7.09.2013 г.

Пестил със сини сливи и ябълки


Винаги ми е харесвало да се занимавам с консервиране на плодове и зеленчуци , макар сега  целогодишното присъствие на такива на пазара да измести тази ми дейност .  Знам ,че няма нищо по-хубаво обаче от домашните бурканчета с вкусотии! Като дойде септември и започвам да си спомням с носталгия за всички рецепти които си разменяхме навремето между колежки , приятелки и познати + тези от баба , мама и свекърва! 
И сега си правя - предимно сладка , обезателно 1-2 буркана с краставички втасали на слънце и задължително разни пукани , мариновани люти чушлета ! Тези последните са хит на масата когато имаме гости! 
Затова виждайки преди време във ФБ рецептата на г-н Иван Пейчев за пестил със сини сливи и ябълки и да не остана назад от модата реших : ще го правя пък ако ще да си го ям и сама ! Оказа се обаче ,че вкуса много допадна и на Роберто и след като ме разпита кое какво е и как се прави , а аз се изфуках ,че е габровски шоколад  попита - ама кога се яде за закуска , за десерт или по всяко време ? Видял ме ,че правя често ревизия на хладилника и после се облизвам и оглеждам гузно ... нали ужким все диета спазвам! 
Пиша ви вече рецептата , че загубихте май търпение ! 



Продукти :
1 кг. сини сливи 
1 кг. ябълки 
1 кг. захар 
0. 500 мл. вода 
1 с.л. пектин 
лимонова кора , ванилия 

Почистете сливите от костилките и ги нарежете на половинки . Нарежете и ябълките на парчета като изхвърлите само семеннатачаст . Сложете плодовете в достатъчно голям съд , изсипете захарта , добавете водата , ванилията и лимоновата кора . Варете сместа около 40 мин колкото да омекнат плодовете . Пасирайте и прецедете през цедка получената каша . Тук вече си подсигурете някой помощник за бъркане! Слагате тенджерата на котлона и на умерен огън  бъркате докато лъжицата започне да прави дири и дъното на тенджерата проблясва от време на време ..... с една дума  бъркане му се майката на пестила! Аз изсипах пектина 5 мин. преди да сваля от огъня .
 Готовия пестил насипете в бурканчета или във форма по желание . Изчакайте го да изстине напълно ,извадете го от формата , покрийте с пергаментова хартия . Съхранявайте на сухо и хладно място . Много , много е вкусен!                                                              
                      А как се прави истински пестил може да прочетете тук!                                         


27 коментара:

  1. Еха, скъпа, страхотен си го докарала тоз пестил! Едно време баба правеше,но само от сини сливи и го сушеше на покрива на къщата си спомням. И накрая го режеше на дълги парчета и го овалваше май в брашно, в нещо бяло но не захар.....ох, и сега си спомням вкуса. Понякога си купувам от Търново, там на чаршията с дюкянчетата го има и точно, като Габровски шоколад е известен. Да им е сладко на диетуващите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Мари ! Стана много вкусен , е не е като истински пестил ,но резултата е добър :) ! Нямам спомен от моята баба да е правила такъв (а съм от Гброво ) , но си спомням ,че съм дъвкала такива лентички явно купени :) !
      Охххх , а ако знаеш колко им е сладко на диетуващитеее :)) !

      Изтриване
  2. Обожавам пестил! Твоят изглежда фантастично! И съдът за пай също, той е на втори план, но много ми хареса, Ив!
    Баба ми едно време, а и майка ми сега, го суши на слънце, но на тънко растлан и после го навиваме на руло.Леко посипан, понякога с нишесте.Въпреки, че го сушат до степен на никаква лепкавост. Но го правят без никаква захар. И верно, че голяяямо бъркане пада.
    Усмихна ме въпроса на твоя Роби.Забелязала съм, как и Мауро, съпругът на братовчедка ми понякога пита за разни неща кога се ядат :) А на мен пък ми е чудно как и на Великден и на Коледа ядат панетоне.Ти знаеш ли нещо по въпроса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Бети :) ! Истинският пестил е без грам захар само от много добре узрели сливи и се бърка 24 часа :) . после се изсипва в съдове и се чака да ферментира около месец после се суши на пластове , навива се на рула и е готов за консумация , но процеса започва есента и завършва през март , април ! Дълга работа със сладък резултат :) !
      Тавичката за пай ми е подарък от племенниците и ми стана любима за готвене още щом я видях . А питането на Роби беше малко като удар под кръста :)) , но пък аз си хапвам ! По въпроса за панетоне - такова е за Коледа , а на Великден е коломба ,макар вкуса да е един и същ :)) !
      Прегръдка и хубава неделя !

      Изтриване
    2. :)Ей, какви са тия 24 часа?! Ние се сменяме с майка ми на бъркалката, но не се е случвало толкова часове! Как ме разсмя!Верно си е дълга работа, но после не мръдва и наистина е много яко да си има човек такова рулце! :)
      А панетонето си е много готино! Последно опитах едно, с нещо мекичко, карамелено вътре, вместо обичайните стафиди, корички и сие. Много ми хареса и четох ли четох на опаковката какво има вътре, но не разбрах. Нещо като дулче де лече на вкус, но по-твърдичко и същевременно не като нашите бонбони карамел-лакта, ако се сещаш... Много ми хареса! Изядох почти сама цялото панетоне, за ужас на останалите!

      Изтриване
  3. Прекрасен е станал, Ивче!
    Няма да питам кога се яде :)
    И снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дани ....и се яде по всяко време :)) !
      Хубава неделя !

      Изтриване
  4. Уау, седя си и си те чета, така сладко разказваш, но и какви вкусотии предлагаш, Ив, прекрасни! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани , благодаря мила ! Е да , понякога разтягам локуми :)) !
      Усмихната неделя !

      Изтриване
  5. Много интересно предложение, Ив!
    Страхотно изглежда и навярно е много вкусен!
    Поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусен е ,Гери :) ! Благодаря , хубава неделя и на теб !

      Изтриване
  6. Ивана, не знам дали харесвам вкусът на това нещо, но снимките ти са страхотни и ме карат да съжалявам, че сега нямам едно парче под ръка. Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще го харесаш ,Мъхче , сигурна съм :) !
      Спокойна неделя !

      Изтриване
  7. Ох, ох много вкусно! Ив, много е хубаво, не че е същото, но много ми напомня на бабиния маджун, който се правеше от диня, но аз така и не зная как се прави, само си спомням че му трябваше време! Прекрасно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Павлинка ! Ааа интересно е това с динята , знам за сладко ,но то е по бърза процедура ! Но пък е много хубаво , мама прави такова :) !
      Прегръдка и хубава неделя !

      Изтриване
  8. Ванче, прекрасно изглежда! И аз като Мария знам само за пестил от сини сливи, сушен, но предполагам и този колко богат вкус ще има. Страхотия...
    Сърдечни поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Ванюшкааааааа, прекрасен е!! Аз си спомням този дето го продаваха в магазина на калъпи и ти режеха. Сега е моментът да се пробвам и аз да направя - в градината има сливи и ябълки бол, ще се наложи да побъркам, защото не мога да си взема от твоя :( . Поздрави и прегръдки, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  10. Еха Ив ... изглежда вълшебно :) Пестил не съм правила и кусвала даже ...
    Бегло си спомням от детството че баба ми правеше нещо подобно:)
    А като дойде есен и мен ме обхваща една носталгия по консервирането , да не ти разправям ... ама и аз като теб си правя по някое бурканче пърлени чушлета и мариновани краставички за удовлетворение :)
    Силна прегръдка и хубав ден миличка !

    ОтговорИзтриване
  11. Руми ,
    Дани , благодаря ви, мили дами !
    Прегръдки и за двечките :* !

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотийка е това,Ваня,грабна ми окото,и прекрасни снимки!Подчертават вкуса невероятно!

    ОтговорИзтриване
  13. При такива изразителни снимки как да не го направи човек?!:)
    Иван ни зарази с този пестил! А вкусът си го спомням .
    Прекрасни есенни почивни дни, Ив!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Роси ,
    Тили :)
    ! Хубав уикенд !

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотно - не се сдържах,и го направих :) Уникално вкусно :)
    Прекрасен и вкусен уикенд на всички :)

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесен е пестила. Това е руска рецепта. А тази е семейна, от баба ми още. Някъде се прави без захар, но това е вид сушен плод на пюре, плосък се дебелина няколко милиметра до сантиметър. Ето какво пишат руснаците за пестила /пастил по тяхному/. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0 . При тях е от две съставки - плодове и първоначално мед, а по късно захар.

    ОтговорИзтриване
  17. ТОВА Е МАРМАЛАД , А НЕ ПЕСТИЛ

    ОтговорИзтриване
  18. Това е мармалад, а не пестил. Напълно съгласен

    ОтговорИзтриване