Продукти:
за тестото:
150 гр. брашно
90 гр. захар
2 яйца
25 гр. какао
50 мл. олио
80 мл. прясно мляко
1/2 от пакетче бакпулвер
за крема:
250 мл. прясно мляко
30 гр. брашно
60 гр. захар
2 жълтъка
настърганата кора на 1 лимон
В тенджерка разбийте с телена бъркалка жълтъците и захарта за кратко. Добавете брашното, хомогенизирайте добре продуктите и на струйка излейте млякото бъркайки. Сложете течноста на котлон и бъркайте докато крема се сгъсти. Отстранете от огъня и ароматизирайте с лимоновата кора. Оставете крема да се охлади.
В купа разбийте с миксер яйцата и захарта. Прибавете брашното, какаото и бакпулвера. Излейте олиото и прясното мляко. Разбъркайте добре продуктите. Намокрете и изцедете от водата хартия за печене. Застелете с нея форма (22см.) с откопчаващ се ринг. Изсипете какаовата смес и подравнете. Напълнете шприц с лимоновия крем. Оформете по повърхността на сладкиша спирали. Съветът ми е да използвате всичкия крем, като направите по-малко спирали (виж снимката в оригиналната рецепта), но пък сладкиша ще е пълен с крем. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 20 мин.
Да ви е сладко! Спорен нов месец и усмихната пролетна седмица! :)
Други подобни сладкиши може да прочетете тук:
и