28.02.2013 г.

Меню за кръщене

 
Докато се наканя да направя  поста за кръщенето на Фабио (син на племенник на Роби ) детето порасна :) , а когато спомена за този обяд -гурме започна да избледнява разбрах , че, а не го напиша веднага , а съм забравила този пир на сетивата :) ! Искам само да ви споделя ястията в снимки тъй като рецепти няма - готвача не издаде тайните си :))..., но ви уверявам ,че беше много ,ама много вкусно ! 
Студено предястие
( на горната снимка) :
Galantina di polpo in sileo - галантина от октопод с кедрови ядки , босилек, рукола , домат , селъри и пармезан 

 
Polenta con scampi e finocchietto salvatico - качамак в сос от скампи и див копър ..
е това беше разкошно :) ! 

 
Parmigiana di alici con mozzarella di bufala - Пармиджиана с аличи (малки рибки подобни на цаца ) с мацарела от биволско мляко ...
чудно вкусно :) !


 
Calamaro ripieno con verdure croccanti su crema di porro , patate e zafferano - пълнен калмар с хрупкави зеленчуци върху крем от праз лук, картофи и шафран ...
невероятно   :) !



Timballo di alici - Тимбало с аличи (пак от малките рибета :) 
До тук бяха предястията :)) .... 
започваме с първото : 
 
Chitarrine al sugo di mare bianco - китарини (спагети ) с бял сос от морски дарове !
Вече не ми стигаха силите и хапнах само тази скромна порцийка :) ! 



За второ : 
Frittura dell'Adriatico - пържени скампи , калмари ,москардини и разни други риби от Адриатическо море . За гарнитура - зелена салата , пържени картофи и тиквички ! 
И  като седнахме на масата в 13 h. полека лека  към 17 вече бяхме стигнали до тортата :) ! 
Millefoglie chantilly e nocciola - А тя беше от многолистно тесто с лешников крем !



 




После сорбе от лимон , кафе и разни горчиви ликьори подпомагащи доброто храносмилане :)... хихи  бяха много  необходими :) ! 

 





                                                 И наша милост :) !


Денят беше 03.02 2013 , времето слънчево ,судено и много ветровито , а морето страховито :) ! Снимката е от терасата на ресторанта !  
Чаоооо от мен и хубав нов месец :) !

 
Posted by Picasa

27.02.2013 г.

Kюфтенца с кайма и спанак


Кюфтенца кой не обича :) ...даже и всеизвестния злоядко Роби си ги хапва с удоволствие :) ! Рецептата е от сп.'' Cucina moderna '' ! Ако не ви допадне някоя  от подправките не я  слагайте , но ако искате да опитате  нов вкус ,спазете всички продукти :) ! 

А те са : 
за 8 кюфтенца : 
300 гр. кайма ( смесена ) 
100 гр. спанак 
30 гр. пармезан 
2-3 с.л. прясно мляко 
1 яйце 
50 гр. галета 
 листа салвия 
чер пипер 
кората на един лимон 
скилидки чесън 



Сварете и изцедете от излишната вода спанака . Нарежете го на дребно . В купа сложете каймата добавете сол , чер пипер , яйцето , пармезана , 1 пресована скилидка чесън , щипка нарязана на дребно салвия , галетата , прясното мляко и настърганата лимонова кора . Омесете продуктите и оставете за 30 мин. за да се влюбят :) всички съставки ! 
Направете си малки кюфтенца , оваляйте ги в брашно и изпържете в тиган със сгорещено олио в които сте добавили 2-3 скилидки чесън и няколко листа салвия . Поднесете кюфтенцата с млечно - чеснов сос и ..да ви е сладко :) ! 

                                                                          Чаооооооо и лек следобед :) !





24.02.2013 г.

Пастет от черен дроб с портокали


Само чаках първия повод за драги гости за да направя тази рецепта  ! И те се появиха в лицето на Микела и Орландо .Предварително се информирах дали им харесва черен дроб ,че да не изпадна в някоя конфузна ситуация и да се чудя как да замазвам положението :) ...то с такъв злоядко като Роби , вече питам за всичко ,което ядат поканените ни гости ,че и родата им :) ! Напоследък се случват чудеса и с вкусовете на Роби .. уж не яде това - онова , ама прояде много неща :) !


Рецептата е от сп.'' Subito pronto'' и веднага спря вниманието ми .  Лесна е за изпълнение ,но пастета е малко тежък за хапване поради наличието на многото краве масло . Въпреки това е много вкусен и с препечена филийка е идеален за предястие ! 


Продуктите са : 
500 гр. телешки (свински ) черен дроб 
200 гр. краве масло 
100 мл. бяло вино 
2 портокала 
10 гр. желатин 
2 с.л. портокалов ликьор , аз сложих ром 
1 скилидка чесън 
2-3 листа салвия 
сол , чер пипер 


 Накиснете желатина в студена вода за 10 мни. Настържете кората на портокалите и изцедете сока им . Прецедете го , към него добавете омекналия желатин и малко от настърганата кора . Загрейте леко на котлона за да се разтопи желатина . Сместа не трябва да завира . Застелете дъното и стените на продълговата форма за кейк (вместимост 1 литър)  с домакински найлон . Излейте сока вътре , приберете в хладилник и оставете за 1 час да се желира . 
Нарежете дроба на малки парченца и запържете леко с 50 гр. от кравето масло . Добавете виното , чесъна , салвията , захлупете съда и гответе 10 мин. на умерен огън. 
Свалете от котлона , отстранете скилидката чесън и салвия . Посолете и поръсете с чер пипер. Изчакайте дроба леко да се охлади . Нарежете останалото краве масло на малки парчета , прибавете го към черния дроб и пасирайте до гладка смес. Последно добавете останалата портокалова кора . Хомогенизирайте добре и изсипете пастета върху стегналото портокалово желе . Приберете в хладилник за 3 часа.  
Преди сервиране обърнете пастета върху голяма чиния ,украсете с парченца портокал и поднесете с препечени филийки . 
                                                                                    Да ви е сладко :) ! 



                                                                               











  Другата част от менюто включваше малки петленца в хлебна кора рецептата за които може да видите тук ,като разликата беше ,че сложих в коремчето на всяко петле по шепа нарязани сурови гъби и кубчета бекон и сервирах на всеки по едно хлебче с изненада :) ! 

Чаооооо и хубав неделен следобед :) !

20.02.2013 г.

Сладкиш с круши



Когато чу ,че ще правя сладкиш с круши Роби каза :''оффф пак ли с круши '' ! Еми ,  с круши какво да е друго ...круши , ябълки - зимата .....праскови , кайсии на лято!   Много ми хареса декорацията от сп. ''Cucinare bene'' , а и сладкиша се оказа по вкуса на Роби , ама знам аз що му хареса,нали има и шоколад!



Продуктите : 

150 гр. брашно 
50 гр. царевично нишесте 
140 гр. захар 
3 круши (кайзер ) 
3 яйца
60 мл. олио 
1/2 пак . бакпулвер 
120 гр. черен шоколад
пудра захар 
щипка сол 
дафинови листа за декорация 

Разделете белтъци от жълтъци . Жълтъците разбийте със захарта на гладък крем . Смесете брашното ,нишестето и бакпулвера в купа . Настържете шоколада на едро (аз ползвах шоколадови капки , не знам дали ги има в Б-я , ако да сложете от тях ) . Добавете го при брашното . На струйка излейте олиото при разбитите жълтъци . Добавяйте по малко от брашното и бъркайте докато получите гладка ,хомогенизирана смес . Обелете крушите и ги нарежете на малки парченца . Прибавете и тях .  Разбийте с щипка сол белтъците и по лъжица добавяйте в кексовата смес. Покрийте тавичка (20 см. ) с намокрена и изцедена от водата хартия за печене . Изсипете сместа вътре . 
Печете сладкиша на 170 гр. 30 мин. Извадете го от  фурната и охладете върху решетка . 
Срежете една круша на две половинки . Разположете ги на повърхността на сладкиша и поръсете обилно с пудра захар . Отстранете крушите ,украсете с няколко дафинови листенца  ! 


                                                    Да ви е сладко :) ! Чаооооооооооо и хубава вечер :* !



17.02.2013 г.

Къпкейкове с боровинки и розово -лилаво -син подарък




 Не я познавам , даже на снимка не съм я виждала , не си спомням и как открих за пръв път блога и ,нито какви съм ги коментирала . Но  всичко което чета от  нея, от снимките в красивия и блог  започвам все повече да я чуваствам като ''ossigeno'' италианската дума за кислород ! И когато видях няколко  красиви неща от новото и хоби съвсем спонтанно възкликнах :  ''искам го '' на което тя отвърна ''имаш го '' :) ! Точно това не можа да ми изпрати ,но получих чудесни подаръци ,които превърнаха деня в които ги взех в розово -лилав :) !



Благодаря ти ,Ина ! Трогна ме жеста ти !
Картичката изработена от теб , красивата чаша ,която мигом се превърна в любима и 
оригиналната вазичка - кофичка за която аз имам все още в градината цъфнали от есента лавандулови стръкчета .....! 
Бъди здрава и много щастлива ,мила ! 



И в тон с розово -лилаво -синият цвят днес са къпкейковите ,които ви предлагам  ! Рецептата е от сп. ''Oggi cucino''и веднага влезе в полезрението ми за превене щом отгърнах страницата :) ! 
Продуктите : 
3 яйца
80гр. брашно
1/2 пак. бакпулвер
40 гр. смлени бадеми
100 гр. захар
100 гр. кр. масло 
За крема :
250 гр. маскарпоне 
125 гр. пресни боровинки 
50 гр. пудра захар 


В купа разбийте на пяна яйцата и 80 гр. от захарта . Брашното размесете с бакпулвета и смлените бадеми . Добавете го при разбитите яйца  на порции при непрекъснато бъркане само в една посока . Разтопете кравето масло , изчакайте  10 мин. да се охлади и го излейте в сместа . 
Пълнете формите за мъфини 2/3 от обема им. Изпечете къпкейковете на 180 гр. за около 15 мин. Проба за готовност с дървено шишче . Щом е сухо - вадете ги :)...
Охладете мъфините  върху дървена решетка . 
Поставете боровинките в малък съд , залейте ги с 6 с.л. вода и прибавете останалата захар (20 гр.) . Варете 10 мин., охладете получения конфитюр и пасирайте . 
Към маскарпонето добавете пудрата захар . С миксер разбийте сместа до гладка , прибавете пасирания конфитюр и хомогенизирайте отново продуктите . 
Украсете мъфинките  и ...да ви е сладко :) 


И тук постъпих като Ина:), която вечно си хапи  сладките :) ! След като се наснимах на воля изпих набързо изстиналото кафе , глътнах мъфина , натоварих всичко на подноса ..... си обрах крушите към кухнята :) ! Беше вече обяд ! 
А на вас желая хубава неделна вечер и спорна ,лека седмица !
Чаоооооооооооо :) !


15.02.2013 г.

Следвалентинско ....шоколадов сладкиш с кокос и бадеми


Та...за дупките ми е думата ...онези в който те запращат житейските бури и от които излизаш макар и шаблонно звучащо все по-силна ,но често с още една бръчка в сърцето ! 
А бури при мен ,колкото искаш , сърце да имаш , ама то само едно и за какво по напред :) !
Да не си помисли някой сега ,че съм имала лош св. Валентин ....напротив всичко си беше наред и подарък и празник , но аз необяснимо защо днес се чувствам по влюбена отколкото вчера в деня на влюбените :) ! 
Парадокс ? ! Не , най-обикновенно състояние на духа ,неподвластен на календарни дни за 
празник и любов ! Вчера беше така , днес обаче има слънце ,сутринта се събудих надянала розовите очила и света изглеждаше по друг начин :) !
И след този философски увод :) със закъснение от ден ви предлагам рецепта за великолепен сан валентински сладкиш :) ! 

                                             Шоколадов сладкиш с кокос и бадеми !

Продукти : 
2 яйца 
100 гр. кр. масло 
50 гр. кокосови стърготини 
50 гр. смлени бадеми 
100 гр. шоколад ( черен ) 
100 гр. захар 
кората на един портокал  

Начупете шоколада на парчета и заедно с кравето масло го разтопете на водна баня . 
Разделете жълтъците от белтъците . Към жълтъците прибавете захарта и разбийте с миксер до пухкав гладък крем . В белтъците добавете щипка сол и разбийте на сняг . 
Смесете кокосовите стърготини , смлените бадеми и настърганата портокалова кора ( НЕ заменяйте с лимонова ) . Прибавете продуктите към жълтъчната смес , излейте разтопения и охладен ,но все още течен шоколад . Хомогенизирайте добре сместа и на 2-3 порции добавете разбитите белтъци ,като бъркате сместа от долу на горе и само в една посока . Намаслете тавичка (при мен с форма на сърце ) , но иначе (24 см.) и изпечете сладкиша на 170 гр. за около 35 - 40 мин. Готовия сладкиш  поръсете с пудра захар . 
Да ви е сладко :) ! Сладкиша е ароматен и много сочен  ! Ще ви хареса :) !




Изненадах Роби вчера с тази покривка на която с разноцветни парцалчета :) написах'' Ti amo '' :)  ! Чаооооо и хубав следобед ! Прегръдка :* !



9.02.2013 г.

Сладки карнавални равиоли


Нали вече ви казах ,защо обичам февруари .....освен празници за вино ,любов , карнавал ,пристига и първия сняг :)) .... Сутринта Роби ме събуди с думите : ''аморе , стани да видиш света в бяло '' ! Скокнах като млада булка ,че хич изтърва ли се такава гледка.... след това  я завали , я не  и после чакай следващия февруари :) !
И тъй като сме още в най-силната фаза на карнавала за днес - сладки равиоли ! 
Гледах ги преди няколко дни в '' La prova del cuoco  '' и веднага си ги заплюх за правене :) !

 Рецептата едва ли ще учуди някого . И в България си ги правим подобни ,но ги наричаме с  друго име :) ! 

Продуктите тук са:

300 гр. брашно 
100 мл. прясно мляко 
60 гр. захар 
50 гр. краве масло 
1 яйце 
щипка сол 
кората на един лимон 
100 гр. рикота (извара ) 
няколко лъжици боровинков конфитюр 
пудра захар 
олио за пържене 

От брашното , захарта , кравето масло (разтопено , но не горещо ) , прясното мляко , яйцето и солта замесваме меко тесто . Прибавяме  настърганата лимонова кора . Набрашняваме купа ,слагаме тестото в нея ,покриваме с кърпа и оставяме на стайна температура за да се отпусне за 30 мин. Рикотата объркваме с 1-2 с.л. пудра захар . 
На набрашнен плот разточваме кора 2-3 мм. Не разточвайте всичкото тесто ,а късайте по малки топки ,ще ви е по-лесно :) ! Изрязваме с чаша или кръгла форма кръгове . В средата слагаме по малко от изварата и конфитюра . Прегъваме на половинка кръгчето и с помощта на вилица притискаме краищата . Това го направете грижливо за да не ви се отворят равиолите при пържене ! 
Пържим сладките в сгорещено олио до приятен загар :) ! Поръсете ги топли с пудра захар примесена с една ванилия . 
                                                            Да ви е сладко и карнавално :) ! 
                                                           Чаоооооо и хубава съботна вечер :* !


                     А аз не пропуснах да направя снега главен герой в днешните ми снимки :) ! Красивата купа от снимките ми е подарък на Роби от майка му , а на нея подарък за сватбата и преди повече от 60 год. :) ! Страхотна е , нали :) ?
 



8.02.2013 г.

''Киакери' '(приказки) безкрай :) - Chiacchiere - карнавални сладки

 Сигурно и на вас ви се е случвало да напишете и подредите публикация и после с един замах само и по погрешка да изтриете всичко ? :( Е ,така направих и аз вчера ! Не му провървя нещо на този пост макар да направих сладките от раз и се получиха много добре ! След миналогодишните лимончини и кастаньоли тази година ви предлагам друг вид карнавални сладки ! Киакери или '' приказки ''  ! Тези сладки наречени още фраппе са характерни за област Лацио (Рим) ! И май са единственни които могат да се изпекат ! Всички други се пържат . Предлагам ви пържения вариант .


 Продукти:

440 гр. брашно 
50 гр. захар
2 големи яйца
50 мл. прясно мляко 
50 мл. олио
30 мл. ароматна ракия 
щипка сол 
 1-2 ванилии 
кората на един портокал 
олио за пържене 
пудра захар за поръсване 
 50 гр. черен шоколад (по желание)

Сложете яйцата и захарта е купа и ги разбийте с миксер 5 мин. Добавете млякото ,олиото , ракията и солта . Разбъркайте сместа и на порции добавяйте брашното  . Ароматизирайте с ванилията и кората портокал . Месете тестото 5 мин. , поставете го в набрашнена купа ,покрийте с кърпа и оставете да се отпусне за 30 мин. на стайна температура . 
На набрашнена повърхност разточете тънка кора . За да ви е по лесно не разточвайте цялото тесто , а направете това на 2- 3 пъти. Колкото по-тънка е кората толкова по-добре  !С къдрав нож нарежете правоъгълници или ромбове . Направете по  два разреза в средата на всеки правоъгълник ! 
Пържете сладките в сгорещено олио , като трябва да останат почти бели (моите приеха малко непозволен от рецептата загар :)  ! 
Поръсете с пудра захар или с разтопен на водна баня шоколад . 
Ох , стискайте палци да натисна верния бутон :))) ! Чаоооо и хубав петъчен ден :* !