25.06.2024 г.

Гъбена чорба с просо


Продукти:

300-350 гр. гъби
1 глава лук
1 морков
стрък целина
1 домат
2-3 с л. просо 
зехтин
сол
чубрица
магданоз



Гъбена чорба кой не знае да прави, лека и вкусна в разгара на летните дни,  разхлаждаща с кубче лед! Предлагам ви да опитате с просо, вместо традиционото ориз или фиде! 
Нарежете лука, моркова и целината на кубчета, загрейте мазнината и запържете зеленчуците. Прибавете гъбите, налейте около литър топла вода. Варете чорбата десетина минути след което прибавете обеления и нарязан на кубчета домат. Оставете да поври малко, прибавете просото и доварете до готовност. Готовата чорба подправете с щипка чубрица и магданоз! 
Да ви е сладко и хладно днес! :) Чаоооо! 



 

22.06.2024 г.

Тутманик с квас


Рецептата е на Румяна Тодорова от фейсбук групата ''Страст с квас''! 

Продуктите за този много вкусен тутманик са:
300 гр. брашно + още около 80-100 гр.
100 гр. квас
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
50 гр. краве масло
90 гр. вода 
90 гр. прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
250-300 гр. сирене


Да ви уточня, че в рецептата на Руми кваса е течен. Аз го направих с твърд квас същото количество, 100 гр. Смесете водата и прясното мляко, прибавете кваса и излейте всичко в купата на планетария. Сложете бъркалката във форма на листо и бъркайте докато получите еднородна течност. Сменете бъркалката с тази за тесто. Прибавете на порции половината брашно бъркайки на първа степен с миксера. Докато миксера бърка добавете яйцето, меда, олиото, киселото мляко и солта. Прибавете все така на порции останалото брашно и оставете миксера да измеси до меко, еластично тесто, като отвреме навреме прибавяте по бучка краве масло до усвояване. 


Втасалото тесто преместете в леко намаслена купа, покрийте с найлон и оставете да почине 30 мин. Следват няколко разтягания (както когато правите хляб) през 30 мин. След последното разтягане оставете тестото да удвои обема си. Изтеглете втасалото тесто и го разделете на 5 или 6 еднакви части. Всяка част разточете на намазнен плот на дълъг правоъгълник. Сложете тук-там по малки парченца краве масло и поръсете с натрошено сирене. Завийте на руло и усучете около дървено шишче. Това последното  го направих повече от любопитство (бях видяла в нета този начин). Наредете усуканите рула в подмазана тава. Намажете с разтопено краве масло, покрийте с парче найлон и оставете за окончателно втасване на стайна температура. 


Преди печене намажете тутманика с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък. По желание може да поръсите със семена. Изпечете тутманика на 170-180  гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. След като извадите тавичката от фурната покрийте с памучна кърпа за 10 мин. 
Да ви е сладко! :) Чаооо!  


 

20.06.2024 г.

Телешко млечен кебап


Този много вкусен кебап отдавна е изяден , както ви казах в преден пост споделям изостанали рецепти , но си спомням с какво удоволствие си го хапнахме. И нали има много лук яде даже Роберто! :) Бях ви споделила преди време, че имам един учебник по който учеше сестра ми ''Технология на храните''  от 80-те години на миналия век. Та там рецепти за кебапи, гювечи, супи, десерти и всичко което се хапваше в онези времена колкото искаш. Тази е една от тях, може да се сготви с агнешко или телешко месо, избора е ваш! 



Продукти:
500 гр. крехко телешко месо
3-4 глави кромид лук
100 мл. зехтин (в рецептата от учебника равни части св. мас и краве масло)
черен пипер на зърна
сол 
за заливката:
400 гр. кисело мляко 
2 яйца
1 с.л. равна брашно
1 с.л. лимонов сок 
червен пипер


Нарежете месото на малки кубчета. В удобен тиган налейте мазнината и изпържете късчетата за 3-4 мин. Извадете ги върху куненска хартия. В същата мазнина запържете дребно нарязания лук. Върнете месото в тигана, посолете и ръснете няколко зърна черен пипер. Налейте горещ бульон или вода, захлупете съда и гответе до омекване на месото. Прехвърлете ястието в подходяща тавичка (може да ползвате порционни гювечета) Залейте със смес от разбитите яйца, кисело мляко, брашно, щипка сол и лимонов сок. Запечете на силна фурна до приятен захар. Преди поднасяне на гювеча залейте с препържена мазнина овкусена с червен пипер. Това последното не го пропускайте в никакъв случай :)
Да ви е сладко :) Чаоооо!  



 

19.06.2024 г.

Рататуй на тиган


В топлото време не всеки има желание да включва фурна и увеличава градусите, които не са никак малки навън! На помощ идват вкусни ястия на тиган като този ратаруй!
 Изберете си еднакви по големина:
тиквички
домати
патладжан
глава лук
картофи
пиперки
трябват ви още:
магданоз 
чесън
зехтин 
сол
Понякога ги поръсвам с галета, тези тук не са! 
Нарязвате всички зеленчуци на еднакви парчета, поръсвате обилно с магданоз, счукан чесън, сол и зехтин. 
Наредете зеленчуците едно до друго, попритеснете ги малко. Захлупете съда и задушете за около 20 мин. на слаб огън. 
За гарнитура или основно, кой как си иска, да ви е сладко! :)


 

18.06.2024 г.

Мусака с тиквички и пилешко месо


Свежа, лека, лятна мусака за много горещо време, такова каквото се очертава при нас днес!

Продукти за две порции:
350-400 гр. пилешки гърди
2-3 големи тиквички
2 с.л. ориз
1 глава лук 
1 морков
щипка магданоз
щипка копър
щипка черен пипер
зехтин 
сол
за заливката:
2 жълтъка 
400 гр. кисело мляко 
сол


Накълцайте пилешкото месо на много ситно (може да го смелите, аз го предпочитам на малки парченца). Нарежете лука и моркова на дребно. В тиган налейте кафяна чашка зехтин, сложете месото и запържете за 2-3 минути. Прибавете лука и моркова, добавете 2 с.л. вода, захлупете съда и задушете докато остане на мазнина. Добавете ориза и ситно нарязаните тиквички. Овкусете със сол, подправките и черния пипер. Прехвърлете ястието в подходяща тавичка. Залейте го с топла вода до равнището на зеленчуците и изпечете докато остане на мазнина.
Разбийте жълтъците с киселото мляко и щипка сол. Залейте мусаката и продължете печенето до приятен загар. 
Да ви е сладко! :) Чаооо!



 

17.06.2024 г.

Жътварски таратор

  
Buongiorno-ви! 💓
Жътвата започна покрай нас и аз си спомних за един жътварски таратор за който все не намирах време! 
Вода, краставици, копър, чесън, малко олио и оцет е цялата рецепта! Ако сложите и бучки лед ще се разхладите доволно! 
На жътварите спорна жътва! Чаооо! 


 

16.06.2024 г.

Сармички с лозов лист и заливка


Здравейте, приятели на блога! 
В последната година не ми оставаше време за публикуване на рецепти, все заради това бързане-работа, къща, градина! Сега обаче, принудена да стоя у дома поради смяна на коляно с ново ,бързо, бързо си спомних , че имам много непубликувани рецепти и отворих компютъра! Първата от тези чакащи на рейд, са тези много вкусни сармички с лозови листа и заливка! Нищо ново, но не мога да не  ги уважа с публикация!  :)


Продукти за две порции:

25-30 бр. лозови листа
300 гр.  телешка кайма
2 с.л. ориз
1 малка глава лук
1 морков
2 с.л. доматено пюре
чашка зехтин или слънчогледово олио
щипка смлян черен пипер
щипка наситнен магданоз
щипка наситнен джоджен
за заливката:
2 жълтъка
300 гр. кисело мляко 
щипка сол 

Бланширайте лозовия лист за 3-4 мин. в кипяща вода. Извадете внимателно и оставете настрана, докато приготвите плънката. Нарежете на ситно лука и моркова. В удобен тиган загрейте мазнината и запържете за кратко нарязаните зеленчуци. Разтрошете каймата , прибавете я в тигана и запържете докато смени цвета си. Прибавете ориза, налейте чашка топла вода, доматеното пюре, овкусете с всички посочени по-горе подправки и оставете плънката да се готви до почти готов ориз. Свийте си сармички , като във всяко листо поставяте по 1 с.л. от охладената плънка. Наредете ги в подмазана с малко олио тавичка. Налейте чашка топла вода и изпечете около двайсетина минути. Разбийте жълтъците с киселото мляко и солта. Залейте сармичките и печете до приятен загар. 
Хапнете ги с кисело мляко и да ви е сладко! :) Чаоооо!