Мислех да напиша първо един пост за празника за края на жътвата на които бяхме в събота вечер вдъхновението обаче ме е напуснало ,затова споделям тази рецепта за сладкишчета ,които може да хапнете със сутрешното кафе.
Продукти:
120 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
2 яйца
80 гр. кокосови стърготини
30 гр. горчиво какао
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. нес кафе
1 с.л. пудра захар
5 с.л. прясно мляко
чаша сварено кафе
щипка сол
Разбийте омекналото краве масло със захарта. Разбийте яйцата с прясното мляко и щипка сол. Размесете брашното с бакпулвера и 20 гр. от какаото . Добавете ги в яйчената смес. Разбъркайте добре и изсипете кокосовите стърготини. Добавете маслената смес . Размесете всички продукти много добре . Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене . Изсипете сместа и печете в предварително загрята фурна на 180 гр. за 40 мин.
Сварете чаша силно кафе, разбъркайте го с пудрата захар , 10 гр. от останалото какао и 2 ч.л. нес кафе.
Извадете готовия сладкиш от фурната и го залейте с кафето . Върнете обратно във фурната ,изключете я и оставете сладкиша вътре за 5 мин.
Готовия сладкиш поръсете с кокосови стърготини и оставете да се охлади . Нарежете на квадрати и ...да ви е сладко с кафенцето! Чаоооо и хубав вторник :* !
На канския ми вик как хората имат маси очукани и обрулени от времето на които да снимат манджите си ,а аз нещастната нямам Роби реагира светкавично ...и още на другия ден си дойде с разкошно счупена и преживяла какво ли не маса . Без два крака , понаядена тук таме от червейчета и ожулена ,но ме хвърли във възторг , необясним за Роберто ! Обзета от олимпийски ентусиазъм ,се втурнах да приготвям вечерята със сладката мисъл .че имам вече поле за изява и снимките ми ще конкурират тези от най - известни кулинарни журнали!
Рецептата за това яйчено руло дойде от една италианска енциклопедия за бързо приготвена храна . Разбира се намалих продуктите ,някои от тях смених според наличността в хладилника ,но резултата си заслужаваше ....видях го в очите на Роби !
Продукти:
3 яйца
100 гр. спанак
100 гр. бекон
100 гр. сирене тип ''Филаделфия''
20 гр. пармезан
1 скилидка чесън
сол ,чер пипер ,зехтин
Запържете бекона и скилидката чесън в малко зехтин . Прибавете сварения и добре оцеден от водата спанак и бъркайте на котлона още 2-3 мин . да се овкуси хубаво спанака . Дръпнете от огъня ,извадете скилидката чесън . Добавете сиренето и разбъркайте .
Разбийте яйцата със щипка сол . Сложете настъргания пармезан .
Намажете дъното на тиган (26 см.) с олио . Излейте яйцата и пържете омлета около 3-4 мин.и да не е стегнал отгоре не се притеснявайте ..после се пече. Изсипете в голяма чиния ,разпределете плънката отгоре и завийте на руло . Поставете рулото върху парче алуминиево фолио и загънете хубаво от всички страни .
Печете на 180 гр. 10 мин. в предварително загрята фурна . Извадете рулото ,развийте фолиото и оставете да се охлади . Нарежете на големи парчета и сервирайте със зелена салатка!
Ще ви хареса , знам .... да ви е сладко ! Чаоооо , хубав петък с пожелание за прохладен уикенд!
Сладкишът е много лек и добър за горещи летни дни!
Продукти :
2 яйца
2 жълтъка
80 гр. брашно
80 гр. захар
щедра щипка джинджифил ( пресен или сух)
За крема :
4 праскови
50 гр. краве масло
3 с.л. захар
1 равна с.л. брашно
Разбийте с миксер яйцата и жълтъците със захарта . Добавете пресятото брашно и джинджифила . Покрийте дъното на правоъгълна тавичка с хартия за печене . Изсипете сместа и изпечете блата на 180 гр. Проба за готовност с дървено шишче. Извадете от фурната ,отстранете хартията и оставете блата да се охлади .
Пригответе си крема :
Обелете и намачкайте прасковите . Сложете ги в тенджерка с кравето масло и захарта . Варете 5-6 мин. Към края на варенето добавете брашното и оставете на котлона още 2-3 мин. като бъркате непрекъснато .
Срежете изстиналия блат на две половини . Намажете единия с крема , отгоре поставете другия блат и сложете останалия крем . Украсете с праскови и стръкчета мента . За разкош ръснете върху целия сладкиш малко канела!
Да ви е сладко! Чаооооо!
Че ,кой не знае за този сладкиш и кой не го е правил и аз имам публикуван тук един такъв само ,че с ябълки! Споделям този ,защото макар рецептата да е една и съща от смяната на плодовете вкуса става съвсем друг !
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 консерва сиропиран ананас
няколко захаросани череши
6 с. л. захар за карамела
1/2 пак. краве масло
За сиропа:
Сока от консервата с ананас
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. мед
2 с.л. ром
Яйцата заедно със захарта разбийте на пяна . Добавете пресятото брашно и ванилията . Объркайте сместа много добре .
Разтопете 6 с.л. захар на светъл карамел . Покрийте дъното на тавичка(26 см.) с нарязаното на малки парченца краве масло . Излейте карамела отгоре . Подсушете с кухненска салфетка шайбите ананас. Наредете ги на дъното на тавата . Сложете в средата на всяка шайба по черешка . Излейте яйчената смес отгоре . Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна около 40 мин.
Обърнете готовия сладкиш върху поднос . Оставете го да се охлади добре . Сварете сироп от посочените продукти . Аз добавих и малка чашка вода освен сока .
Залейте охладения сладкиш с топлия сироп . Готов е ....кафето ...... и да ви е сладко!
Из моите списания срещам много рецепи за кус кус ...с пиле , със зеленчуци , с риба , с каквото си искате, ама като съм свикнала да мисля за кус куса като за закуска със захар ,масло и сиренце някакси не ги приемах за нормална храна .....Преди няколко дни обаче реших да опитам и се хвърлих на рецепта с миди .... Стана една - салатка ли беше ,първо ли не знам, ама ми хареса и ще опитам и с друго.
Продукти за 2 порции:
270 мл. вода
250 гр. кус кус
бучка краве масло
100 гр. замразен грах
200 гр. миди (замразени)
4-5 малки доматчета
магданоз
сол
чер пипер
1 к.ч . бяло вино
1 скилидка чесън
1 к. ч. топла вода или зеленчуков бульон
Загрейте водата в тенджерка , изсипете кус куса и бъркайте 3-4 мин. Смъкнете от котлона добавете кравето масло . С вилица объркайте много добре и оставете да се охлади.
В тиган запържете скилидката чесън , добавете ,мидите и щипка нарязан магданоз. Залейте с виното и изчакайте 2-3 мин. преди да добавите граха . Посолете ,поръсете с чер пипер , добавете доматките нарязани на червъртинки . Налейте водата и захлупете съда . Задушавайте на слаб огън около 10 мин.
Изчакайте да се охлади и изсипете върху кус куса . Объркайте добре . Сервирайте ястието поръсено със ситно нарязан пресен магданоз !
Да ви е сладко :) ! Чаооооооооо и хубава вечер :* !
Тази рецепта е отговор на вика ,който нададе моята фейсбук - приятелка Павлина Парушева ...''Ваняяяя , наготви ми нещо с миди ''! Ето ,Павлинка рецептата е от сп. ''La cucina italiana'' ,надявам се да ти харесат мидите приготвени така и един съвет от мен .....не ,по-скоро пожелание - хапни ги с млечния сос, .знам ,че вкус приятел няма ,но без него просто не са същите!
Продукти:
100 гр. миди (ползвах замразени )
1с.л. брашно
1 яйце
1 к.ч. бира
сол
олио за пържене
За млечния сос :
200 гр. кисело мляко
50 гр. кедрови ядки
1/2 скилидка чесън
1/2 лимон
Набучкайте размразените миди на дървени шишчета ( скъсете ги малко за по-удобно пържене) .Разделете белтъка от жълтъка . Разбийте белтъка на сняг . Добавете бирата ,щипка сол и брашното при жълтъка . Бъркайте до получаване на гладка каша . Добавете разбития на сняг белтък . Панировката трябва да бъде като гъста каша - така ,че ако ви се вижда рядка сложете още брашно. Потопете шишчетата в сместа и пържете по 3-4 мин. на страна в силно сгорещено олио .
Разбъркайте млякото със суканите на едро кедрови ядки . Посолете , добавете сока на лимона (половин лимон) и щипка настъргана лимонова кора. Подправете със смления чесън . Разбъркайте салцата и сервирайте с топлите шишчета ! Чудноооооо!
Да ви е сладко !
Това руло от блога на Катето го правя за втори път . Първият път спазих освен рецептата и точния пълнеж....докато се наканя да го снимам се излапа и снимки няма :)).....Вчера го направих отново като този път го намазах само с ягодов мармалад .....и в двата варианта е разкошно :)....Благодаря ,аморе за чудната рецепта :*....
Ето я :
6 яйца
115 гр, пудра захар
65 гр. брашно
2 ванилии
Разделете белтъците от жълтъците . Разбийте белтъците на сняг. Изсипете захарта при жълтъците и бийте с миксер до побеляване . Добавете брашното и ванилията . Малко по- малко добавяйте разбитите белтъци към жълтъчената смес .
Застелете правоъгълна тава с хартия за печене . Изсипете сместа . Печете на 170 гр. до златисто . Извадете опечения блат ,отлепете хартията , сложете върху кърпа и навийте на руло .Изчакайте да се охлади и намажете с конфитюр или плънка по желание. Аз малко префасонирах този път рецептата ,като разделих сместа на две и в едната добавих 3 с.л. какао . В тавата изсипвах по дължина първо от жълтата после от кафявата смес . Лентите ми станаха широки и не много прилежни :) ,но ако ви интересува как се прави - Веси Казакова е описала това в в чудесна своя публикация !
Чаоооооо и добро начало на новата седмица :) !
Напоследък из много кулинарни групи във Facebook се върти рецепта за слоесто хлебче .Помолих да я споделят и ме насочиха към блога на Емилия Таракчиева !
Благодаря на Емилия ,защото хлебчето наистина се оказа чудесно и много лесно за правене. Не съм променила нищо от рецептата .....освен ,че го хапнахме с приятели и вкусни наденички на барбекю!
Продукти:
300 мл. топла вода
1 с.л. захар
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
500 гр. брашно
10 гр. прясна мая
50 гр. разтопено краве масло
Разтворете маята в топлата вода . Размесете брашното в захарта ,солта и зехтина . Налейте и водата и замесете меко тесто . Оставете да втаса за около час. Втасалото тесто разточете на правоъгълник ,намажете с кравето масло . Нарежете на дълги ленти .
Поставете ги една върху друга и нарежете на квадрати . Подмажете с масло продълговата форма за кекс и прехвърлете квадратите вътре. Изчакайте тестото отново да втаса. Намажете отгоре с краве масло. На дъното на фурната сложете съд с вода , загрейте на 180 гр. и изпечете хляба за 30-40 мин.
Чудесно е и ненапразно е хитът от изминалата седмица във всички фейсбук групи!
Хубава неделя и спорна нова седмица ! Чаооооооооооо :*!
Ей , до лудост може да те докара липсана на интернет в днешно време, по скоро липсата на добра връзка, чета всичко , не виждам нищо! Едва днес съм с поносим интернет!
Бъразм да напиша рецептата ,че току-виж пак излезя от строя! бях публикувала преди време едни раковинки ,които се харесаха много в къщи . Преди дни открих и тези ,като тук само пълнежа е друг ,но от там и вкуса е различен. Затова реших да публикувам рецептата !
Продукти за 2 порции:
1 не много голям патладжан
200 гр . сурова наденица или кайма
130 гр. паста( под формата на раковини или друга удобна за пълнене)
300 гр. домати (от консерва)
20 гр. пармезан
100 гр. моцарела
2 скилидка чесън
зехтин
чер пипер
В теджера с подсолена вода сварете пастата според указанията на опаковката . Прецедете и оставете да се охлади . Леко може да полеете със зехтин и объркате за да не се слепва. Нарежете патладжана на ситни кубчета . Размийте каймата с много малко вода . Запържете в тиган ситно нарязаната скилидка чесън с 1 к.ч. зехтин . Добавете каймата и патладжана . Пържете около 5 мин. Свалете от огъня и подправете с чер пипер и сол (ако е необходимо ).
В малка тенджерка налейте зехтин , запържете чесъна и добавете доматите . Сгъстете ги за около 10 мин.
Излейте доматената салца в тавичка удобна за печене . Напълнете раковините със патладжанената смес и ги подредете в тавичката . Помежду им сложете парчета нарязана моцарела . Ръснете с пармезан и печете ястието на 190 гр. 10 мин.
Сервирайте топло ! Да ви е сладко ! Чаоооо и хубава съботна вечер!
Ровейки вчера из сп. ''Цар Кулинар''от далечната 2001 год. попаднах на рецепта за риба с орехов сос . Спомних си ,че миналия септември докато си бяхме с Роби в България направихме една разходка до Троянския манастир . За обяд седнахме в едно от многобройните фамилни ресторантчета . За Роби поръчахме сач ,а аз видях в менюто -''пъстърва с орехов сос '', отказаха поръчката ми с мотива ,че соса ставал много бавно .....! Сега - колко бавно става при тях не знам , не знам даже дали е и същия като този който приготвих ...знам само ,че е разкошен и страхотно върви с пъстървата. И съвсем не става бавно!
На другата страница на списанието открих и друг орехов сос за пържени пиперки и патладжани и този не се приготвя бавно!
Предлагам ви и двете сосчета и дано ви харесат така както харесаха на нас, за мое учудване Роби беше възхитен от вкуса на ореховия сос.
Продукти:
1 пъстърва
1 морков
стрък целина
1/2 малка глава лук
магданоз
сол
чер пипер
1 дафинов лист
1 ч. ч. топла вода
1 к.ч. зехтин
За ореховия сос :
1 ч.ч. смлени орехи
2-3 скилидки чесън
1 филия бял хляб
зехтин
сока на 1/2 лимон
1 с.л. зехтин
Почистената и измита риба осолете леко и поръсете с чер пипер . Сложете я в голям ,широк съд. Добавете нарязаните на колелца моркови , целината и ситно нарязания лук . Залейте с топлата вода и 1 к.ч. зехтин . Сложете дафиновия лист , чер пипер на зърна , магданоза и сол. Захлупете и задушавайте на слаб огън 20 мин.
Отлейте бульона и накиснете в него филията хляб . Счукайте чесъна и го объркайте със смлените орехови ядки . Добавете напоения с рибния бульон хляб , лимоновия сок , сол и зехтин . Разбийте всичко на крем . Не е необходим миксер , разбивах с вилицата.
Пъстървате сложете в голяма чиния , украсете с морковите и поднесете с ореховия сос . Е ,много е вкусно - вярвайте ми!
А ето и другия орехов сос :
1 ч. ч. смлени орехови ядки
4 скилидки чесън
сол
Нарежете патладжана и пиперките на големи парчета .Изпържете в сгорещено олио . Извадете зеленчуците и оставете да се оцедят от олиото върху кухненска салфетка . В чисто тиганче отлейте от олиото в което сте пържили . Добавете обърканите с чесъна и сол смлени орехови ядки . Налейте чашка вода и кипнете сместа . Залейте зеленчуците и ......да ви е сладко :) ! За бавното - не е бавно, за вкусното - е много вкусно!
Снимка за спомен със сача отценен по достойнство! Чаооооооо :* !
Някои ще кажат, ама терина е продълговат и са прави! Идеята на Йоли обаче така ми хареса ,че макар моята продълговата форма да беше свободна в момента предпочетох да го направя във формата за кекс! Като красива поличка на малко момиченце е - такава беше първата ми мисъл като го видях в оригиналната рецепта !
Аз промених някои от съставките според това което имах в къщи ,но резултата не загуби нищо!
Ето рецептата по която го направих аз :
Продукти :
200 мл. прясно мляко
200 мл. течна сметана
200 гр. бял шоколад
10 гр. желатин
1 чаша студено кафе
20 мл. ром
100 гр. боровинки
100 гр. къпини
80 гр. захар
1 ванилия
4 бишкоти
Загрейте млякото и захарта .Добавете начупения шоколад и бъркайте до получаване на хомогенна смес . Накиснете желатина в малко студена вода и когато омекне го добавете към млечната смес . Бъркайте докато се разтопи напълно . Оставете крема да се охлади .
Разбийте сметаната заедно с ванилията на твърд сняг . Моята остана малко течна може би защото беше много топло или поради друга причина ,тъй и не разбрах!
Смесете охладения и леко започващ да се стяга крем със сметановия. Намокрете формата в която ще редите терина с вода . На дъното и изсипете половината крем . Потапяйте бишкотите е чашата с кафе и ром и нареждайте върху крема . Отгоре сложете плодовете и залейте с останалия крем .
Покрийте формата с домакински найлон и прибарете в хладилник за 4-5 часа .
Преди поднасяне на десерта потопете в съд с гореща вода и обърнете върху голяма чиния !
Ако предната рецепта беше диетична - тази ви хвърля във въздуха с калориите си !
Разкошен сладкиш и аз благодаря на Йоли за поредната и вкусотия!
Ciao ragazzi :) , желая ви прохладна нова седмица !!!
Рецептата заслужено може да се нареди на едно от първите места за диетична и много вкусн, .освен това е красива ,нали ?
И е от най-новия брой на сп.''Cucina moderna'' където е представена от синьора Evelina Flachi специалист по здравословно хранене и автор на няколко книги за такова!
Продукти :
2 тиквички
200 гр. сирене тип''Филаделфия'' light
4-5 тънко нарязани пилешки пържолки от бялото месо
60 гр. сухи домати (ползвах сухи домати консервирани в олио)
1/2 от малка глава лук
сол
чер пипер
пресен босилек
зехтин
Нарежете на тънки ленти тиквичките . Леко го осолете . Разстелете домакинси найлон и наредете тиквичките отгоре като ги застъпвате наполовина . Овкусете пилешките пържолки с малко сол и ги подредете върху тикветата.
В купа разбъркайте сиренето с нарязания на много ситно лук и чер пипер .
На тънък пласт намажете месото със сирнената смес. Сухите домати нарежете на дребно и ги поставете вертикално на тиквичките (те после се поразместват малко и на остават в средата ,ама това да му е кусура. До тях поръсете нарязания на дребно босилек .
Започвайте да навивате рулото от широката част на тиквичките с помощта на найлона .
Сложете го в тенджера за варене на пара . В рецептата е посочено време за варене 10 мин. ,аз го оставих 15 минутки ...вие както си решите!
Готовото руло оставете да се охлади ,нарежете на големи парчета и ....да ви е сладко !
Горещо се надявам да позахладня малко в България и ви пожелавам от сърце хубава неделна вечер :* ! Чаооооооо!!!
С тази рецепта участвам в колекцията''Време е за тиквички и патладжани '' !
http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html#comment-form
Ако си мислите ,че ми свършиха рецептите с паста е , лъжете се ..имам още 2-3 да дремят и чакат публикуване !
Ама то при ежедневно готвене на макарони няма как да е друго!
Тази рецепта много я обичам ...понякога я правя без домати и пак става вкусна .....
Продукти за двама:
150 гр. спагети
7-8 малки доматчета ''чери''
1 консерва риба тон (от по-големите)
1 скилидка чесън
1/2 к.ч. бяло вино
зехтин
сол
чер пипер
магданоз
В голям тиган загрейте зехтина , сложете нарязаната на дребно скилидка чесън и магданоза. Позапържете 2-3 мин. Излейте олиото от консервата и го изхвърлете, прибавете само рибата . Налейте 1/2 к.ч. бяло вино и поръсете с чер пипер . Нарежете доматите на половинки и ги добавете в тигана . Бъркайте 5 мин. на умерен огън . Отстранете и си пригответе пастата.
В подсолена вода сварете макароните според указанията на опаковката . Прецедете и веднага ги добавете при соса. Сложете отново тигана на огъня ,налейте 3-4 с.л. от водата в коята са врели спагетите и бъркайте за да се овкусят добре .
Вземете от спагетите с вилица ,навийте ги на гнездо с помощта на черпак и ги поставете в средата на голяма чиния . Отгоре сложете от рибата и доматките .
Сервирайте веднага с чаша изстудено бяло вино, чудесно е - от мен да знаете!
Чаооооо с пожелание за спокоен и прохладен уикенд :* !
Рецептата е от бр. 20/2000 г. на списание ''Царица Къщовница ''.Правила съм я няколко пъти и винаги става много вкусна!
Продукти:
бялото месо на едно пиле
1/2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. гъби
2 яйца
1 ч.ч. бульон от пилето
2 ч.ч. кисело мляко
чер пипер
магданоз
сол
Нарежете свареното бяло месо на едно пиле на дребни късчета . Добавете ориза,нарязаните на ситно гъби ,чер пипер ,магданоз и 1 ч.ч. кисело мляко . Объркайте всичко много добре и прехвърлете в намазана със зехтин тавичка . Налейте бульона.
Печете в загрята на 180 гр. фурна до готовност. Разбийте двете яйца с останалото мляко и залейте мусаката . Върнете отново във фурната и печете до зачервяване .
Можете да поръсите с кашкавал и да оставите за няколко минути да се разтопи .
Да ви е сладко!
Толкова е горещо днес ,че на оплакването ми Роби ме утеши с думите :''спомни си ,аморе колко много сняг имахме само преди няколко месеца'' ..абе аз снега го помня ,ама кой знае защо не ми става по - хладно от тези спомени .... Разхладихме се обаче ( със студена салата с ориз и мариновани зеленчуци ,рецептата за която пиша вече без много ,много приказки !
Продукти :
7 с.л. ориз за салата
1 консерва риба тон
1 малко бурканче микс от мариновани зеленчуци
шепа мариновани малки лукчета
7-8 маслини
2 яйца
1 малка моцарела
Сварете ориза в подсолена вода . Когато е готов прецедете и измийте под студена вода .
В купа изсипете маринованите зеленчуци ( каперси , артишок , гъби , чушка ) . Може да сложите и 1 малка консерва царевица. Добавете останалите продукти . Да не забравите да излеете олиото от консервата риба преди да я добавите! Нарежете моцарелата на дребно и прибавете и нея. Сложете ориза и разбъркайте добре за да се омесят хубаво всички продукти . Полейте салатата с 1-2 ч.л. зехтин и приберете в хладилник за 2 часа. Сварете яйцата . Нарежете ги на четвъртинки и украсете салатката непосредственно преди поднасянето и на масата . Може да я хапнете с майонеза , нещо което аз не направих заради вечната ми война с калориите рби обаче не е във военни действия с тях и му се услажда обилно полята с майонеза!
Дано ви разхлади тази рецепта :)...от мен чаоооо и ако на някой му е топло да си спомни думите на Роби !
А това са малко снимки от разхдката която направихме докато дъщеря ми беше тук до съседното градче Нумана.