29.11.2022 г.

Печено резене (фенел)


Резенето не е често използвния зеленчук в българската кухня, но е толкова вкусен, че ако си намерите направете си тази рецепта. Може да прави компания на печено месо или да хапнете за основно с малко моцарела или друго сирене по ваш вкус!
 
Продукти:
3 глави резене
100 гр. галета
шепа наситнен магданоз
1 скилидка чесън 
сол
зехтин 


Отстранете дебелата външна част на резенето. Разполвете зеленчука на две и нарежете на полумесеци. В тенджера с кипяща подсолена вода пуснете нарязаните парчета. Сварете ги за около 7-8 мин. Прецедете. В купа изсипете галетата, добавете наситнения магданоз, нарязаната скилидка чесън и щипка сол. Полейте със зехтин  и объркайте добре докато намокрите галетата. Оваляйте всяко парче резене в трохите и наредете в подмазана тавичка. Изпечете за 10-15 мин. в загрята на 200 гр. фурна! 
Да ви е сладко! :) 



 

20.11.2022 г.

Конфитюр от нар и ябълки


Чудесен, много ароматен и вкусен конфитюр се получи! 
Не излезе много като количество, само това което виждате на снимката, но колкото-толкова! :) 
Продукти;
600 мл. сок от нар
280 гр. захар
2 средни по големина ябълки
2 ч.л. лимонов сок 



Изронете внимателно зрънцат нар. Изцедете ги, аз използвах една преса за зеленчуци. Излейте сока в тенджера, добавете захарта и обелените и нарязани на парчета ябълки. Сварете продуктите за 35-40 мин. Отстранете съда от котлона и изчакайте да се охлади. Пзсирайте до гладкост и върнете конфитюра отново на котлона. Когато заври прибавете лимоновия сок. Насипете в сухи и затоплени бурканчета и обърнете с капачките надолу! Изчакайте да се охладят напълно. 
И после знаете как на филийка с масълце и топъл липов чай! :)
 Да ви е сладко! 




 

15.11.2022 г.

Мекици с квас


Пухкави и мекички и най-вече много вкусни! 
Такива са мекичките с квас, рецептата е на Ади Неделчева от Фейсбук групата Страст с квас


Продукти:
350 гр. бяло брашно 13% протеин
100 квас лиевито мадре 50% хидратация
200 мл. вода 
1 яйце
8 гр. сол
1 с.л. равна захар
2 с.л. олио


В купата на планетария сложете всички продукти. Замесете меко тесто. На мен хидратацията на Ади ми се видя висока, затова намалих водата и пак ми се наложи да добавя малко брашно. След измесването на тестото направете 3 разтягания през 35-40 мин. Покрийте купата с найлон и оставете на стайна температура за около 6-8 часа, след което приберете в хладилник за 10-12 часа. Продължете втасването на стайна температура на другия ден за около 3-4 часа. В дълбок тиган загрейте 150 мл. олио. Късайте от тестото малки парчета, разтеглете и изпържете мекиците до приятен загар! 
Да ви е сладко! :) 

Непоискан съвет:

Който работи с квас знае, че втасването зависи от темепратурата в помещението, затова и часовете посочени тук са примерни! 


 

12.11.2022 г.

Кекс с райска ябълка


 Кексът се получи мек, ароматен  много вкусен! 
Ако имате райски ябълки не пропускайте да си го направите, гарантирам ви, че ще останете доволни! 

 
Продукти:
300 гр. добре омекналата  вътрешност на райска ябълка 
3 големи яйца
150 гр. кафява захар
120 мл. слънчогледово олио
195 гр. бяло брашно
45 гр. картофено нишесте (може и пшенично)
1 пакетче бакпулвер
настъргана портокалова кора 
щипка сол 



Сложете меката вътрешност на плода в  дълбок съд, налейте олиото и пасирайте до гладкост. В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте до гъста пяна. Пресейте брашното, нишестето, щипка сол и бакпулвера. Към разбитите яйца прибавете пасирания плод. Добавете брашното, ароматизирайте с настъргана портокалова кора. Хомогенизирайте добре продуктите.  Подмажете с олио и набрашнете кръгла форма (20 см.) за кекс. Изсипете сместа. Изпечете кекса на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 35 ми. Пробвайте за готовност с дървено шишче! 
Охладете кекса на решетка, поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко :) ! Чаоооо! 


 

9.11.2022 г.

Суров какаов крем с райска ябълка


За ползите от райската ябълка има много информация в нета! Богата на бета каротин важен за зрението и кожата, на витамин C първи в битка с вирусите, на магнезий за работата на сърцето, на калий за укрепване на кръвоносната система, на желязо за анемия, за намаляване на наднорменото тегло, нормализиране на високото кръвно и още и още! Всички ценни вещества, обаче  могат да се запазят само, ако ябълката се консумира  сурова! Това не значи, че ако си направите кекс ще е безполезен, със сигурност ще хапнете нещо с нов вкус, а такава ще е следващата ми рецепта.  Днешната е със сурова ябълка, веган, щото си нямам такава в блога и много вкусна!  :)


Продукти:
3 добре узрели райски ябълки
25 гр. какао 


Обелете ябълките, меката вътрешност сложете в дълбок съд и пасирайте до гладко пюре. 
Към него добавете пресятото какао. Пасирайте за кратко отново. Насипете получения крем в купички и оставете  за няколко часа в  хладилник! Преди консумация обърнете купичката в чиния (обръща се лесно, креме се е желирал, заради високото съдържание на пектин ). Поръсете с какао и хапнете! Може да поръсите с ядки по ваш вкус! 
Да ви е сладко! :) 


 

6.11.2022 г.

Галет с тиквички, моцарела и горгонзола


Рецептата не е много за сезона, защото за тиквички мислим през пролетта и лятото, но с това пообъркано време и температури все още летни вчера откъснах от градината 3 малки тиквета и няколко цвята! Чуденката какво да ги правя беше кратка, нали си имам винаги остатъчен квас, а и отдавна си мислех за солен галет! 
 

Продукти:
200 гр. бяло брашно
50 гр. семола римачината
90 гр. остатъчен квас лиевито мадре
1 ч.л. равна сол
щипка захар
12-14 с.л. студена вода
50 мл. зехтин
и още:
80 гр. рикота
1 моцарела 125 гр.
50 гр. горгонзола 
2-3 тънки резана шунка 
щипка черен пипер
щипка индийско орехче 
1 яйце
сусам и мак за поръсване на галета 


В купата на планетария изсипете брашното и семолата, добавете накъсания квас, захарта, водата, зехтина, солта и захарта. Измесете продуктите до гладко тесто. Покрийте купата с тестото с кърпа и оставете за 20-30 мин. да си почине и отпусне. Нарежете тиквичките на тънки ленти. Посолете и изчакайте 10 мин. да поомекнат. Напревете рулца като върху всяка лента сложите от шунката. В купа изсипете рикотата, добавете яйцето, овкусете с щипка черен пипер и щипка настъргано индийско орехче. Хомогенизирайте продуктите. 


На парче хартия за печене разточете отпусналото се тесто на голям кръг, надупчете го с вилица и изсипете рикотата. Разстелете я като оставите 2 см. борд за прегъване. Наредете рулцата тиквички, сложете от накъсания тиквен цвят и тук-там парчета горгонзола! 


 Прегънете навътре краищата на разточения лист на дипли! Намажете борда с прясно мляко и поръсете със семена. Изпечете галета на 190 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор до приятен загар! Пет минути преди да извадите тавата от фурната сложете върху галета накъсаната моцарела! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 

Непоискан съвет:
Към тестото добавете щедра щипка бакпулвер, а галета хапнете леко топъл! :) 



 


3.11.2022 г.

Хляб Тиква


От миналата година датира желанието ми да направя този хляб!
 Освен, че се прави лесно, нещо което не мислех е красив във всичките си варианти, а в нета има много такива!  



Продукти:
200 гр. бяло брашно с протеин 11%
100 гр. бяла спелта
100 гр. семола римачината
100 гр. брашно с протеин 12%
110 гр. квас лиевито мадре
340 мл. вода
10 гр. сол 



Смесете в купа всички брашна и налете водата. С ръце намачкайте докато брашната се навлажнят добре. Покрийте купата с кърпа и оставете така за 1 час.  Аз не меся на ръка, ползвам хлебопекарна. Прехвърлете тестото в хлебопекарната, добавете кваса и пуснете програмата за месене и втасване. За моята хлебопекарна това е 1.30 ч. Засякла съм, че ми трябват само първите 30 мин. за месенето. Някъде по средата на месенето добавете солта. Измесеното тесто прехвърлете в купа и покрийте с капак. Оставете го за почивка от 30 мин. 


След изтичането им разтегнете тестото, и оставете отново за почивка от около 30 мин. Повторете още веднъж тази процедута. След последната почивка навлажнете плота и разтегнете тестото като за баница. Съберете го и оформете на топка. Оставете в купата докато се удвои на около 60-70% от първоначалния си обем. В зависимост от температурата в стаята това може да стане за 5-6-7 часа.  Втасалото тесто оформете отново и поставете в кръгъл панер покрит с кърпа и набрашнен с оризово или друго безглутеново брашно. 


Приберете панера в хладилник за окончателно втасване. Това може да отнеме 12-14 часа.Загрейте фурната на 250 гр. заедно със съда в който ще печете хляба. Извадете панера от хладилника.  Прехвърлете парчета от кухненски канап през него след което обърнете върху хартия за печене. Завържете краищата на канапа и украсете хляба по ваш си вкус. Извадете загрятия съд от фурната (аз ползвам чугунена тенджера) и прехвърлете оформения хляб с хартията. Захлупете и върнете във фурната. Печете на 250 гр. в първите 25 мин. след което намалете градусите на 200, махнете капака и продължете печенето за още 20 мин. 
Извадете изпечения хляб, отстранете канапа и охладете добре преди на нарежите. 
да ви е сладко! :)