12.12.2012 г.

Шоколадов сладкиш с ябълки


Как си представям рая , ли ? Със сигурност ми се иска да изглежда като безкраен магазин за домашни потреби  с безброй чашки и чинийки , тенджерки и тавички и всички онези джунджурийки ,които се продават там и ти вземат акъла (поне моя ) веднъж пристъпил прага му  ! 
На около десетина км. от къщи ,близо до Анкона има огромен магазин на ''ИКЕЯ'' ! В неделя с наши приятели решихме да се разходим до там ! Те новодомци , трябваха им разни неща за кухнята , аз вечно жадна за чинии и тенджери се оказа ,че имам'' спешна нужда'' ,както се изрази Роби с широка усмивка от още няколко тавички и тенджерки! 
Влязохме в магазина  за сутрешното кафе , а излязохме в късния следобяд .  Добре ,че за такива заплеси като нас има и ресторан и кафе бар , иначе щяхме да си умрем от глад! А после пък едва натоварихме всичко в колата ......бяхме с по-малката ,щото си мислехме ,че какво толкова ще купуваме , а накрая едва имаше място за нас вътре! 


Завърнах се щастлива притежателка на нова тавичка (освен нова откопчаваща се форма за торта , две стъклени чинийки , 3 тенджерки и 12 бр. чашки за лимончело! 
Та исках да се похваля с новата тавичка , а ги разтегнах едни .... 
За нея (тавичката ) открих и тази рецепта . Шоколадов сладкиш с круши съм правила и знам ,че става чудесен , с ябълки не съм !
Стана великолепен! 

 
Питате вече за рецептата ....ето я: 
Тя е от едно новогодишно книжле , купено вчера ! 
Продукти : 
200 гр. брашно 
2 ябълки 
100 гр. черен шоколад
2 яйца
125 гр. захар
100 гр. краве масло 
1 пакет ванилова захар
3 с.л. прясно мляко 
кората на един лимон 
1 бакпулвер 
щипка сол 
 пудра захар за поръсване 



Разбийте яйцата със захарта , добавете леко разтопеното краве масло . Брашното размесете с бакпулвера . Изсипвайте го полека в яйчената смес и бъркайте . Добавете щипка сол , разтопения на водна баня шоколад ,  ваниловата захар , прясното мляко .
Сместа хомогенизирайте много добре и оставете за 30 мин. на стайна температура . 
Подмажете тавичка (28 см. ) с краве масло и обилно поръсете с брашно . Изсипете кексовата смес , с отгоре със застъпване наредете резенчета ябълка . 
Печете 30 мин. в предварително загрята на 160 гр. фурна . 
Опечения сладкиш извадете веднага от тавичката . Сложете го да се охлади върху решетка ,но още топъл поръсете с пудра захар ! 
Да ви е сладко :) ! Чаооо от мен ! Спокойна вечер :* ! 



Posted by Picasa

29 коментара:

  1. Ванче,честити нови придобивки!Напълно те разбирам за рая...:)Няма да си сама там...:)
    Сладкишът е приказен!Не съм пробвала комбинация шоколад с ябълка,но не се съмнявам ,че ще ми хареса!
    Приятна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Мире :)...знам си аз ,че ще се открием и там :) !
      Хубава вечер и на теб :* !

      Изтриване
  2. Ив, много добре знам за какво говориш - вляза ли в подобен магазин и мога да прекарам дни в него. Със здраве да си ползваш новите покупки! :)) Великолепен сладкиш, идеален за следобедното ми чайче! Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани , да ти е сладко чайчето , то май и аз ще прескоча до кухнята да си приготвя един :) ....не се сещам докато някой не каже ,че пие чай :) ! Благодаря за похвалата :) !
      Прегръдка !

      Изтриване
  3. Да са ти честити покупките:) А сладкишчето е станало много красиво!

    ОтговорИзтриване
  4. Ивче, честити придобивки!
    Всички сме така - нямаме насита на посуда :)
    А сладкишът ти е чудесен!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дани :)....вярно , че нямаме насита и все ни се струва , че нямаме точната чинийка :)) !
      С прегръдка и за теб и хубава вечер !

      Изтриване
  5. Със здраве да си ползваш всички покупки!И аз обичам тези магазинчета,но вече няма къде да побирам всички тези дреболии....Сладкише изглежда превъзходен-непременно ще го направя,Ванюшка.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Жижи :)...ще чакам да споделиш дали ти е харесал :) !
      Целувка :* !

      Изтриване
  6. май и аз като всички други съм впечатлена първо от придобивките!:) Честито и мноого вкусотий да приготвиш за любимите хора:)!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Голямо харчене е паднало, честито за придобивките, от Икея едва затворихме багажа на комбито, добре, че е далеч :)
    Сладкиша е невероятен, много апетитен!

    ОтговорИзтриване
  8. Ваня, всички жени сме еднакви май!И аз съм на същото мнение.Сладкиша го записвам,че си падаме по шоколадовите сладости.Честити придобивки и чакам да ги покажеш с интересни италиански рецепти!Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Ванче, моят мъж ми е казал, че като ходим в такива магазини, ще ми сложи едни капаци на очите, но по-големи от тези за конете, че да не прекарва свободното си врем в магазин за домашни потреби и понякога казва, че изпитва носталгия по времето, когато изобщо не готвех и веднъж на месец-два на масата се появяваше кекс... :) Е. това само когато е сит, когато е гладен, тази му носталгия по миналото изчезва...

    Та, много се разбъбрих, абе била съм за Италия, не за Австрия, но какво да се прави, навигационната нещо объркала координатите и ме е пратила малко по на север. :) :) :)

    Ванче, разкошен кекс, пухкав, красив, апетитен, омайващ и вече искам да имам парченце пред мен, неустоим е, Ванче, неустоим... :) Със здраве да си ползваш придобивките и ти пожелавам да се сдобиеш с още много, от този род, които да радват не само теб, но и нашите очи. :)

    Благодаря ти за споделената рецепта!

    Прегръдки и една прекрасна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Ванче, и за мен раят май е огромен магазин с чашки и чинийки :) Да са ти честити! А десертът изглежда много вкусен! Бих грабнала веднага едно парченце :)

    ОтговорИзтриване
  11. Честити придобивки - със здраве да си ги ползвате и вкусни ястия да си готвите! Ив, усещам, че и в твоята кухня става тясно:):):) Чудно сефте си направила, голяма вкусотия! Чашките за лимончело какво представляват, че съм много любопитна сега няма да заспя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази на снимката ли е? Ив, ще те подлудя:) Прегръщам те и хубава вечер от мен:)

      Изтриване
  12. Ох тази ИКЕЯ много я обичам и аз и така си представям и аз нещата и винаги има "спешна нужда" от още и още! Сладкиша съм абсолютно убедена, че е великолепен, защото зная един подобен и е супер! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Ванюша,честити покупки,мила!Сладкишът е вълшебен,снимките-чудесни!
    Аз тази развилняла страст по снимачни и кухненски посуди,покривки и т.н. успях да я озаптя,но по едно време ми беше адска краста.И знаеш ли как - спрях да влизам в такива магазини,иначе-трудно се удържам :) и празна никога не си излизам.
    Прегръдка и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  14. хихи,значи съм късметлийка,че нямаме ИКЕА
    страхотни покупки,да ги ползваш със здраве!
    За сладкиша просто нямам думи,хем шоколад,хем плодове!!!
    взимам си веднага това симпатично парченце за сутрешното кафенце
    целувки

    ОтговорИзтриване
  15. Честити придобивки! С удоволствие да си ги ползваш!
    Сладкишът е неустоим! Много интересно изглежда, а с тези съставки не може да не е вкусен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Е, това ми много любимо Ийв, да вляза в някой голям магазин и да изляза вечерта!
    На всичкото отгоре, Емчо обича да пазарува повече от мен, така, че винаги , като решим да видим някой новооткрит мол ( а в София те растат като гъби, все едно сме в някой космополитен град:)
    влизаме сутрин и излизаме вечер:)))
    Радвам ти се на емоцията и покупките!
    Страхотен сладкиш си направила, взимам си парченце и те прегръщам силно!
    Хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  17. Честито новости в кухнята Ив!Да си ги ползваш със здраве и все такива вкуснички нещица да ни сервираш в тях!
    И на мен този магазин ми е любим и добре че е далечко и с кола се ходи до там.Иначе като се прибере Слънцето от работа ще трябва там да ме търси:) И на мен все нещо спешно ми трябва:ха ха...
    Сладкиша ти е чудесен и снимките също!
    Топла и сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Ванюшка, като едно голяяяямо дъхаво и вкусно слънчице е този сладкиш, което стопля душата в мразовития ден!!! Колкото за страстта да посещаваш и спонсорираш магазините за домашни потреби напълно те разбирам (от опит естествено)- у дома вече няма празно местенце в шкафовете, а искам още и още красиви и практични нещица :$, а те са толкова много! Да ти са честити и с радост и удоволствие да си ги ползваш!! Ей, да не забравиш и на нас да показваш приложението им :)! Целувки и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
  19. Обожавам да се моткам из ИКЕА. И все си тръгвам с повече от това з акоето съм отишла.
    Рецептата е страхотна и много приложима. Ще си я запазя.

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви , момичета :) ! Знаех си аз , че не съм единственната с мечти за безброй чинийки :) !
    Кате , чашките за лимончело са едни такива мънички , като напръстничета :) ..ще ги покажа друг път :) !
    Хубав петък ,дами ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  21. Ив, искам и аааааааааз в този рай!И ако може по някое сладкишче, ей така за декор в чинийките! И ние сме за там ...старая се, много се старая, да правя нещата така, че да попадна за остатъка в рая- точно този рай, който си описала ти!
    И благодаря за рецептата, не съм комбинирала ябълки с шоколадов сладкиш, винаги само круши, но ми се струва вкусно, като го чета!..Заложила съм си лимончело, да знаеш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  22. Ваня, разкошна си в предаването на историйки от живота си, не само на представянето на твоето кулинарно изкуство! Поздравления за покупките! Виждам, че сме сродни души не само по експериментирането в кухнята, но и в желанията си да обогатяваме кухненските си принадлежности! Това мъжете не могат и няма да го разберат никога! Майка ми казваше, че една жена се разбира що за домакиня е, като погледнеш кухнята й! При теб сме се събрали все с подобни "вкусове" към тави, тавички, купички и чашки, и не само...Доставяш ми радост като те чета! Постоянно ме учудваш, а познавам добре българска, полска и италианската кухня! Бог да те благославя, Ваня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Стефани :) ! Жива и здрава и благословена !

      Изтриване