12.05.2018 г.

Сармички от лозови листа с кайма и ориз - Involtini di foglie di vite con carne e riso


Продукти:
30-35 гр. лозови листа
200 гр. кайма 
2 с.л. ориз
 1 глава лук
1 морков
1 с.л. доматено пюре
щипка пресен джоджен
щипка пресен магданоз
щипка черен пипер
 сол 
зехтин


Бланширайте лозовите листа във вряща подсолена вода за минута. Нарежете на много ситно една глава лук, настържете моркова. В тиган налейте 1 к.ч. зехтин. Сложете лука и моркова, запържете за 2-3 мин. Прибавете размитата с малко вода кайма, посолете, овкусете с щипка чер пипер. Запържете докато остане почти на мазнина. Добавете ориза, 2 кафяни чашки топла вода и 1 с.л. доматено пюре. Разбъркайте продуктите и гответе докато ориза поеме всичката вода. Около 10 мин. Отдръпнете съда от котлона,  овкусете със ситно нарязан джоджен и магданоз. Във всяко листо сложете по 1 ч.л. от така приготвената плънка и завийте на сармичка. Подредете сармичките в тавичка. Залейте ги с 1 к.ч. топла леко посолена вода. Полейте няколко с.л. зехтин. Изпечете ястието на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 20 мин. Поднесете с кисело мляко овкусено с чесън. 
Да ви е сладко :)! Чаооо!