29.07.2019 г.

Домашни тайолини по средиземноморски-Tagliolini alla mediterranea



В събота ми се доправи паста! Чудно няма, аз обичам да правя паста пък и нали имам в къщи италиано говорящ, освен това  живеем в родината на пастата, макар това да е спорно с китайците! И докато се чудех откъде дойде тоз' мерак в това топло време, скочих, щракнах вентилатора в кухнята да раздухва паяците и  забърках тестото! Аз обикновено правя талятели, сега викам си ще нарежа на първата приставка листовете! Заточиха се едни тънки, дълги-идеал за паста! 
Мислех си китарини са,  като си дойде от работа Роберто каза тайолини били! Върви сега, че разбери тънката разлика между тайолини, китарини, капелини и разни други лини с милиметри по-тънки, по-широки и по-дълги! За  неядящото от люлката си човечество  паста това няма значение, за италианците с цялото ми уважение, щото водя един от тях въпросът е жизнено важен!  Оказа се, че и соса не бил подходящ за тайолини, ама нямаше време да готвя друг! Те се готвели с по-леки сосове, разни риби или в бродо от телешко и пилешко месо, ама де ги разбирам аз тия работи! Както и да е след полемиката в къщи с четене из интернет  кой крив, кой прав, изядохме спорната паста със средиземноморски сос! Хубава беше! 


Продукти за двама, че и за още един:
За тестото:
2 яйца
200 гр. брашно
2 с.л. 
зехтин
щипка сол
за соса:
300 мл. доматено пюре
2-3 чери доматки
1 с.л. каперси
шепа нарязани черни маслини 
щипка риган
щипка черен ипер
сол 
зехтин  

Замесете тесто от двете яйца, брашното, зехтин и щипка сол. Загънете го в стреч фолио и оставете настрана да се отпусне. С топлото време това става за 30 мин. На обилно набрашнена повърхност разделете тестото на две. Леко разточете едната част и я прекарайте през  валяците на машината за правене на паста. Срежете листа на две и нарежете пастата  с първата приставка.  Нарязаните тайолини посипете обилно с брашно и наредете на гнезда в голям поднос или чиния посипани с брашно. Постъпете така и с другата част от тестото. 
В тиган изсипете доматеното пюре и нарязаните чери доматки. Овкусете със сол и щипка захар. Сгъстете за около 10 мин. Сложете нарязаните маслини, каперсите, овкусете с щипка риган, щипка черен пипер, счукана скилидка чесън, полейте със струйка зехтин. 
В тенджера с подсолена вода пуснете тайолините за една минута. НЕ повече, да не сбъркате и тук! Извадете ги и веднага прехвърлете в тигана със соса. Разбъркайте добре всичко на включен котлон. 
Сервирайте пастата веднага и да ви е сладко :)! Чаооо! 




27.07.2019 г.

Сандвичи от савоярди с лимоново маскарпоне-Savoiardi con crema al mascarpone


Рецепта от тези бързи, лесни и най-важното без фурна в горещите летни дни! 


Продукти:
16 бр. савоярди
250 гр. маскарпоне
2 с.л. пудра захар
3 с.л. лимончело
настъргана лимонова кора
за сиропиране:
3 с.л. лимончело 
3 с.л. вода

В купа сложете маскарпонето. Добавете към него 3 с.л. лимончело и 2 с.л. пресята пудра захар. Разбийте крема с миксер до гладкост. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. Смесете водата и лимончелото. С малка лъжичка сиропирайте леко бишкотите. Сложете от маскарпонето в сладкарски шприц и шприцовайте розички върху бишкотите. Съберете ги две по две на сандвич. Поръсете отново с настъргана лимонова кора. Имате си един десерт прохладен с всяка хапка! Хапнете ги бързо, защото савоярдите са крехки, деликатни бишкоти и веднъж сиропирани и с крем омекват много до няколко часа! 
Да ви е сладко  и най-важното прохладно! :) Чаооо! 


25.07.2019 г.

Супа с тиквички, грах и сирене''Филаделфия''


Аз може и да нямам много рецепти за супи в блога, но не мога без тях! Мине се не мине ден- два и си забъркам някоя. Обикновено пилешка или  с каквито зеленчуци има в къщи! И с камъчета да я сготвя дет' се вика пак ще ми се услади!  Чорбаланка съм си и това е! Днешното  ми предложение е лятно и много вкусно! 


Продукти:
2 малки тиквички
200 гр. замразен грах
1 л. вода
1 морков
1 глава лук
1 стрък селъри 
скилидка чесън
шепа начупено фиде
200 гр. сирене ''Филаделфия''
1 жълтък
1 с.л. брашно
щипка магданоз
щипка копър
черен пипер
сол зехтин
лимонов сок 

Много продукти ви изброих, ама бързо става супичката. Докато се завъртите от единия край на кухнята, от другия вече ще е готова! 
В тенджерка загрейте чашка зехтин и запържете ситно нарязаните лук, морков и по-крехката част от стрък селари. Пуснете и скилидката чесън. След 5 мин. извадете чесъна. Налейте около литър топла  вода. Посолете. Когато водата заври пуснете нарязаните на кубчета тиквички и граха. Захлупете съда и сварете супата до омекването на зеленчуците. Подбъркайте с 1 с.л. брашно размито с малко вода. Пуснете шепа натрошено фиде и доварете супата до готовност. Отдръпнете тенджерката от котлона. В касерола сложете един жълтък с 200 гр. сирене ''Филаделфия''.Разбийте с кухненска тел до гладкост. От супата вземете един черпак и налейте в застройката. Хомогенизирайте добре и върнете застройката в тенджерата. Овкусете със ситно нарязани магданоз и копър, капнете малко лимонов сок, поръсете с черен пипер и имате вече супа! 
Хубава е и студена, да ви е сладко :)! Чаоооо! 



18.07.2019 г.

Задушени картофи с бекон и яйца - Padellata di uova, bacon e patate


Продукти за две порции:
500 гр. картофи
100 гр. бекон
3 яйца
1-2 скилидки чесън
щипка розмарин
щипка черен пипер
сол
зехтин


В удобен тиган загрейте една кафяна чашка зехтин. Сложете леко смачкана, облечена скилидка чесън. Запържете за няколко минути и извадете. В мазнината пуснете нарязан бекон, изпържете за кратко и добавете картофите нарязани на малки парчета. Посолете, овкусете с щипка ситно нарязан розмарин. Налейте кафяна чашка вода или зеленчуков бульон. Захлупете съда и задушете картофите до готовност. Разбърквайте от време не време за да не залепнат за дъното. Когато са готови с лъжица направете гнезда в картофите и чукнете във всяко по яйце. Захлупете съда отново и гответе докато се забулят яйцата. 


Отстранете готовото ястие от котлона, поръсете с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Поднесете топло!  
Да ви е сладко :)! Чаооо! 

Рецептата е адаптирана от тук!

5.07.2019 г.

Слънчеви кисели краставички


Дали има българска къща без кисели краставички?! Няма! Любима храна за малки и големи! Дали само ще ги рупате,  подкарате с ракийца или накълцани за салата ''Снежанка'', щото ние с кисели краставички я предпочитаме,  всички ги обичат! А кажете познавате ли някой да не ги харесва?! Слънчеви не бях правила, ама имам опит с по 100, че и нагоре буркна от минали години! Тези пък станаха токова вкусни, че след една подкана от коментар във Фейсбук реших да им посветя малко място в блога. Солената хармония постигнах с една рецепта на Пепи за обикновена солена трушия


Продукти:
краставички
 едра морска сол
вода
копър, включително съцветията
чесън 


Измийте краставичките и ги наредете в голям буркан. Между тях сложете стръкове копър и скилидки чесън. На литър  вода разтворете  40 гр. едра морска сол. Солта е много добре балансирана.  Залейте краставичките и оставете буркана на слънце. Моят стоя само един ден, щом се размъти го прибрах на сянка, та краставичките станаха слънчево-сенчести, но мноооого вкусни! :) 


Готови са след около десетина дни. Ако ги нарежете ще станат и по-бързо, но аз не бързах за никъде. Не се притеснявайте ако водата се размъти много, след като мине бурната млечно-кисела ферментация водата се поизбистя и вече виждате какво има в буркана. Само не знам как да обесня на Роберто защо ракията се пие с кисели краставички! :) 
Това е! Освен да ви кажа рано-рано наздраве и стойте на сянка друго няма! 
Чаооо и да ви е сладко-кисело! :) 


3.07.2019 г.

Пиле с копър и пресни картофи - Pollo all'aneto e patate novelle


Продукти:
пиле
пресни картофи
бяло вино
 копър
чесън
сол 
зехтин
черен пипер


Нарежете пилето на порции. Овкусете със сол и черен пипер. В  плитка, широка тенджера загрейте зехтин с  няколко глави чесън и съцветия копър.  Изпържете пилешкото месо за няколко минути. Налейте чашка бяло вино и изчакайте  да се изпари алкохола преди да добавите чашка топла вода или зеленчуков бульон. 


Измийте добре малки, пресни картофи. Срежете ги на половинки. Овкусете със сол, черен пипер и много ситно нарязан копър. Добавете картофите при месото. Захлупете съда и задушете ястието докато остане на мазнина. Много вкусно, много! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


1.07.2019 г.

Панна котта с черешова салца - Panna cotta con salsa alle ciliegie


Честит юли!
 Да си го пожелаем по морски прохладен, по лятному вкусен!
 И побързайте да си направите тази панна котта, щото череши почти не останаха, а не е за отлагане за догодина! 



Продукти:
за крема:
500 мл. течна сметана
300 мл. прясно мляко
10 гр. желатин
4 с.л. захар
 1 ванилия

за салцата:
400 гр. череши
100 гр. захар
50 мл. вода
сока на един лимон
1 ванилия



В удобна тенджерка излейте прясното мляко и сметаната. Подсладете и сложете на котлона. Загрейте до точка на завиране. Свалете от огъня, сложете омекналия в малко прясно мляко желатин и ароматизирайте с ванилията. Разбъркайте докато желатина се разтопи. Насипете в купички. Оставете за час докато крема се поохлади и след това приберете в хладилник докато стегне. 
Почистете черешите от костилките. Сложете ги в тенджерка,  налейте 50 мл. вода, подсладете и варете салцата до сгъстяване. Не сгъстявайте много за да ви остане малко повече течност.  Преди да я свалите от огъня добавете сока на един лимон и една ванилия. Разбъркайте добре. Охладете. Преди поднасяне сложете по няколко лъжици от салцата. 
Да ви е сладко :)! Чаооо!