27.04.2024 г.

Агнешко с артишок - Agnello con carciofi


Знам, че артишока не е един от най-използваните зеленчуци в България и снимките трудно ще ви се сторят апетитни, но си струва да опитате тази рецепта! Не винаги е бил така непознат. Веднъж една читателка на блога ми написа , че преди 1944 година  в България е имало масови насаждения на артишок и аспержи , после са били обявени за буржоазни и така полека -лека са изчезнали от пазара. Артишокът  или го харесваш или не, аз започнах да го ям след третата ми година в Италия! Сега имаме в градината около 30 корена , които всяка година ни радват с обилна реколта! Ето ви и рецептата, която е с малко продукти, но пък много вкусна. 


Като за първо почистете артишока, като обелите дебелите и твърди листа докато стигнете почти до сърцевината. Отрежете върха и издълбайте малко от вътрешността. Може да го оставите за готвене в това положение или нарежете на резанчета. Потопете почистения зеленчук (тук да ви кажа, че артишока е цвете) в студена вода със сока на един лимон за да не почернее. 


Продукти за две порции:
500 гр. агнешко месо 
5-6 артишока
100 мл. бяло вино
щедра щипка магданоз
щипка черен пипер 
2-3 скилидки чесън 
зехтин
сол 
 

Нарежете месото на порции (изберете си вие от коя част на агнето да бъде). В дълбок тиган или плитка тенджера загрейте 50 мл. зехтин. Пуснете скилидките чесън и нарязания на ситно магданоз. Прибавете месото. Запържете го за по 5-6 мин. на страна. Полейте с бялото вино ,посолете и прибавете артишока.  Овкусете с щипка черен пипер. Захлупете съда и гответе на умерен огън докато  ястието остане на мазнина. 
Сервирайте топло с картофено пюре, аз си го ядох в компанията на чесново кисело мляко! :) 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


 

17.04.2024 г.

Козунак роза


Рецептата която ви предлагам е с остатъчен квас лиевито мадре, но може  да се направи с мая или активен квас! Аз използвах останал за седмица в хладилника остатъчен квас и си мислех, че няма да ми се получи , но съм доволна от резултата. Козунаците, защото бяха два, станаха пухкави и много вкусни. Рецептата е тази с измемения, които ще напиша по-долу! 


Продукти:
500 гр. брашно манитоба
300 гр. остатъчен квас ЛМ
150 гр. захар
150 мл. прясно мляко
1 яйце
2 жълтъка
20 гр. краве масло
80 мл. зехтин
лимонова кора
ванилия
щипка сол 
за плънка:
5-6 с.л. течен шоколад
1 бурканче лимоново сладко 
за поръсване:
захар на гранули 


В купата на планетария излейте леко затопленото прясно мляко, добавете кваса, и разбийте до гладка смес. Прибавете яйцето, жълтъците, захарта и продължете да разбивате на най-ниската спетен на планетария. На порции прибавете брашното, щипка сол  като редувате с мазнината. Използвах зехтин , защото се оказа, че имам само 20 гр. краве масло, но съм доволна от резултата, както казах и по-горе. Ароматизирайте тестото с лимонова кора и ванилия.  


Аз продължих измесването в хлебопекарната , миксера ми е слаб . Измесеното тесто сложете в намаслена купа, покрийте и оставете за няколко часа да се отпусне много добре. 
Разделих тестото на две еднакви части. От едната направих обикновен сплетен козунак с лимоново сладко, другата опитах да направя като роза :)! 


Розата оформете по следния начин: разделете тестото на 7 части по около 90 гр. всяка. Разточете  лента  дълга 25-30 см. , широка 5 см. Намажете в течен шоколад . Първата лента навийте на руло и поставете в средата на тава покрита с парче хартия за печене. Около него наредете  останалите ленти. Покрийте тавата с найлон и оставете за дълго втасване. На мен ми отне 14 часа.  Втасалите козунаци намажете с прясно мляко примесено с 1 с.л. зехтин и поръсете със захар. Изпечете на 160 гр.  в предврително загрята статична фурна за около 40 мин. 
Да ви е сладко, чаооо, бързам за работа! :)
Тук може да прочетете за едно козуначено руло по подобен начин!