Днес в Италия е тъжно! Много тъжно!
Така е от няколко дни и така ще бъде още дълго време! Във вторник срещу сряда силно земетресение срина до основи 4 малки градчета в ценралната част на Италия близо до град Риети! Градчета обявени за културно и историческо наследство и история от 800-900 години. Жертвите са много, за сега 290 и не се знае колко затиснати под руините хора има още! Екипите на гражданска защита, армията и много доброволци работят без прекъсване, но като че ли, вече няма надежда за оцелели! Съдби на хора прекъснати нелепо и трагично - много деца прекарващи ваканцията при баба и дядо, малко дете покрило с тялото си по-малката си сестричка и жертвало живота си за да я спаси, испанска годеница дошла с италианския си годеник на среща с родителите му, карабинер пристигнал да посети болната си майка, млад мъж - шеф готвач довел приятели в родното Аматриче да опитат на място едно от най-известните италиански пасти и още и още много трагични истории, коите те оставят без дъх, с настръхнала кожа и насълзени очи!
Аз живея на около 150 км. от епицентъра на земетресението, усетихме само по-големите трусове и при нас няма щети, но всеки път щом разлюлее (все още земята не се е успокоила) си мисля за останалите без дом и свои близки хора! Ходила съм из тези райони, месността е планинска, трудно достъпна, а след един вчерашен по-голям трус пътя е пропаднал и откъснал напълно разрушеното Аматриче.
Каква е връзката ще попита някой с тази рецепта?!
Спагети ал'Аматричана е създадена там в Аматриче, тя е едно от най-продаваните в менюто на всички ресторанти паста.
В знак на солидарност, съпричасност и помощ за разрушените градчета е подетата инициатива от много ресторанти за всяка продадена порция паста ал'Аматрична 2 евро да отиват във фонда за подпомагане и въстановяване на разрушенията! Едно евро е от клиента, а другото от ресторанта!
Моята рецепта е от блога In cucina con Mamma Agnese!
Продукти за две порции:
180 гр. спагети
150 гр. пушен бекон ( аз използвах guanciale, бекон който се прави от бузите на прасето и е най-важната съставка за тази паста)
300 гр. домати
100 гр. пекорино (полуузряло)
зехтин
пеперончино (по желание)
Бланширайте доматите в гореща вода за няколко минути. Охладете ги и обелете. Нарежете на малки парченца. Нарежете бекона на тънки лентички. В удобен тиган налейте малко зехтин и запържете бекона докато стане хрупкав. Изсипете доматите, захлупете съда и гответе соса на слаб огън около 10-15 мин.
В тенджера с подсолена вода сварете спагетите според указанието на опаковката. Прецедете ги и веднага изсипете в топлия сос. Разбъркайте ги добре за да се овкусят (съда да е върху горещия котлон).
Поднесете спагети ал'Аматричана топли поръсени обилно с пекорино (сирене подобно на кашкавал) и щипка пиперончино!