31.12.2011 г.
ВЕСЕЛА НОВОГОДИШНА НОЩ ,ПРИЯТЕЛИ !!!
Здраве и късмет , щастие и любов бъдат вашите спътници през 2012 год.!
Весело празнуване !!! Голяма прегръдка от мен и Роби ! Чаооооооооооо до новата 2012 :)!
29.12.2011 г.
Панирани пилешки филенца
То филенца кой не знае да панира ,но да драсна и аз набързо рецептата:))...
Филенцата увивате в найлон и леко ги начуквате. Овкусявате със сол, натърквате всяко филе със скилидка чесън и поливате с малко пресен лимонов сок. Разбивате 1 яйце с малко бира и потапяте всяка пържолка ,после овалвате в галета .Пържите до златисто в силно загрято олио. Поднасяте с парче лимон и салатка по желание :)....нашата беше ей тази :).....
Наздраве и Весели Празници :) !!! Чаоооооооооооо !!!
26.12.2011 г.
Сладък Коледен хляб
Една италианска рецепта за pan dolce di Natale:
брашно 300 гр.
1 бакпулвер
краве масло 160гр.
захар100 гр.
1 яйце
2 с. л. мастика
10 гр. анасон
3с. л. сладко бяло вино
стафиди 100 гр.
кедрови ядки 100 гр.
захаросани лимонови и портокалови корички 100 гр.
Брашното размесвате с бакпулвера . Разбивате омекналото краве масло със захарта. Прибавяте яйцето , мастиката и виното. Замесвате меко тесто . Добавяте ядките и оставяте тестото в хладилник за час. Охладеното тесто оформяте на питка , с нож изрявате върху му звезда . Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна . Поръсвате питката още топла с пудра захар.
И няколко снимки от българо-италианската ни трапеза от Бъдни вечер :)
Надявам се ,че всички вие сте преживели една истинска ,вълшебна коледна вечер :) !
Чаоооооооооооооо:)))!!!
22.12.2011 г.
Телешки рулца с портокал и лук
Крехки телешки филенца завивате на рулца .Приготвяте марината от едно разбито яйце, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол , 1 кафяна чашка бяло вино , щипка чер пипер. Слагате рулцата за час в маринатата. Нарязвате глава лук , почиствате от ципите един портокал и го нарязвате на по едри парчета.
Маринованите парчета запържвате за по минута от всички страни . Прибавяте лука , парчетата портокал .Заливате с сока на 1/2 портокал . Посолявате ,поръсвате с чер пипер, захлупвате съда и оставяте ястието да се задуши за 15-20 мин.
Поднасяте топло с чаша червено вино :) ! Наздраве:) !
21.12.2011 г.
Кростата с кедрови ядки и шам фъстък
Рецептата е от любимата ми енциклопедия на италианската кухня. Кростатата стана чудесна :), но да не се хваля :))...опитайте сами !
Първо си пригответе крема за да може да се охлади докато месите .
За него разбивате 2 жълтъка с 80 гр. захар, добавяте 20 гр. брашно , кората на един лимон и 250 мл. прясно мляко. Слагате на котлона като бъркате докато крема се сгъсти. Оставяте да се охлади като от врема на врема разбърквате за да избегнете образувалата се коричка отгоре.
Замесвате тесто от 200 гр. брашно, 100 гр. краве масло, 1 яйце , 60 гр. захар, 1 ч. л. бакпулвер , 1-2 ванилии. Оставяте тестото за 30 мин. в хладилник .
Охладеното вече тесто разточвате на кръгла кора ( 3 мм) , слагате кората в подмазана и поръсена с брашно тавичка (24 см.) . Оставяте малко от края на тестото отвън . Изсипвате охладения крем и прибирате краищата на тестото, да стане като борд . Поръсвате отгоре с кедрови ядки и шам фъстък . Печете на 170 гр. в предварително загрята фурна. ....Да ви е сладко :) !!!
А аз да се похваля :)))...имам нов фотоапарат :)... стария нещо се повреди ,занесох до в магазина от където го купих щото беше още в гаранция . Отивам днес да видя какво става ...дали е готов или не и магазинера : ама госпожа то в магазина ни влизаха крадци и сигурно са го вземали ( как пък ще откраднат счупен фотоапарат не знам ,:)) ама и крадците и те каръци :))) ... та вземете ей този .. продължава магазинера :)) ..и ми дава един новичък , лъскавичък :))).... че как да откажа :)! Вземах го и беж към колата ...:)) че току виж размислил :)))! Чаоооо и хубав следобед :* !!!
20.12.2011 г.
Тарта ''Рататуй''
Един диск бутер тесто,
1 малка тиквичка
1/2 патладжан
3-4 домати ''чери''
1 пиперка
1 малка глава лук
1-2 скилидки чесън
7-8 маслини без костилки
зехтин,сол ,чер пипер
Запържвате ситно нарязаните скилидки чесън и лук. Тиквичката , патладжана и пиперката нарязвате на кубчета и прибавяте към запържения чесън и лук. Доматките почиствате от семките и меката вътрешна част ,нарязвате на дребно и слагате към останалите зеленчци. Наливате 1/2 чаша вода ,захлупвате съда и задушавате докато зеленчуците останат на мазнина. 3-4 мин. преди да свалите от огъня прибавяте и нарязаните на колелца маслини . Посолявате ,поръсвате с чер пипер и оставяте да се охлади . Бутер тестото слагате в тавичка (24 см.) като краищата му оставяте отвън.
Охладената плънка изсипвате в средата на тестото , загъвате краищата му , намазвате с разбит с малко олио жълтък .Печете на 190 гр. първите 10 мин. ,после намаляте фурната на 170 гр. за около 15 мин. ...Да ви е сладко :)) !!!
1 малка тиквичка
1/2 патладжан
3-4 домати ''чери''
1 пиперка
1 малка глава лук
1-2 скилидки чесън
7-8 маслини без костилки
зехтин,сол ,чер пипер
Запържвате ситно нарязаните скилидки чесън и лук. Тиквичката , патладжана и пиперката нарязвате на кубчета и прибавяте към запържения чесън и лук. Доматките почиствате от семките и меката вътрешна част ,нарязвате на дребно и слагате към останалите зеленчци. Наливате 1/2 чаша вода ,захлупвате съда и задушавате докато зеленчуците останат на мазнина. 3-4 мин. преди да свалите от огъня прибавяте и нарязаните на колелца маслини . Посолявате ,поръсвате с чер пипер и оставяте да се охлади . Бутер тестото слагате в тавичка (24 см.) като краищата му оставяте отвън.
Охладената плънка изсипвате в средата на тестото , загъвате краищата му , намазвате с разбит с малко олио жълтък .Печете на 190 гр. първите 10 мин. ,после намаляте фурната на 170 гр. за около 15 мин. ...Да ви е сладко :)) !!!
16.12.2011 г.
Кокоски
Много обичам кокос :)...затова де що видя рецепта пробвам ! Така е и с тази която видях в списание ''Un mese in cucina''-демек ''Един месец в кухнята''. Рецептата -много лесна :)...
60 гр. краве масло разбивате с 30 гр. захар, прибавяте един жълтък, 50 гр. кокосови стърготини,150 гр. брашно .Бъркате докато всичко стане на трохи .Разбивате на пяна белтъка и прибавяте при сместа. Омесвате твърдо тесто .Оставяте го в хладилник за 30 мин.
От охладеното тесто правите малки топчета ,разплесквате ги малко с длан:),редите върху хартия за печене .Отгоре поръсвате с кокосови стърготини и печете на 170 гр. в предварително загрята фурна.
За кремчето ви трябват чашка пудра захар и малко портокалов сок. Прибавяте сока към пудрата захар ,разбивате добре и слепвате бисквитките две по две. Излизат точно 20 бисквитки:)....Хапвате ги след ден -два:)....
Да ви е сладко:) !!!
Алекасндър , батко Владко и гордия татко :))!!!
14.12.2011 г.
Кекс , един поизбързал Подарък и една щастлива баба :)
Днес няма да пиша рецепта ..:)) тя рецептата беше забъркана преди 9 месеца:))!...
И резултата се появи нощес в 12:30 ч. .....а днес аз съм най- щастливата баба :) ....на едно малко сладко вързопче - Александър :) !!!
2 ,800 кг. и цели 49 см.:))
Жив и здрав и с много късмет в живота !
Имам и още 2 внучета - баткото Владко :) и братовчеда Габриел ,който пък живее чак в Шотландия:) ! Живи и здрави всички :) !
Искам да пиша още ,но нещо не мога да си събера ума :))...затова спирам до тук и грабвам телефона да се похваля на всички :) !
А рецептата за кекса ....някой друг път :)) !!!
Хубав , усмихнат и щастлив ден на всички ви - такъв какъвто е моят ден днес :) !!!
Чаооооо и целувки от една щастлива баба:))!!!
И резултата се появи нощес в 12:30 ч. .....а днес аз съм най- щастливата баба :) ....на едно малко сладко вързопче - Александър :) !!!
2 ,800 кг. и цели 49 см.:))
Жив и здрав и с много късмет в живота !
Имам и още 2 внучета - баткото Владко :) и братовчеда Габриел ,който пък живее чак в Шотландия:) ! Живи и здрави всички :) !
Искам да пиша още ,но нещо не мога да си събера ума :))...затова спирам до тук и грабвам телефона да се похваля на всички :) !
А рецептата за кекса ....някой друг път :)) !!!
Хубав , усмихнат и щастлив ден на всички ви - такъв какъвто е моят ден днес :) !!!
Чаооооо и целувки от една щастлива баба:))!!!
12.12.2011 г.
Бисквитки с боровинки и кокос
За тези вкусни бисквитки благодаря на Илиана от ''Щъркелово гнездо''!
Станаха много вкусни макар на вид да не ги докарах много ,много:)! ...Няма да показвам първата тава :) , че станаха едни големи ,големи :)))не за пред хора !
И така ето и продуктите :
150 гр. меко масло
1 ч. чаша захар
1 яйце
1 ч. чаша кокосови стърготини
1и 1/2 ч. чаша брашно
2 ванилии
1/2 ч. л. бакпулвер
2 с. л. мед
1 ч. чаша боровинки ( пресни или замразени)
Разбихте маслото със захарта и яйцето.Прибавете кокосовите стърготини, меда и ванилията . Брашното размесете с бакпулвера. Разбъркайте много добре и последно добавете боровинките ( аз сложих пресни)!
С лъжичка гребвайте малко от сместа и слагайте върху тава постлана с хартия за печене . Оставете достатъчно място ,защото бисквитките се разливат много . Печете на 180 гр. до порозовяване . Да са ви сладки с чашка кафенце :)!!!
Станаха много вкусни макар на вид да не ги докарах много ,много:)! ...Няма да показвам първата тава :) , че станаха едни големи ,големи :)))не за пред хора !
И така ето и продуктите :
150 гр. меко масло
1 ч. чаша захар
1 яйце
1 ч. чаша кокосови стърготини
1и 1/2 ч. чаша брашно
2 ванилии
1/2 ч. л. бакпулвер
2 с. л. мед
1 ч. чаша боровинки ( пресни или замразени)
Разбихте маслото със захарта и яйцето.Прибавете кокосовите стърготини, меда и ванилията . Брашното размесете с бакпулвера. Разбъркайте много добре и последно добавете боровинките ( аз сложих пресни)!
С лъжичка гребвайте малко от сместа и слагайте върху тава постлана с хартия за печене . Оставете достатъчно място ,защото бисквитките се разливат много . Печете на 180 гр. до порозовяване . Да са ви сладки с чашка кафенце :)!!!
9.12.2011 г.
Ориз с гамбери и зеленчуци
Пропорции за рецептата няма да пиша ....и тук всичко зависи за колко човека готвите :)....
Сварявате ориза в посолена вода ,като във водата слагате и бучка краве масло.
Когато е сварен според вашия вкус ( тук го харесват полусварен:) прецеждате и изсипвате в дълбока купа.
В тиган запържвате скилидка ситно нарязан чесън ,добавяте и щедра щипка магданоз.
Слагате гамберите ,напръсквате с малко бяло вино и задушавате за 5 мин.
Граха и морковите задушавате с малко зехтин , скилидка чесън и чашка вода . Отделно задушавате по същия начин и нарязаните на дребно пиперки. Изстиналия ориз изспвате в голяма чиния и върху него слагате гамберите . Наоколо нареждате зеленчучите и сервирате с чашка бяло вино:) !....Добър апетит:) !!!
В Лорето тези дни има празник :)...то кога ли няма тук :))....снощи се разходихме с Роби из града и ето няколко снимки от празничко украсения град и предколедната суматоха:))...
Посетихме и изложба на стари снимки ..:) там пък се натъкнахме на главата на Базиликата ''Санта Каза'' в Лорето !
А това е презепе ... сцена пресъздаваща очакващото раждане на Христос ,забележете че кошчето за бебето е празно ....ще поставят малка статуя на бебето Христос на 24 .12 в 24 ч. ! Почти във всяка италианска къща за Коледа има направено презепе ! По късно ще кача снимки и от нашето в къщи :) !
Пътьом поздравих и колегата от близкия ресторант..:)))) !!!
Сергията с най-вкусните салами ...:)))
:) Надявам се ,че ви беше приятна кратката разходка с нас :) !!! Хубави и спокойни почивни дни :) !!!
Сварявате ориза в посолена вода ,като във водата слагате и бучка краве масло.
Когато е сварен според вашия вкус ( тук го харесват полусварен:) прецеждате и изсипвате в дълбока купа.
В тиган запържвате скилидка ситно нарязан чесън ,добавяте и щедра щипка магданоз.
Слагате гамберите ,напръсквате с малко бяло вино и задушавате за 5 мин.
Граха и морковите задушавате с малко зехтин , скилидка чесън и чашка вода . Отделно задушавате по същия начин и нарязаните на дребно пиперки. Изстиналия ориз изспвате в голяма чиния и върху него слагате гамберите . Наоколо нареждате зеленчучите и сервирате с чашка бяло вино:) !....Добър апетит:) !!!
В Лорето тези дни има празник :)...то кога ли няма тук :))....снощи се разходихме с Роби из града и ето няколко снимки от празничко украсения град и предколедната суматоха:))...
За къде без банда музиканти...:)))
Посетихме и изложба на стари снимки ..:) там пък се натъкнахме на главата на Базиликата ''Санта Каза'' в Лорето !
Пътьом поздравих и колегата от близкия ресторант..:)))) !!!
:) Надявам се ,че ви беше приятна кратката разходка с нас :) !!! Хубави и спокойни почивни дни :) !!!
8.12.2011 г.
Пуешки рулца с песто деновезе
Все ей такива ги звъртам ама като не яде друго месо моето аморе ...
Рецептата е от енциклопедия на италианската кухня и тъй като е и много бърза за приготвяне я завъртях набързо за вечерята снощи ....
Пуешките пържолки начуквате леко ,осолявате и поръсвате с чер пипер.
Слагате 2-3 с. л. песто деновезе и завивате на руло .Забождате с клечка за зъби . Слагате рулцата в по-дълбок тиган с малко зехтин . Запържвате до зачервяване от всички страни .Наливате чаша зеленчуков бульон ,захлупвате и задушавате за 15 мин. Поднасяте с гарнитурка по желание ....Роби си поръча настъргани моркови с дресинг от зехтин , ябълков оцет и поръсени с чер пипер ! За пестото: листа пресен босилек , 2-3 с. л. зехтин , 20 гр. пармезен, 3-4 с. л. кедрови ядки , сол и много ,много малко чесън ( една идея).....смилате всички продукти в блендер , прибирате в бурканче и във фризера ,та когато ви потрябва имате винаги под ръка !
5.12.2011 г.
Хек с ''чери'' доматки
Една поизтупана от прахта рецепта ...ама пък мигар има възраст за рецептите ...
Две големи парчета хек ( така съм приготвяла и сьомга) се слагат в дълбок тиган с малко зехтин . Добавяте сол , зърна чер пипер , клонка розмарин , скилидки чесън. Запържвате леко ( по минутка ) на страна . Поливате с чашка бяло вино и оставяте на умерен огън 5-6 мин.
Прибавяте няколко доматчета ''чери'', намаляте котлона и задушавате още 10 мин.
Гарнитурата оставям на вас ,а аз казвам само , че всичко и отива така приготвена ! ....а най -много ...чашка бяло винце.....Наздраве и да ви е сладко !
Имаме си нова любимка в къщи ....казва се Роузи ...и да споделя нещо тъжно : имахме още една котка Мими .Преди месец покрай къщи минаха група ловци с кучета .Мими беше отвън оградата ,не успя да избяга и кучетата я удушиха ...Роби беше безутешен!!!
И така преди два дни си дойде с нова пухкава топка !
Две големи парчета хек ( така съм приготвяла и сьомга) се слагат в дълбок тиган с малко зехтин . Добавяте сол , зърна чер пипер , клонка розмарин , скилидки чесън. Запържвате леко ( по минутка ) на страна . Поливате с чашка бяло вино и оставяте на умерен огън 5-6 мин.
Прибавяте няколко доматчета ''чери'', намаляте котлона и задушавате още 10 мин.
Гарнитурата оставям на вас ,а аз казвам само , че всичко и отива така приготвена ! ....а най -много ...чашка бяло винце.....Наздраве и да ви е сладко !
Имаме си нова любимка в къщи ....казва се Роузи ...и да споделя нещо тъжно : имахме още една котка Мими .Преди месец покрай къщи минаха група ловци с кучета .Мими беше отвън оградата ,не успя да избяга и кучетата я удушиха ...Роби беше безутешен!!!
2.12.2011 г.
Руло с кренвирш и спанак
няколко месеца за едни наши приятели ..ето и рецептата :
Разстилате един лист бутер тесто . Намазвате го с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък . Нареждате тънки резени прошуто крудо .Върху тях разстилате сварен и добре изцеден от водата спанак объркан с бучка краве масло . Намазвате щедро с извара. В двата тесни края на тестото слагате по парче кренвирш ,всеки край завивате до средата . Подпъхвате крайщата добре , намазвате отгоре със жълтък и печете на 180 гр. в предварително загрята фурна.
Да ви е сладко !
1.12.2011 г.
Пълнени рибки
Рибките могат да бъдат пресни сардини или цаца . Почиствате всяка рибка от главате и средната кост и разтваряте на книжка.....
Овкусявате с чер пипер и сол. Нарязвате една голяма глава лук ( аз сложих праз лук) ,запъжвате в малко олио ,добавяте чаша едро смлени орехи ,капвате малко бяло винце и оставяте на котлона до изпаряване на виното .
Нарязвате домати на големи резени и върху всеки от тях слагате едно рибе ,отгоре разстилате щедро от плънката и покривате с друга рибка .
Нареждате в тавичка ,поливате всяка рибка с малко зехтин и печете 15 мин. .....и с чашка бяло вино .. да ви е сладко!
Ей го и моя ден вчера:
закуска:
200 мл. прясно мляко
4 сухара от черно брашно
30 гр. мармалад
10 ч. :
125 гр.нискомасленно кисело мляко
обяд:
70 гр. паста-5 мл.зехтин
50 гр. телешка пържола
200 гр. сварен карфиол
100 гр. белени домати-5 мл. зехтин
16 ч.:
20 гр. пармезан
200 гр. ябълки
вечеря:
30 гр. чер хляб
150 гр. пилешка пържола
100 гр. зелена салата
Ей ги и двамата ми кавалери от разходката вчера -Били и Пипо ....Били маркира всяко маслиново дръвче покрай което минахме!
Ей го и нашето къще
А това беше занимавката ми от последните дни .... елегантни ръкавички за племенницата на Роби!
И поздрава за днес : Мина и Челентано
Овкусявате с чер пипер и сол. Нарязвате една голяма глава лук ( аз сложих праз лук) ,запъжвате в малко олио ,добавяте чаша едро смлени орехи ,капвате малко бяло винце и оставяте на котлона до изпаряване на виното .
Нарязвате домати на големи резени и върху всеки от тях слагате едно рибе ,отгоре разстилате щедро от плънката и покривате с друга рибка .
Нареждате в тавичка ,поливате всяка рибка с малко зехтин и печете 15 мин. .....и с чашка бяло вино .. да ви е сладко!
Ей го и моя ден вчера:
закуска:
200 мл. прясно мляко
4 сухара от черно брашно
30 гр. мармалад
10 ч. :
125 гр.нискомасленно кисело мляко
обяд:
70 гр. паста-5 мл.зехтин
50 гр. телешка пържола
200 гр. сварен карфиол
100 гр. белени домати-5 мл. зехтин
16 ч.:
20 гр. пармезан
200 гр. ябълки
вечеря:
30 гр. чер хляб
150 гр. пилешка пържола
100 гр. зелена салата
Ей ги и двамата ми кавалери от разходката вчера -Били и Пипо ....Били маркира всяко маслиново дръвче покрай което минахме!
Ей го и нашето къще
А това беше занимавката ми от последните дни .... елегантни ръкавички за племенницата на Роби!
И поздрава за днес : Мина и Челентано
Абонамент за:
Публикации (Atom)