Чао и здравейте, приятели :)! Ако съм ви липсвала през двуседмичното си отсъствие обещавам да наваксам с нови и интересни празнични и за всеки ден рецепти!
Започвам с Павлова!
Тази елегантна, красива и вкусна торта е толкова известна, че няма нужда от представяне! Украсена с малки, цветни бонбонки с форма на яйце ще усмихне малки и големи за наближаващия голям празник - Великден!
Рецептата с леки изменения е от сп. ''Cucinare bene''!
Продукти:
4 белтъка
250 гр. кристална захар
2 с.л. горчиво какао
щипка сол
за крема:
200 мл. течна сладкарска сметана
за украсата:
100 гр. черем шоколад
100 мл. течна сладкарска сметана
ягоди
малки цветни бонбонки
В купа сложете белтъците, добавете щипка сол и разбийте с миксер за 3-4 мин. Изсипете всичката захар и продължете разбиването на най-високата спепен на миксера докато получите гладка, лъскава смес. Добавете какаото и бъркайте с лъжица от долу на горе докато целувчената смес се оцвети равномерно. На парче хартия си начертайте кръг с диаметър 23 см. Изсипете сместа в средата и оформете с лъжица без да излизате от очертанията на кръга като в средата направите кладенче. Изпечете блата в предварително загрята фурна на 100 градуса за 90 мин. Изключете фурната и оставете блата вътре докато фурната изстине.
Сложете начупения шоколад и 100 мл. течна сметана в малка тенджерка. Разтопете го на водна баня. Поставете изпечения целувчен блат на подходящ поднос. С лъжица вземайте от разтопения и леко охладен шоколад и изливайте по ръба на тортата.
Разбийте 200 мл. сметана на твърд сняг и я изсипете в средата. разнесете я с лъжица. Поръсете с какао и украсете с ягоди потопени в шоколад и малки цветни бонбонки-яйчица.
Лесно е .... и красиво ..... да ви е сладко :)! Чаооо!
А тук може да видите: