21.10.2018 г.

Пшеничено-ръжена фокача със зеленчуци - Focaccia con verdure


Няма да ви се меся в мнението, искам само да ви кажа, че е красива! И също толкова вкусна! Давам заявка за следващия Пикасо с тънка усмивка се произнесе Роберо, ама я излапа цялата! 


Продуктите тук са следните:
за тестото:
200 гр. бяло брашно
100 гр. ръжено брашно
10 гр. мая от кубче
180 мл. топла вода
1 ч.л. сол 
1/2 ч.л. захар
2 с.л. зехтин

зеленчуците се представят от:
 праз лук
чушка-жълта и червена
 тиквичка 
червен лук
някоя и друга маслина
няколко малки рибки аншоа 


И започваме както следва. Докато маята се разтопи в топлата вода с половин чаена лъжичка захар, сложете  брашното в голяма купа. Добавете солта и зехтина, излейте водата с маята и замесете меко тесто. Измесеното тесто поставете в купа, намажете със зехтин, покрийте с парче найлон и кърпа и оставете на топло докато удвои обема си. Докато това става нарежете зеленчуците. Посолете ги леко за да омекнат. Разстелете тестото на парче хартия за печене и на фантазия наредете зеленчуците. Може да са други, според вашия вкус или това което имате в къщи. Оставете фокачата да се отпусне за около 30 мин. Загрейте фурната на 200 гр. Преди да поставите тавата във фурната,  с четка намажете зеленчуците със зехтин.  Изпечете за около 10 мин.
 Да ви е сладко и цветно, есента е прекрасна с цветове и шарки! 


Ние с Роби се разходихме сутринта до едно прекрасно, старинно градче, Апиняно! Преди повече от 12 год. работех там. Тогава нямаше този чуден шадраван, затова побързах да се снимам и ви покажа  красотата му! 
 При нас най-после лятото си отиде с него и комарите, надявам се! Докато се приберем задуха, заваля и запалихме камината! 
 Чаоооо! Хубава неделна вечер! 



11 коментара:

  1. Ванче, наистина си направила бижу от тесто. Уникална си. Винаги ми е много приятно да се отбивам в твоето уютно местенце.
    Прегръдки Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за признанието!
      Хубава седмица, мила!

      Изтриване
  2. Вяня,
    чудесна и много слънчева фокача.Интересна, красива и вкусна надявам се.Благодаря за чудната идея.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Поздрав с пожелание за спорна нова седмица!

      Изтриване
  3. Ах, Ванче! Такава красота е това! Изключително ми хареса! Благодаря ти за това усещане!

    ОтговорИзтриване
  4. Украсата наистина има много модернистичен вид! Много красиво печиво! Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Това е много красива фокача - произведение на изкуството!
    Браво!
    Благодаря за чудесната публикация, Ив и
    поздравления към фотографа за снимката - страхотна е!
    / Корица на "Vogue"?/
    Усмивки!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Омесих го и аз снощи това произведение на кулинарното изкуство, че и такива картини като теб му нарисувах! Много ми хареса тестото на пипане, а и много бързо се удвои - очаквах ръженото брашно да е по-тежко и да му трябва повече време за втасване. Рисунъкът ми обаче се отлепи, ама то май и при теб на места не си е стоял на мястото. Във всеки случай, беше веднага нагризана от едното крайче, та май съвсем скоро пак ще я меся!

    ОтговорИзтриване