26.10.2018 г.

Кекс с кестеново брашно, орехи и стафиди - Ciambellone con farina di castagne, noci e uva sultanina



Продукти:
200 гр. бяло брашно
150 гр. кестеново брашно
3 яйца
150 гр. захар
120 мл. слънчогледово олио
250 гр. кисело мляко
50 гр. орехови ядки
50 гр. стафиди
1 пакетче бакпулвер
щипка сол 
ром за заливане на стафидите
и още:
100 гр. натурален школад
50 гр. краве масло
2 -3 с.л. прясно мляко 


 Накиснете стафидите в ром. Разделете  белтъците от жълтъците. Последните разбийте с миксер със 150 гр. захар до гладък крем. Към него излейте олиото, добавете киселото. Смесете двете брашна с бакпулвера и щипка сол. Прибавете на порции към течната смес.  Разбийте с щипка сол белтъците за 3-4 мин.  Добавете ги в  кексовата смес.  Сложете нарязаните орехи и омекналите стафиди, излейте 2 с.л. от рома в който са киснали .   Хомогенизирайте добре продуктите. 


Излейте сместа във форма за кекс. Изпечете на 180 гр. за около 35-40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете изпечения кейк, обърнете на решетка и оставете да се охлади. В малка тенджерка сложете начупения шоколад, кравето масло и прясното мляко. Сложете съда на водна баня и бъркайте докато шоколада се разтопи и сместа се хомогенизира добре. Полейте кейка и поръсете с натрошени орехи. 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 


24.10.2018 г.

Бисквитки от кестеново брашно с капки шоколад - Cookies con farina di castagne e gocce di cioccolato



Един такъв аромат на кестени, мокра шума и пушек от комин, уютен и домашен  се разнасяше в къщи докато се печаха тези бисквитки! С маслено тесто и капки шоколад ще задоволят и най-претенциозния вкус! И още едно предимство имат - правят се много бързо! Направете ги, опитайте ги и кажете как са! 


Продукти:
150 гр. бяло брашно
80 гр. брашно от кестени 
80 гр. кафява захар
110 гр. краве масло
1 яйце
1 равна ч. л. бакпулвер
щипка сол 
100 гр. шоколадови капки 



Сложете омекналото краве масло в купа, добавете кафявата захар и разбийте с миксер докато получите еднороден крем. Прибавете яйцето и разбивайте все така с миксера още около 5 мин. Пресейте двете брашна с щипка сол и бакпулвера. Добавете на порции към маслената смес. Накрая сложете шоколадовите капки и хомогенизирайте добре сместа. Покрийте купата с парче найлон и приберете в хладилник за 30 мин. 


Загрейте фурната  без вентилатор  на 180 гр. Застелете тава с хартия за печене. От охладеното тесто направете малки топчета, малко по-големи от орех. Притиснете ги по краищата с вилица и подредете в тавата. Изпечете сладките за 12-15 мин. 
Охладете на решетка. 
Да ви е сладко!  Чаоооо! 



23.10.2018 г.

Пъстърва с бадемова коричка - Trota in crosta di mandorle


Продукти:
2 бр. пъстърви 
60 гр. необелени сурови бадеми
50 гр. краве масло
50 мл. бяло вино
зехтин 
сол
черен пипер
щипка розмарин 
филирани бадеми 
лимонов сок няколко капки 


Почистените пъстърви осолете и поръсете  със смлян черен пипер. Включително и вътрешноста на рибите. Смелете бадемите. В тиган разтопете кравето масло и прибавете смлените бадеми. Бъркайте докато смлените ядки поемат мазнината. Отстранете съда от котлона. Овкусете с щипка сол, щипка черен пипер, няколко капки лимонов сок  и щипка ситно наряан розмарин. Застелете удобна тавичка с хартия за печене. Излейте 50 мл. бяло вино и добавете 2 с.л. зехтин. Поставете пъстървите. В коремчето на всяка сложете по 1 с.л. от бадемовата поръска. Останалата разпределете отгоре. Поръсете с малко филирани бадеми. 


Изпечете рибите на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Поднесете с много лимон и салата по желание! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


21.10.2018 г.

Пшеничено-ръжена фокача със зеленчуци - Focaccia con verdure


Няма да ви се меся в мнението, искам само да ви кажа, че е красива! И също толкова вкусна! Давам заявка за следващия Пикасо с тънка усмивка се произнесе Роберо, ама я излапа цялата! 


Продуктите тук са следните:
за тестото:
200 гр. бяло брашно
100 гр. ръжено брашно
10 гр. мая от кубче
180 мл. топла вода
1 ч.л. сол 
1/2 ч.л. захар
2 с.л. зехтин

зеленчуците се представят от:
 праз лук
чушка-жълта и червена
 тиквичка 
червен лук
някоя и друга маслина
няколко малки рибки аншоа 


И започваме както следва. Докато маята се разтопи в топлата вода с половин чаена лъжичка захар, сложете  брашното в голяма купа. Добавете солта и зехтина, излейте водата с маята и замесете меко тесто. Измесеното тесто поставете в купа, намажете със зехтин, покрийте с парче найлон и кърпа и оставете на топло докато удвои обема си. Докато това става нарежете зеленчуците. Посолете ги леко за да омекнат. Разстелете тестото на парче хартия за печене и на фантазия наредете зеленчуците. Може да са други, според вашия вкус или това което имате в къщи. Оставете фокачата да се отпусне за около 30 мин. Загрейте фурната на 200 гр. Преди да поставите тавата във фурната,  с четка намажете зеленчуците със зехтин.  Изпечете за около 10 мин.
 Да ви е сладко и цветно, есента е прекрасна с цветове и шарки! 


Ние с Роби се разходихме сутринта до едно прекрасно, старинно градче, Апиняно! Преди повече от 12 год. работех там. Тогава нямаше този чуден шадраван, затова побързах да се снимам и ви покажа  красотата му! 
 При нас най-после лятото си отиде с него и комарите, надявам се! Докато се приберем задуха, заваля и запалихме камината! 
 Чаоооо! Хубава неделна вечер! 



20.10.2018 г.

Маслен пай с шоколадов крем и круши - Crostata pere e cioccolato


Знаете как става с някои рецепти, видиш ги случайно и не си  даваш  мира докато не ги направиш! Тази е една от тях, открих я тук! Кремът оставих същия, тестото смених! Доверете ми се, че ще хапнете един страхотен десерт, много шоколадов с пръхкаво и ароматно маслено тесто и круши,  напоследък постояно присъстващ  в рецептите ми герой! 


Продукти
за тестото:
250 гр. брашно
80 гр. захар
120 гр. краве масло
1 яйце
1 пакетче ванилова захар
щипка сол
1 ч. л. бакпулвер 
настъргана лимонова кора 

за крема:
250 мл. прясно мляко 
200 гр. черен шоколад
60 гр. захар
 30 гр. брашно 

за карамелизиране на крушите:
2 с.л. вода 
2 с.л. захар
2 малки круши
и още:
1 с.л. мармалад от круши или кайсии


Разбира се продълговатата тавичка не е задължителна. Може да направите пая в кръгла форма (20 см.) с откопчаващ се ринг.  В купа изсипете пресятото с бакпулвера брашно. Добавете щипка сол, захарта, едно яйце, ваниловата захар, нарязаното на парчета студено краве масло и настърганата лимонова кора. Замесете меко тесто. Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин.  


В малка тенджерка излейте млякото, прибавете начупения шоколад, захарта и брашното. Сложете тенджерката на котлона и започнете да бъркате веднага докато крема се сгъсти. Оставете настрана готовия крем да се охлади, като от време на време го разбърквате. Нарежете крушите, изсипете  в тиган 2 с.л. вода + 2 с.л. захар. Щом заври водата пуснете нарязаните круши. Гответе докато водата изври и захарта започне да се карамелизира. На набрашнена повърхност разточете тестото. Прехвърлете го в тава и оформете висок борд. Надупчете дъното с вилица. Изсипете крема, подравнете добре и отгоре наредете крушите. Изпечете пая в предварително загрята на 180 гр. статична фурна за около 35-40 мин. Изчакайте готовия сладкиш да се охлади напълно преди да го извадите от тавичката.  Като последен щрих затоплете мармалада и намажете с четка крушите! 
Поръсете с пудра захар,  да ви е сладко и шоколадово! Чаооо! :) 


19.10.2018 г.

Патешко магре с круши - Petto d'anatra con le pere


То не е за наяждане, то е само за оптване с език,  с небце, с всички вкусови сетива които имаме! 
 Оня ден свекървата ми подари половин патица. Аз от своя страна по габровски я разделих на още две половини. От едната извадих колкото имаше останало от гърдите, а другото направих на рагу за ньоки. 
И затърсих рецепта за гърдите! Аааа, с круши-отсякох на първата попаднала ми, а от разни други прочетени извадих това което ми хареса. Роби опита  гурме произведението ми и великодушно го преотстъпи за  мен, не, че не ми харесва каза, ама виждам, че ти го харесваш повече!  Предусетила кавалерския му жест измъкнах един голям пилешки бургер с картофена салата!  Все пак не живеем от вчера заедно!  Вечерният мир въстановен и всеки се вглъби в чинията си! Следва описание на това което беше в моята! 


Продукти за една порция както вече разбрахте:
1 бр. патешки гърди поорязани, поодялани, но все пак 300 гр.
клонче розмарин
скилидка чесън
2 с.л. балсамов оцет
50 мл. бульон, ако има пилешки по-добре, ако не топла вода
1 с. л. мед
за дресинга:
20 мл. бяло вино 
4 с.л. кафява захар
1 карамфилче
2 с.л. балсамов оцет 
1 круша за пюрето  + още една за украса 




Моето магре не беше много мазно,  все пак патицата домашна, яла царевица и внимавала с подкожните тлъстини. Нарежете с остър нож месото от страната на кожата. Внимавайте да не отивате много надълбоко, нещо което аз не спазих.  Та, в тигана (ползвайте такъв с незалепващо покритие)  налейте малко зехтин, сложете 1-2 скилидки чесън и клончета розмарин.  Сложете гърдите с кожата надолу и пържете за около 4-5 мин. Обърнете с помоща на щипка месцето и продължете пърженето още толкова мин.
Докато готвите всичко това, включете фурната на 200 гр. В тавичка излейте бульона, добавете меда и балсамовия оцет. Сложете месото, този път с кожата нагоре и пъхнете тавичката във фурната. От време на време отваряйте и поливайте със соса. Така около 15 мин. 
Извадете тавата от фурната и оставете настрана. Остава да приготвите дресинга. В тенджерка налейте бялото вино, добавете кафявата захар, едно карамфилче (може и без него), 2 с.л. балсамов оцет. Сложете на котлона и когато течноста заври пуснете две обелени круши. Поливайте ги с дресинга докато количеството остане наполовина. Извдете крушите, едната намачкайте, а другата ползвайте за украса на ястието или както практично се изрази моята дъщеря Наталия за десерт в една чиния с основното! 
Останалата течност редуцирайте на умерен огън до консистенция на течен мед. 
В подходяща чиния изсипете пюрето от круши, сложете нарязаното магре и полейте с дресинга. 
Сладко, солено, десерт - с една дума, който обича да заповяда! :) Чаооо! 
P.S. - Що не го наготвиш, когато поканим Орландо на вечеря, попита Роби?! Въпросният приятел има ресторант и аз поповдигнах вежди със скромна усмивка - все пак си е признание!  







14.10.2018 г.

Точени щруделчета с ябълка и тиква - Sfogliatine fatti in casa mele e zucca



 
Есен без тиква е като летен плаж без слънце е моето мнение по въпроса, ако ме питате! И макар, че Роберто не ще да види тиква в къщи аз вчера още със ставането се хвърлих да меся и точа. За да има мир в къщи разделих тестото за щруделчета с ябълки за Роби  и тиквеничета с тиква за мен, разбира се!  Едно направих с тиква и ябълки с тайната надежда да се падне на Роберто в суматохата да го изяде и реабилитираме тиквата в къщи най-после!  

 

Продукти:
за тестото за 8 бр. щруделчета:
350 гр. брашно
около 200 мл. топла вода 
1/2 от ч.л сол
1 ч.л. захар
1 ванилия
няколко капки лимонов сок

за пълнеж с тиква:
тиква 
захар
канела
орехи
бучка краве масло

за пълнеж с ябълки:
ябълки
кафява захар
канела 
орехи 
сока на един лимон
галета 

Нищо сложно, в купа пресейте брашното. Добавете  половин чаена лъжичка сол, една захар, ванилия , няколко капки лимонов сок и налейте топла вода. Написах около 200 мл. щото си бях нагласила по-малко вода, та се наложи да капна още малко. Месете докато получите гладко тесто. Разделете тестото на 8 еднакви парчета. Напревете на малки топки и оствете да се поотпусне около 30 мин . В това време настържете половин тиква, ако не е много сладка увеличете захарта. В тенджерка сложете настърганата тиква, захарта, канелата и кравето масло. Задушете сместа на слаб огън до омекване на тиквата. Отдръпнете от котлона и добавете счуканите орехи. 
Оставете плънката да се охлади. 
Настържете ябълките, полейте ги със сока на един лимон, подсладете с кафявата захар, ароматизирайте с канела, сложете счуканите орехи и галета. Хомогенизирайте добре.  



В купичка излейте малко олио. Потопете  всяка топка тесто и разточете на възможно по-тънък лист. Поръсете от плънката и завийте на охлювче. Готовите щруделчета наредете в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята статична фурна до приятен загар. Топлите щрудели поръсете обилно с пудра захар! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 
Ако някой пита, Роби все още не е попаднал на смесения щрудел, нито пък аз! 




6.10.2018 г.

Древноримски хляб с гроздов сок - Pane al mosto di antica Roma




Хляб достоен за всяка трапеза, не само римска казва Драго Иванов в рецептата си! Бих добавила даже императорска, така ми  се  иска да вярвам, че Цезар, Нерон, Адриан  са закусвали, обядвали, вечеряли с такъв хляб! Аз бих го правила! И венче лаврово исках да му сложа за снимката, ама Роби така е орязал дръвчето, че клонките къси не мога да ги завия! А иначе с гордост може да го носи! Три години откак видях рецептата и я забравих! До вчера когато Роберто тръгна да купува вино и аз поръчах да ми донесе 1 л. пресен гроздов сок за да направя бисквитки. В разгара на гроздобера сме! Дойде си с дамаджана от 5 л.! А сега, де!   И тогава си  спомних за хляба на Драго
Древните римляни са  правели около двадесетина вида хляб - твърди сухари, печени питки, хляб със зехтин, специален хляб за топене във вино (Роби използва кантучи ), хляб от трици, че даже и хляб с който са хренели животните! Обичали са да смесват сладко и солено!  Хлябът от рецептата е леко сладък и много, ама много ароматен от подправките. Гроздовата шира му придава леко розов цвят и съжалявам, че снимките не миришат за да усетите какъв аромат се носеше из къщи и околностите!  



Продуктите и рецептата според Marcus Porcius Cato  maior описана в най-старото произведение в проза на латински език ''De agri cultura'' преди около 150 год.  преди нашата ера! Инфото е от блога на Драго ''Римската кухня''

Продукти:
500 гр. брашно
300 мл. гроздов сок
10 гр. мая от кубче  
2 с.л. анасонови семена 
1 ч.л. смлян кимион 
5 бр. дафинови листа
100 гр. свинска мас
50 гр. настърган пармезан 




Не знам какви сирена е имало в древен Рим, аз използвах пармезан, вие каквото си решите! 
Затоплете леко гроздовата шира и разтворете маята вътре. Пресейте брашното в купа, добавете всички подправки, дафиновия лист ситно скълцан, настъргания пармезан, излейте гроздовия сок и започнете да месите. Прибаявйте по-малко от свинската мас докато тестото поеме цялото количество. Сложете тестото в купа покрита с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си. На набрашнена повърхност прехвърлете втасалото тесто. Премесете го съвсем леко и направете срезове по повърхността. Оставете още за около 30 мин. да си почине. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята статична фурна за около 30 мин. Охладете хляба на решетка! 
Да ви кажа ли как го хапнах аз?! С парченца аншоа, Роби с пармезан и прошуто, а на вас както ви е сладко:)! 
Чаоооо и се разходете вкусово из древен Рим! Заслужава си! 




5.10.2018 г.

Щирник или габровската зелена баница



Сега, да ви кажа още в началото: нито баницата е с щир, нито е правена в Габрово! Как да кръстиш обаче бабината баница с която си израснал в Габрово, па макар да си я направил със спанак и на 1800 км. от Габрово!  Когато я публикува Дуня Атанасова на мига си спомних моята  баба как скубеше в градината щир и аз вече знаех, че ще има омразна баница! Никак, ама никак не я обичах! За разлика от сега! Рецептата на Дуня е чудесна, колкото и да си мислите, че знаете как се прави баница, опитайте тази!  



Продукти:
400 гр. кори за баница
4 яйца
 1 ч.чаша кисело мляко 
1 ч.л. сода бикарбонат
300 гр. бяло сламурено сирене
500 гр. спанак или каквато друга зеления имате, щир най-добре :)
1 стрък праз лук 
1 глава кромид лук
по 100 гр. от магданоз, дивисил, джоджен
100 мл олио 

В голям тиган запържете ситно нарязаните кромид и праз лук. Добавете нарязаните зелени подправки и почистения и нарязан спанак. Захлупете съда  и задушете зелената плънка. Отдръпнете тигана  от котлона и добавете натрошеното сирене. Разбъркайте. В купа разбийте с вилица яйцата. Добавете киселото мляко в което сте сложили 1 ч.л. сода. Върху всяка кора разпределете  по- малко от двете плънки и завийте  на руло. Поставете рулата в подмазана с олио тава. Отгоре намажете с четка потопена в яйчената смес, а ако не ви е останала с олио. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята статична фурна. 
Остава да си хапнете сладко, много, много вкусно ви казвам и никак не е по габровски с толкова много продукти :)! 
 Чаооо! 

Що е то щир  или още амарант  може да прочетете тук

Снимката е от интернет! 


1.10.2018 г.

Ръжен хляб спирала - Pane di segale


Знаете ли колко е вкусен ръжения хляб?! Аз не, досега! А този пред вас освен вкусен е и красив, нали?! Рецептата е адаптирана от блога  на невероятната Tiziana



Продукти:
150 гр. ръжено брашно
150 гр. бяло брашно
200 мл. вода 
10 гр. мая от кубче 
1 с.л. мед
щипка сол 
2-3 ч.л. маково семе 


Аз както съм казвала и друг път меся с робот. В купата му сложете двата вида пресято брашно. Добавете щипка сол и излейте разтворената в топла вода мая с 1 с.л. мед. Включете робота на най-ниската степен и оставете да меси 10 мин. Извадете тестото на  набрашнена повърхност и доомесете леко. Направете на топка, поставете я в набрашнена купа, покрийте с парче найлон и кърпа. Поставете на топло и изчакайте докато тестото удвои обема си. Втасалото тесто извадете на набрашнена повърхност. Застелете голяма тава с парче хартия за печене. Откъснете от тестото парче, направете го на топче и сложете в средата на тавата.  Намажете с четка потопена във вода и поръсете с маково семе. От другото тесто направете еднакви по дължина и тегло фитили. Разположете ги около топчето и леко завийте за да се доближат едно до друго. В оригиналната рецепта има постъпкови снимки. Поръсете хляба с брашно и с помощта на остър нож направете прорези на фитилите. Поставете тавата в леко затоплена фурна за да се отпусне хляба и след изтичане на времето  включете на 200 гр. без вентилатор. Изпечете за около 35- 40  мин. 
Да ви е сладко! :)! 
Честит октомври! Топла и уютна есен! Чаооо!