27.02.2018 г.

Дърпана баница с праз лук, кайма и гъби


Натисна ни и нас зимата. Толкова разлютена пристигна, че за кратко всичко побеля и се намерихме като в набрано лозе! Ни лопата да разринем снега имаме като на хората, (все един пластмасови из дома), ни сол обикновена има да поръся по стълбите, че ще се изпотрепем (купили сме си хималайска заради кръвното, пък тя скъпа и ми  се свиди да я ръся нахалос)! Въпреки всичко и се зарадвахме, от 2012 не беше побелявало така.   Кметът затвори училищата, половината офиси и магазини и те дадоха фира и си останахме с Роберто у дома уж само за днес, ама имам съмнения, че ще е и за утре, пък по-нататък незнам! Страшно няма де, тока не е примигнал, вода има, парното на газ централна работи, камината допълнително бумти и създава обстановка а, кажете как да не му се додърпа на човек баница! В 8 ч. сутринта замесих тестото, натъркалях 5 питки и ги оставих да си почиват! Видяла се рахат свободна нахлузих най-високите ботуши, взех една тенджера за капа, морков за нос, половин домат за червени устни, изрових от кофата с вчерашната пепел няколко изгаснали въглена и излязох навън  снежен човек да правя и се позабавлявам със снега! Щото на кой му се чака още 5 години до следващия сняг! Човекът готов, бучнах му по една лъжица и вилица от ляво и от дясно да си имам колега готвач, снимахме се за спомен с него, с кучето и с двете котки и се прибрах. Посрещна ме Роберто ухилен до уши, харесал му човека, гледал ни отгоре, че и тайно ни снимал! Призна, че никога моля ви се не бил правил снежен човек!  



Време нямаше да се занимавам с него, що снима тайно и къде ми е прайвъзито, пладне наближаваше, а у нас се яде под  час, та направо в кухнята. Питките ме чакаха леко подпухнали.  Ама те мая нямат, можеше да чакат докато накълцам един праз и една глава лук,  една шапка от гъба манатарка за аромат, запържа с тях около 300 гр. кайма, подправя с щипка чер пипер, налея 1 к.ч. топла вода, захлупя и задуша всичко за двайсетина минути.  И докато плънката се охлади (лесна работа с полярните температури отвън) започнах да дърпам първата питка. Тестото за тях класика: 400 гр. брашно (не я исках много голяма баницата), 250 мл. топла вода, по чаена лъжичка сол, олио и оцет и половин от същатата лъжичка захар. Замесеното тесто разделих на 5 части и оставих на мира за около 2 часа. 



Да се върнем на първата питка. С намаслени ръце  раздърпах тестото на голям кръг , ръснах щедро от пълнежа и завих на руло. После бам в подмазаната с олио тавичка и така с всичките  останали топки докато напълня тавата. Мазнах с четката още малко олио да увелича калориите и сложих във фурната. Загрята на 180 гр. и с вентилатор.  


Оттам натанък лесно, изпече се до приятен загар, поръсих я с малко вода и покрих с кърпа да чака, щот' нали съм бърза, както се кахърих, че съм закъсняла  с обяда, тъй подраних. Имах време да напрвя и една паста с доматен сос за първо, а баницата беше за второ. И се хареса на Роби, половината отиде само за него. 
А ако си мислите, че навън е спряло да вали, не е! Вали си тихо и кротко, от време на време вятъра вдига пушилка, та нищо се не види, а аз мисля че и утре ще сме запрени в къщи!
По надолу вижте снимки от актуалната зимна обстановка в двора и наоколо! 
Приключвам, че започва'' сървайвър'', а аз го следя изкъсо! 
Чаоооо! 













24.02.2018 г.

Домашни равиоли с рикота и спанак в доматен сос - Ravioli fatti in casa con spinaci e ricotta al pomodoro


 Бързам да ви споделя рецептата от обяд на това великолепно ястие, докато не съм забравила чудесния му вкус и формичката от сладките равиоли ми е още под ръка. 


Продукти за около 30 бр. равиоли:
за тестото:
3 яйца
300 гр. брашно
2 с.л. зехтин
щипка сол
за пълнеж:
300 гр. бланширан спанак
150 гр. рикота
1 яйце
 50 гр. настърган пармезан
щипка черен пипер
 за доматения сос:
400 гр. смлени домати консерва
скилидка чесън
щипка пресен магданоз
зехтин 


В купа пресейте брашното с щипка сол. Добавете яйцата и зехтина и замесете средно твърдо тесто. Загънете го в стреч фолио, покрийте с кърпа и оставете на СТАЙНА температура за поне 2 часа за да се отпусне хубаво.  Докато тестото почива пригответе пълнежа, като смесите бланширания спанак, яйцето, настъргания пармезан и рикотата, овкусите с щипка чер пипер и сол. Объркайте добре продуктите. 
 За разточването на кората ползвах машинката за паста, че ми е по-лесно, но ако нямате такава разточете на набрашнена повърхност кора с дебелина 0,2 мм. С едната страна на най-малката формичка (8,5 см.) за равиоли изрежете кръгове. Поставете от другата страна и сложете от плънката. Затворете и притиснете леко. Наредете готовите равиоли върху посипана с брашно кухненска салферка или кърпа.  


Сварете доматите до желана гъстота, подправете със зехтина, скълцаната скилидка чесън и ситно нарязан магданоз. 
В тенджера с подсолена вряща  вода пуснете равиолите за 5 мин. Извадете ги с решетъчна лъжица и веднага сложете в топлия доматен сос. Около 2 мин. още на силен котлон и ястието е готово. Поднесете веднага поръсени с настърган пармезан. 
Количеството равиоли е достатъчно за 4 порции. Аз сложих половината във фризера, съхраняват се идеално за следващ път, само трябва да увеличите с 2 мин. времето за варене.
Да ви е сладко :)! 
Вижте още една много вкусна рецепта тук:



22.02.2018 г.

Сладки равиоли с бадемов пълнеж - Ravioli dolci alle mandorle


Продукти за около 30 бр.
за тестото:
250 гр. брашно
100 гр. кристална захар
1 яйце + 1 жълтък
60 мл. слънчогледово олио
щипка сол
щипка бакпулвер
1 ванилия
за пълнеж:
130 гр. необелени смлени сурови бадеми
1 яйце
80 гр. захар
50 гр. нарязани озахарени лимонови корички
щипка настъргана лимонова кора 


В купа пресейте брашното заедно с щипка сол, щипка бакпулвер и ванилията. Добавете яйцето и един жълтък, излейте олиото и замесете тесто. Ако яйцето е по-голямо може да се наложи да добавите малко брашно, тестото трябва да бъде не много меко, но не и твърдо. 



Загънете омесеното тесто в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. В блендер  смелете бадемите с кристалната захар. Сложете ги в купа, добавете едно яйце , нарязаните на ситно лимонови корички и лимоновата кора. Хомогенизирайте добре всички продукти.  От охладеното тесто на набрашнена повърхност разточете лист с дебелина около 2 мм. С най-малкият  размер формичка за равиоли (ако нямате такава ползвайте обикновена кръгла формичка с d. 8 см.) изрежете кръгчета от тестото, сложете във формата, добавете от пълнежа и затворете. На мен не ми стигна от плънката, та последните две направих с кайсиево сладко, тогва и се сетих за снимка :)!  Наредете равиолите в застлана с хартия за печене тава като леко завиете двата края на срещуположни страни. 


Изпечете сладките в предварително загрята на 170 гр.  фурна  с вентилатор до приятен загар. Извадете равиолите на дървена решетка и леко поръсете с пудра захар. 
Чудесни са да знаете, много ароматни и поне един ден хрупкави. На следващия омекват, но са още по вкусни :)!
 Да ви е сладко! 


Рецептата е адаптирана от тук!

20.02.2018 г.

Хрупкави пържени спирали - Stelle filanti di carnevale


Както винаги и тази година ви предлагам ''след карнавал рецепта'', но от сладките на Мария не можах да се доредя и направя по-рано моите! В България обаче  закуските  често   са пържени така, че и без карнавал (Заговезни)  който не пости може да се смърси с тези хрупкави карнавални спирали! :) Рецептата е от тук!


Продукти:
за тестото:
400 гр. брашно
30 гр. захар
50 гр. рикота
1 яйце + 1 жълтък
1 к.л. бакпулвер
 настърнана портокалова кора
40 мл. прясно мляко
и още:
олио за пържене
пудра захар 



Пресейте брашното с 1 к.л. бакпулвер и щипка сол в купа. Добавете захарта, яйцето и един жълтък, рикотата, прясното мляко и ароматизирайте сместа с настърганата кора на половин портокал.  Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура. Замесете меко тесто. Загънете го в найлон и оставете за 20 мин. за да се отпусне. Колкото е по отпуснато тестото, толкова по-лесно се работи с него.  На леко набрашнена повърхност разточете лист с дебелина 2-3 мм. Нарежете на ленти с ширина 1 см. Сега тук има малка трудност, защото не знам дали в България се продават такива цилиндри (в Италия ги използват за каноли), но съдейки по рецептите в нета сигурно ще намерите. Намажете леко цилиндрите с олио (само за първия път). Увийте лентите малко по-приближени от моите (при пърженето се разтварят) и изпържете в загрято олио до златисто. Пържете ги по две в съда, извадете на салфетка и така със следващите докато свършите лентите.
 Може да ви изглежда пипкаво и бавно, но не е така. 


Поръсете топлите  спирали с пудра захар! 
Да ви е сладко :)! Чаооо!  


17.02.2018 г.

Топла салата с карфиол и маслини - Cavolfiore stufato con le olive


Продукти:
600 гр. карфиол
100 гр. черни маслини
2 скилидки чесън
1 ч. ч. топла вода
1 к.ч. зехтин
щипка нарязан магданоз
щипка едро смлян лют пипер ( по желание)
сол


Накъсайте карфиола на малки  розички. В удобен тиган налейте 1 кафяна чашка зехтин. Добавете 2 скилидки чесън и ги запържете до златисто. Извадете скилидките. Сложете карфиола в тигана и запържете за около 3-4 мин. като разбърквате непрекъснато. Полейте с топлата вода, захлупете съда и гответе докато зеленчука почти омекне. Прибавете маслините и довършете готвенете. Отнема около 5 мин. след като сте сложили маслините. Овкусете салатата с наситнен магданоз и едро смлян лют пипер. Последният по желание. Поднесете топла като самостоятелно ястие или като гарнитура към печено месо. 
Да ви е сладко :)! Чаооо и хубави събота и неделя! 


Рецептата е от тук!

16.02.2018 г.

Маслен пай с круши и бадемови трохи - Crostata pere , mandorle e amaretti


Продукти:
за тестото:
250 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 к.л. бакпулвер
1 ванилия
настъргана лимонова кора
пълнеж:
2 средни по големина круши
20 гр. краве масло
100 гр. амарети (бадемови бисквитки)
щипка канела
30 гр. стафиди
30 гр. пудра захар
за бадемовите трохи:
50 гр. необелени смлени сурови бадем
30 гр. краве масло 




В купа пресейте брашното с щипка сол и ванилията. Добавете яйцето, захарта  и нарязаното на парчета краве масло. Ароматизирайте с настърганата лимонова кора. Замесете тесто. Готовото тесто приберете в хладилник за 1 час.Накиснете стафидите в хладка вода  ароматизирана с 1 с.л. ром. за 15 мин.  
Обелете и нарежете на малки парчета крушите. Сложете ги в удобна купа, прибавете счуканите амарети (може да ползвате и други бисквити), канелата, пудрата захар, разтопеното краве масло и стафидите. Смелете бадемите в блендер. Полейте ги с 30 гр. разтопено краве масло и объркайте да станат на трохи. 
Охладеното тесто разточете на набрашнена повърхност. Прехвърлете го в тавичка (ако е кръгла да е 20 см.) Оформете висок борд. Изсипете крушите. Отгоре поръсете с бадемовите трохи. 
Изпечете пая на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. 
Изчакайте сладкиша да се охлади напълно преди да го извадите от тавичката. 
Поръсете с пудра захар и да ви е сладко :)! Чаооо!


13.02.2018 г.

Гевречета сърца-Cuoricini morbidi


Честит Св. Валентин, влюбени хора! 
Изненадайте любимия  човек с тези вкусни гевречета сърца! 
Бъдете здрави и се обичайте!  



Продукти:
300 гр. брашно
120 мл. прясно мляко
1 яйце
10 гр. мая от кубче
1 равна ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
2 ч.л. зехтин


Пресейте брашното в купа.  Добавете солта,  яйцето и зехтина. Разтворете маята и захарта  в топлото прясно мляко. Излейте при брашното и замесете меко тесто. Сложете го в купа, отгоре намажете с 1 ч.л. зехтин. Покрийте купата с найлон и кърпа. Оставете на топло докато тестото удвои обема си. На набрашнена повърхност разточете лист с дебелина 3-4 мм. От тестото изрежете различни по големина формички сърце. Срежете по едно от гевречетата сърца и подпъхнете в друго за да ги направите по двойки. . Наредете в тава застлана с хартия за печене.  Намажете повърхноста на гевречетата със зехтин и поръсете с иглички розмарин ( моите изпопадаха).  Оставете отново тестото за 20 мин. да си почине. Изпечете в предварително загрята на 170 гр. фурна с вентилатор до приятен загар. 
Да ви е сладко и влюбено! Чаооо! 


12.02.2018 г.

Домашни ньоки с рикота и спанак - Gnocchi di ricotta e spinaci

  
Както и да сготвя ньоки винаги си остават едно от любимите ни блюда в къщи!  
Предлагам ви тази много свежа и вкусна рецепта! Опитайте я! 

Продукти за две порции:
400 гр. сварени картофи
200 гр. брашно
1 малко яйце
сол
за соса:
300 гр. спанак
200 гр. рикота
1 к.ч. прясно мляко
1 скилидка чесън
щипка чер пипер
сол
зехтин
щипка лимонова кора


Сварете картофите в подсолена вода. Охладете ги и пресовайте. Опитайте на сол и ако трябва посолете. Прибавете едно малко яйце и брашно. Замесете средно твърдо тесто. От тестото късайте по малко и направете на фитил. Нарежете го на малки около 2 см. късчета. Ако нямате такъв оребрен уред (виж снимката по-горе) може да ползвате вилица. А може да оставите ньоките гладки. Наредете готовите ньоки в голяма набрашнена чиния. Леко ги поръсете с брашно.
В голям тиган налейте кафяна чашка зехтин. Сложете нарязания суров спанак и накълцаната на ситно скилидка чесън. Похлупете съда и задушете спанака за около 5-6 мин. В купа изсипете рикотата и прясното мляко и хомогенизирайте добре. Прибавете сместа при спанака и объркайте 
 всички продукти. Отдръпнете съда от огъня. 
Пуснете ньоките във вряща подсолена вода и когато започнат да изплуват на повърхноста ги извадете с решетъчна лъжица. Прехвърлете ги веднага в тигана със соса. Върнете съда на котлона за 2-3 мин. разбърквайки ястието. 
Поднесете готовите ньоки поръсени с настъргана лимонова кора,  щипка пармезан и чер пипер! 
Да ви е сладко :) ! Чаооо! 




8.02.2018 г.

Пилешки хапки с грах и куркума - Straccetti di pollo con piselli e curcuma



Рецептата е от италианското кулинарно предаване ''La prova del cuoco''!
 Отдавна се излежава из записките ми и чака ред! Е, дочака го, а вие опитайте, много е вкусно! 


Продукти за две порции:
400 гр. пилешки гърди
400 гр. грах консерва
1 ч.ч. зеленчуков бульон
1 ч.л. куркума
1 с.л. брашно
сол
зехтин
чер пипер

Нарежете пилешкото месо на хапки. Посипете ги с брашно и поразтръскайте за да се набрашнят хубаво. В удобна тенджерка налейте 1 к.ч. зехтин. Запържете хапките за кратко. Поръсете ги с 1 ч. л. куркума. Изсипете граха и залейте със зеленчуковия бульон. Може да ползвате и топла вода., ако нямате бульон.  Овкусете на сол, поръсете с чер пипер и захлупете ястието. Гответе докато остане на мазнина. 
Да ви е сладко! Чаооо!