Продукти за две порции:
300 гр. кайма
1 яйце
1 филия сух бял хляб
щипка черен пипер
щипка ситно нарязан магданоз
20 гр. настърган пармезан
2 малки глави лук + една скилидка чесън
50 мл. бяло вино
100 мл. зеленчуков бульон
1 морков
400 гр. замразен грах
3 с.л. галета
топено сирене
Сложете каймата в купа, добавете яйцето, черен пипер, магданоз, ситно нарязан лук с една скилидка чесън, накиснат и изцеден от водата хляб, настърган пармезан. Омесете добре продуктите и приберете в хладилник за един час.
Нарежете другата глава лук и моркова на ситно. В тиган загрейте чашка зехтин и запържете за кратко лука с моркова. Добавете граха, излейте чашка зеленчуков бульон и захлупете съда. Задушете докато остане на мазнина.
От охладената кайма направете две големи кюфтета. Оваляйте ги в галета и поставете в тиган със зехтин. Притиснете кюфтетата в средата за да оформите вдлъбнатина. В нея поставете от готовия грах, останалото изсипете покрай гнездата. Налейте чашка бяло вино и чашка зеленчуков бульон. Захлупете съда и гответе около 20 мин. Преди да свалите от огъня сложете върху всяко гнездо парче топено сирене. Ястието може да се изпече във фурната, заради температурите отвън предпочетох да го задуша!
Да ви е сладко :)! Чаооо!