За тестото:
400 гр. брашно
8 гр. прясна мая от кубче
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. зехтин
250 мл. вода
За плънката:
1 глава лук
1 малка тиквичка
1 малък патладжан
3-4 домата
1 чушка
1 картоф
щипка нарязан пресен розмарин
сол
щипка чер пипер
Замесете меко, еластично тесто от всички посочени за него продукти. Сложете го в голяма набрашнена купа, намажете със зехтин и покрийте купата с навлажнена кърпа. Докато тестото втасва направете плънката. Нарежете всички зеленчуци на малки и еднакви парчета. Загрейте зехтин в голям и удобен тиган и запържете за минута лука, сложете патлажана и запържвайте 3 мин. Следват нарязаните картофи, отново 3 мин. , идва ред на чушката и тиквичката. Тях сложете заедно. Отново 3 мин. пържене и накрая добавете доматите. Посолете, овкусете с розмарин и чер пипер. Залейте зеленчуците с 1 к.ч. топла вода и задушавайте докато остане на мазнина. Много е важно да се нарежат на еднакви парчета и спазва последователноста на слагане и готвене на зеленчуците, ако искате да са хем сготвени, хем леко хрупкави. Отдръпнете от огъня и оставете плънката да се охлади.
Втасалото тесто разделете на две парчета, едното от които по-голямо. Него разточете и прехвърлете в тава като оставите краищата отвън. Сложете плънката. По- малкото парче тесто разточете и покрийте пълнежа. Обърнете краищата на тестото навътре, надиплете ги красиво, поръсете с малко едра морска сол и изпечете питката на 190-200 гр. до приятен загар.
Поднесете я веднага и да ви е сладко :)...Чаооо!
На всички хлебари, сладкари и именници днес желая здраве и много късмет!