20.12.2022 г.

Бисквитки розата на пустинята със стафиди


Рецепта която търпи много интерпретации и си остава винаги вкусна. Имам я в блога тук
правена преди години по рецепта на приятелка. Наскоро намерих в нета друга и реших да я направя като използвам остатъчен квас и бакпулвер. За който няма такъв може да сложи само бакпулвер. 


Продукти за 35 бр. 
250 гр. брашно
50 гр. нишесте (царевично, пшенично, картофено)
2 яйца
50 гр. остатъчен квас лиевито мадре
8 гр. бакпулвер
110 гр. свинска мас 
150 гр. захар
щипка сол 
2 ванилии
80 гр. стафиди 
150 гр. корн флейкс



 Накиснете стафидите в хладка вода за 30 мин. В купата на планетария пресейте брашното, нишестето, щипка сол,
 бакпулвера и ванилиите. Прибавете захарта,яйцата, накъсания на малки парчета остатъчен квас, и омекналата свинска мас. Включете миксера на първа степен и замесете тесто. По време на месенето прибавете на порции подсушените стафиди.  


 Изсипете корн флейкса в чиния и го начупете леко. С мокри ръце късайте малки колкото орех парчета от тестото. Направете на топче и оваляйте добре в корн флейкса. Наредете топчетата в голяма тава застлана с хартия за печене на разстояние едно от друго. 


Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 10-12 мин. Изпечените сладки още топли поръсете с пудра захар. Охладете на решетка, след което приберете в добре затварящ се буркан или кутия! 
Да ви е сладко :) 


 

18.12.2022 г.

Ванилови рулца бисквитки с нес кафе


Продукти за 30 гр.
375 гр. брашно
125 гр. пудра захар
180 гр. краве масло
1 яйце + 1 жълтък
2 ванилии
1 с.л. нес кафе
щипка сол
щипка бакпулвер 

 
В купата на планетария изсипете пресятото с щипка сол и щипка бакпулвер брашно. Прибавете захарта, яйцето,  жълтъка и нарязаното на парчета  студено краве масло. Замесете тесто. Измесеното тесто разделете на две еднакви части. Към едната прибавете 2 ванилии, към другата 1 с.л. нес кафе. Измесете до хомогеност. 


Увийте двете теста в найлон и оставете за 30 мин. на студено. Поръсете парче хартия за печене с брашно. Разточете светлото тесто на голям правоъгълник. На друго парче хартия разточете тъмното тесто със същата големина като светлото.  Наложте двете теста едно върху друго и навийте на руло заедно с хартията. Приберете на студено за 2 часа. Ако не ви се чака може да приберете тестото във фризер за 20 мин. Колкото е по-студено толкова по-лесно се реже. Охладеното тесто нарежете на кръгчета с дебелина около 5 мм. Наредете ги в застлана с хартия за печене тава. Изпечете сладките на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 10-12 мин. Охладете на решетка. Готовите сладки може да се съхранят за 2 седмици в добре затворен буркан или кутия! 
Да ви е сладко! :) 



 

17.12.2022 г.

Солен пан бриош с квас - gubana friulana


В Италия може да го наричат солен пан бриош или пък gubana в някои области, за мен си  се доближава смело до нашия тутманик. Особенно, ако заменим прошутото и ементала с бяло саламурено сирене! Рецептата беше с мая, аз я направих с квас! Тестото стана много хубаво, меко и приятно за работа! Освен това смених обикновеното бяло брашно със семола римачината. Резултатът се оказа много вкусен! 


Продукти:
350 гр. семола римачината
110 гр. квас лиевито мадре
1 яйце
1 ч.л. равна захар
8 гр. сол 
 180-200 мл. прясно мляко 
30 гр. краве масло 
за пълнеж:
250 гр. прошуто кото (варена шунка)
100 гр. ементал 
сусам за поръсване 


Пресейте брашното в купа. Квасът  разтворете в прясното мляко. Излейте го при брашното, добавете едно яйце и захарта. Пуснете планетария да меси на първа степен, докато тестото се измесва добавете кравето масло. Месете до гладко и еластично тесто. Покрийте купата с парче найлон и оставете тестото за почивка от 30 мин., след което направете 2 разтягания през още 30 мин. След последното оставете тестото за първо втасване от около 4-5 часа. 
 На набрашнена повърхност разточете голям правоъгълник , поръсете го с кубчета шунка и ементал. Завийте правоъгълника  на руло и навийте на кравай. Сложете кравая в голяма тава 28 см. застлана с хартия за печене. Покрийте и оставете да втаса. На мен ми отне 12 часа, но в къщи е по-хладно. Втасалият пан бриош намажете с прясно мляко и поръсете със сусам.  Във фурната сложете 2 купички с вода и загрейте на 220 гр. без вентилатор. Изпечете бриоша до приятен загар.
 Охладете на решетка и хапнете, да ви е сладко! :) 


 

15.12.2022 г.

Сладки с бяла глазура очите на Света Лучия


Типични коледни сладки от област Пулия, Италия очите на Света Лучия се приготвят на 13 декември в чест на светицата! Пакетират се и се подаряват по Коледа заедно със солени тарали, които имат същата форма, но са без глазура! Тук може да видите рецепта за солени тарали! 



Продукти за 25-26 бр.
за тестото:
250 гр. бяло брашно
80 мл. бяло вино
60 гр. зехтин 
щипка сол
1 с.л. мастика 
10 гр. анасонови семена
щипка канела 
за глазурата:
200 гр. пудра захар
2-3 с.л. гореща вода



В купа изсипете брашното, излейте бялото вино и зехтина. Добавете 1 с.л. мастика, анасоновите семена, щипка канела и щипка сол. Замесете тесто.  Оставете го да се отпусне за 30 мин. на стайна температура. Тестото се получава много меко и приятно за работа. От него късайте малки парчета 15 гр. (изтеглете всяко за да станат еднакви сладките) направете на фитил  около 15 см. и прехвърлете единия край върху другия като непременно оставите отвор. Наредете сладките в застлана с хартия за печене тава. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за 15 мин. Охладете на решетка. Изсипете пудрата захар в купа, налейте 2-3 с.л. гореща вода и разбийте до хомогенизиране. Внимавайте с водата за да не стане глазурата рядка. Охладените тарали потопете в глазурата и наредете върху решетка. Ако е необходимо повторете за да получите гладка и хубава глазура. Оставете сладките да изсъхнат добре преди да ги приберете в кутия или добре затварящ се буркан. 
Опитайте тези много интересни и вкусни сладки! Надявм се да ви харесат! 
Да ви е сладко! :) 

Рецептата е от тук!


 

3.12.2022 г.

Шарен хляб с квас



Обичам да правя цветни печива!
 Такъв хляб  правих преди няколко години с мая, тогава  още не познавах кваса! От известно време си мислех да замеся и опека един такъв и с квас! Доволна съм от резултата, макар снощи докато го оформях  да си мислех, че няма да стане! Направих му малко по- висока хидратация и ми беше трудно да оформя фитилите! Ако решите да погледнете и другият ми хляб рецептата е тук!

 
Продукти:
150 гр. семола римачината
250 гр. брашно с протеин 12%
100 гр. бяла спелта
350 мл. вода 
100 гр. квас лиевито мадре
10 гр. сол
3 гр. прах от лилав морков
2 гр. шафран
100 гр. макови семена



Не направих автолиза, нямах време, кваса беше тръгнал да ме търси, макар да му казах, че отивам на работа!  Направо смесих брашната, налях водата, накъсах кваса и обърках всичко. Изчаках 1 час след което прехвърлих в хлебопекарната и измесих до гладко тесто. Разделих го на две еднакви части, прибавих към всяка прахчетата и тук си помогнах с миксера за оцветяването, че ми беше по-лесно. След като тестото доби желания еднакъв тен го прибрах в две купи и покрих с найлонови шапки. Ползвам тези за баня, удобни са много! 


 Разтегнах и двете теста през 40-45 мин. След последното разтягане оставих купите в леко затоплена фурна за около 4 часа.  Разделих всеки цвят на 3 еднакви части и разточих на фитил дълъг колкото е формата в която пекох. Всеки един фитил овалях в макови семена, така  се образува контура, който толкова ми харесва! :) Наредих цветовете шахматно. Покрих с найлон и оставих в студена стая! Хлябът втаса за 14 часа. Изпекох на 240 гр. в предварително загрята фурна за 20 мин. с купичка вода на дъното. След това извадих купата, намалих фурната на 200 гр. и довърших печенето за още 20 мин. 
Нарязах хляба след като се охлади напълно! 
  Роберто пък го помисли за кекс като го видя, оставих го да помечтае, утре ще му направя кекс! :) Чаооо! 



29.11.2022 г.

Печено резене (фенел)


Резенето не е често използвния зеленчук в българската кухня, но е толкова вкусен, че ако си намерите направете си тази рецепта. Може да прави компания на печено месо или да хапнете за основно с малко моцарела или друго сирене по ваш вкус!
 
Продукти:
3 глави резене
100 гр. галета
шепа наситнен магданоз
1 скилидка чесън 
сол
зехтин 


Отстранете дебелата външна част на резенето. Разполвете зеленчука на две и нарежете на полумесеци. В тенджера с кипяща подсолена вода пуснете нарязаните парчета. Сварете ги за около 7-8 мин. Прецедете. В купа изсипете галетата, добавете наситнения магданоз, нарязаната скилидка чесън и щипка сол. Полейте със зехтин  и объркайте добре докато намокрите галетата. Оваляйте всяко парче резене в трохите и наредете в подмазана тавичка. Изпечете за 10-15 мин. в загрята на 200 гр. фурна! 
Да ви е сладко! :) 



 

20.11.2022 г.

Конфитюр от нар и ябълки


Чудесен, много ароматен и вкусен конфитюр се получи! 
Не излезе много като количество, само това което виждате на снимката, но колкото-толкова! :) 
Продукти;
600 мл. сок от нар
280 гр. захар
2 средни по големина ябълки
2 ч.л. лимонов сок 



Изронете внимателно зрънцат нар. Изцедете ги, аз използвах една преса за зеленчуци. Излейте сока в тенджера, добавете захарта и обелените и нарязани на парчета ябълки. Сварете продуктите за 35-40 мин. Отстранете съда от котлона и изчакайте да се охлади. Пзсирайте до гладкост и върнете конфитюра отново на котлона. Когато заври прибавете лимоновия сок. Насипете в сухи и затоплени бурканчета и обърнете с капачките надолу! Изчакайте да се охладят напълно. 
И после знаете как на филийка с масълце и топъл липов чай! :)
 Да ви е сладко! 




 

15.11.2022 г.

Мекици с квас


Пухкави и мекички и най-вече много вкусни! 
Такива са мекичките с квас, рецептата е на Ади Неделчева от Фейсбук групата Страст с квас


Продукти:
350 гр. бяло брашно 13% протеин
100 квас лиевито мадре 50% хидратация
200 мл. вода 
1 яйце
8 гр. сол
1 с.л. равна захар
2 с.л. олио


В купата на планетария сложете всички продукти. Замесете меко тесто. На мен хидратацията на Ади ми се видя висока, затова намалих водата и пак ми се наложи да добавя малко брашно. След измесването на тестото направете 3 разтягания през 35-40 мин. Покрийте купата с найлон и оставете на стайна температура за около 6-8 часа, след което приберете в хладилник за 10-12 часа. Продължете втасването на стайна температура на другия ден за около 3-4 часа. В дълбок тиган загрейте 150 мл. олио. Късайте от тестото малки парчета, разтеглете и изпържете мекиците до приятен загар! 
Да ви е сладко! :) 

Непоискан съвет:

Който работи с квас знае, че втасването зависи от темепратурата в помещението, затова и часовете посочени тук са примерни! 


 

12.11.2022 г.

Кекс с райска ябълка


 Кексът се получи мек, ароматен  много вкусен! 
Ако имате райски ябълки не пропускайте да си го направите, гарантирам ви, че ще останете доволни! 

 
Продукти:
300 гр. добре омекналата  вътрешност на райска ябълка 
3 големи яйца
150 гр. кафява захар
120 мл. слънчогледово олио
195 гр. бяло брашно
45 гр. картофено нишесте (може и пшенично)
1 пакетче бакпулвер
настъргана портокалова кора 
щипка сол 



Сложете меката вътрешност на плода в  дълбок съд, налейте олиото и пасирайте до гладкост. В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте до гъста пяна. Пресейте брашното, нишестето, щипка сол и бакпулвера. Към разбитите яйца прибавете пасирания плод. Добавете брашното, ароматизирайте с настъргана портокалова кора. Хомогенизирайте добре продуктите.  Подмажете с олио и набрашнете кръгла форма (20 см.) за кекс. Изсипете сместа. Изпечете кекса на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 35 ми. Пробвайте за готовност с дървено шишче! 
Охладете кекса на решетка, поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко :) ! Чаоооо! 


 

9.11.2022 г.

Суров какаов крем с райска ябълка


За ползите от райската ябълка има много информация в нета! Богата на бета каротин важен за зрението и кожата, на витамин C първи в битка с вирусите, на магнезий за работата на сърцето, на калий за укрепване на кръвоносната система, на желязо за анемия, за намаляване на наднорменото тегло, нормализиране на високото кръвно и още и още! Всички ценни вещества, обаче  могат да се запазят само, ако ябълката се консумира  сурова! Това не значи, че ако си направите кекс ще е безполезен, със сигурност ще хапнете нещо с нов вкус, а такава ще е следващата ми рецепта.  Днешната е със сурова ябълка, веган, щото си нямам такава в блога и много вкусна!  :)


Продукти:
3 добре узрели райски ябълки
25 гр. какао 


Обелете ябълките, меката вътрешност сложете в дълбок съд и пасирайте до гладко пюре. 
Към него добавете пресятото какао. Пасирайте за кратко отново. Насипете получения крем в купички и оставете  за няколко часа в  хладилник! Преди консумация обърнете купичката в чиния (обръща се лесно, креме се е желирал, заради високото съдържание на пектин ). Поръсете с какао и хапнете! Може да поръсите с ядки по ваш вкус! 
Да ви е сладко! :) 


 

6.11.2022 г.

Галет с тиквички, моцарела и горгонзола


Рецептата не е много за сезона, защото за тиквички мислим през пролетта и лятото, но с това пообъркано време и температури все още летни вчера откъснах от градината 3 малки тиквета и няколко цвята! Чуденката какво да ги правя беше кратка, нали си имам винаги остатъчен квас, а и отдавна си мислех за солен галет! 
 

Продукти:
200 гр. бяло брашно
50 гр. семола римачината
90 гр. остатъчен квас лиевито мадре
1 ч.л. равна сол
щипка захар
12-14 с.л. студена вода
50 мл. зехтин
и още:
80 гр. рикота
1 моцарела 125 гр.
50 гр. горгонзола 
2-3 тънки резана шунка 
щипка черен пипер
щипка индийско орехче 
1 яйце
сусам и мак за поръсване на галета 


В купата на планетария изсипете брашното и семолата, добавете накъсания квас, захарта, водата, зехтина, солта и захарта. Измесете продуктите до гладко тесто. Покрийте купата с тестото с кърпа и оставете за 20-30 мин. да си почине и отпусне. Нарежете тиквичките на тънки ленти. Посолете и изчакайте 10 мин. да поомекнат. Напревете рулца като върху всяка лента сложите от шунката. В купа изсипете рикотата, добавете яйцето, овкусете с щипка черен пипер и щипка настъргано индийско орехче. Хомогенизирайте продуктите. 


На парче хартия за печене разточете отпусналото се тесто на голям кръг, надупчете го с вилица и изсипете рикотата. Разстелете я като оставите 2 см. борд за прегъване. Наредете рулцата тиквички, сложете от накъсания тиквен цвят и тук-там парчета горгонзола! 


 Прегънете навътре краищата на разточения лист на дипли! Намажете борда с прясно мляко и поръсете със семена. Изпечете галета на 190 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор до приятен загар! Пет минути преди да извадите тавата от фурната сложете върху галета накъсаната моцарела! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 

Непоискан съвет:
Към тестото добавете щедра щипка бакпулвер, а галета хапнете леко топъл! :)