31.08.2013 г.

Шоколадово кокосов сладкиш


Е на това му викам любов за вечни времена  ....нищо и никой не може да измести любовта на шоколада към кокоса и на кокоса към шоколада  :)  ! Убедих се за пореден път в това , а сега е ваш ред да опитате , като си направите този сладкиш ( то цяла торта излезе  :) ! 
Рецептата е от тук ! Промених някои неща , но за това ще напиша в продуктите ! 



Продукти : 
250 гр. кокосови стърготини 
160 гр. захар 
4 яйца 
1 ванилия 
1 бакпулвер 
300 мл . течна подсладена сметана ( увеличих сметаната за сметка на кондензираното мляко ) 
щипка сол 

за глазурата : 
200 гр. черен шоколад 
30 гр. краве масло 

В купа разбийте на пяна яйцата , захарта , ванилията и щипка сол . Добавете на струйка сметаната като продължавате да разбивате (намалете миксера на по малки обороти ) . 
На порции започнете да прибавяте кокосовите стърготини ,като бъркате енергично с лъжица . Ще получите смес с консистенция на пясък . Оставете я за 20 мин. докато кокосовите стърготини се напоят добре от сметаната .  
Поръсете с бакпулвера и хомогенизирайте сместа много добре . Застелете тавичка (26 см. ) с хартия за печене . Изсипете сместа вътре , подравнете . Изпечете сладкиша на 180 гр. около 25 мин. докато получи приятен златисто -кафяв цвят . 
Охладете го върху решетка . 
В купа начупете шоколада и го разтопете на водна баня . Добавете кравето масло  (аз сложих и малко течна сметана , че сместа ми се видя много гъста  ) . 
Излейте шоколадовата смес върху изстиналия сладкиш . Украсете по ваш вкус и ....
ами , да ви е сладко :) ! Чаооо и хубави събота и неделя , а аз отивам да извъртя един милфьой с праскови и малини , че довечера сме на гости :) ! 



29.08.2013 г.

Клафути с праскови и сини сливи



Ако ви се хапва нещо като крем карамел , но без карамела ,а с плодове - направете си клафути ! Този френски десерт обича всички плодове като започнем от черешите та стигнем до есенните сини сливи ! 
Рецепти разни и най-разнообразни , тази е от любимото ми сп. '' Oggi cucino '' ! 

Продукти: 
100 гр. брашно 
 3 яйца 
100 гр. кафява захар 
200 мл. прясно мляко 
50  гр. едро смляни бадеми 
3 с.л. ром 
1 голяма праскова 
2 -3 сини сливи 
20 гр. краве масло 
пудра захар 
щипка сол 

Първо си подгответе тавичката ( 24 см. )  за печене . Намажете я обилно с кравето  масло и поръсете със смлените бадеми . Отстранете това което не е полепнало по тавата в купа . Добавете брашното , леко разбитите яйца , прясното мляко, щипка сол , рома , захарта и хомогенизирайте продуктите  добре . Нарежете плодовете  на парчета . Добавете ги към сместа . Изсипете в тавичката и печете на 180 гр. за около 30 мин. 
 Поръсете охладения сладкиш с пудра захар . 
                                                                                    Да ви е сладко :) ! Чаоооо !   


                                                                                          Отело! 



25.08.2013 г.

Кростата с какао и бял шоколад


За тази кростата изневерих на старото си тесто за такива , изневярата обаче не се оказа кой знае колко голяма предвид вкуса . Какаовото тесто беше посрещнато с възторг от Роби ( всеизвестен шокохолик :) за разлика от плодовете (пак същия върл противник на сладкиши с тях ) ! Снощните ми гости обаче отдадоха дължимото на чудесния шоколадов вкус примесен с леко киселата нотка на червеното френско грозде и кростатата свърши за минути ! Рецептата е от сп. '' In tavola '' ! 



Продукти : 
За тестото : 
270 гр. брашно 
2 с.л. горчиво какао 
140 гр. краве масло 
3 жълтъка 
1/2 ч.л. бакпулвер 
130 гр. захар 
1 ванилия 
щипка сол 
За крема : 
150 гр. бял шоколад
300 гр. маскарпоне 
пудра захар 
плодове по желание (за украсата ) 

Пресейте брашното , какаото , ванилията и щипката сол . Изсипете всичко в голяма купа . Добавете нарязаното на парчета студено краве масло , жълтъците и захарта . Замесете меко , маслено тесто . Завийте го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 
Охладеното тесто разточете ( 3-4 мм. )  на леко набрашнена повърхност. С помощта на точилка го прехвърлете в тавичка ( 26 см. ) и оформете високи бордове (тестото е маслено и не подмазвам и набрашнявам тавата , изважда се без проблеми )  . Да стане като тавичка в тавичката :) ! И тук прилагаме трика с боба  . Застиламе хартия за печене върху тестото , насипваме боб и пъхаме в загрята на 180 гр. фурна . Печете около 20 мин. 
Извадете сладкиша и го изчакайте да се охлади леко в тавата след което го прехвърлете на решетка до пълното му изстиване . 
В купа разбийте маскарпонето с 1 с.л. захар . Разтопете на водна баня шоколада и когато е охладен , но все още течен го изсипете при маскарпонето . 
Излейте крема върху изпечената кростата и приберете в хладилник . Преди поднасяне украсете с плодове по избор ( най - добре с горски ) , поръсете с пудра захар и ....
                                                       да ви е сладко :) ! Чаоооо и успешна нова седмица :* !  


21.08.2013 г.

Талиатели със салца от черен трюфел


  Опитате тази не толкова красиво изглеждаща ,но с божествен аромат паста ! Стига да ви харесва аромата на трюфели :) ! 

Продукти за две порции: 
220 гр. пресни талиатели 
1 голяма прясна наденичка 
1 лукче ''шарлот'' 
1 скилидка чесън 
50 мл. бяло вино 
2 ч. л. салца от черен трюфел (току-що проверих в гугъл , има такава и в Б-я) 

Нарежете лукчето и скилидката  чесън на ситно . Запържете леко в тиган с малко зехтин . Прибавете надробената наденица и изпържете докато смени цвета си . Залейте с бялото вино , гответе соса още 3-4 мин. Прибавете салцата от трюфели и разбъркайте добре . Отстранете съда от огъня . 
В голяма тенджера налейте вода и кипнете . Добавете чаена лъжичка сол и сложете пастата . Варете според указанията на опаковката ( на прясната паста и трябват около 3-4 мин.) . 
Прецедете талиателите и ги изсипете при соса . Върнете тигана на котлона , полейете с 2-3 с.л. от водата в която сте варили пастата , разбъркайте всичко на включен котлон минута - две и ястието е готово :) ! Разпределете  чинии и поднесете веднага ! 
                                                       Божествено :) ! Да ви е сладко ! Чаоооооооо ! 



19.08.2013 г.

Зеленчукова пита


Пък може да мине  за пица или фокача  , а си помислих дали да не я кръстя и щрудел , но после си и лепнах пита и въпроса беше решен :) ! 
Не ми се занимаваше да меся ,затова купих готово тесто за хляб !

Продуктите са: 
300 гр. готово тесто за хляб 
1 малка глава лук 
1 малка тиквичка 
1 патладжан 
1 червена сурова чушка 
1 домат 
щипка риган 
чер пипер 
зехтин 
маково семе 

Нарежете зеленчуците на дребни парченца . В достатъчно голям тиган налейте зехтин , запържете първо до поомекване лука ,добавете останалите зеленчуци и 1 каф. чашка вода . Овкусете със сол и щипка риган , захлупете съда и задушавайте зеленчуците докато останат на мазнина . Оставете ги да се охладят напълно . 
Разточете тестото (отделете от него малка топка )  стараейки се да оформите квадрат или друга предпочитана от вас форма . Разстелете охладените зеленчуци отгоре . 
Отделеното тесто разточете на кора и направете нарези от 1 см . с прекъсвания . Покрийте питата с нарязания лист тесто .  А може за по лесно да я покриете с листа и нарежете после . Намажете със зехтин , поръсете с мак или сусам и изпечете на 220 гр. ! 
                                                                                       Да ви е сладко :) ! Чаооо ! 


16.08.2013 г.

Kартофени кюфтета с моцарела и сусам


                                                      Вкусни топли и студени ...опитайте ги :) ! 

Продукти : 
400 гр. картофи 
100 гр. моцарела 
1 яйце 
щипка чубрица и магданоз 
50 гр. сусам 
сол 
олио за пържене 

Обелете и нарежете на парченца картофите . Сложете ги в тенджерка , покрийте с вода (поне 2 пръста над нивото на картофите )  , посолете и варете докато омекнат . 
Сварените картофи намачкайте на пюре . Прибавете яйцето , чубрицата и магданоза . Омесете сместа и я приберете за час в хладилника . 
Нарежете моцарелата на парчета . От картофената смес правете малки кюфтета , сложете в средата на всяко кюфте по парче моцарела стараейки се да го скриете . Поръсете кюфтенцата със сусам , загрейте олио и изпържете за по 2-3 мин на страна .
Поднесете с млечно - чеснов сос . 
                                                                    Да ви е сладко :) ! Чаоооооо ! 


6.08.2013 г.

Пиле в бутер тесто


Позабравила съм как не ти достига времето с деца покрай теб ,па макар да са 30 годишни :) .....затова напоследък хем не излизам от кухнята , хем не мога да напиша и една рецепта . Днес обаче от сутринта съм ги изпратила на един плаж до които се стига само с кораб и няма  ни едно капанче  даже за кафе та напълнихме 2 раници със сандвичи , 3 литра вода , няколко пакета бисквити , солети и др. залъгалки , ябълки ,круши и две парчета сладкиш за което моя син каза , че не отива в Африка , но съм сигурна ,че няма да върне нищо :), довечера ще отида да ги посрещна, а сега ми  остана време ...и урааа ...ще напиша и рецепта :) ! 
А тя пристигна на имейла ми и то в момента когато след дълго търсене се снабдих с ей този уред на снимката ... а да ми каже сега някой ,че има случайни неща ! 
За повече подробности и стъпка по стъпка в снимки може да погледнете тук ! 
От рецептата смених само тиквичките  , защото тях ги харесваме само пържени ! 
Но с тиквички или патладжан е много , много вкусно :) ! 



Продукти : 
1 бр. пилешки гърди 
1 пакет бутер тесто 
2 патладжана (от дългите )
100 гр. нарязан на тънки ленти бекон 
2-3 скилидки чесън 
2 дафинови листа 
1 яйце 
сусам 
чер пипер 
зехтин 
сол 


Рецептата спокойно може да нахрани 4 човека , придружена със салатка по желание ! 
Разделете пилешките гърди на две . Намажете ги обилно със зехтин , посолете и поръсете с чер пипер . 
Патладжана нарежете на дълги ,тънки ленти и запечете на сух грил тиган . 
Върху  всяка половина  от месото редете със застъпване лента патладжан , лента бекон . После внимателно подгънете краищата , завийте в стреч фолио и приберете за час в хладилника .


Охладените парчета месо освободете от фолиото и сложете в тиган с 2-3 скилидки чесън , зехтин и дафинов лист . Преместете тигана на котлона и гответе на слаб огън 20 мин. като от време на време обръщате месото . Когато е готово , извадете върху решетка и изчакайте да се охлади . 
Разстелете листа бутер тесто . Отрежете си дълга тясна лента , разделете я на две и върху всяка сложете парче пилешки гърди . 
Върху другото парче бутер , след потапяне в брашно прекарайте валяка ( уреда който се вижда на по-горната снимка ) и внимателно разделете тестото за да се образуват отворите . Ако нямате такъв валяк може да нарежете с прекъсвания    на по около сантиметър тестото  , после разтворете и ще получите ако не перфектна то поне достатъчно добра мрежа . 
Разбийте яйцето и намажете отстрани подложката от бутер върху ,която е сложено месото . Покрийте с бутер - мрежичката , намажете и нея с разбитото яйце . 
Поръсете със сусамови семенца . 
Изпечете на 200 гр. за около 20 мин. Месото е много вкусно и сочно както топло така и студено .
                                                                               Да ви е сладко :) !Чаооооо !