30.03.2015 г.

Шоколадова Павлова за Великден


Чао и здравейте, приятели :)! Ако съм ви липсвала през двуседмичното си отсъствие обещавам да наваксам с нови и интересни празнични и за всеки ден рецепти! 
Започвам с Павлова!
Тази елегантна, красива и вкусна торта е толкова известна, че няма нужда от представяне! Украсена с малки, цветни бонбонки с форма на яйце ще усмихне малки и големи за  наближаващия голям празник - Великден! 
Рецептата с леки изменения  е от сп. ''Cucinare bene''!

Продукти:
4 белтъка
250 гр. кристална захар
2 с.л. горчиво какао
щипка сол
за крема:
200 мл. течна сладкарска сметана
за украсата:
100 гр. черем шоколад
100 мл. течна сладкарска сметана
ягоди
малки цветни бонбонки



В купа сложете белтъците, добавете щипка сол и разбийте с миксер за 3-4 мин. Изсипете всичката захар и продължете разбиването  на най-високата спепен на миксера  докато получите гладка, лъскава смес. Добавете какаото и бъркайте с лъжица от долу на горе докато целувчената смес се оцвети равномерно. На парче хартия си начертайте кръг с диаметър 23 см. Изсипете сместа в средата и оформете с лъжица без да излизате от очертанията на кръга като в средата направите кладенче. Изпечете блата в предварително загрята фурна на 100 градуса за 90 мин. Изключете фурната и оставете блата вътре докато фурната изстине. 
Сложете начупения шоколад и 100 мл. течна сметана в малка тенджерка. Разтопете го на водна баня. Поставете изпечения целувчен блат на подходящ поднос. С лъжица вземайте от разтопения и леко охладен шоколад и изливайте по ръба на тортата. 
Разбийте 200 мл. сметана на твърд сняг и я изсипете в средата. разнесете я с лъжица. Поръсете с какао и украсете с ягоди потопени в шоколад и малки цветни бонбонки-яйчица. 
Лесно е .... и красиво  ..... да ви е сладко :)! Чаооо! 

А тук може да видите:


7.03.2015 г.

Кростата ''Мимоза''


Честит 8-ми март, мили жени! 
Бъдете здрави, влюбени и обичани! 
Ние с Роби за празника няма да сме си в къщи, затова ви поздравявам от сега. В ранният следобед потегляме за България - 15 дневна ваканция  звучи добре, нали:)?! 
На вас пожелавам весел празник! 
Почерпката за празника каква да бъде друга освен кростата, но този път ''мимоза'', а рецептата е адаптирана от тук!  



Продукти:
за тестото:
250 гр. брашно
100 гр. захар
120 гр. краве масло
1 голямо яйце 
1 ванилия 
щипка настъргана лимонова кора
щипка сол
за крема:
400 мл. прясно мляко
3-4 с.л. захар
35 гр. брашно
3 жълтъка
лимонова кора
за пандишпановия блат:
2 яйца
2 с.л. захар 
2 с.л. брашно



В купа изсипете брашното, добавете захарта, яйцето, щипка сол и ароматизирайте с ванилията и лимоновата кора. Нарежете студеното краве масло на малки парчета и го добавете към останалите продукти. Замесете меко, маслено тесто. Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 
За крема смесете всички продукти в малка тенджерка, сложете на котлона и бъркайте докато сместа се сгъсти. Отстранете и охладете. 
Тестото разточете на парче хартия за печене на кръг с диаметър около 25 см. Прехвърлете в тавичка (22см.) и оформете висок борд. Надупчете с вилица дъното. Отгоре сложете друго парче хартия и напълнете с боб! Тук може да видите как става номера с боба. Загрейте фурната на 180 гр. и изпечете тестената черупка. Извадете от фурната, отстранете боба, като го вдигнете заедно с хартията и охладете на решетка. 
За пандишпановия блат разбийте яйцата и захарта на пяна. Добавете брашното и хомогенизирайте сместа с дървена шпатула. Изсипете в тавичка (24 см.) подравнете и изпечете на 190 гр. за 6-7 мин. в предварително загрята на 190 гр. фурна. Охладете и нарежете на кубчета. 
Напълнете маслената черупка с охладения крем. Отгоре украсете с кубчета пандишпан!
Да ви е сладко и весело на празника! :) Чаооо! 


5.03.2015 г.

Ризото пармиджана с артишок


Продукти за две порции:
150 гр. ориз 
650-700 мл. зеленчуков бульон
30 гр. пармезан
4 артишока 
1 к.ч. бяло вино 
2 скилидки чесън
щипка нарязан магданоз
зехтин

Почистете артишока от дебелите външни листа докато стигнете до по-крехките. Срежете го през половината. В средата на долната част има мъх, който отстранете с малка лъжичка . Натопете артишока  за 10 мин. в студена вода с няколко парченца лимон. Извадете го от водата и наредете в тенджерка, посолете, сложете скилидките чесън, нарязания магданоз, излейте 1 к.ч. бяло вини и 1 к.ч. вода захлупете съда и задушете зеленчука за 35 мин. 
В голям тиган излейте 1 к.ч. зехтин, сложете почистения и измит ориз и леко запържете.  Наливайте по-малко от бульона и изчаквайте докато ориза поеме течността.  Когато е готов по ваш вкус добавете два нарязани на парченца артишока и поръсете с настъргания пармезан. Хомогенизирайте добре. Поднесете ризотото като в средата на всяка чиния сложите по един артишок напълнен с ориз и люспи пармезан  


Да ви е сладко! :) Чаооо! Хубава мартенска вечер!



2.03.2015 г.

Козунак със сметана и локум


Няма преборване с лакомите ми мисли ей ....достатъчно ми е да видя снимка на нещо вкусно и започват едни мечтииии....старанието ми да се превърна във фиданка пак ще почака! Та всичко започна от една снимка на козунак мярнала ми се тези дни, аз обаче знам къде има по много и за всеки вкус рецепти .......някои вече се досетиха, че адреса е Роси и повярвайте ми колекцията и от козунаци  е впечатляваща! Отдавна исках да направя точно този със сметаната, почти спазих рецептата, нещо промених , нещо премахнах, но съм доволна от резултата:)! 


Ето моята
 версия:
3 яйца
150 гр. захар
150 мл. течна сладкарска сметана
60 гр. краве масло + 40 мл. олио
20 гр. прясна мая 
щипка сол
2 ванилии
настърганата кора на 1 лимон
450-500 гр. брашно
1 кутийка локум 
захар на гранули 
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко + 1 с.л.олио за намазване 


Затоплете леко сметаната и разтворете маята в нея. Разбийте леко с вилица яйцата и захарта. В купата на кухненски робот изсипете половината от брашното, яйцата, сметаната, щипка сол, ванилиите и настърганата лимонова кора. Пуснете машината да меси на най-ниската степен като постепенно добавяте от брашното докато тестото стане меко и еластично. Започнете да добавяте разтопеното и смесено с олио краве масло лъжица по лъжица докато се усвои напълно от тестото. Ако има нужда може да добавите още брашно, тестото трябва да е меко, но нелепнещо, какро казва Роси като възглавничката на ухото ви! 
Измесеното тесто сложете в купа, покрийте със стреч фолио и кърпа и оставете на топло да удвои обема си! 
Готовото тесто разделете на две еднакви части. Аз направих два козунака като този от снимката! Всяка част разделете на три и разточете на тясна продълговата лента. Поръсете върху всяка от нарязания локум и завийте на фитили. Сплетете ги. Покрийте продълговата форма за кекс с вместимост един литър с хартия за печене и сложете козунаците. Аз имам две макар и малко различни по големина форми, но ако вие нямате може да изпечете единия в кръгла форма за кейк.
Разбийте жълтъка, прясното мляко и олиото с вилица и намажете втасалите козунаци. Поръсете със захар на гранули и изпечете на долна решетка във фурна с вентилатор на 160 гр. докато получат приятен загар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо и спорна нова седмица!




1.03.2015 г.

Бяла лазаня


Ако имаше и малко червенко тъкмо в тон със  започващия месец:)! 
Честита баба Марта! Здрави , румени, засмени и много късметлии!



Продукти за 2 порции:
5 пресни кори за лазаня
150 гр. прошуто котто
100 гр. грах (от консерва)
100 гр. гъби по ваш вкус 
1 скилидки чесън 
60-70 гр. настърган пармезан  
300 мл. бешамел
за бешамела:
1 пълна с. л брашно
60 гр. краве масло 
300 мл. прясно мляко
щипка индийско орехче

Нарежете гъбите и ги задушете с една скилидка чесън в малко зехтин. 
Направете бешамела като в тенджерка разтопите кравето масло, добавите брашното и налеете прясното мляко. Бъркайте докато сместа се сгъсти. Овкусете с индийско орехче и сол.  За тази лазаня бешамела трябва да остане по-рядък с гъстотата на боза. 
В голяма тенджера с вряща посолена вода бланшрайте за по минута корите за лазанята. Ако използвате сухи вижте указанията на опаковката. 
В подходяща тавичка изсипете няколко лъжици от бешамела и сложете първата кора, върху нея разстелете тънко нарязано парче прошуто, ръснете от гъбите и граха и полейте с 2-3 с.л. бешамел. Поръсете с пармезан. Следва друга кора и отново от всички изброени продукти. Отгоре завършете лазанята само полята с бешамел и настърган пармезан. Нарежете я на парчета преди да я сложите във фурната. Изпечете на 180 гр. за около 20 мин. Поднесете я топла и ..... 
Да ви е сдладко :)! Чаооо! Хубав нов месец и седмица!
Един съвет: ако трябва да претоплите лазанята правете го винаги в загрята фурна (никога  микровълнова) полята с малко прясно мляко!