31.01.2012 г.

Кастаньоли - карнавални сладки


Не се лъжете от вида им :),съвсем не са нашите бухтички  . Това са кастаньоли - италиански пържени карнавални сладки . Февруари е месец на карнавалите тук ...:))то като ,че ли другите месеци не са :)))....,но само през този месец се приготвят тези сладки и още някои други за които ще разкажа в друг пост стига да ги направя :). Тези обаче са едни от най- правените ,затова и в списанията има много рецепти за тях ... с ром , с крем , но тестото в общи линии е едно и също . Тези от снимката в списанието са с крем , като мислех и моите така :)..ама после се оказа ,че вътре няма място за крема :))....и си останаха обикновенни :), а крема отиде за едно руло :)))....


Продуктите които ви трябват са :
420 гр. брашно, 3 яйца , 100 гр. захар, 100 гр. краве масло , 100 гр. прясно мляко ,1 пак. бакпулвер, 2 пак. ванилия , кората на един лимон, олио за пържене .
Разтопете кравето масло и го оставете да се охлади ,но не и да се втвърди отово . В купа сипете брашното , добавете захарта , ванилията и бакпулвера . Размесете хубаво съставките , направете кладенче в средата на брашното и изсипете леко разбитите яйца, кравето масло и прясното мляко . Добавете настърганата лимонова кора и бъркайте докато сместа стане за месене . Ако ви се вижда малко брашното добавете , но на мене ми беше добре с посоченото количество. Омесете гладко тесто , става много ароматно :). 


В по дълбок съд за пържене налейте 300 мл. олио ( стават много хубави със свинска мас :), късайте малки топчета и пържете до порозовяване . Моите малко ги попрепържих , но и така свършиха . Поръсете с пудра захар примесена с една ванилия .
 С чаша топъл чай с лимон са идеално средство  в битката със студа отвън :)).....!!!
От мен чаоооооо и стойте на топло , че все ви мисля тези дни :)...! 






30.01.2012 г.

Гювече и салата ''Снежанка'' или българска вечеря за италианци


Необходими продукти за вечерята:  гювечета , салата ''Снежанка'' и няколко италианци!
Неделята е ден в който не се вечеря в къщи ,обикновенно това става в дома на майка му на Роби . Понякога в дома на сестра му , а от време на време и у дома.
Миналата седмица ги поканих за тази неделя в къщи, че то хич може ли да се вечеря все по чуждите къщя. Докато умувах през седмицата какво ще готвя и се тюхках пред Роберто за менюто , той го измисли бързо ,бързо, - я им наготви нещо българско -рече, време им е да опитат и от твоята кухня нещо . Не ,че не съм се сещала за това и аз ,обаче все нямах куража да им предложа българско ястие, де да ги знам ще ядат ли или не ...пък и  как да оставиш гости поканени за вечеря да си идат гладни в къщи!
Като знам по това време на годината колко е хубаво свинско месце с кисело зеле , се метнах на колата и отпраших до близкия град да изпрося от една приятелка буркан кисело зеле.  Аз си правих миналата година ,ама то тук зелето сякаш от друга планета, хич не е хубаво и повече не повторих , а Гери (приятелката ми ) си беше в България през януари , та си донесе , че хапнах и аз. Благодаря ,Гери :*!
Купих няколко свински пържоли , няколко пилешки за Роби и  пресни наденички ! 
В буркана имаше и цели зелеви листа , та осолих всяка пържолка , поръсих с чер пипер и огънах в зелев лист. На дъното на гювечето сложих нарязано зеле объркано с червен пипер и малко чубрица , капнах  малко зехтин и сложих най-отдолу свинската , после пилешката и отгоре наденичката, отгоре сложих  малко от нарязаното зеле и полях всичко с чашка разредено с вода доматено пюре . Пекох на 200 гр. около час . 

Получи се зеле което направо се топи в устата ти и пържолки мноооого крехки и сочни! 
За салатата ''Снежанка '' имах много съмнения дали ще я харесат или не, еййй хареса им бе, чак останах изненадана!  Не знам как е по другите краища на Италия ,но тук не ядат много ,много краставици, ни пресни ,ни кисели, че не долюбват и кисело мляко даже! Виж ако е с плодове  вътре се излъгват да хапнат ,ама с краставициииииии....
Та казах им в началото , на шега де, който не яде си отива у дома гладен ,друго за ядене няма,всичко си изядоха, а салатата им хареса най - много!


За нея купих гъсто гръцко кисело мляко (само това го докарва на вкус като нашето , буркан кисели краставички от ''Лидъл'' там са почти като домашни , чесън , орехи  и всеки знае по нататък колко ракийка изпива такава салатка! 
Мислех да сгрея и малко ракийца , ама после размислих, айде да не ги зоря още от първия път, пък и то отвън 10 градуса , не като при нас по това време на годината -20!


За десерт врътнах набързо едно сметаново руло с пресни боровинки , но за него в някой следващ пост. Започнахме по български, но завършихме по италиански с бутилка шампанско , кафе и лимончело!
От мен чаооооооо и една топла прегръдка  за тази толкова студена седмица! Усмихвайте се за да я стоплите, така прочетох днес във Facebook!

29.01.2012 г.

Супа от сьомга със сметана и конете на Франческа

     Отдавна исках да си направя супа от сьомга :)....поразрових тук -там ,но все нещо не ми допадаше и като никога реших да експериментирам :))....както написах е по преден пост -''не съм пионер в живота ,предпочитам вече откритото'' ,но този път се престраших  :)и се получи тази хубава жълта супичка :)...съвсем лесна за приготяне ...:)чуйте и рецептата :
2-3 парчета филе от сьомга , лук, морков , събло целина , копър , сметана и чер пипер...май това беше :)
Настържете моркова , нарежете лука на дребно , стъблото целина също .Запържете всички зеленчуци в малко зехтин . В тенджерка с вода и малко сол сварете рибата . Обезкостете я , прецедете получения бульон  и го добавете при запържените зеленчуци. Добавете и рибата и варете около 20 мин. Поднесете поръсена с копър и лъжица гъста сметана . Ако добавите и малко , ама много малко ...на върха на ножа :)счукан чесън ще се насладите на една чудно ароматна  супа :)...Да ви е сладко :)!!!

                                                                                                                                                                                       

Тъкмо се чудехме вчера следобед с Роби с какво да се захванем :) като се обади Франческа наша приятелка с покана за една късна закуска на открито от наденички на скара и чашка червено винце :)... Мигом се отзовахме ,като този път не забравих да взема и фотоапарата- щото то там има какво да се снима :)))..... Франче има пансион за коне :).... За съжаление беше почнало леко да се стъмва та направих малко снимки , но следващия път ..повече :)! 
Разбире се докато стигнем конете бяха прибрани по боксовете ,та не можах да ги снимам отвън . 



                                       Това е Ариес - много голям и хубав кон :)



  А на мен как ми личи , че ме е страх :))).....едвам докоснах с кисела усмивка най-кроткия  :)!





Обаче ,пък върху сеното приготвено за вечерята им си направих снимка с удоволствие :))



 А това е Бурян :)....и Роби разбира се :)! Е това беше от снимането ..;)Следващия път ,ще разкажа повече . Отивам в кухнята , че довечера ще посрещам на вечеря майка му и сестра  му на Роберто :)....и съм решила да ги нагостя с гювечета и салата ''Снежанка ":)...
Чаоооооооо ....хубава неделя от мен :)!



27.01.2012 г.

Лорето- града в който живея


 Отдавна се канех да снимам и напиша няколко думи за града в който живея . Обаче, или все  не ми оставаше време или пък нещо друго възникваше по пътя на сутрешната ми разходка . То снимки имам много ,ама къде да ги търся из папките в компа :)..та така тази сутрин като видях какво е слънце грейнало отвън ,грабнах фотоапарата и промених морския маршрут със сухоземен :))!
Да кажа ,че живеем в града е силно казано :).... живеем в къща захвърлена насред полето  в околностите на Лорето , но пък като се метнеш на колата за 5 мин. си в центъра на града . И тук започва мъчното ....щото паркинги не че няма ама е една лотария да намериш място за паркиране !
По тази причина и предпочитам съседния на Лорето град , Порто Реканати който е на морето и е на същото разстояние от къщи :). 
Ама пък тази сутрин след една -две несполучливи обиколки из центъра и не само, извадих късмет и се шмугнах на мястото на току що излизаща кола :)))....
Повече от щастлива се измъкнах от колата и поех към най-голямата забележителност на Лорето - базиликата ''Санта каза''!


Няма да пиша за това на каква дължина ,па ширина и тем подобни се намира града , за това си има Уикипедия . Ще споделя ,че града се намира на 20 км. от Анкона в югоизточна посока . Има околко 10 000 жители  . 


 Това е главната улица и площадчето около нея . Площада се казва ''Площад на петлите '' на името на фонтана който се намира там .За съжаление не направих снимки ,в ремонт е!




 Пътят ми се завъртя покрай общината , като от там направих и тази снимка на която в далечина се вижда морето.



 И то тази права уличка се стига право пред базиликата . Пътьом снимах и няколко малки магазинчета . Лятно време или в почивни дни тук е пълно с хора и е трудно да се разминеш ,но сутрин няма никой и може на спокойствие да зяпаш наляво -надясно :))











Стъпиш ли на пиацата пред църквата вече си на територията на Ватикана . Площадът и базиликата са собственост на Ватикана , бях много изненадана да узная това !
 Снимката ми от фонтана не излезе много хубава и затова сложих само един фрагмент ,но и от него се вижда красотата му.
Базиликата ''Санта каза'' е втората по посещаемост след църквата ''Свети Петър'' в Рим . Вътре се намира друга много по стара църква , за която казват ,че се направена от стените на къщата където е родена и живяла Дева Мария. Тази къща е била транспортирана от Назарет в Лорето от търговците ангели през 1291 год. 
Вътре в базиликата не позволяват да се снима ,та затова нямам снимки . 
Но е прекрасно ! Има и параклис на нашите св. братя Кирил и Методи . 
Май не казах ,че Мадонната на Лорето е черна . Една от петте черни Мадонни в света .



 Уличката покрай църквата ме изведе до Порта Марина и прекрасна гледка към морето .





                                        Порта ''Марина''






 Оттук покрай крепостната стена на стария град се отправих към колата . Разходката свърши ,но се надявам да не е свършило търпението ви да прочетете и разгледате целия пост :)! Надявам се също, че ви беше интересно с малкия ми разказ :) и не съм отегчила никого :)!!! Чаооооооооооооо и хубав уикенд :)! Целувки :*........



26.01.2012 г.

Патладжанени рулца с кренвирш и сусам


 Отдавна датира любовта ми  към разни рула, рулца, руладини и всичко завъртяно.
Та така и с тази рецепта, лесна ,вкусна и много бърза ! За мен италианската кухня е една от най-бързите в света не че и тук няма ястия за които ти трябва повечко време , но списанията им бъкат от рецепти за ежедневието и то от вкусни по- вкусни, като тези патладжанени рулца.
Роби снощти уж каза ,че му били много пък си ги хапна всичките!
Ето и приготвянето им:
Нарежете един голям патладжан по дългата му част , осолете нарязаните филии и изчакайте 15-20 мин. да се отдели горчивата вода . После измийте парчетата и ги подсушете с кухненска салфетка. Запечете ги на грил-тиган по 2-3 мин. на страна.
Топли ги посолете леко и натъркайте със скилидка чесън. Завийте във всеки резен патладжан по един кренвирш. Забодете с клечка за зъби . 
Оваляйте рулцата в разбито яйце и след това в сусам . Пържете в силно сгорещено олио около 3-4 мин.! Бързо ,нали? Да ви е сладко!



 И сигурно не заради рулцата ,а заради някое друго ястие хи хи .... Роби си дойде преди няколко дни с този чудесен амарилис!
Чаоооооо и хубав снежен следобед :)!

25.01.2012 г.

Пилешки дробчета на скара


Поводът да се появи тази публикация са ''Венецианските дробчета''на Мони!
Веднага щом ги видях вчера хукнах към магазина ,купих една опаковка пресни ,пресни, ама по пътя обратно ми хвръкна целия ентусиазъм,нали съм на диета, та помислих малко как да примиря гузната си съвест с дробчетата и рецептата на Мони и реших да ги пекна на скара, казват ,че тъй било уж по диетично!
За това как ми се усладиха няма да казвам , че то май повече от година не съм хапвала дробчета, пък и чашка бяло винце дръпнах с тях!


И тъй ето и как ги приготвих, ама да питаш мен хич не бяха диетични!
Измийте и подсушете с кухненска салфетка дробчетата. Загрейте грил -тигана достатъчно силно и метнете дробченцата!
Когато ги свалите от огъня ги посолете , поръсете с чер пипер и капка -две зехтин и 
да ви е сладко! Преди да опека дробчетата пекнах няколко резена лук и после по същата процедура сол и малко зехтин докато е още топъл така лука става хем мекичък , хем хрупкав!


А морето днес въпреки слънцето беше много,много сърдито, ама негова си работа! 
Чаоооооо и хубав следобед !







24.01.2012 г.

Ризото с миди и сепия


Рецепта ,която много обичам :).....
В дълбок тиган  с малко зехтин запържвате 1-2 скилидки ситно нарязан чесън. Прибавяте 6-7 с. л. ориз и пържите при непрекъснато бъркане около 4-5 мин. .Наливате чаша зеленчуков бульон и оставяте ориза да набъбне .Ако е необходимо може доливате от бульона до готовност на оризчето:)!
В друг тиган си приготвяте мидите . Аз ползвам готов микс от миди и сепия .
Та и тук запържвате скилидка -две чесън , добавяте щипка магданоз и микса от миди. 
Посолявате леко, прибавяте малко чер пипер и чашка бяло вино.Захлупвате съда и задушавате на слаб огън докато остане на мазнина . 



Прибавяте задушените миди към ориза ,разбърквяате хубаво още 2-3 мин. на котлона и сваляте от огъня. Сервирате топло с чаша бяло винце:))....!!!
И в тон с рецептата една снимка на морето от вчера :)).......
Чаооооооо и хубав и усмихнат ден :)!!!



22.01.2012 г.

Средиземноморско солено руло

Понякога взема ,че попадна на някоя рецепта   от която чак и аз съм доволна :)))....
Така е и с тази ,която открих в едно от 200 -та списания за готвене които имам :)! 
Обикновенно все нещо променям по рецептата ,но тази изпълних дословно . 
Резултата - пред вас :)! 
Не знам защо -средиземноморско ....може би защото в него има каперси, маслини и аншоа ........ както и да е ...стана мноооого вкусно :)....




Ето и рецептата :
Тесто - от ваша любима рецепта ( аз ползвах купено готово разточено)
аншоа маринована - 10 гр.
зелени маслини с чушка-30 гр.
моцарела - 1 бр.
домати -3-4 бр.
 зехтин, чесън, чер пипер, сол, риган
 1 жълтък
Попарете доматите за 2-3 мин. във вряла вода . Обелете ги ,почистете от семките и меката вътрешна част .Подсушете с кухненска салфетка , посолете и объркайте с малко (една идея:) счукан чесън. Нарежете моцарелата на дребни кубчета и подсушете и нея със салфетка . Нарежете аншоата на дребни парченца. Пригответе си и каперсите ,като ги подсушите . Всички продукти за плънката трябва да бъдат сухи!



 Разстелете листа тесто и поръсете първо с доматите , после с останалите продукти. 
Поръсете леко със сол , чер пипер и риган. Завийте на руло като подгънете добре краищата .
Разбийте един жълтък с няколко капки зехтин и намажете обилно отгоре . 
Печете на 190 гр. в предварително загрята фурна първите 10 мин. След това намалете фурната на 170 гр. и довършете печенето за още около 20 мин. 
               Добър апетит с тази наистина чудесна рецепта :)))!!!
                          Чаооооо и успешна нова седмица :* !!!