31.07.2015 г.

Маринована аншоа - Alici marinate




Не знам дали в България може да се намери прясна аншоа, но може да пробвате рецептата с цаца. 
Продукти:
250 гр. прясна почистена от главите и средната кост аншоа
сока на 1 лимон
ябълков оцет
сол
чер пипер
1 дафинов лист
люта чушка
зехтин



Почистете рибките от главата, вътрешностите и отстранете средната кост. Измийте ги  добре под течаща вода и наредете в удобна кутия. Ползвам една от сладолед. Налейте вода колото да покриете рибата и приберете във фризер за 2 дни. Това се прави  с цел  да се унищожат евентуални бактерии, рибата се готви само с киселината на лимона и оцета. След 2 дни извадете кутията и оставете рибата да се размрази. Измийте я отново и наредете в удобна, дълбока чиния. Полейте я с лимоновия сок и оцет колкото да я покрие. Посолете, поръсете с щипка чер пипер, начупения дафинов лист   и оставете в хладилник за някоко часа. 
Извадете рибетата от маринатата и ги наредете в чиния, полейте със зехтин и овкусете с парченца люта чушка (това последното по желание).
Да ви е сладко:)! Чаооо! 




9 коментара:

  1. Иве, прекрасна рецепта. Лично аз като страстен любител на всичко морско веднага се захващам! Разбира се, че има аншоа и у нас. Всъщност, рибата, която наричаме "аншоа" е хамсия или сардина. А типа на приготовление се нарича "Аншоа", нищо, че в много магазини на етикетите изписват тази дума като име на самата риба. Няма значение, тук си имаме превъзходна черноморска хамсия и аз правя солена аншоа с нея. А и не само. Ето, погледни още една идея от мен. Ще се радвам да опиташ.

    http://www.yoli.bg/entry/riba-po-sredizemnomorski

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за инфото, Йоли! Много ми беше полезна информацията. На италиански рибката се казва аличи и аз мислех, че на български пък ще да е аншоа, ама то човек като не знае си измисля :)! Готвя много риби и молюски, но обикновенно не слагам рецепти по причина, че не знам как се казват на български :(! Сега ще погледна и твоята рецепта, балгодаря!
      Хубава вечер и спорна нова седмица!

      Изтриване
    2. Бъркаш се...Аншоата си е вид риба http://asisfoods.com/blog/post?post_id=36

      Изтриване
  2. Ив, прекрасно предложение, записвам го в листата за правене, само да ми падне прясна рибка!
    Прегръдки и пожелания за прекрасен август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Рецептата е на Роби от майка му и щом обичаш рибка като мен ще ти хареса, мирише на море:)!
      Прегръдка! Спорне седмица и прохладен август!

      Изтриване
  3. Ивана, ще опитам и твоята рецепта. Има прясна аншоа и тук. Аз я приготвям по рецептата на Мария - Пепеляшка, която също е страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! И Йоли ми даде рецепта, ще потърся и при Мария!
      Поздрави! Хубава седмица1

      Изтриване
  4. Ваня,
    миналата година закупих от един магазин за риба риба аншоа, внос от Гърция.Тя не беше нашенската хамсия или чатал - куйрук както повечето хора я знаят.Сигурна съм , защото познавам хамсията.Сигурно е била някаква друга риба, самото приготвяне на рибата се казва аншоа, както казва Йоли.Но това е осоляване на суровата риба с морска сол.Направих я без рецепта, но не се хареса у дома.Ако намериш хубава рецепта за риба аншоа публикувай я !
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  5. Дребната риба не е моята любов, но ако половинът види това.... ще ми извади душата докато не го направя;)Прегръдка, Ивана!

    ОтговорИзтриване