17.09.2016 г.

Лазаня с тиквички, шунка и скаморца


Отделете си малко време в почивните дни и направете тази много вкусна лазаня! Уверявам ви времето  няма да е загубено! Рецептата е адаптирана от тук, има и постъпкови снимки!


Продукти за 4 порции:
6 пресни кори за лазаня
2 тиквички
120 гр. пушена скаморца ( вид сирене, знам, че го има в Б-я)
120 гр. тънко нарязана варена шунка
80 гр. настърган пармезан
сол
зехтин
за бешамела:
500 мл. прясно мляко
40 гр. брашно
60 гр. краве масло
 щипка индийско орехче
сол 

На едро ренде настържете тиквичките. Сложете ги в тиган с 1 к.ч. зехтин, посолете и захлупете съда да се задушат за 5 мин. Отстранете от огъня и охладете. В малка тенджерка разтопете кравето масло, добавете 40 гр. брашно и запържете. Налейте 250 мл. студено прясно мляко и бъркайте докато сместа започне да се сгъстява, излейте останалото количество прясно мляко и доварете бешамела до желаната гъстота. Ако приемете съвет, оставете го малко по-рядък, белите лазани нямат друг сос, затова така ще  ги направите по-сочни. Овкусете бешамела с щипка сол и щипка индийско орехче. 


Правя лазаня само с пресни кори и винаги ги бланширам за 1-2 мин. В тенджера с подсолена вода сложете две от корите за минута - две, извадете ги и прехвърлете в гевгир. Охладете за секунда със студена вода (направо поднасям гевгира под чучура) и разстелете на суха кърпа. В удобна тава изсипете 2-3 с.л. бешамел. Сложете кора и отгоре разпределете малко  от тиквичките, върху тях сложете шунка, отгоре от скаморцата и поръсете с пармезан. Полейте всичко това няколко лъжици бешамел и продължете в същия ред докато направите всичките 6 кори. Върху последната кора изсипете само от бешамела и поръсете с пармезан. Може да ви изглежда пипкаво, но не е ! Нарежете лазанята на парчета. Сложете тавата в предварително загрята на 190 гр. фурна с вентилатор и печете до приятен загар. 
Поднесете лазанята топла и уверявам ви, че ще чувате на всяка хапка .... ммммм много вкусно! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 



4 коментара:

  1. Ммм, право в десятката! Обожавам лазаня и тиквички, а изобщо нямаше да ми дойде на ум да ги комбинирам. Ще се пробва задължително. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маги, надявам се да ти хареса!
      Да ви е сладко в къщи! :)

      Изтриване