8.07.2016 г.

Прасковен маслен сладкиш с крем


Прасковено време!
 На ход са вкусни сладкиши с този вълшебен, сочен плод! Рецептата която ви предлагам се от италианското списание '' Vero cucina''! Изключително лесна, бърза и много вкусна! 


Продукти:
за тестото:
300 гр. брашно
150 гр. краве масло
100 гр. захар
2 жълтъка
4 с.л. студена вода
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
за крема:
2 жълтъка
200 гр. кисело мляко
100 гр. крема сирене
щипка настъргана лимонова кора
2 с.л. захар
и още:
4 праскови
2 с.л. конфитюр от праскови или кайсии
пудра захар 



В купа сложете пресятото  с 1 ч.л. бакпулвер и щипка сол брашно, добавете захарта, жълтъците, ванилията, 4 с.л. студена вода  и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Замесете меко тесто. Загънете го в стреч фолио и приберете за 30 мин. в хладилник. Докато тестото се охлажда си забъркайте кремчето. В купа изсипете всички продукти за крема. Разбийте ги до хомогеност с кухненска тел. Нарежете прасковите (без да ги белите) на тънки резенчета.  
На голямо парче хартия за печене разточете охладеното тесто. Може да е овално, кръгло или четвъртито формата изберете вие. Моят сладкиш е овален. С ръце оформете високи краища. Дъното надупчете с вилица. Прехвърлете оформеното тесто в голяма тава (ползвах тази на печката).  Изсипете няколко лъжици от крема и подредете отгоре половината от прасковите. Изсипете върху тях останалия крем и на фантазия подредете останалите праскови. 
Изпечете сладкиша на 190 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин.. Затоплете конфитюра от праскови размит с 1 с.л. вода и с четка намажете плодовете върху сладкиша. Краищата поръсете с пудар захар! 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! Приятни събота и неделя!  



18 коментара:

  1. Здравейте! Впечатли ме сладкишът! Но само във фурна с вентилатор ли е добре да се пече? Ако е без - на каква температура и колко време? Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Йорданка!
      За стационарна фурна ще му трябва повече време за печене! Всеки си познава фурната, наблюдавайте го, не е капризен на печене!:)

      Изтриване
  2. Просто е супер, Иве. Винаги ме впечатляваш с рецептите си! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! Винаги си много мила! <3

      Изтриване
  3. Всяка дума от заглавието "Прасковен маслен сладкиш с крем" напълни устата ми. Задължително ще бъде пробван в близките дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А твоя коментар ми напълни сърцето! Благодаря, Wafi! :)

      Изтриване
  4. Лятното слънце на трапезата :) Ив ... звучи и изглежда адски изкушаващо!
    Слънчев поздрав миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мила здравей! Поздрав и за теб с пожелание за хубаво лято!
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  5. чудесен е, направих го тази вечер, дори сложих пъпеш, защото прасковите ми заеха първия ред, а за втори нямах достатъчно, за това пък имах цял пъпеш :) поздрави и благодаря за хубавата рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави, Меги и благодаря за доверието в рецептите ми!
      Да ви е сладко! :)

      Изтриване
    2. благодаря, пуснах снимка на страницата Ви във Фейсбук :)

      Изтриване
  6. Уникален сладкиш-както всеки твой!Направо ми грабна сърцето,Ваня!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Да, сладкиша е чудесен и ще ти хареса много, ако го опиташ! :)
      Прегръдка, мила! Хубаво лято!

      Изтриване
  7. Аааа, побърка ме ти с тези праскови, искам и товааааа!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, направих този сладкиш и искам да споделя, че много ни се хареса. Хрупкава основа, нежен крем и свежестта на прасковите.....допълнихме го с розе и ванилов сладолед. Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Катя! Обичам да чета такива хубави думи!Радвам се, че сладкиша Ви е харесал, а допълненията към него ще опитам и аз следващия път! :)
      Хубав следобед!

      Изтриване