Много, много вкусно ястие! Рецепта-народна!
Продукти за 2 порции:
за ньоките:
500 гр. картофи:
150 гр. брашно
щипка индийско орехче
сол
за заешкото рагу:
350-400 гр. зешко месо с кости
1 морков
1 стрък селъри
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 дафинови листа
щипка чер пипер
400 гр. домати от консерва
1 к.ч. червено вино
500 мл. зеленчуков бульон
Обелете и нарежете на парчета картофите. Сварте ги в подсолена вода, прецедете и пюрирайте. Добавете брашното и индийското орехче. Замесете до гладко тесто. Ако е необходимо добавете брашно. На набрашнена повърхност направете няколко фитила, които нарежете на около 2 см. Оребрете ги, ако нямате уред като моя работа ще ви свърши и една вилица, а може да ги оставите и гладки!
Наредете ньоките на набрашнена кухненска салфетка и се заемете с рагуто. В плитка тенджера сложете парчетата месо без олио и оставете така на огъня като ги обръщате от време на време докато се изпари водата от месото. Налейте зехтина и запържете за 3-4 мин. Сложете нарязаните на ситно, морков, целина, лук и чесън. Добавете дафиновите листа и продължете да пържите около 5-6 мин. Полейте с виното, изчакайте 2-3 мин. да се изпари алкохола и сложете доматите. Излейте зеленчуковия бульон, доовкусете със сол и чер пипер. Захлупете съда и гответе рагуто поне 2 часа, трябва да се сгъсти много. Извадете парчетата месо, обезкостете ги, а месото върнете обратно в соса.
В съд с подсолена вряща вода пуснете ньоките. Вадете тези които изплуват на повърхността. Когато са готови всички ги изсипете при готовото рагу. Поднесете топли с няколко люспи пармезан.
Да ви е сладко :)! Както казах и по-горе ястието е много вкусно и си струва шетането:)!
Чаоооо! Хубави събота и неделя!
Вкусотия! От думите ти звучи много лесна направата им. Много хубава е дъсчицата ти за ньоки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лучия! Не е трудно, само ти трябва повечко време за приготвянето, но си струва :)!
ИзтриванеА дъсчицата ми е подарък на Роби от майка му:)!