25.05.2012 г.

Лимонова кростата


За любителите на лимоновите десерти ...страхотен лимонов сладкиш:))......
Продукти за тестото : 120 гр .краве масло , 100 гр. захар , 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 яйце, 1 ванилия, 220 гр. брашно. 
За крема :2 лимона, 100 гр. захар кристална , 3 яйца ,25 гр. краве масло , 50 гр. царевично брашно, 250 мл. вода, 170 гр. пудра захар .
Замесете тесто от изброените продукти . Загънете го в домакински найлон и оставете за 30 мин. в хладилник . 
През това време си пригответе крема така:
Настържете кората на лимоните и изцедете сока им . Към сока прибавете царевичното брашно и водата . Разбъркайте добре и сложете на котлон да се сгъсти . Когато започне да ври отстранете . Добавете 3 жълтъка (белтъците са за глазурата) , кр. масло , кристалната захар , и настърганата кора . Разбъркайте крема много добре . 


 Покрийте дъното на тавичка (24 см.) с намокрена и изстискана добре от водата хартия за печене . От охладеното тесто разточете кора с дебелина 3-4 мм. С помощтта на точилка прехвърлете кората в тавичката и изрежете краищата с нож . Покрийте дъното на тавичката със зрял боб . Печете на 180 гр. за 15 мин . в предварително загрята фурна . 
 Извадете кростатата и отстранете внимателно всички бобени зърна . Напълнете сладкиша с охладения крем . В голяма купа разбийте белтъците с пудрата захар . Изсипете ги върху крема и сложете отново във фурната на 120 гр. за 20 мин. 
Ей това със зърната боб все го бях чела ,но не съм го правила никога до сега . Има за цел дъното да не се надигне много при печенето и да се образува кратерче :) за крема . 


Да ви е сладко :)...чаоооооо и хубави почивни дни :) !!!


24 коментара:

  1. Отговори
    1. Страхотна кростата, невероятно изглежда. А този номер с боба е много актуален в кулинарията и смятам да го прилагам. А сега виждам и нагледно резултата от използването му.
      Благодаря за поредното прекрасно сладко изкушение!

      Изтриване
  2. Обичам много такива свежи десерти! За горещите дни ще е супер подходящо. Чудна идея! Хубави почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз съм скарана с белтъците отгоре, но останалото бих го омела с голям кеф :))

    Хубав уикенд, Ванюшке :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Фе :)...да ти е сладко :) ! Хубави почивни дни !

      Изтриване
  4. Обожавам италианските ти специалитети! Имам чувството, че си някаква вълшебница! Там ли си се учила да готвиш, Ив?! Страхотен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате ,много си мила ..благодаря за хубавите думи ! Сладкиша наистина стана страхотен и да ...уча се в движение :)от списанията ....пропуснах да напиша че ,този сладкиш е от списанието което си купих вчера :) .Много са хубави рецептите от него ,набелязах поне половината за изпълнение ...само време и желание за готвене да има:))) !

      Изтриване
  5. И тук да кажа ,чудно ,приказно, невероятно вкусно!
    Страхотна домакина си Ванче признала съм те!
    ПРЕГРЪЩАМ ТЕ МИЛА!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче ,приятелко благодаря ти много ,но къщовница и домакиня виждам и в теб :) ! Голяма прегръдка и от мен с пожелание за хубав уикенд :* !

      Изтриване
  6. Ще го направя и аз, Ив! Благодаря за рецептата и великолепния пост!
    /Какво става с боба, после?... Нали всички сме си малко габровци?! - Не се хвърля, нали?/
    Приятни почивни дни! И пак ни радвай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Боряна :)....очаквах въпрос за боба :))) ...ама не мога да кажа нищо за сега ...не знам дали ще става за готвене ,но ще опитам и ще споделя :)! Хубав уикенд и на теб !

      Изтриване
  7. Ванче,поредната вкусотия-усещам лимоновия аромат.При теб е истинска наслада....
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Много обичам такъв сладкиш, Ваня и изобщо всичко с лимон.
    Твоят сладкиш е неустоим и много, много предизвикателен. Де да можех да си взема парченце... :)))

    Прегръдки, Ваня и прекрасни почивни дни от мен! :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Интересен сладкиш,върнах се и назад към запечените зеленчуци и чудно цъфналите кактуси!
    Приятен уйкенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Ванче, страхотни рецепти ни предлагаш винаги! Тази кростата ще си я направя задължително!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Ивана,
    много свежо, много!!
    Чудесна неделя с парче лимонова кростата и слънце (тук си нямаме пак;))

    ОтговорИзтриване
  12. Обичам лимонови сладкиши, много вкусно предложение :)!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесен сладкиш с приказен дъх на лимон,Ванюша!Пак си изкусителка голяма!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Мили дами,
    Бобчето си го пазете за следващия сладкиш с маслено тесто, не става за ядене!

    ОтговорИзтриване