28.04.2012 г.

Печени миди


На Дани и замириса на море и за да подсиля морския аромат  ви предлагам една мнооого морска рецепта!
Почистете мидите като издърпате влакънцето което се подава и остържете всяка черупка с остър нож от полепнали водорасли и други морски животинки . Измийте хубаво под течаща вода . Сложете ги в по голяма тенджера , изсипете 1/2 ч. ч. вода , 1/2 ч.ч. бяло вино , скилидка (облечена) чесън , щипка сол , и малко нарязан на ситно магданоз. Сложете тенджерата на умерен огън и варете около 7-8 мин. или докато мидите се отворят . Извадете ги , отстранете едната черупка . 
Направете си смес от галета ( за около 1 кг. миди ) 200 гр. , 1 счукана скилидка чесън , 1 голяма връзка магданоз нарязан на ситно , щедра щипка сол и 30 мл. зехтин . Объркайте всички продукти много добре . Сложете във всяка мида по малко от сместа . 


Наредете в тава застлана с хартия за печене . Излейте 1/2 ч. ч. от водата в която са  врели мидите . Печете в предварително загрята  на 180 гр. фурна за 20 мин. 
Сервирайте топли с парченца лимон и чаша бяло добре изстудено вино,  наздраве и  да ви е сладко! Слънчеви и топли почивни дни! Чаооооо !!!


15 коментара:

  1. Ми да беше написала и рецептата или да гадаем? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пишех я :)) и чукнах погрешното копчееее .... айде чети я сега и бягай да ги сготвиш на Вальо :)) ... Целувки :* !

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, хем не си падам много по морските дарове, но при вида на снимките чак на мен ми се дояде! Супер са станали, много красиви! Ще зарадвам Митачето някой ден! Приятна почивка!

    ПС: Подканена от вчерашната ти публикация днес от 6ч. съм се разбудила да правя тесто и да пека пица. Току що закуско - обядихме с топла пица и съм меко казано пред пръсване! Мерси за чудните идеи, които споделяш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ради :)..той и Роби така - не спира да яде докато не свърши :)..и после щял да гръмне :))....хубава съботна вечер !

      Изтриване
  4. Ваня, страшно апетитни са мидите ти!
    Едно време много обичах на плажа да запалим огън и
    да ги печем на тенекия!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дани :)...оооо и аз съм яла така -миди на тенекия ....то една страхотия-вкусотия :))!
      Хубава вечер и на теб !

      Изтриване
  5. Интересна рецепта,никога не ми е хрумвало да ги готвя с черупките.Сега се сещам,че едно време баба ми правеше миди с ориз с черупките.Ама обикновенно си ги ловим сами и черупките искат много миене,че целите са с водорасли.Миналото лято бяхме взели от мидарник /развъдник за миди/ и се сещам,че тяхните черупки бяха чисти,ама пак ги изхвърлих.Ще пробвам,ако ми попаднат по-чисти черупки,или ще измия щателно няколко за идеята.Благодаря за рецептата.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чао ,Ели ! Мидите винаги се готвят с черупките .Даже и в най- луксозните ресторанти ги готвят и сервират така :),иначе не са вкусни :)) ! Хубава неделя !

      Изтриване
  6. Добре ,че не си падам по мидите...Но пък са красиво поднесени.Не бих сготвила такова чудо....
    Хубава вечер ,миличка-прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаеш какво изпускаш ,Жижи :)..., я опитай веднъж и пак ще говорим :)) ! Целувки и една хубава неделя !

      Изтриване
  7. Доядоха ми се миди, Ивана, макар честно казано да не познавам вкусът им!Звучи доста апетитно за лакомата ми натура;) И ти като Дани сега ще ме засилиш към рибарския щанд;) Защото иначе пък наистина много обичам морската храна!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм луда за морски манджи ,Мъхче :)) ... а мидите са много вкусни така , опитай :) ! Хубава неделя !

      Изтриване
  8. Обожавам миди! Страхотно си ги сготвила!

    ОтговорИзтриване
  9. Иве,и двете сме на вълна миди. Много вкусно си ги приготвила, поне от снимките така изглеждат. Ще се възползвам и от твоето предложение!

    ОтговорИзтриване