Е, на това му се казва манджа с грозде! И не знам кой е измислил негативния и смисъл, че да му кажа колко вкусни станаха тези кюфтенца в гроздовия сос и как похапнахме сладко! И домашен хлебец бях направила, отскоро новата ми страст! А похвалата на Роби от вечерта: хората ходят на ресторант да похапнат някое гурме ястие, аз вечерям всяка вечер така! Малко ме позасили тук, ама приех овациите! :) Рецептата е от италианското кулинарно списание ''Cucinare bene''!
Продукти:
за кюфтенцата:
400 гр. кайма
1 малко яйце
1 филия сух бял хляб
1 малка глава лук
щипка риган
щипка черен пипер
щипка магданоз
слънчогледово олио за пържене
за соса:
200 гр. гроздови зърна (черни и бели)
50 мл. бяло вино
100 мл. зеленчуков бульон
1 к.ч. зехтин
2 листенца салвия
1 ч. л. брашно
Сложете каймата в купа, добавете накиснатия и изцеден от водата натрошен хляб, яйцето, ситно нарязания лук, овкусете с щипка риган, магданоз и черен пипер. Хомогенизирайте добре всички продукти. Направете малки кюфтенца, подредете ги в чиния. Поръсете обилно кюфтенцата с брашно и разтръскайте чинията за да полепне брашното добре навсякъде. Изпържете в загрято олио до приятен загар. Готовите кюфтета наредете на салфетка да се отцеди излишната мазнина. В удобен дълбок тиган загрейте 1 к.ч. зехтин. Прехвърлете кюфтенцата и полейте с бялото вино. Изчакайте малко да се изпари алкохола и налейте топлия бульон. Пуснете в соса две листенца салвия, посолете. Захлупете съда и гответе ястието 10 мин. Прибавете след това зърната грозде и продължете готвенето още 5-6 мин. Ако искате по-гъст сос разтворете 1 ч.л. брашно с малко вода и излейте в тигана. Бъкнете за 2-3 мин.
Вече имате вкусна манджа с грозде!
Поднесете с картофено пюре върху което сте сложили кюфтенцата и поляли обилно с гроздовия сос.
Да ви е сладко :)! Чаоооо!
А, забравих рецептата за хляба може да видите тук, продуктите са същите само разделих тестото на две и го усуках леко!
...и моите овации обра с тези кюфтенца <3
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Хриси!
ИзтриванеПрегръдка, хубав четвъртък! <3
ОтговорИзтриванеИ аз не зная защо има негативно отношение към сготвено грозде, но имайки предвид любимата ни баница с грозде, предвкусвам каква ще бъде тази гозбица! Препечатвам си я за скорошна направа. Снимките ти са невероятни! Поздравления, Ив!
Благодаря ти, Тили! Разходих се до твоя блог, защото смътно си спомням за рецепта с баница! Намерих я, чудесна рецепта! Ще я опитам! Понякога стига човек да преодолее предразсъдъците си открива цял ноя свят от вкусове!
ИзтриванеПрегръдка, Инче! Хубав петък!
Ив, вече си видяла във ФБ, че съм направила тази разкошна гозбица! Много ни хареса и пак ще се повтори, само ще увелича количеството на соса, защото много ми хареса. Замених някои продукти - нямах салвия и използвах прясна мащерка; избягвам смления черен пипер и сложих кимион и т. н. Благодаря ти отново за чудесната рецепта!
ИзтриванеПрегръдки!
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2018/10/blog-post_2.html
Благодаря, Тили!
ИзтриванеРадвам се когато имам съмишленици във вкуса! :)
Отивам да прочета рецептата при теб!
Прегръдка и хубава сряда!
О, ето рецептата, която видях при Тили наскоро, с пояснение за източника.
ОтговорИзтриванеЧудесно ястие, Ивана!
Благодаря, Веси!
ИзтриванеНаистина чудесно се получи и се радвам, че Тили го опита!