ястие! 


Продукти за пастата:
2 яйца
200 гр. брашно от твърда пшеница
2 с.л. зехтин
щипка сол
щедра щипка нарязан на ситно магданоз
за гъбеното пюре:
300 гр. замразени манатарки
200 гр. прясна наденица
1 малка глава лук 
1 к.ч. бяло вино
щипка чер пипер 
сол 
зехтин



В купа сложете пресятото брашно, добавете яйцата, щипка сол, 2 с.л. зехтин, нарязания на ситно магданоз и замесете твърдо тесто. Омесеното тесто загънете в стреч фолио, покрийте с кърпа и оставете за 30 мин. да се отпусне. НЕ прибирайте в хладилник. Разделете тестото на две, леко разточете всяка половина и прекарайте през валяците(за лазаня) на машината за паста. Нарежете листовете на валяка за тялятели. Поръсете с брашно и оставете настрана докато приготвите пюрето. 
В тиган запържете ситно нарязания лук, добавете гъбите нарязани на парчета и раздробената наденица. Овкусете с щипка чер пипер, сол и полейте с бялото вино. Задушете продуктите за 10 мин. Отдръпнете от огъня, прехвърлете в удобен съд и пасирайте на пюре. Ако гъбите са пресни може да оставите соса непасиран, но замразените гъби са като гума и аз предпочитам когато готвя с тях да ги пюрирам. 
Изсипете пюрето в голям тиган. 
В тенджера с вряща подсолена вода сложете талятелите за 3-4 мин. Извадете ги, прецедете и прехвърлете при соса. Излейте 1 черпак от водата в която сте варили пастата. На загрят котлон хомогенизирайте пюрето и талятелите. 
Сервирайте веднага с люспи пармезан. 
Да ви е много сладко, а то ще е такова гарантирам :)! Чаооо!  


12.06.2016 г.

Сметанови пурички с какао


Най-обичам да готвя когато навън вали! Ако пък е и неделя, ела да видиш как докато от единия край на кухнята подхвана пастата от другия вече съм на десерта! Така и днес -  за обяд магданозени талятели с гъбено пюре (очаквайте го е следващия пост) и сметановите пурички пред вас! А те пък толкова крехки, на едно хрупване свършват! Рецептата е от тук, но аз направих само половин доза, та не се чудете що се разминават мерките!  


Продукти:
250 гр. брашно
100 мл. течна сметана (от тази за разбиване)
80 гр. захар
50 гр. краве масло
1 яйце
1 ванилия 
1 к.л. бакпулвер
1 с.л. какао
щипка сол



В купа сложете всички продукти, без какаото. Замесете меко тесто. Разделете го на две и към едната част добавете пресятото какао. Омесете  хубаво докато тестото добие плътен кафяв цвят. На набрашнена повърхност разточете светлото тесто. Нарежете го на малки правоъгълници (че може и квадрати :) . От кафявото тесто направете фитил. Нарежете го на парчете с дължината на правоъгълниците. Поставете върху всеки от тях по парче фитил и завийте на пурички. Наредете ги в тава застлана с хартия за печене. Изпечете в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 10 мин. 
Охладете сладките на решетка. Поръсете с пудра захар!  



Да ви е сладко със следобедното неделно кафе :)! 


С поздрав и от един теменужен разбойник, след него теменужките вече не бяха каквито са! 



8.06.2016 г.

Сладкиш с ябълки и череши


Продукти:
250 гр. брашно
100 гр. краве масло
120 гр. захар
2 яйца
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
щипка сол
сока на 1 лимон
2 ябълки
няколко череши
50 гр. стафиди
1 к.ч. ром 
1 с.л. кафява захар


 Накиснете стафидите в чаша с малко вода и ром.  Обелете и нарежете на резенчета ябълките. Полейте ги с лимоновия сок. Почистете черешите от костилките.  В купа разбийте до побеляване  захарта и омекналото на стайна температура краве масло. Добавете едно по едно яйцата все така разбивайки с миксер до получаване на гладка смес. В друга купа смесете брашното, канелата, щипка сол и бакпулвера. Пресейте ги и добавете на порции към първата смес бъркайки с лъжица. Сложете подсушените с малко брашно стафиди. Хомогенизирайте добре продуктите и изсипете в застлана с хартия за печене правоъгълна тавичка (18/28 см.) Подравнете. Върху сладкиша подредете със застъпване редички от резени ябълки. Сложете на места от черешите и стафидите. Поръсете с 1 с. л. кафява захар. 



Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25 мин. Извадете го и охладете на решетка. Поръсете с пудра захар. 


Превъзходен стана :) .... да ви е сладко! 


6.06.2016 г.

Зеленчукова мусака с моцарела


Продукти за две порции:
1 малък патладжан
2 тиквички
2 пиперки
2 големи картофа
3-4 пресни домата
1 глава лук
1 яйце
50 гр. брашно
1 к.ч. прясно мляко
1 моцарела (125 гр.)
60 гр. настърган пармезан
сол
зехтин
черен пипер


Нарежете всички зеленчуци  на малки парчета. Сложете ги в тиган с 1 к.ч. зехтин, овкусете със сол и чер пипер. Захлупете съда и задушете  докато  омекнат. Когато са готови отдръпнете съда от огъня и изчакайте да се охладят.  В купа счупете яйцето добавете прясното мляко и брашното. Овкусете с щипка сол и разбийте продуктите с телена бъркалка до хомогенизиране. Изсипете сместа при зеленчуците. Разбъркайте добре. Застелете форма (20см.) с откопчващ се ринг с хартия за печене.  Изсипете зеленчуковата смес, подравнете. Отгоре сложете настърганата на едро ренде моцарела и поръсете обилно с пармезан. Изпечете мусаката за около 15-20 мин. в предварително загрята на 190 гр. фурна с вентилатор. 
Поднсете  ястието  топло със салатка по желание! Да ви е сладко:)! 
Чаооо и спорна нова седмица! 




2.06.2016 г.

Терин с шоколад и череши


Честит юни! 
 Най-черешовият месец  започва с рецепта с череши пък били те и само за украса! 
Десертът е летен, свеж и леко напомнящ тирамису! 



Продукти:
200 мл. сметана за разбиване
150 гр. маскарпоне
100 гр. рикота
12-14  бр. савоярди (бишкоти)
100 гр. захар
200 мл. сварено, охладено кафе
100 гр. начупен шоколад
череши 


В купа сложете захарта, рикотата и маскарпонето. Разбийте за 5 мин. с миксер. В друга купа разбийте на сняг охладената сметана. Към първата смес прибавете на порции разбитата сметана бъркайки с лъжица докато хомогенизирате добре двата крема. Застелете продълговата форма за кейк  (вместимост 1 л.) със стреч фолио. На дъното изсипете няколко лъжици крем, подравнете. Потопете в охладеното кафе бишноти и ги подредете върху крема. Продължете  с крем и бишкоти  докато свършите продуктите. Приберете сладкиша в хладилник за 5-6 часа. 
Охладеният терин обърнете в подходяща чиния. Посипете обилно с начупен или настърган на едро шоколад и украсете с череши. 
Да ви е сладко! Чаооо!