30.01.2014 г.

Тимбало с пилешко месо и кори за баница


 Рецептата е от сп. ''Un mese in cucina'' и отдавна беше в оня мой списък, който имаме всички и  за който говори  Снежи е една своя публикация! Като си мисля сега освен тимбало, ако ястието се направи в тава може да се казва - баница с месо, праз лук и картофи.....много вкусно стана и ако имате малко повече време за готвене пригответе го!   


Продукти:
1 бр. пилешки гърди 
1 голям стрък праз лук 
2 средни по големина картофи
4 бр. листа за баница ( ползвах ''фамилия'')
щипка майоран
щипка чер пипер 
1-2 с.л. лимонов сок
сол 
зехтин 



Сварете пилешките гърди за 10 мин. в подсолена вода. Прецедете ги и нарежете на кубчета. Овкусете ги с лимоновия сок, черния пипер и майорана. 
Нарежете праза на кръгчета и го задушете с малко олио, вода и щипка сол. Когато омекне и остане на мазнина отстранете от котлона. Добавете ги при месото.
Обелете и нарежете на кубчета картофите. Сварете ги за 10 мни. в посолена вода. Прецедете ги и добавете при месото. 
Полейте с 3-4 с.л. зехтин и объркайте хубаво сместа. 



Намажете стените на дълбока стъклена купа (а може и тава както казах) с четка потопена в зехтин. Постелете 1 лист за баница и намажете с олио. Сложете втория и пак намажете с мазнина. Постъпете и с третия лист по същия начин. Изсипете плънката, изравнете сместа и покрийте последния лист. Намажете го с манина и изпечете тимбалото на 160 гр. докато корите получат приятен светло кафяв загар. 
Готовото ястие обърнете в чиния. Нарежете на парчета и сервирайте топло със салата по желание!


                                                          Да ви е сладко:)! От мен чаоооо и топла, уютна вечер!
  

29.01.2014 г.

Мокър кекс



Еее, да ...като ти порасне работата забравяш, че преди 20 год. си можела да правиш само един кекс:) .....Приказвайки си преди 3-4 дни със сестра ми на скайпа от дума на дума стигнахме до този кекс с който аз бях особено горда 20 год. назад ...щото можех да правя само него, ама пък винаги го докарвах ! Позабравила бях и рецептата та се наложи леля Тинче (ей тук съм написала две думи за нея) да ми я припомни. Като чу, че ще правя кекс Роби цъфна в усмивка .....такива сухи сладкиши са любимите му, не казах обаче, че кекса този път е мокър :))! А той стана чуден и много сочен и пак се хареса!  

Продуктите са:
За кексовата смес:
6 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
6 с. л. газирана вода или лимонада
6 с.л. олио
1-2 ванилии
за сиропа:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
3 с.л. какао
1 пак. краве масло (125гр.)

Разбийте на пяна яйцата и захарта. Добавете пресятото брашно и ванилията. Изсипете водата и олиото и хомогенизирайте сместа добре. Подмажете форма за кекс с краве масло и я посипете с галета. Изсипете кексовата смес. Изпечете на 180 гр. за около 25-30 мин. Пробвайте с дървено шишче дали е готов. Извадете готовия кекс от формата и охладете на решетка. 
В тенджерка смесете водата, захарта и какаото. Кипнете сиропа за 3-4 мин., отстранете от огъня и добавете кравето масло. С молив направете дупки в кекса и изливайте от охладения сироп във всяка една. Поръсете с пудра захар и 
                       ....да ви е сладко :)!

                                                                                                     Чаоооо! Хубав следобед!  


28.01.2014 г.

Мини калцоне за греяна ракия :)


Че как да не се похваля с този красив сервиз за греяна ракийка и дебелото мезе към него от мини калцончета:)...а между минитата се подава и едно макси пълно с любимата ми плънка от патладжан и наденичка! Първият път като правих греяна ракия ей тъй на фантазия (щото не питах никой) я варих 5-6-7-8 мин.  и не се разбра чай ли е туй що пием или люта балканска ракия! После питах зет ми (мъжът на сестра ми) и сега сипнеш ли в  задължително затоплената чашка първо те удря в носа, а после блажено се  спуска в гърлото ти! Преди години баща ми (бог да го прости) по габровски обичай пиеше греяна ракия с баница ....аз поиталианчих обичая и така се роди този интернационален вкус на греяна ракия с калцоне! Ама пък вкусно бе:)!


Та за калцонето ми е думата и рецептата  му:

Продукти:
За тестото:
500 гр. брашно 
280 мл. вода 
50 мл. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
20 гр. мая от кубче

За любимата ми плънка:
1/2 патладжан
1 голяма прясна наденичка
Друг пълнеж:
1 глава лук
1-2 печени чушки
3 с.л. дом. пюре
3-4 гъби
100 гр. бяло саламурено сирене

Разбира се може да сложите продукти по ваш вкус. Аз ви написах тези с които са пълни калцоните от снимките. 
Разтворете маята в топла вода и я добавете към брашното което сте размесили със солта, захарта и зехтина. Замесете меко, леко лепкаво тесто. Набрашнете купа, сложете омесеното тесто в нея, намажете го с малко зехтин и покрийте купата с навлажнена кърпа. Оставете на топло докато удвои обема си. 
Докато тестото втасва пригответе пълнежа. Нарежете патладжана на кубчета, а наденичката раздробете. В тиган с олио сложете първо наденицата и запържете леко. Добавете патладжана и пържете на слаб огън докато омекне. Овкусете със сол и щипка чер пипер. Оставете плънката да се охлади. 
За другата запържете за 5-6  мин. лука, добавете нарязаните на малки парчета гъби, печените чушки и дом. пюре размито с малко вода. Захлупете съда и задушете зеленчуците докато останат на мазнина (около 10мин.). Натрошете и добавете сиренето и отдръпнете съда от котлона. Охладете. 
На набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина 2-3 мм. С помощта на чаша изрежете кръгове, в средата сложете от пълнежа и прихлупете кръга. Натиснете с вилица по краищата. Намажете повърхноста с четка потопена във зехтин. Наредете мини калцонето в тава и изпечете на 200 гр. до приятен загар. Супер са :).....да ви е сладко!

          Чаооо! Хубав вторник! Ние още чакаме снега, може пък да намине и зарадва и нас:)!



26.01.2014 г.

Руло ''Целувка''


Толкова много съмнения имах за направата на това руло, четох рецептата и се отказвах, пак четох и пак се откавах, докато реших да прежаля 4 яйца и ако не се справя да изхвърля всичко тихомълком без да разбере никой за провала. Обаче такъв нямаше....макар да казвам, че не ми се видя лесно, но не е и чак толкова трудно! Ако спазите точно рецептата ще хрупате целувки със сметана и ще се усмихвате от удоволствие.....:)


Продукти:
4 белтъка 
200 гр. кристална захар
щипка сол
250 мл.  подсладена сметана за разбиване 
50 гр. черен шоколад

В купа разбийте белтъците за 3-4 мин. с щипка сол. Постепено добавяйте от захарта и продължете да разбивате на най-високата степен на миксера до много твърд сняг. Застелете тава (ползвах тази на печката) с хартия за печене и прехвърлете целувчената смес там като изравните добре повърхността. Изпечете блата на 200 гр. за 8 мин. след което намалете градусите на фурната на 160 и довършете печенето за около 25 мин. Извадете веднага изпечения блат, прехвърлете го на кърпа  и внимателно отстранете хартията върху която се е пекъл. Изчакайте да се охлади напълно го намажете равномерно с разбитата сметана. С помощта на кърпата навийте блата на руло. Украсете с разтопения шоколад и приберете в хладилник за 1 час. Блатът ще остане хрупкав 2-3 часа след направата му, после ще поомекне, но рулото си остава все така  вкусно. 
                                       Да ви е сладко:)! Чаоооо! Пожелавам ви хубава нова седмица, пък и снежна, блазе ви :)!


24.01.2014 г.

Гнезда от талятели


 Скоро в блога не се е появявала рецепта за паста, въпреки, че в къщи всеки  ден за обяд е задължителна:)! Днешната рецепта е много вкусна и питателна особенно, ако имате и пресни яйчица като мен ...още не мога  да им се нарадвам и всяка сутрин  по пижама бягам да видя как са се отчели за деня Клотилде, Карлота, Пепина и Оливия :)! А те не ме разочароват!  

Продукти за 2 порции:
150 гр. талятели 
100 гр. бекон (пушен или пресен - по ваш вкус)
1 лукче ''шалот''
1 скилидка чесън
200 гр. дом. пюре 
1 к.ч. бяло вино
1к.ч. зеленчуков бульон
щипка майоран
щипка чер пипер
2 яйца
сол
зехтин
пармезан 

Нарежете лука и чесъна на ситно и го запържете леко в малко зехтин. Добавете бекона, излейте бялото вино и изчакайте 2-3 мин. да се изпари алкохола преди да добавите доматеното пюре и бульона. Посолете, овкусете с майоран и чер пипер, захлупете съда и гответе соса 10 -15 мин. 
В тенджера с подсолена вода сварете пастата според указанията на опаковката. Прецедете я и овкусете с готовия сос. Застелете тава с хартия за печене, поръсете с олио и от пастата оформете гнезда. Чупнете по 1 яйце отгоре и запечете на фурна докато се забулят яйцата. Поднесете талятелите топли, щедро поръсени с настърган пармезан.

                                                                   Да ви е сладко! Чаооо! Хубава петъчна вечер! 



21.01.2014 г.

Зимна супа с жито и месо



Честна дума по-вкусна зимна супа не съм яла, като изключим куркудената чорба на свекърва ми преди много години правена от мръвки на току-що закланото прасе и зелева чорба! Разбира се Роби и тук намери кусур ...имала месо! Въпреки това сърба с голямата лъжица като старателно избягваше парченцата месце  :)!   В случая тази тук е с телешко, но ще опитам следващия път със свинско, а защо не и с пилешко.....Рецептата е от едно малко книжле ''Cucina, no problem''!



Продукти за 4 порции:

120 гр. жито
300 гр. телешко месо
1 морков
1 глава лук
1 стрък селъри (целина)
1/2 стрък праз лук
картоф
сол 
зехтин
чер пипер (по желание)

Измийте житото и го кипнете с малко вода. Прецедете го, измийте го отново и изсипете я тенджера с 2 л. вода. Сложете месото, посолете и варете супата около 40-50 мин.след което добавете нарязаните на дребно зеленчуци. и продължете варенето още 25-30 мин. При поднасяне полейте със зехтин и щипка чер пипер. Ще се изненадате от вкуса и :)! 

                                                                               Да ви е сладко! Чаооо! Хубав вторник! 




20.01.2014 г.

Шоколадов сладкиш с фурми


Шоколадовите сладкиши са винаги добре приети в къщи, ако има и много шоколад в тях са още по-добре дошли! Така е и с този сладкиш с фурми единствения недостатък на който  според Роби е, че има фурми:)! Та ако и на вас не ви харесват може да ги смените с ядки, сушени смокини или кайсии. 


Продукти:
За кексовата смес:
200 гр. черен шоколад
200 гр. захаросани фурми (почистени от костилките)
3 яйца
180 гр. захар
90 гр. брашно
90 гр. краве масло 
1/2 пак. бакпулвер
щипка сол
За глазурата :
200 гр. шоколад 
60 мл. течна сметана 

Рабийте с миксер яйцата и захарта на пяна. Добавете брашното размесено с бакпулвера и щипка сол. Излейте на струйка разтопеното и леко охладено краве масло. Разтопете на водна баня шоколада, изчакайте 5-6 мин. да се охлади и го добавете в сместа. Нарежете фурмите на малки парченца, прибавете и тях.
Застелете форма (22см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете сместа в нея и изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 30-35 мин. Охладете го върху решетка и залейте с разтопения и смесен със сметана шоколад.Да ви е сладко! 
                                                                          От мен чаооо, хубава и спорна нова седмица:)! 


18.01.2014 г.

Щрудел с ябълки, щрудел с шоколад



Една - две ябълки, лист бутер тесто, шепа стафиди, щипка канела или пък бурканче течен шоколад, отново лист бутер тесто, една-две с.л. мед .....и имате два чудесни щрудела!



                                                                                                Щрудел с ябълки 

Продукти:
1 лист бутер тесто
1-2 ябълки
шепа стафиди
1 ч.л. канела
50 гр. бадеми 
3 бишкоти ''савоярди'' 
1 к.ч. ром 
бучка краве масло
сока на 1 лимон
3 с.л. захар
пудра захар. 

Обелете и нарежете на малки парчета ябълките.Сложете ги в купа и полейте със сока на 1 лимон.Добавете канелата, половината от бадемите, захарта, и накиснатите за 30 мин. в ром стафиди. Разстелете бутер листа и го поръсете с натрошените бисквити. Щедро поръсете с ябълковата плънка и завийте на руло. Намажете рулото с разтопеното краве масло и поръсете с останалите бадеми. Изпечете първите 5 мин. на 200 гр., веднага след това намалете фурната на 170 гр. и доопечете щрудела. Охладете на решетка, поръсете с пудра захар и да ви е сладко:)! 




                                                                                               Щрудел с шоколад 

Този е още по-лесен, но също толкова вкусен. 
Продукти:
1 лист бутер тесто
1 бурканче течен шоколад
2-3 с.л. мед 
1 жълтък 

Разстеления бутер лист намажете с шоколад. Може да нарежете листа и да направите малки щруделчета. Завийте на руло и направете малки нарези с остър нож. Намажете с разбития жълтък и изпечете на 190 гр. за около 10 мин. Извадете щрудела, охладете го на решетка и намажете със затоплен мед. 
Да ви е сладко :)!




                                                                 От мен чаооо и хубави почивни дни! 


15.01.2014 г.

Бадемови понички с белтъчна глазура




От племениците на Роби за Коледа получих подарък- уред за печене на понички! Днес-утре все не му идаваше реда за тестване ....до вчера:)! Да кажа , че поничките в него са по-вкусни от пържените ще ви излъжа, но приготвени с него са вкусно решение за всеки  който избягва да хапва пържено. В указанието за ползване имаше една базова рецепта, а от нея вече може да махате и слагате съставки и аромати по ваш вкус. Така направих аз като замених половината количество брашно със смлени бадеми. 
Ето продуктите и начина на приготвяне:

За тестото:
70 гр. брашно, 
70 гр. обелени, смлени бадеми
1/2 бакулвер
100 мл. прясно мляко
1 ванилия
60 гр. захар 
1 яйце
2 с.л. олио 
щипка сол 
За глазурата:
1 белтък 
130 гр. пудра захар 
3-4 капки лимонов сок



В купа смесете всички изброени за тестото продукти. Ще получите гъста каша, хомогенизирайте я добре. Със салферка потопена в малко олио намажете гнездатата за поничките. Изсипете във всяко по една чаена лъжичка от сместа, затворете уреда и изпечете за 3-4 мин. Готовите понички извадете веднага и охладете на решетка. Може да ги поръсите с пудра захар. Може да ги хапнете със сладко или сиренце, а може да разбиете 1 белтък с пудра захар и залеете с получената глазура всяка поничка. Украсете с цветни мъниста, перли, ядки или настърган шоколад. 
                                                                                               Да ви е сладко! Чаоооо! 


11.01.2014 г.

Селска питка със салам и орехи - Schiacciata al salame e noci


И  преди да попитате що пък селска, ще ви отговоря ....ами, щото селската храна си е най-хубава, а тук ще говорим за нещо много вкусно и апетитно. Рецептата е от сп. ''Cucina moderna'' и тук питкта е известна като ''schiacciata'' (скиачата-сплескана). 


Продукти:
500 гр. брашно
280 мл. топла вода
30 мл. зехтин 
1 ч.л. сол 
1 ч.л. захар 
20 гр. мая от кубче
150 гр. мортадела или друг салам по ваш вкус
50 гр. орехи
щипка пресен розмарин 
щипка чер пипер 



От това тесто може д направите също пица. Аз го разделих на две, та имаше пица и питка :).
Рзтворете маята в топлата вода. Смесете брашното, солта и захарта в голяма купа. Излейте водата и зехтина и замесете меко тесто. Направете го на топка, намажете повърхноста с олио, покрийте с навлажнена кърпа и оставете на топло да удвои обема си. Нарежете салама на малки парчета, начупете орехеховите ядки на едро. В купа объркайте салама, орехите, розмарина и черния пипер. 
Изсипете втасалото тесто на набрашнена повърхност. Раздърпайте го леко и добавете плънката. Омесете отново. В тава застелете хартия за печене. Прехвърлете тестото там и го разтеглете с ръце до дебелина 1,5 см. Покрийте отново тавата с кърпа и оставете да втаса за около 30 мин. 
С четка  натопена във зехтин намажете повърхноста на питката. Изпечете в предварително загрята на 200 гр. фурна до приятен загар ( питката е тънка и се изпича за около 20 мин.). Извадете я веднага от тавата и охладете върху решетка. Много е вкусна и студена. Да ви е сладко:)!

                                                                                          Чаооооо! Хубава съботна вечер! 





9.01.2014 г.

Ябълков сладкиш с орехи


Благодаря на всички за чудесните пожелания за Ивановден :*! Все още рунда с грипа не е спечелен, но победата наклони везните в моя полза :)! И щом се почувствах по-добре веднага намерих пътя към кухнята, щото сладкиш няма от няколко дни, а Роби започна да мисли дали да не запаше онази престилка на щастието и  се изяви  като конкуренция! 
Сладкишът който ви предлгам е много лесен, продукти за него се намират винаги в къщи и съм сигурна, че ще останете доволни от чудесния му вкус! Рецептата е адаптирана от тук





  Продукти:

180 гр. брашно
120 гр. захар
100 гр. рикота (извара)
70 гр. краве масло
3 яйца
1 бакулвер
1 ябълка 
50-60 гр. орехи
настърганата кора на 1 портокал



В голяма купа рзбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Добавете рикотата, разбивайки на най-ниската степен на миксера. Излейте на струйка разтопеното и леко охладено краве масло. Пресейте брашното с бакпулвера и започнете да го добавяте на порции като бъркате сместа с дървена лъжица. Прибавете орехите и настърганата портокалова кора ( не заменяйте с лимонова). Хомогенизирайте сместа добре. Във форма (22 см.)  с откопчаващ се ринг застелете намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете  сместа вътре и украсете с орехи и нарязаната на четвъртинки ябълка.  В загрята на 180 гр. фурна  печете сладкиша първо 15 мин. , след което го покрийте с алуминиево фолио и доопечете още 15-20 мин. Пробвайте с дървено шишче дали е готов. Охладете на решетка, поръсете с пудра захар и ....
да ви е сладко :)!  


                                                                                        От мен чаоооо и хубав следобед! 


7.01.2014 г.

Наздраве и за много години на Ивановците




Ивана  се бори юнашки с грип и веднага щом излезе победител ще почерпи! А дотогава пожелавам на всички празнуващи днес  най- важното  - ЗДРАВЕ! 

4.01.2014 г.

Кростата с бадемов крокант


                                                                                                  Честита нова 2014!

 Надявам се, че сте я посрещнали весело и незабравимо! Пожелавам ви да е  здрава и щастлива, пълна с късмет и берекет! И нека бъде сладка като кростатата която ви предлагам!
                                  Дай Боже и Амин! ..... А сега напред към първата за годината рецепта :)! 



Продукти:
За тестото:
230 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 ванилия
1/2 к.л. бакпулвер 

За крема:
250 мл. прясно мляко
75 гр. захар
3 жълтъка
1 ванилия
25 гр. брашно 
2 гр. желатин
200 мл. сладкарска сметана
100 гр. черен шоколад

За кроканта:
100 гр. бадеми
3-4 с.л. захар 


Пресейте брашното, бакпулвера и ванилията в купа. Изсипете захарта, сложете яйцето и нарязаното на парчета студено краве масло. 
Замесете меко, маслено тесто. Отначало то е на трохи,но постепенно се хомогенизира. Направете тестото на топка, загънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. Може да направите сладкиша и в кръгла тавичка (22см.). Аз избрах този път правоъгълна с размери 26/18 см. Охладеното тесто разточете на лист с дебелина около 3 мм. Точете на хартия за печене така после лесно ще прехвърлите листа. В тавичката  от тестото оформете високи бордове, надупчете дъното с вилица. Върху тестото сложете втори лист хартия за печене и насипете вътре боб. При печенето той ще натиска дъното и няма да позволи на тестото да се надигне. Изпечете блата на 180 гр в предварително загрята фурна за около 25 мин. или докато видите, че краищата покафеняват. Тогава отстранете боба и доопечете още около 10-15 мин. Извадете тавичката от фурната, но оставете блата да се охлди напълно в нея. 




В тенджерка налейте млякото. Прибавете брашното, захарта и разбитите с нея жълтъци. Сварете крема на умерен огън като бъркате непрекъснато до сгъстяването му. Отстранете го от огъня и добвете омекналия в малко студена вода желатин. Разбъркайте докато се разтопи напълно. Ароматизирйте с ванилията и оставете да се охлади. 
Разбийте сметаната на твърд сняг и я добавяйте на порции към охладения яйчен крем. 
В малко тиганче сложете бадемите и захарта. Карамелизирайте до светъл карамел. Изсипете бадемите и карамела на хартия, когато се втъвърдят ги начупете. 
Крема е готов, кроканта също.....остава да напълним кростатата. На дъното изсипете 100 гр. разтопен шоколад. Изравнете го по цялата повърхност и отгоре разпръснете начупения крокант. Оставете половината за отгоре. Изсипете крема и изравнете добре. Украсете с останалия крокант и .....да ви е сладко :)! Аз изпробвах едни формички за шоколадови фигурки подарък от дъщеря ми Наталия, но нямах търпение да ги изчакам да се охладят добре и само една излезе читава и ставаща за украса:)! 
От мен чаоооо и хубаво начало на годината!