9.12.2023 г.

Коледен венец ''Анжеликa'' - Torta Angelica con lievito madre


Тorta Angelica е красив бриош,  много известен сред италианските кулинари! Потърсих рецепта с квас и я открих тук ! В блога имам още две рецепти за Анжелика в солен и сладък вариант с мая, под публикацията ще сложа линкове към тях! Формата на бриоша е много подходяща за украса на коледната трапеза, затова и сложих име коледен венец! :)



Продукти:
200 гр. манитоба 
200 гр. брашно с 11% протеин 
150 гр. лиевито мадре в пик 
90 гр. захар 
2 жълтъка 
120 мл. прясно мляко 
100 гр. краве масло
2 ванилии
щипка сол 
и още:
75 гр. стафиди 
50 гр. шоколадови капки 
настъргана портокалова кора 


Сложете лиевито мадре в купата на планетария, залейте го с хладкото прясно мляко и добавете захарта. В оригиналната рецепта е 75 гр., аз я увеличих на 90 гр.! Поставете бъркалката пеперуда и включете миксера на първа степен. Когато продуктите са се хомогенизирали добре, излейте разтопеното и леко охладено краве масло. Пресейте двете брашна с ванилиите и щипка сол. На порции започнете да ги прибавяте към течната смес . Докато миксера меси прибавете един след друг жълтъците. Измесете сместа много добре, трябва да е мека, но не лепкава. Направете топка от измесеното тесто, сложете го в купа, покрийте с парче найлон и сложете в леко затоплена фурна за около 6-8 часа. 


Залейте стафидите с ром смесен с малко хладка вода. Оставете ги да киснат за 1 час, след което прецедете, подсушете и посипете с брашно. Втасалото тесто (не трябва да втасва напълно, достатъчно е да се отпусне добре) разточете на голям лист хартия за печене. Намажете с разтопено краве масло, поръсете с настъргана портокалова кора, шоколадовите капки и стафидите. Завийте на стегнато руло. С остър нож разрежете рулото по дължина на две еднакви половини. Прехвърлете няколко пъти  едната половина върху другата и завийте на кравай. Прехвърлете кравая заедно с хартията в тава. Покрийте с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си и втаса напълно. 


Намажете втасалия венец с прясно мляко. Изпечете в статична, предварително загрята на 180 гр. фурна до приятен загар.    Готовият венец охладете на решетка. 
Поръсете с пудра захар и нека ви е красива коледната трапеза! :)
Да ви е сладко! Чаооо!  
Линкове с обещаните по горе рецепти:


 

22.10.2023 г.

Пан бриош ванилия-какао


Продукти:
400 гр. брашно манитоба 
120 гр. квас 100 % хидратация
200 мл. прясно мляко
130 гр. захар
1 яйце
60 мл. олио
щипка сол
2 пакетчета ванилия
50 гр. какао



Разтворете кваса в прясното мляко. Добавете едно разбито яйце и захарта. На порции, докато планетария меси прибавяйте брашното с щипка сол и изливайте по-малко от олито. Ароматизирайте с ванилиите. Месете докато получите гладко, приятно на пипане тесто. Разделете го на две еднакви части. Към едната прибавете пресятото какао и измесете до равномерен кафяв цвят. Сложете двете теста в подмазани с олио купи, покрийте с парче домакински найлон и оставете за 2-3 часа докато се отпуснат. 


На набрашнена повърхност разточете два еднакви правоъгълника с дебелина 3-4 мм. Наложете разточения кафяв лист върху белия и завийте до средата на руло. С остър нож нарежете в края ленти широки около 2 см. Усучете лентите, продължете да навивате рулото до края. Готовото руло поставете в правоъгълна форма (моята беше с вместимост 1 л. но може да бъде и по-голяма ) за кейк . Покрийте формата с найлон, ползвам шапка за баня, защото стои изправена и оставете бриоша на стайна температура (22-23 гр.) за 8-10 часа до пълно втасване. Намажете с прясно мляко втасалия бриош. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята статична фурна за около 30 мин. Изпеченият пан бриош охладете на решетка! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


 

17.10.2023 г.

Мек сладкиш с кисело мляко и конфитюр


Сладкишът който ви предлагам днес е лесен , може да мине в графа бързи сладкиши и с продукти намиращи се винаги в къщи! Оригиналната рецепта е с бакпулвер, но аз току-що си бях активирала кваса и ми остана една лъжица, която използвах тук! 


Продукти:
2 яйца
110 гр. захар
170 гр. брашно
50 гр. краве масло
125 гр. кисело мляко
8 гр. бакпулвер
1 с.л. остатъчен квас (по желание)
1 ванилия
настъргана лимонова кора
250-300 гр. конфитюр по ваш вкус (тук с боровинки)



Счупете яйцата в купата на планетария, добавете захарта и разбийте на пяна. Прибавете киселото мляко и кваса. Излейте леко разтопеното краве масло. Ароматизирайте с ванилията и настърганата лимонова кора. Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Прибавете ги на порции към течната смес. Хомогенизирайте добре продуктите. Подмажете и набрашнете тава 20/28 см. Да кажа нещо за тавата, може да ползвате по-малка от посочената, ако искате сладкиша да е по-висок. Изсипете приготвената смес, подравнете и с лъжичка изипете от конфитюра стараейки се да направите решетка. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор до приятен загар. Готовият сладкиш поръсете с пудар захар! 
Да ви е сладко, а аз ви пожелавам хубав вторник! :) Чаоооо! 


 

16.08.2023 г.

Маслен пай (кростата) с праскови и яйчен крем

Дълга ваканция си взема блога, заради решението на главния дегустатор разбирай Роберто да мине на диета! Слава Богу, полека- лека се завръща към кухнята ми и надявам се ще има понякога по някоя рецепта за споделяне! :) А това е една кростата с маслено тесто, пресни плодове и яйчен крем, която направих за вчерашния празник - Голяма Богородица (Ferragosto) 


Продукти:
за тестото:
300 гр. брашно 
110 гр. краве масло
2 жълтъка
100 гр. захар
1 к.л. бакпулвер
настъргана лимонова кора
ванилия
 щипка сол 
за крема:
250 мл. прясно мляко 
40 гр. нишесте или брашно
2 жълтъка 
3 с.л. захар
ванилия и кора лимон 
и още
праскови 
конфитюр от праскови 


В купа пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера и ванилията. Добавете захарта, жълтъците и нарязаното на парчета студено краве масло. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. Замесете меко тесто. Замесеното тесто увийте в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. Докато тестото се охлажда нправете крема. 
В  малка тенджерка излейте прясното мляко, добавете жълтъците, захарта, нишестето и парче лимонова кора. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате докато крема се сгъсти. Извадете лимоновата кора. Ароматизирайте с една ванилия. Оставете крема да се охлади.


На парче хартия за печене разточете тестото с дебелина около 2-3 мм. на голям кръг. Заедно с хартията го прехвърлете в тава 24 см. като оформите висок борд, а останалото тесто изрежете. От него направете фитили с които оформете вътрешните кръгове. В тях изсипете от крема и подредете резани праскови или конфитюр от праскови. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор до приятен загар. 
Охладете и хапнете, да ви е сладко! :) 



 

25.05.2023 г.

Кекс с цветове бял бъз


Какво да ви кажа за този кекс, мек с леко ронеща се структура и много, много ароматен!
 
 Рецептата е адаптирана от тук !



Продукти:
300 гр. брашно
150 гр. захар
3 яйца
100 мл. олио
125 гр. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
2 с.л. мастика или ликьор от бъз
настъргана лимонова кора
6-7 големи цветове бял бъз
1 ябълка



В голяма купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте на пяна. Излейте олиото и киселото мляко. Смесете брашното с ванилията и бакпулвера. На порции прибавете сухата смес към течната. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора и 2 с.л. мастика.  Прибавете настърганата на едро ренде ябълка и изронените малки цветчета бял бъз. Хомогенизирайте добре продуктите. Намаслете и набрашнете форма за кекс. Изсипете сместа. Изпечете кекса в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 35-40 мин. Пробвайте както винаги за готовност с дървено шишче. Готовият кекс поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко! Чаооо и опитайте непременно! :) 

В блога има още:



 

15.05.2023 г.

Морковено руло с маскарпоне


Добро понеделнишко утро, хора! 
И днес майското утро е навъсено и сърдито, още малко казват от прогнозите и май ще се усмихне! А, дано! :) А дотогава ще се подслаждаме кой с каквото може, при нас е морковено руло с маскарпоне, лесно, бързо и много вкусно, като всички сладкиши с моркови! 


Продукти:
4 яйца 
4 с.л. захар
6 с.л. брашно
120 гр. настъргани на ситно ренде сурови моркови
1 ванилия или ако предпочитате щипка канела
за крема:
250 гр. маскарпоне
100 гр. крема сирене или филаделфия
2 с.л. пудра захар




Разбира се рулото може да се направи и с друг по ваше желание крем или конфитюр, аз това имах в къщи, а вие си решете с какво го предпочитате! 
В голама купа счупете яйцата и изсипете захарта. Разбийте на много гъста пяна. Често ме питат няма ли набухвател в блата, не, няма. От него блата при навиването се чупи! Към разбитите яйца прибавете на порции брашното размесено с ванилията или канелата. Бъркайте с дървена лъжица в една посока за да не спадне сместа, тя пак си спада, но не толкова! :) Прибавете настърганите моркови. Хомогенизирайте добре продуктите. Застелете голамата тава на печката с парче хартия за печене. Намаслете я леко. Изсипете кексовата смес и подравнете добре. Изпечете блата за 10 мин. в предварително загрята на 200 гр. фурна без вентилатор. Готовият блат веднага обърнете върху памучна кърпа , отстранете хартията и навийте на руло. 
 


Оставете блата да се охлади напълно. През това време пригответе крема. В купа изсипете маскарпонето и сиренето. Прибавете 2 с.л. пресята пудар захар. Разбийте с миксер до хомогеност. Развийте рулото и намажете обилно с приготвения крем. Завийте отново на руло и украсете по ваш вкус. 
Да ви е сладко! :) 
В линкове тук ще ви оставя и други рецепти с моркви, до една много вкусни! :) 




 

9.05.2023 г.

Агнешко стомна кебап


Кебапите са ястия заимствани от ориенталската кухня! Много вкусни, заради топлинната обработка - пържене, задушаване, печене, намират широко приложение в българската кухня и са харесвани от всички! Стомна кебап може да се приготви с агнешко, овнешко или телешко месо! 


Продукти:
1 кг. агнешко месо 
1 голяма връзка зелен лук
3-4 стръка зелен чесън
1 ч.л. червен пипер
60 гр. краве масло
3-4 малки домата 
3 с.л. доматено пюре
щипка смлян черен пипер
ситно нарязан джоджен 
щипка наситнен магданоз 


В тенджера разтопете кравето масло, прибавете месото нарязано на малки парчета и запържете за кратко. Добаветенаситнения лук и чесън, доматеното пюре и червения пипер. Запържете за 4-5 мин. като бъркате непрекъсното ястието, след което налейте топла вода, колкото да покрие месото. Посолете, овкусете с щипка черен пипер,  джоджен, магданоз, пуснете няколко малки доматчета и захлупете съда. Задушете до омекване на месото. Разпределете ятието в глинени гювечета. Запечете до приятен загар на месото. 
Кебапът се поднася в съда в който е печен! Рецептата е от много стар учебник по технология на храната! 
Много, много вкусна манджа се получи! :)  


 

3.05.2023 г.

Меки ягодови бисквитки


Меки и много ароматни ягодови бисквитки! С малка трайност , затова трябва да ги изядете бързичко :) !  Рецептата е за около 25 броя бисквитки! 


Продукти:
1 яйце
180 гр. брашно
40 гр. краве масло
70 гр. захар
1 ванилия
настъргана лимонова кора
100 гр. ягоди
5 гр. бакпулвер


Нарежете ягодите на малки парченца. В купа счупете яйцето, добавете захарта и разбийте за около 5 мин. Излейте разтопеното и леко охладено краве масло. На порции прибавете размесеното с бакпулвера, ванилията и настъргана лимонова кора брашно. Изсипете нарязаните ягоди. Хомогенизирайте добре сместа. Застелете голяма тава с парче хартия за печене. С лъжичка вземете от сместа и оформете на топче голямо колкото орех. Наредете топчетата в тавата. Изпечете за 10-12 мин. в предварително загрята на 180 гр. фурна без вентилатор. Охладените бисквитки поръсете с пудра захар!
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 
Тук може да прочетете друга подобна рецепта, но с ябълки! 


 

22.03.2023 г.

Телешко шкембе с червен бoб


Една много, много вкусна гозба, която препоръчам да опитате!  


Продукти за две порции:
500 гр. сварено телешко шкембе
400 гр. червен боб (от консерва)
1 морков
1 глава лук
стрък селъри
300 гр. доматено пюре (консерва)
1 дафинов лист (по желание)
щипка настърган пармезан (пак по желание) 



Такава манджа става бързо, щото основните продукти са вече сготвени. Нарежете моркова, лука и целината на ситно. В тенджера загрейте една кафяна чашка зехрин и запържете зеленчука. Добавете нарязаниото на едри парчета шкембе!  Пържете още 5-6 мин. като разбърквате енергично. Изсипете доматеното пюре, налейте около 200 мл. топла вода, прибавете дафиновия лист и гответе  ястието около десетина  10 мин.  Малко преди да свалите съда от огъня изсипете прецедения боб. Поднесете с щипка настърган пармезан ! 
Да ви е много сладко! ;) 



 

20.03.2023 г.

Пролетен хляб с квас


Освен една нарисувана маргарита нищо друго не му е пролетно на хляба,  но нали пристига пролетта, нарочих го за нея!  Та, пролетно да ви е! :)
 


Продуктите тук са:
300 гр. bяло брашнo протеин 12%
50 гр. пълнозърнесто брашно
150 гр. семола римачината 
110 гр. квас 100% хидратация 
360 мл. вода 
10 г. сол 
1 с.л. зехтин 


Рецептата е със стандартните процедури за хляб с квас! Смесете брашната и ги залейте с водата, намачкайте с ръце за да получите големи трохи. Покрийте купата и оставете за 1 час. След изтеклото време добавете кваса и прехвърлете  тестото в купата на планетария .  Пуснете миксера да меси и след около 10 мин. добавете солта и зехтина. Измесете до готовност на тестото или докато получите гладко, лъскаво тесто. 


Измесеното тесто оставете за почивка от 30 мин. след което разтегнете и отново оставете за 30 минутна почивка. Повторете така още 2 пъти.  След последното разтягане покрийте купата и оставете тестото да нарасне  около 60%. Това ще отнеме до 6-7 часа, зависи от температурата в стаята.  Втасалото тесто оформете и поставете в панер застлан с памучна кърпа  поръсена с оризово или царевично брашно. Покрийте с найлон и приберете в хладилник за 14-16 часа.  Загрейте фурната заедно със съда за печене (аз пека в чугунена тенджера) на 250 гр. без вентилатор. Извадете тестото от хладилника и обърнете върху хартия за печене. Тук е момента да нарисувате каквото си искате :) Извадете тенджерата от фурната  сложете хляба заедно с хартия. Захлупете и изпечете за 25 мин. на 250 гр. Махнете капака и продължете печенето още 20 мин. Охладете хляба на решетка. Не бързайте да го режете преди да се е охладил напълно! 
Да ви е сладко :) ! И честита пролет! <3 


 

19.03.2023 г.

Портокалов кейк с кисело мляко


Продукти:
300 гр. брашно
3 яйца
130 гр. захар
130 мл. слънчогледово олио
250 гр. кисело мляко
настърганата кора на един голям портокал
1 бакпулвер
щипка сол
  
В купата на планетария изсипете захарта, добавете яйцата и разбийте на пухкава пяна. Излейте олиото, прибавете киселото мляко. В друга купа смесете пресятото брашно с щипка сол и бакпулвера. Прибавете брашното на порции като бъркате внимателно с лъжица за да не спадне сместа. Ароматизирайте с настърганата портокалова кора. В оригиналната рецепта тук кората е лимонова! Подмажете и набрашнете продълговата форма за кейк вместимост 1 л. Изсипете сместа. Изпечете кейка на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Пробвайте за готовност с дървено шишче. 
Охладете кейка на решетка и да ви е сладко! :) 



 

30.01.2023 г.

Бисквитки с крем шам фъстък


Избяга ми и този път зеления цвят, но да знаете, че са нежно зелени тези много вкусни бисквитки! Хрупкави станаха, тъй си и останаха, даже след 5 дни в купата! 



Продукти за 45-50 гр.:
300 гр. брашно
130 гр. захар (намалете я поне с 30 гр. много са сладки)
100 гр. краве масло
1 яйце
8 гр. бакпулвер
2 с.л. крем шам фъстък 
настъргана лимонова кора
3 с.л. лимонов сок



Пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера. Добавете едно яйце, нарязаното на парчета студено краве масло, захарта, лимоновия сок и настърганата кора, крема от шам фъстък. Кремът е купен от Лидъл, надявам се да намерите и в българските вериги магазини! Замесете продуктите до получаване на гладко тесто.  Оставете го на студено за един час. От охладеното тесто късайте малки парчета по около 15 гр. направете на топче, оваляйте първо в кристална и после в пудра захар. Наредете топчетата в голяма тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за 12-15 мин. Охладете бисквитките на решетка, поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 

Рецептата е от тук!