10.01.2020 г.

La ribollita toscana - тосканска зеленчукова супа Риболита


Няма риба в рецептата, макар на български да звучи рибно! Това е тосканска зеленчукова и много вкусна супа обикновено с 15-17 продукта! А името означава, че е вряла поне 2-3 пъти! Често посягам към тоскански рецепти за супи, там са едни от най-вкусните и няма как да е иначе с толкова продукти! Казват, че подобна супа била от любимите на Леонардо да Винчи! Казват, аз не знам, пък и се съмнявам, по това време картофи и домати е Европа няма, ще дойдат няколко години след него!  Запишете си тези 18 продукта и да ви е сладко:)! 


Продукти:
 250 бял или шарен боб
                       250 гр. черно тосканско зеле (кейл)
200 гр. манголд
250 гр. зеле
2 маркова
2 стръка селъри
1 глава лук
2 картофа
2 домата
2 скилидки чесън
200 гр. сух селски хляб
дафинов лист
розмарин
зехтин
босилек
салвия
около 1 л. зеленчуков бульон
черен пипер 



 Накиснете боба в студена вода за 12 часа, след което прецедете сложете  в тенджера, покрийте с вода и кипнете. Излейте водата, налейте нова, пуснете няколко листенца салвия, клонче розмарин и 1 ч.л. сол. Сварете до готовност.  Наситнете лука, чесъна, моркова и целината. В голяма плитка тенджера налейте чашка зехтин сложете нарязаните зеленчуци и запържете за 4-5 мин. Добавете нарязаните на ивички кейл, манголд и зеле. Захлупете и задушете за 5 мин. след което добавете нарязаните картофи и обелените и нарязани домати. Налейте зеленчуковия бульон. Овкусете с щипка черен пипер, няколко листа босилек, един дафинов лист. Захлупете съда и гответе около 1 час.  След като зеленчуците са готови добавете сварения и отцеден зрял боб.  За да съкратите времето за готвене може да използвате боб от консерва. Продължете още 10 мин. готвенето. Посолете ако е необходимо. Последното готвене е като на дъното на тенджера наредите парчета сух хляб, изсипите отгоре горещата супа и сложите отново на котлона. Гответе около 10 мин. като разбърквате за да се раздроби хляба. И най-после имате готова много вкусна тосканска супа. Аз това последното готвене с хляба не го направих, а препекох филийки и си хапнахме така. В някои рецепти готовата супа се поръсва с пекорино. Готвихте цял ден, но резултата си заслужава, опитайте и да ви е сладко! :)

Рецептите са няколо но основното видях от тук!

3 коментара:

  1. Чудесна супа, Ваня! Колоритна, примамваща и с толкова вкусове, чак усещам аромата й! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Аз съм по супите, видя ли интересна бързам да я опитам :)!
      Прегръдка, мила! Хубава неделя!

      Изтриване
    2. И аз обичам супа, някой ден ще опитам!

      Изтриване