7.11.2019 г.

Тигрови хлебчета - Panini leopardati


Този път ги направих от раз и мисля, че станаха много красиви! Първият ми опит беше катастрофален, не само не се напукаха, но и си останаха плоски като дъска! Рецептата беше малко от тези тук сложи малко брашно, там отлей от водата, а може и на мен да не ми се правеха. Забелязала съм, че нямаш ли желание и гозбата не става за ядене! Вчера явно ми беше ден за правене, щото и такъв сполучлив морковен кекс извъртях без да очаквам, но за него в следващия пост! Да ви кажа за питките сега. Рецептата е абсолютно точна! Нито добавяте, нито махате! Започвайте и не се майте! Рецептата е от тук


Продукти за 9 бр. питки:
550 гр. брашно
240 мл. прясно мляко
60 мл. вода
1 пакетче 7 гр. суха мая
2 ч.л. слънчогледово олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар 
за намазване на питките:
80 гр. оризово брашно
120 мл. вода
1 ч.л. суха мая
щедра щипка сол 
1 ч.л. олио 



Смесете прясното мляко с водата и затоплете. Изсипете сухата мая, добавете захарта и разбъркайте, оставете за 5 мин. докато маята се разтвори. Пресейте брашното. Към него добавете солта и олиото. Излейте прясното мляко и замесете меко тесто. Месете около 10 мин. Направете тестото на топка, поставете го в купа, покрийте с парче найлон и оставете на топло докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 9 еднакви части по около 100 гр. всяка. Застелете голяма тава с хартия за печене. Направете гладки питки и подредете в тавата на разстояние една от друга. Покрийте тавата с кърпа, оставете за 20 мин. докато се отпуснат. През това време пригответе заливката. В купа изсипете оризовото брашно, налейте топлата вода, една лъжичка суха мая, една лъжичка олио и щедра щипка сол . Разбъркайте добре и оставете за 20 мин. на топло. Сместа трябва да е по-гъста от боза. Върху всяка питка полейте от заливката докато я покриете. 


Изпечете хлебчетата на 200 гр. в предварително загрята фурна за около 20 мин. Щом ги видите, че се напукват намалете фурната на 180 гр. и довършете печенето до приятен загар. Охладете готовите хлебчета на решетка и си ги хапнете сладко, сладко! 
Хрупкави отвън и много мекички вътре! Да ви е сладко! :)
Чаооо! 

                                    



1 коментар: