31.10.2019 г.

Ябълкова пита с мая


Как да ви я опиша?! 
 Много ябълкова,  леко канелена, мека и сладка, тук там ще рупате орехчета с малко думи - чудесна!  Непремено опитайте! 



Продукти:
350 гр. брашно
150 мл. прясно мляко
50 мл. зехтин
50 гр. захар
10 гр. мая от кубче
1 с.л. мед 
щипка сол
за плънката:
4 ябълки
100 гр. орехови ядки
3 с.л. кафява захар
1 ч.л. канела
3-4 с.л. лимонов сок 
за намазване:
1 белтък
2 с.л. захар 


Пресейте брашното с щипка сол. В затопленото мляко разтворете маята с една супена лъжица мед. Излейте течноста при брашното, добавете захарта и зехтина. Замесете меко тесто. Измесеното тесто  сложете в купа, покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете на топло докато удвои обема си. Пригответе си плънката докато тестото втасва. Настържете ябълките, полейте ги с няколко супени лъжици лимонов сок. Поръсете с канела и кафява захар. Прибавете нарязаните на едро орехи.  Объркайте и оставете да се овкусят.  Пригответе си тава 28 см. застлана с хартия за печене. Хартията намажете със зехтин.  Втасалото тесто разделете на три еднакви части. Всяка част разточете на кръг с диаметъра на тавата. Прехвърлете една от корите в тавата. Поръсете щедро с плънката. Покрийте с втората кора и отново поръсете от плънката. Завършете питата с третата кора. С остър нож направете няколко прореза в средата на кората. Оставете тавата на топло за 30 мин. С вилица разбийте един белтък. Намажете с четка питата и поръсете със захар. Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 40 мин. или до приятен загар. Охладете питата на решетка. 
Чудно мека и уханна! На ябълки, канела, есен, запалена камина, на уют! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 




5 коментара:

  1. Обожавам съчетанието на тесто и ябълки! Страхотна пита, Ваня, записвам си я! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче, ще ти хареса! И аз останах приятно изненадана от вкуса!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Прекрасно изглежда и чудесна презентация!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Боряна!
      Питата стана много сполучлива и вкусна! :)

      Изтриване
  3. Тази рецепта ми е много интересна, ще опитам непременно някой ден!

    ОтговорИзтриване