31.08.2013 г.
Шоколадово кокосов сладкиш
Е на това му викам любов за вечни времена ....нищо и никой не може да измести любовта на шоколада към кокоса и на кокоса към шоколада :) ! Убедих се за пореден път в това , а сега е ваш ред да опитате , като си направите този сладкиш ( то цяла торта излезе :) !
Рецептата е от тук ! Промених някои неща , но за това ще напиша в продуктите !
Продукти :
250 гр. кокосови стърготини
160 гр. захар
4 яйца
1 ванилия
1 бакпулвер
300 мл . течна подсладена сметана ( увеличих сметаната за сметка на кондензираното мляко )
щипка сол
за глазурата :
200 гр. черен шоколад
30 гр. краве масло
В купа разбийте на пяна яйцата , захарта , ванилията и щипка сол . Добавете на струйка сметаната като продължавате да разбивате (намалете миксера на по малки обороти ) .
На порции започнете да прибавяте кокосовите стърготини ,като бъркате енергично с лъжица . Ще получите смес с консистенция на пясък . Оставете я за 20 мин. докато кокосовите стърготини се напоят добре от сметаната .
Поръсете с бакпулвера и хомогенизирайте сместа много добре . Застелете тавичка (26 см. ) с хартия за печене . Изсипете сместа вътре , подравнете . Изпечете сладкиша на 180 гр. около 25 мин. докато получи приятен златисто -кафяв цвят .
Охладете го върху решетка .
В купа начупете шоколада и го разтопете на водна баня . Добавете кравето масло (аз сложих и малко течна сметана , че сместа ми се видя много гъста ) .
Излейте шоколадовата смес върху изстиналия сладкиш . Украсете по ваш вкус и ....
ами , да ви е сладко :) ! Чаооо и хубави събота и неделя , а аз отивам да извъртя един милфьой с праскови и малини , че довечера сме на гости :) !
29.08.2013 г.
Клафути с праскови и сини сливи
Ако ви се хапва нещо като крем карамел , но без карамела ,а с плодове - направете си клафути ! Този френски десерт обича всички плодове като започнем от черешите та стигнем до есенните сини сливи !
Рецепти разни и най-разнообразни , тази е от любимото ми сп. '' Oggi cucino '' !
Продукти:
100 гр. брашно
3 яйца
100 гр. кафява захар
200 мл. прясно мляко
50 гр. едро смляни бадеми
3 с.л. ром
1 голяма праскова
2 -3 сини сливи
20 гр. краве масло
пудра захар
щипка сол
Първо си подгответе тавичката ( 24 см. ) за печене . Намажете я обилно с кравето масло и поръсете със смлените бадеми . Отстранете това което не е полепнало по тавата в купа . Добавете брашното , леко разбитите яйца , прясното мляко, щипка сол , рома , захарта и хомогенизирайте продуктите добре . Нарежете плодовете на парчета . Добавете ги към сместа . Изсипете в тавичката и печете на 180 гр. за около 30 мин.
Поръсете охладения сладкиш с пудра захар .
Да ви е сладко :) ! Чаоооо !
Отело!
25.08.2013 г.
Кростата с какао и бял шоколад
Продукти :
За тестото :
270 гр. брашно
2 с.л. горчиво какао
140 гр. краве масло
3 жълтъка
1/2 ч.л. бакпулвер
130 гр. захар
1 ванилия
щипка сол
За крема :
150 гр. бял шоколад
300 гр. маскарпоне
пудра захар
плодове по желание (за украсата )
Пресейте брашното , какаото , ванилията и щипката сол . Изсипете всичко в голяма купа . Добавете нарязаното на парчета студено краве масло , жълтъците и захарта . Замесете меко , маслено тесто . Завийте го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин.
Охладеното тесто разточете ( 3-4 мм. ) на леко набрашнена повърхност. С помощта на точилка го прехвърлете в тавичка ( 26 см. ) и оформете високи бордове (тестото е маслено и не подмазвам и набрашнявам тавата , изважда се без проблеми ) . Да стане като тавичка в тавичката :) ! И тук прилагаме трика с боба . Застиламе хартия за печене върху тестото , насипваме боб и пъхаме в загрята на 180 гр. фурна . Печете около 20 мин.
Извадете сладкиша и го изчакайте да се охлади леко в тавата след което го прехвърлете на решетка до пълното му изстиване .
В купа разбийте маскарпонето с 1 с.л. захар . Разтопете на водна баня шоколада и когато е охладен , но все още течен го изсипете при маскарпонето .
Излейте крема върху изпечената кростата и приберете в хладилник . Преди поднасяне украсете с плодове по избор ( най - добре с горски ) , поръсете с пудра захар и ....
да ви е сладко :) ! Чаоооо и успешна нова седмица :* !
21.08.2013 г.
Талиатели със салца от черен трюфел
Опитате тази не толкова красиво изглеждаща ,но с божествен аромат паста ! Стига да ви харесва аромата на трюфели :) !
Продукти за две порции:
220 гр. пресни талиатели
1 голяма прясна наденичка
1 лукче ''шарлот''
1 скилидка чесън
50 мл. бяло вино
2 ч. л. салца от черен трюфел (току-що проверих в гугъл , има такава и в Б-я)
Нарежете лукчето и скилидката чесън на ситно . Запържете леко в тиган с малко зехтин . Прибавете надробената наденица и изпържете докато смени цвета си . Залейте с бялото вино , гответе соса още 3-4 мин. Прибавете салцата от трюфели и разбъркайте добре . Отстранете съда от огъня .
В голяма тенджера налейте вода и кипнете . Добавете чаена лъжичка сол и сложете пастата . Варете според указанията на опаковката ( на прясната паста и трябват около 3-4 мин.) .
Прецедете талиателите и ги изсипете при соса . Върнете тигана на котлона , полейете с 2-3 с.л. от водата в която сте варили пастата , разбъркайте всичко на включен котлон минута - две и ястието е готово :) ! Разпределете чинии и поднесете веднага !
Божествено :) ! Да ви е сладко ! Чаоооооооо !
19.08.2013 г.
Зеленчукова пита
Пък може да мине за пица или фокача , а си помислих дали да не я кръстя и щрудел , но после си и лепнах пита и въпроса беше решен :) !
Не ми се занимаваше да меся ,затова купих готово тесто за хляб !
Продуктите са:
300 гр. готово тесто за хляб
1 малка глава лук
1 малка тиквичка
1 патладжан
1 червена сурова чушка
1 домат
щипка риган
чер пипер
зехтин
маково семе
Нарежете зеленчуците на дребни парченца . В достатъчно голям тиган налейте зехтин , запържете първо до поомекване лука ,добавете останалите зеленчуци и 1 каф. чашка вода . Овкусете със сол и щипка риган , захлупете съда и задушавайте зеленчуците докато останат на мазнина . Оставете ги да се охладят напълно .
Разточете тестото (отделете от него малка топка ) стараейки се да оформите квадрат или друга предпочитана от вас форма . Разстелете охладените зеленчуци отгоре .
Отделеното тесто разточете на кора и направете нарези от 1 см . с прекъсвания . Покрийте питата с нарязания лист тесто . А може за по лесно да я покриете с листа и нарежете после . Намажете със зехтин , поръсете с мак или сусам и изпечете на 220 гр. !
Да ви е сладко :) ! Чаооо !
16.08.2013 г.
Kартофени кюфтета с моцарела и сусам
Вкусни топли и студени ...опитайте ги :) !
Продукти :
400 гр. картофи
100 гр. моцарела
1 яйце
щипка чубрица и магданоз
50 гр. сусам
сол
олио за пържене
Обелете и нарежете на парченца картофите . Сложете ги в тенджерка , покрийте с вода (поне 2 пръста над нивото на картофите ) , посолете и варете докато омекнат .
Сварените картофи намачкайте на пюре . Прибавете яйцето , чубрицата и магданоза . Омесете сместа и я приберете за час в хладилника .
Нарежете моцарелата на парчета . От картофената смес правете малки кюфтета , сложете в средата на всяко кюфте по парче моцарела стараейки се да го скриете . Поръсете кюфтенцата със сусам , загрейте олио и изпържете за по 2-3 мин на страна .
Поднесете с млечно - чеснов сос .
Да ви е сладко :) ! Чаоооооо !
6.08.2013 г.
Пиле в бутер тесто
Позабравила съм как не ти достига времето с деца покрай теб ,па макар да са 30 годишни :) .....затова напоследък хем не излизам от кухнята , хем не мога да напиша и една рецепта . Днес обаче от сутринта съм ги изпратила на един плаж до които се стига само с кораб и няма ни едно капанче даже за кафе та напълнихме 2 раници със сандвичи , 3 литра вода , няколко пакета бисквити , солети и др. залъгалки , ябълки ,круши и две парчета сладкиш за което моя син каза , че не отива в Африка , но съм сигурна ,че няма да върне нищо :), довечера ще отида да ги посрещна, а сега ми остана време ...и урааа ...ще напиша и рецепта :) !
А тя пристигна на имейла ми и то в момента когато след дълго търсене се снабдих с ей този уред на снимката ... а да ми каже сега някой ,че има случайни неща !
За повече подробности и стъпка по стъпка в снимки може да погледнете тук !
От рецептата смених само тиквичките , защото тях ги харесваме само пържени !
Но с тиквички или патладжан е много , много вкусно :) !
Продукти :
1 бр. пилешки гърди
1 пакет бутер тесто
2 патладжана (от дългите )
100 гр. нарязан на тънки ленти бекон
2-3 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 яйце
сусам
чер пипер
зехтин
сол
Разделете пилешките гърди на две . Намажете ги обилно със зехтин , посолете и поръсете с чер пипер .
Патладжана нарежете на дълги ,тънки ленти и запечете на сух грил тиган .
Върху всяка половина от месото редете със застъпване лента патладжан , лента бекон . После внимателно подгънете краищата , завийте в стреч фолио и приберете за час в хладилника .
Охладените парчета месо освободете от фолиото и сложете в тиган с 2-3 скилидки чесън , зехтин и дафинов лист . Преместете тигана на котлона и гответе на слаб огън 20 мин. като от време на време обръщате месото . Когато е готово , извадете върху решетка и изчакайте да се охлади .
Разстелете листа бутер тесто . Отрежете си дълга тясна лента , разделете я на две и върху всяка сложете парче пилешки гърди .
Върху другото парче бутер , след потапяне в брашно прекарайте валяка ( уреда който се вижда на по-горната снимка ) и внимателно разделете тестото за да се образуват отворите . Ако нямате такъв валяк може да нарежете с прекъсвания на по около сантиметър тестото , после разтворете и ще получите ако не перфектна то поне достатъчно добра мрежа .
Разбийте яйцето и намажете отстрани подложката от бутер върху ,която е сложено месото . Покрийте с бутер - мрежичката , намажете и нея с разбитото яйце .
Поръсете със сусамови семенца .
Изпечете на 200 гр. за около 20 мин. Месото е много вкусно и сочно както топло така и студено .
Да ви е сладко :) !Чаооооо !
Абонамент за:
Публикации (Atom)